» »

LGA-1156 z napakami v proizvodnji

LGA-1156 z napakami v proizvodnji

Poškodovane nožice v ležišču

vir: AnandTech

Osmojen procesor in nedotaknjene blazinice

vir: AnandTech

Posledice uporabe podnožja LOTES/Tyco AMP

vir: AnandTech
AnandTech - Med pripravljanjem Anandtechovega velikega testa ekstremno-navijalskih matičnih plošč z veznim čipovjem Intel P55 so fantje ugotovili, da kakovost ležišč LGA-1156 med posameznimi proizvajalci nekoliko niha. Podnožja trenutno proizvajajo LOTES, Tyco AMP ter Foxconn, ki ima največji tržni delež med podnožji, a so ta očitno tudi najmanj kakovostna. Do težav bo sicer prišlo pri izredno majhnem krogu uporabnikov, saj je za njihovo manifestacijo potrebno ekstremno navijanje, pri katerem procesor porabi 150 in več W energije, namesto običajnih 95 W (ali manj), kolikor jih porabijo procesorji pri tovarniških hitrostih. Pri Anandtechu so posumili, da je nekaj narobe, ko so ubili praktično vse matične plošče v testu in dva procesorja Core i7-870, medtem ko so bili z uporabo kaskadnega kompresorskega hlajenja ohlajeni pod -100°C in naviti prek 5 GHz. Umirajoča strojna oprema se sicer pri navijanju vzame v zakup, a ne, ko gre za eno in isto napako na različnih kosih strojne opreme z enim istim faktorjem, v tem primeru proizvajalcem ležišča. Z vstavitvijo in pritrjevanjem procesorja v ležišče bi se morala na vsaki blazinici videti sled, ki jo za seboj pusti nožica v ležišču. Pri uporabi Foxconnovega ležišča se kar nekaj blazinic zdi nedotaknjenih, kar jasno nakazuje, da slednje niso v kontaktu. To je lahko seveda posledica napak v proizvodnji, a so lahko v igri tudi ohlapnejše tolerance, ki znižajo stroške izdelave. Ker gre večinoma za blazinice, ki procesor oskrbujejo z električno energijo, ne pride do zmanjšanih zmogljivosti, a so zato mnogo bolj obremenjene ostale povezave napajalnega sklopa. Pri dovolj veliki obremenitvi (150 in več W) le-te enostavno ne zmorejo več, posledice pa so vidne na slikah. Poleg tega ima že sama zasnova podnožja LGA-1156 tretjino manj napajalnih povezav, kot dražje podnožje LGA-1366, a je poraba procesorjev na obeh podnožjih identična, sploh ob navijanju. Če načrtujete podiranje svetovnih rekordov, bo trenutno najbolj varna izbira EVGA P55 Classified 200, ki brez izjeme uporablja podnožja proizvajalca LOTES. Pri EVGA P55 FTW možnost pade na 50%, srečo pa lahko poizkusite tudi s ploščami MSIja in DFIja. Po besedah slednjega so do nadaljnjega popolnoma opustili uporabo Foxconnovih podnožij in bodo uporabljali le LOTESove izdelke. Težava je le, da naj bi bila zaloga LOTES/Tyco AMP podnožij nekoliko omejena, kar je še povečalo popularnost Foxconnovih izdelkov. Izsledke raziskave lahko potrdijo tudi na forumu XtremeSystems, nekaj dodatnih slik pa si lahko ogledate še v galeriji.

110 komentarjev

«
1
2 3

Pyr0Beast ::

Raaajt. In napaka se ne pojavlja zaradi prevelikega pritiska na robove in posledično deformiranja procesorja oz. njegovega PCB-ja, pravtako same plošče?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

VidKo ::

AM3, the smarter choice... (no pun intended)
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

filip007 ::

Kaj so spili 5l brihtola pri AnandTech ni bilo zadosti samo 4l.;((
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

kixs ::

Ce se pozna stik, potem lahko ze pred navijanjem preveris ali so vsi kontakti ali ne!

mspiller ::

Bo preba prevert, ko boste dvigoval voltazo :) Core 2 Extreme imajo ze by default tam do 150W TDP.

Raaajt. In napaka se ne pojavlja zaradi prevelikega pritiska na robove in posledično deformiranja procesorja oz. njegovega PCB-ja, pravtako same plošče?

