» »

Predstavljen Verizon Droid, Googlova glasovna navigacija, druge napovedi

Predstavljen Verizon Droid, Googlova glasovna navigacija, druge napovedi

vir: engadget

Brezplačno, z Android 2.0

vir: engadget

Še eden izmed 'klasičnih' HTCjev

vir: engadget
engadget - Pretekli teden je bil za vse, ki jih zanimajo novice o operacijskem sistemu Android in z njim povezanimi mobilnimi telefoni, nadvse zanimiv. Pred dvema dnevoma je Verizon uradno predstavil telefon Motorola Sholes oz. Droid, kot je poimenovan v njihovi preobleki. Za (bodoče) Verizonove naročnike bo naprodaj od 6. novembra, skupaj z naročnino pa bo stal $200. Vtise iz prve roke lahko zdaj preberete tudi pri Engadgetu, kjer so nad telefonom prav tako navdušeni, a imajo, podobno kot pri Boy Genius Report, nekoliko mešane občutke o tipkovnici. Znana je tudi cena za posebna docka, ki telefon spremenita v multimedijsko postajo/budilko oz. v avtomobilsko navigacijsko napravo z glasovnim usmerjanjem. Za vsakega od dveh dockov bo treba v ZDA odšteti $30, s pomočjo kartona in štirih magnetov pa si dock lahko naredite kar sami. Za zaznavanje docka telefon namreč uporablja le par magnetov na pravi lokaciji, kar povzroči spremembo privzetega prikaza. Da bo Droid res uporaben tudi za glasovno navigacijo je poskrbel Google. Skupaj z Android 2.0 bodo ponudili brezplačno glasovno navigacijo, ki temelji na Google Maps. Zemljevidi se sproti prenašajo prek interneta (in so tako vedno posodobljeni), celotna aplikacija pa je tudi dobro vgrajena v operacijski sistem. Do pogostih lokacij (npr. domač naslov, dopustniška lokacija, itd.) si tako lahko ustvarite kar bližnjice na namizju. Podobno kot nad Droidom so bili pri Engadgetu navdušeni tudi nad Google Navigation. Izid Motorolinega Droida je popolnoma zasenčil cenejši Verizon Droid Eris, kar je bilo sicer pričakovano, saj je Droid v višjem zmogljivostnem in cenovnem rangu, kot Eris. Glede na znane specifikacije (uporabljen naj bi bil Qualcommov 528 MHz procesor in 5 megapixel fotoaparat) je pravzaprav zelo verjetno, da gre le za še en preoblečen HTC Hero. Na telefonu zaenkrat teče še Android 1.5, a bi se to znalo spremeniti z izidom posodobitve za HTC Hero, ki bo prinesla Android 2.0. HTCjevi razvijalci se trenutno ubadajo s svojim SenseUIjem in gladkim delovanjem na novejši različici sistema. Po trenutnih napovedih naj bi Verizon za Droid Eris z naročnino zahteval zgolj $99. Pri MobileCrunch so se dotaknili še problematike iger na platformi Android. Menijo, da je glavna težava za pomanjkanje udarnih naslovov pomanjkanje prostora na napravah. Android uradno ne podpira nameščanja aplikacij na pomnilniško kartico, kar ga omeji na vgrajen pomnilnik, ki ga je večinoma 256 MB. Za nekatere naslovi, ki v obliki za iPhone zasedajo tudi trikrat več prostora, to seveda ne zadošča. Uporabniki sicer lahko nameščajo aplikacije na pomnilniško kartico, če svoj telefon rootajo (s tem se vključi administratorski račun), a to stori le nekaj odstotkov uporabnikov. To seveda ni dovolj za razvijalce iger, kar pomeni, da bodo morali proizvajalci telefonov vgraditi več pomnilnika ali Google sprostiti omejitve, povezane z nameščanjem aplikacij.

23 komentarjev

r0ker ::

kaj pa je razlog za omejevanje na vgrajen pomnilnik?

Matrin ::

DRM

borchi ::

> To seveda ni dovolj za razvijalce iger, kar pomeni, da bodo morali proizvajalci telefonov vgraditi več pomnilnika ali Google sprostiti omejitve, povezane z nameščanjem aplikacij.

dejansko ne vem kaj študirajo proizvajalci telefonov?! da bodo razvijalci iger nardili 'exe', ki bo šel na interni storage, potem pa bodo uporabniki teksture posebej pretočili na SD (tako kot je to pri navigacijah na androidu)... butlni. no, sicer je pa do sedaj bil tak hw v android telefonih, da se ni splačalo delat kaj bolj naprednega od tetrisa...
l'jga

kopernik ::

GLih tko bogi pa tudi ni bil ... kaj misliš, da ima v sebi kakšen nintendo ds ? Pa je iger kolkr hočeš.