Foxconn je ze izdal novo revizijo socketa. Poleg tega vsi nepovezani kontakti so tocno v liniji, vmes se pa normalno dotikajo. Dvomim da je ravno nakljucje.

Sicer pa verjetno ni drugega za pricakovati. Ze ko je Intel izdal taksen socket, se je veliko govorilo o posledicno predragi proizvodnji taksnega socketa in njegovi vecji obrabi. Sedaj ko je recesija in vsi se bolj sparajo pa se jim vraca.

Bolj me zanima kaj se dogaja pri procesorjih, ki kurijo manj W. Glede na to da so v teh socketih bolj obremenjene ostale linije ali to pomeni pocasno in bolece umiranje? Kaj pa ko z leti izgubi stik se kaksna blazinica?

Valvoline ::

Sej sm že parkrat reku da je foxconn uberškart.

subby ::

jaz sem se odločil da ne bom kupoval nič drugega kot RoG od asusa, tako da sem naročil maximus iii formulo, za katero močno dvomim, da bo delala težave

jlpktnst ::

Brez kontakta na lepem delu napajalnih nožic? Sliši se nevarno na dolgi rok... kot je nekdo rekel, slow death. Nakar niti garancije ne moreš uveljavljat.

Izi ::

Vsega je kriv Intel z odločitvijo, da se ne bo več jebal z nogicami in naj se kar drugi ukvarjajo s tem problemom.
Tudi meni se je skurila matična in je bilo nekaj nogic sežganih, na srečo je procesor preživel. Na servisu so mi komaj priznali garancijo, ker so bile poškodovane nogice.
Na vseh servisih imajo pravilo, da garancija ne velja, če so nogice samo malenkost poškodovane.

Jaz sem že prešel na AMD, ceneje in precej bolj zanesljivo, glede zmogljivosti pa dandanes tako ali tako ni treba več skrbeti saj že najnižji razred več kot zadostuje za poganjanje najnovejših iger, če je grafična kartica dovolj dobra in če je dovolj RAMa.

jlpktnst ::

Bi z veseljem šel na AMD, če bi imeli performančno primerljivost v srednjem cenovnem razredu... samo se mi zdi da je nimajo. Se motim?

PlayTheGame ::

Pa saj stari dobri LGA 775 uporablja enak patent, torej nogice na socketu ter blazinice na procesorjih, pa do sedaj nisem zasledil, da bi bili kakšni podobni problemi?! Torej gre pri tem novem socketu IMHO bolj kot ne za šlamparijo pri izdelavi, kot pa, da bi bil ta patent kriv sam po sebi. Je pa res, da je bil prejšnji patent boljši (beri: bolj "ziher"), ko so imeli nogice procesorji, socketi pa luknjice.[:|]
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

energetik ::

Bi z veseljem šel na AMD, če bi imeli performančno primerljivost v srednjem cenovnem razredu... samo se mi zdi da je nimajo. Se motim?

Morš definirat, kaj je zate srednji cenovni. Če misliš recimo 120-170€ dobiš PhenomaII 955 3,2GHz z 8MB L2+L3, ki ima odklenjen množilnik, tako da ga zihr spraviš na 4GHz.

Izi ::

Jaz sem imel probleme že na 775.
Logično se zdi, da je nemogoče narediti čisto vse nogice popolnoma enako dolge. Ker gre tukaj za majhne voltaže, je lahko ena nogica samo za tisočinko milimetra krajša kot druge pa električni tok po tej nogici ne bo tekel v procesor.

Vse skupaj trenutno deluje na principu pritiska. Zaklop podnožja deluje tako, da z veliko silo stisne procesor proti nogicam in daljše nogice se malo zapičijo in pogreznejo notri v procesor tako, da tudi krajše nato dosežejo stik.
Več ko je nogic večji pritisk je potreben, da bi čisto vse nogice dobile stik.
Pritisk, ki je potreben da tudi najkrajša nogica doseže procesor z številom nogic ne narašča linearno ampak eksponentno.
Na 775 je zadeva bolj ali manj delovala v redu, na 1156 pa se bo število problemov več kot podvojilo.
In ni problem samo v nogicah in njihovi dolžini ampak tudi v procesorju, ki nikakor ni raven v tisočinke milimetra.
In ker v prihodnosti lahko pričakujemo vedno več in več nožic, tale Intelov patent po moje nima kakšne bleščeče prihodnosti.