BigFoot ::

Dvakrat je napisano Verzion napisano Verizon. ;)
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

borchi ::

> GLih tko bogi pa tudi ni bil ... kaj misliš, da ima v sebi kakšen nintendo ds ? Pa je iger kolkr hočeš.

seveda sem pretiraval, ja. tetrisov, sudokutov in run-jump-duck-crawl je polno. ampak te nimajo nobenega problema s pomanjkanjem internega pomnilnika. lahko si pa pogledaš zakaj ni praktično nobene igre, ki bi morala bit velika par 10/100Mb...

doom: android vs. iphone

nihče pri zdravi pameti ne bo šel tega igrat na '1st gen. android' hw. zato tudi ni veliko takih, ki bodo šli kaj takega razvijat...
l'jga

kopernik ::

Samo pravim, da verjetno ni hw kriv. Počakat še kakšno leto, da pride več telefonov in posledično do več uporabnikov, pa bo tudi iger dosti. Tudi iPhpone se ni rodil z bataljonom iger.

kopernik ::

Jaz android telefona sicer nimam, ampak malo brskam po googlu, in sem našel več napotkov, kako namestiti aplikacije na pomnilniško kartico. Verjetno je to kakšen unofficial postopek, res bedno, da so za mass-market zaklenili to možnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Jux ::

Psssst.

Če dobro prisluhnite še vedno slišite odmev krikov članov uprav podjetji in delničarjev podjetji, ki se ukvarjajo z prodajo geđetov za navigacijo.

(Garmin po objavi novice - iz 39EUR na 31EUR, TomTom 10.5EUR na 7.5EUR)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

borchi ::

ja. googlova navigacija bo verjetno TEMELJITO spremenila stvar za te proizvajalce. google je tudi že povedal, da bodo dali njihovo navigacijo tudi na iphone, če jim bo apple požegnal app. in apple bi moral bit pošteno neumen, da jim ne bi, ker to vsekakor je killer app (ne da kaj podobnega ne bi že obstajalo ampak predvsem zaradi cene in integracije v OS). če bi jaz bil google, bi rekel, da se naj apple sladko je*e in ne dobi navigacije, dokler ne bo google voice imel zelene luči na iphone-u... ampak že vedo kaj delajo ali pa preveč resno jemljejo svoj 'don't be evil' moto :D.
l'jga

kopernik ::

S tem, da ima googlova navigacija eno zoprno pomanjkljivost - karte se sproti nalagajo po potrebi. Kar pomeni, da je veliko podatkovne komunikacije, kar običajno neugodno vpliva na račun konec meseca. Sploh pri kakšnem roamingu v tujo državo. Ok, za ZDA je to bolj ali manj vseeno, v Evropi pa niti ne.

borchi ::

če sem prav razumel, je to problem pri ad-hoc navigiranju v roamingu. planirane poti lahko doma prednaložiš, ampak vseeno, si hitro pečen v tujini ali pa če nimaš nekega konkretnega data plana tudi doma, ja...

pa tudi ne vidim, da bi google pustil čisto off-line navigacijo v prihodnjosti, ker ti vseeno morajo servirati (glede na lokacijo relevantne) oglase.
l'jga

kopernik ::

Ena opcija je, da bi google z reklamami subvencioniral del tega stroška. Druga pa ta, da EU spet s kakšno direktivo prisili mobilne operaterje v izenačitev cen za tuj in domač podatkovni promet. Vsekakor so kakšni neomejeni data plani (za nek normalen denar) neizogibni, samo vprašanje je, kako hitro bo to prišlo v prakso.

c00L3r ::

S tem, da ima googlova navigacija eno zoprno pomanjkljivost - karte se sproti nalagajo po potrebi. Kar pomeni, da je veliko podatkovne komunikacije, kar običajno neugodno vpliva na račun konec meseca. Sploh pri kakšnem roamingu v tujo državo. Ok, za ZDA je to bolj ali manj vseeno, v Evropi pa niti ne.

Točno to. Kaj mi koristi najboljša navigacija na svetu, če se karte prenašajo sproti. Kar potem nabija račun za prenos podatkov. Navigacijo še najbolj potrebuješ v tujini, kjer pa je prenos podatkov predrag.

Zanimiva bi bila opcija prenos želenjih kart na spominsko kartico. Če pa bi uporabnik šel izven področja naložene karte, pa bi se ta prenesla preko omrežja. Nima Nokia nekaj takega na svojih Nokia Maps oz. Ovi Maps?

Gregor P ::

Zanimivo, sam pa sem si vedno želel ravno navigacijsko napravo, ki bo sproti v "živo" posodabljala karte, ažurne informacije itd. ... zgleda da jo bom dočakal:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

IgorM ::

Predvidem, da bo vseeno kakšna opcija, da bi imel karte prednaložene in da bo navigacija delovala v offline načinu, vsaj do kart z guglovih map je možno prit brez večjih težav.

Zmajc ::

Ozko specializirane namenske naprave bojo vedno boljše od hibridnih rešitev na telefonih.

Če zadeva nima možnosti mape prednaložiti in se vozit v offline načinu je pa tak ali tak neuporabna saj bojo stroški prenosa nenormalni. V zda kjer majo ogromna območja brez GSM ali kakega koli drugega signala zgodba ni nič kaj boljša.

MTm2H37rqt7B ::

Za iPhone obstaja app, kateri vnaprej downloada google maps. Za iGPS t.i. iGPS Manager.

Macketina ::

Ze v sloveniji hitro najdes lokacije, kjer ni omrezja in bi ti navigacija prov prisla. Za tujino si pa pecen brez podatkov na kartici.

Nokia ima MapLoader, kjer si das na kartico vse kar rabis, ostalo se pa (lahko) sproti loada.

Gregor P ::

S tem se vsekakor strinjam, da bi bilo nesmiselno vleči 1GB zemljevida z mobilnega omrežja, pa četudi bi to bilo zastonj (glede na trenutne tehnične omejitve); ampak to bi vsaj meni bilo zelo všeč, da ko se recimo nekje odpre nov odsek avtoceste, to naprava preprosto sproti posodobi (ne pa da moraš ponovno doma nalagat vsaj 30 min celotno karto EU, da jo imaš posodobljeno za lansko leto - govorim za Garmina, ko sem nazadnje posodabljal evropsko karto iz njihovega strežnika; to je bil resnično dolgotrajen proces).

Vsekakor mi je pri Googlovi navigaciji še všeč, da ti lahko pokaže dejansko fotografijo lokacije; tudi to se mi zdi zelo uporabno, ko ti prikaže, kje so točno zastoji na cestah (no saj dokaj točno ti to zna sporočiti tudi običajna nav.napr. s prejemanjem radijskih poročil) itd.

Kar me mimogrede spominja na čase, ko je prišel iPhone na trg; kaj so dozdaj sploh počeli ostali proizvajalci navigacijskih naprav?!?:|

Nokiina navigacija na telefonu pa mi je že večkrat prišla prav; predvsem ko si nekje peš v večjem mestu ipd. (čeprav me je uspešno pripeljala tudi do manjših vasic v Sloveniji; če v vozilu slučajno nisem imel ustrezne namenske navigacijske naprave)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

c00L3r ::

ampak to bi vsaj meni bilo zelo všeč, da ko se recimo nekje odpre nov odsek avtoceste, to naprava preprosto sproti posodobi

Dream on. Skoraj vse karte so neosvežene vsaj par mesecev. Da ne omenjam Google Maps za Slovenijo. Ti so že 2 leti odzadaj... :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

Gregor P ::

Saj tudi v tem vidim priložnost, da lahko skupnost tudi sama pošlje ažurne popravke, ki bi jih nato ob uredniški sankciji objavili javno ter tako posodobili karte.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Mobidick ::

Zapomnite si samo to, da Google pridno zbira vse informacije o uporabnikih. Zagotovo je za delovanje potrebno imeti račun sparjen z gmail računom (češ, zakaj še ne bi pregledoval pošte, če si že itak na internetu). Tako se bodo tudi poti hranile nekje na strežnikih. Adijo svoboda!
Vedno manj mi je všeč gʘʘgle.
The future is digital!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja Android 2.2 - Froyo

Oddelek: Novice / Android
308889 (7697) SLO_Matej
»

Apple toži HTC zaradi Androida

Oddelek: Novice / Android
3710480 (8970) ahac
»

Primerjava zaslonov na pametnih mobilnikih

Oddelek: Novice / Android
476054 (3904) borchi
»

Predstavljen Verizon Droid, Googlova glasovna navigacija, druge napovedi

Oddelek: Novice / Android
233830 (3338) Mobidick
»

Verizon Droid je serija, ne le telefon

Oddelek: Novice / Android
314166 (3193) ALT

Več podobnih tem