Že na LGA-775 matični plošči si v povprečju lahko samo nekje do 5-krat dal procesor notri in ven, preden je bilo podnožje procesorja na matični plošči nepopravljivo poškodovano. Me zanima kakšno je to povprečje na LGA-1156.

Pri AMD-ju pa lahko procesor vsak dan vzemaš ven in not iz matične plošče pa ne bo nobenih problemov, seveda pa ti AMD procesor ne sme pasti iz rok. Vsak najmanjši padec na mizo, čeprav samo iz nekaj 10 centimetrov pomeni desetine ali celo stotine pomečkanih nožic, ki jih ne boš nikoli več poravnal. Medtem ko lahko Intelov procesor brez skrbi mečeš po celi sobi :D

Dragi ::

čeprav samo iz nekaj 10 centimetrov pomeni desetine ali celo stotine pomečkanih nožic, ki jih ne boš nikoli več poravnal.
Zdaj si me spomnu na čase P4. Je imel sošolec celerona na enmu lanpartyju, pa sva ga ven vzela da bi zamenjala termalno pasto, pri temu pa mu je padu na tla kjer so se zvile štiri nogice na robu. Tri mu je ratalo poravnat, ena pa se je odlomila, nakar jo je z spajkalnikom (tistim tavelikim) lotal nazaj. Začuda je delalo :))

PARTyZAN ::

Zakaj intel sploh forsira LGA podnožje? Kakšne so prednosti pred PGA?

energetik ::

Moram priznat, da sem zdaj prvič prebral, da ima Intel od 775 naprej nožice na socketu in ne procu. Me je kr mal sram... :8)
Pač sem naredil prehod iz 478 Celerona na AM2 in zdaj AM2+, vmes pa tema..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Izi ::

Zakaj intel sploh forsira LGA podnožje? Kakšne so prednosti pred PGA?

Prednosti ni nobene, prej nasprotno. Na slabšem so uporabniki in proizvajalci matičnih plošč, ampak Intel je pa na boljšem in to je srž odločitve.
Intel je dobival precej reklamacij in pritožb zaradi zvitih nogic na procesorjih, vsega tega so se elegantno rešili, seveda je omembe vredno tudi, da je lažje izdelati procesor brez nogic, pa tistih 1000 in več nogic tudi nekaj stane če proizvajaš milijone procesorjev, poleg vsega pri proizvodnem procesu, pakiranju in transportu ni treba nič paziti, saj so procesorji brez nogic tako rekoč neuničljivi ne glede na to kako jih premetavaš.
Proizvajalci matičnih plošč imajo sedaj precej večje stroške in morajo paziti na vse tiste nogice, da se med izdelavo in kasneje ne skrivijo, ampak Intel to nič ne briga. Oni kasirajo več in imajo manj skrbi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

PrimozR ::

jaz sem se odločil da ne bom kupoval nič drugega kot RoG od asusa, tako da sem naročil maximus iii formulo, za katero močno dvomim, da bo delala težave

Razen socketa, ki je Foxconnov (predvidevam, čeprav je en tip dobil iz garancije P6T z LOTES socketom).

Dr_M ::

Tole sem videl ze nekaj casa nazaj na XS, tko da niso na anandtechu prvi :)
So jih pa sigurno najvec zazgal.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Jah oni so povezal pikice, kar so lahko naredil zarad velike baze testirancev. Če ti ubije plato ali pa dve marsikdo še ne bo postal sumljiv. Ko jih pokurš 10-15 se pa že vprašaš zakaj je tako :D

Azrael ::

Osnovna razlika med PGA in LGA je v tem, da so vodi med PCB in CPU pri LGA izvedbi krajši, kar je prednost pri:

- visokih frekvencah (zmanjšajo se presluhi med podatkovnimi linijami)
- notesnikih, kjer je višina omejena
- pomeni boljše hlajenje čez PCB (krajše vezi)
- je cenejše za izdelavo in tudi za konstrukcijo same plošče

Slabost pa so kitajske rešitve podnožij. Za opisani problem so krivi oni in nihče drug.

Še to, AMD ima strežniške rešitve na LGA, ravno zaradi prednosti, ki jih ponuja in bodo prej ali slej tudi njihovi desktop CPUji na LGA.
Nekoč je bil Slo-tech.

sonac ::

Mislim, da so LGA podnožja boljša rešitev, saj moraš biti že zelo velik talent, da poškoduješ nožice na matični plošči, med tem ko se je pri procesorjih to kar pogosto dogajalo.

@Azrael: notesniki imajo (do P9xxx in Q9xxx serije vem - ne vem, kako bo s core i5) še vedno navadno PGA podnožje.

krho ::

qrc, pa je se je upgrade prestavil vsaj na Januar.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Rippy ::

Uh...moje mnenje je, da je LGA danes veliko veliko boljša rešitev za uporabnika. Nežno položiš procesor in preveriš, da je tako, kot mora bit in si gotov.

Se spomnem kako sem "švical" pri Athlon-ih (imel 800 in kasneje 1100). Predpriprava spominja na voodoo ritual pri katerem moliš, da uboge nožice ne upogneš in če že, da se ne odlomijo pri ravnanju. Sicer je to "easy part", ker potem moraš namestiti tisto (golden ali copper orb, kaj je že bilo) opeko in zgleda podobno, kot balansirat 10kg granita na prazni škatli za vžigalice.

Pyr0Beast ::

PGA je imela krajše vode, vendar večjo skupno maso. LGA ima pa daljše vendar tanjše vode zaradi potrebe po 'vzmeti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DJ MartiNi ::

Ja sam eni pa imate problemov. Sestavil sem že ogromno AMD sistemov pa mi ni bilo treba nobenega rituala pred sestavljanjem uganjat. Do sedaj so pa vse nogice preživele.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

Zhupa ::

Ja sam eni pa imate problemov. Sestavil sem že ogromno AMD sistemov pa mi ni bilo treba nobenega rituala pred sestavljanjem uganjat. Do sedaj so pa vse nogice preživele.



si pa sigurno doživel, da ti je ratal vstaviti proc narobe v socket brez kakršnihkoli problemov, kot se je meni zgodilo na cimrovem Athlon-u 64 3000+

Drgač mi pa ni jasn kako lahko Foxconn pod Foxconn blagovno znamko sploh še obstaja, k je podn od podna že vrsto let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zhupa ()

Dr_M ::

si pa sigurno doživel, da ti je ratal vstaviti proc narobe v socket brez kakršnihkoli problemov, kot se je meni zgodilo na cimrovem Athlon-u 64 3000+


Si imel pa veliko kladivo pri roki... >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zhupa ::

Si imel pa veliko kladivo pri roki... >:D


ewo pa si me sprovociru, grem pogledat kera plata, lahko dokažem, sem iz Lj.

Dr_M ::

Koliko pinov si zvil/zlomil? :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zhupa ::

Plata Epox EP-8KDA3I

nobena nogica zvita ali polomljena. Comp se enostavno ni startu, dal cooler dol, pogledu, WTF prvič vidu kaj takega, obrnu proc in to je to. Dela

Dr_M ::

Malo tezko si predstavljam, kako bi se lahko izognil tistim 8 tockam, ki onemogocajo nepravilno vstavitev procesorja, brez da bi karkoli poskodoval.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zhupa ::

zdej sam u center skocim, ko pa pridem nazaj izvedem zadevo še 1x in ti točno povem, kako je nepravilno obrnjen proc(če se ne motim je za 90° u desno, nisem pa ziher), sporočim, brb.

LordPero ::

Pa slike prosim.

Ker zadnjič, ko se mi je kaj takega zgodilo, je bilo na 386 oz. takrat enkrat (in sem takoj videl napako).
Po spominu rečeno, menda ni blo CPUja po tistem, ki si ga sploh lahko napačno obrnu ('lahko' je mišlen kot 'z lahkoto' :D).

Edit: Aja, glede novice pa sama zgroženost nad nemogočo cenenostjo (in (ne?)preverjanjem svojih dobaviteljev!).
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

Pyr0Beast ::

Compaq 486, malce je zasmrdelo, pogruntal kako bi zadeva morala biti obrnjena. Obrnil pravilno in štartala iz prve.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

DJ MartiNi ::

si pa sigurno doživel, da ti je ratal vstaviti proc narobe v socket brez kakršnih koli problemov, kot se je meni zgodilo na cimrovem Athlon-u 64 3000+

Zaenkrat kaj takega še nisem doživel. Če sem ga že narobe obrnil, ni padel v socket.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

Zhupa ::

sry, šele zdaj domov uletu, rahlo nabasan grem cs:s nažigat, tako da jutri.

safast ::

Jaz sem ravno prejšnji teden naročil Intel i5 in Asus P7P55D.

Sedaj pa ne vem kaj naj naredim. Ali naj storniram naročilo ali ne.

Procesor ne mislim navijati - vseeno pa se lahko zgodi...

Pyr0Beast ::

Mah ne bo se ti. Ni potrebno zganjati panike po nepotrebnem. Zadeva se dogaja samo pri ekstremnem navijanju.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PrimozR ::

Na Anandtechu je šlo 160 W samo prek 12 V priključka, poleg nekaj malega še prek matične plošče (oz. sploh kaj?) V vsakem primeru je to skoraj 2x več od TDPja, TDP je pa itak za vse 3 procesorje enak. i5 nima HTja in ima nekoliko nižjo frekvenco, oboje, sploh HT, pa precej znižajo porabo.

safast ::

Torej če prav zastopim,

tudi če nekatere nogice ne bodo v stiku s procesorjem, ostale (tiste, ki so v stiku) po vašem mnenju ne bodo preobremenjene, ker zadeve nebom navil?

Kaj pa pri opravljanju kakšnih zahtevnejših procesov?

LP

PrimozR ::

Tudi ne.

McGregorSL ::

Kaj pa socket 1366 ? a tukaj pa ni problemov pa čeprav je isti patent?

A se mi bolje splača AMD Phenom, ali i7 870 ali i7 920 ? Glede teh nogic je taka zmeda... če sem prav razumel je i7 870 za v koš ker bom ziher imel probleme če ne zdele pa pol čez 1,2,3,.. leta? (brez navijanja... razen ta "turbo mode")

M-XXXX ::

Kaj vi bluzite? Ne 1366 ne 1156 nima popolnoma nobenih problemov, ki se bi vas tičale... Ne sedaj, ne čez 3-4 leta... Phenom se splača edino v primeru 6xx modelov, vse ostalo v višjem razredu je zgrešen nakup.

Dr_M ::

Bolj zgresen kot 1366?? :)
Nikakor.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

safast ::

Kaj vi bluzite? Ne 1366 ne 1156 nima popolnoma nobenih problemov, ki se bi vas tičale... Ne sedaj, ne čez 3-4 leta...


Torej po tvojem mnenju brez navijanja nebo težav? Je pa čudno v najmanjši meri rečeno da se nekateri pini ne dotaknejo. Upam da res tisti, ki se dotaknejo nebodo preobremenjeni čez 3-5 let.

M-XXXX ::

Bolj zgresen kot 1366??

Za tiste ki dejansko potrebujejo procesorsko moč je 1366 odličen nakup, za tiste, ki pa se jim gre, da bodo poganjali nek špil, je pa že vsak quad preveč.

energetik ::

PhenomII 940 s 8MB L2+L3 (Black Edition), ki ga naviješ s stock hladilnikom skoraj do 4GHz se ti zdi zgrešen nakup? Za dobrih 150EUR?

M-XXXX ::

PhenomII 940 s 8MB L2+L3 (Black Edition), ki ga naviješ s stock hladilnikom skoraj do 4GHz se ti zdi zgrešen nakup? Za dobrih 150EUR?

Zelo- prvič zato ker ne boš prišel niti blizu 4ghz z dobrim vodnim hlajenjem, s stock pa še toliko manj. Drugič pa zato ker za nekaj % večjo ceno dobiš i5 750 ga naviješ in imaš v končni fazi ene 30-40% hitrejši procesor, ki porabi manj elektrike ob enem pa je komplet le nekaj % dražji.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novice iz Intela

Oddelek: Novice / Procesorji
166403 (4705) Jst
»

Stroški izdelave Intel P55 matične plošče

Oddelek: Novice / Matične plošče
184763 (3273) PrimozR
»

Intel pripravlja nova vezna čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
274322 (3204) MrStein
»

LGA-1156 z napakami v proizvodnji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
1109332 (6893) krho
»

Intel ambiciozen z novimi procesorji

Oddelek: Novice / Procesorji
264986 (3912) butl4d

Več podobnih tem