» »

Podaljševanje življenske dobe

Podaljševanje življenske dobe

WarpedGone ::

Vemo, da se življenska doba podaljšuje.

Našel sem podatke o povprečni starosti umrlih za nekaj preteklih let za Slovenijo (moški / ženske):
2005: 68,9 / 77,8
2006: 68,5 / 78,1
2007: 69,1 / 78,2
2008: 69,6 / 78,8

Našel sem projekcijo povprečja za Evropo za leto 2060 i.e. čez 50 let:
Zvišala naj bi se tudi pričakovana življenjska doba, iz sedanjih dobrih 80 let za ženske na skoraj 90 let, za moške pa iz sedanjih 75 na okoli 84 let.

Torej, v 50ih letih pričakujejo podalšanje življenske dobe za cca 10 let oz. 1 leto na 5 let. Če to primerjam z gibanjem povprečne starosti umrljivosti danes, mi vse skup zgleda kot navadna linearna projekcija.

Pozna kdo kakšno "združeno" statistiko pričakovane življenske dobe po letih za nazaj? Kakšna je bila 1900? 1930? 1960? 1990? Danes?
Malo dvomim, da je bilo to pospeševanje tudi v preteklosti linearno.

Čist konkretno me zanima, al lahko računam na 100 al ne. :)
Zbogom in hvala za vse ribe

ABX ::

Tle imaš zgodovino preteklih let od leta 1983.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sl...

Projekcija za prihodnost pa po moje ni pravilna ker ne upošteva eksponentni razvoj tehnologij.

Čist konkretno me zanima, al lahko računam na 100 al ne. :)

Če te ne pobere cesta ali stres, brez dvoma.

Copy/Paste nekje iz neta.
The secret is lifestyle. Quite simply, these people live a lifestyle that includes a healthy diet, daily exercise, and a low stress life that incorporates family, purpose, religion, and meaning.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Projekcija za prihodnost pa po moje ni pravilna ker ne upošteva eksponentni razvoj tehnologij.

Tole je glavna napaka večine teh projekcij - privzemajo linearnost.

Vendar pa zgleda da povprečna starost ob smrti res narašča linearno. Tule je objavlena povprečna starost ob smrti za zadnjih 54 let, tule je graf skupaj s podatki za 2008:

Zgleda kot da zadnjih dobrih 50 let povprečna življenska doba raste po 0,21 leta/leto za moške in po 0,28 leta/leto za ženske. Oziroma po 2,5 meseca/leto za moške in po 3,3 meseca/leto za ženske. V naslednjih 50 letih to prinese dodatnih 10,5 let za moške in dodatnih 14 let za ženske.

Kakšne eksponentne rasti v teh podatkih ni videt. Tisti nihaj okrog 1950 in 1960 pripisujem posledicam II. svetovne vojne, ki je opazno razredčila prebivalstvo. Če upoštevam samo podatke od 1968 naprej, pride da moški napredujemo z 0,19 leta/leto, ženske pa z 0,25 leta/leto. Mi vsake 5 let dobimo eno leto zraven, ženske pa vsake 4 leta. V 50ih za nas nanese 10 let, ženskam pa 12,5.

Po tem sodeč morda lahko računam na 80, kej velik več pa še ne. Torej, vidu bom 2050, 2060 bo pa že praznik :)

Zgodovina sprememb…

DarwiN ::

Jah, zaenkrat še narašča linearno ja, vendar pa je za vsako dodatno leto danes potreben neprimerno večji napredek kot je to bilo pred 50,100 ali 200 leti.
Zato linearno naraščenje kljub praktično eksponentnem razvoju.
Leta 1800 ko je bila povprečna življenska doba ~37 let je bilo za napredek potrebno zagotoviti le dovolj hrane, leta ~1900 ob povprečni dobi ~48 let le higieno itd,itd. Danes pa je za ekvivalenten napredek potrebno premagati raka in bolezni srca/ožilja.

Vendar se tudi to dogaja. Umrljivost za praktično vsemi vrstami raka pada, pravtako kardiovaskularne zadeve. Ob tem pa se dogaja tudi na pomlajevalni in regenerativni medicini z matičnimi celicami na čelu, in ko bo ta tehnologija čez par desetletij osvojena, potem padejo vse meje, potem bo šele sama življenska doba eksplodirala.. Dejanska regenerecaija vsakega človeškega organa posebej, vsake celice, vse od nevronov do pomlajenih kožnih celic.
3D printanje človeških organov, nobene težave, le zmigaj s prsti da ti odpade par kožnih celic iz katerih ti do naslednjega dne sprintamo novo srce identično tistemu ki si ga imel ko si bil star 20 let.

Skratka ni ovire nobene, Aubrey De Grey se IMO ne moti...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Isotropic ::

v okvirno 10 letih bodo pa razvili zdravilo proti demenci

pablic ::

Za razne statistike je zanimiva spletna stran: http://www.gapminder.org/

pietro ::

Hm, mislim, da je za nizko povprecno zivljenjsko dobo v prejsnjih stoletjih ali desetletjih kriva zelo visoka umrljivost novorojencev in otrok.

Valvoline ::

Podaljševanje ja,vendar če bo-bomo še kej produktivni pr 80tih letih starosti,ne pa živih mrličev k še scat sami ne morjo(ne me narobe razumet). Umetno podaljševanje življenja takšnim ki niso sposobni še najbl preprosta opravila naredit je brezveze.

Saladin ::

Nekje sem zasledil tezo, da se splača veliko vlagat v povečevanje vitalnosti, zdravja oz. daljše delovne sposobnosti mladih in le nujno za upokojence.

Se popolnoma strinjam.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Tule so podatki belo populacijo za zadnjih 100 let za Ameriko:

Opazit je nelinearen pospešek navzgor tm na prelomu stoletja, ko se je začela razvijat/širit medicina. Okrog 1950 pa se je naraščanje upočasnilo.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: WarpedGone ()

DarwiN ::

Pred kratkim sem bral ugotovitev da ima protein inzulin še eno dodatno, presenetljivo vlogo, in sicer da vzpodbuja mišično rast/sintezo. Bil je tudi narejen preizkus na starejših osebkih ko so jim vbrizgavali povečano dozo (x2) inzulina direktno v arterijo na nogi. Na koncu so prišli do zaključka da ta mišica starega človeka na ta način pridobi nazaj vse lastnosti in moč ter se lahko primerja z mišico mladega človeka.

Ne rečem da je to zdaj bullet proof zadeva in da se bomo čez čas vsi filali z inzulinom brez stranskih učinkov, nikakor ne, gotovo bodo našli še boljši način.
Je samo en primer kaj je in bo mogoče...Obnova/rast/elastičnost kosti tudi ni daleč zadaj in believe me da bomo leta 2050 gledali še kako produktivne in za družbo koristne penzioniste (ki pa to sploh več ne bodo), in to s krampom v roki če bo treba...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

gzibret ::

Ja, to je (bi naj bilo) res. Inzulin povečuje mišično maso. Samo na žalost se ne spomnem, kje sem to zasledil.
Vse je za neki dobr!

marsovcek ::

Ta učinek inzulina (anabolni) je že dolgo poznan. Vendar mišic starostnikov IMO ne moreš kar tako ojačati. Vzrok za manjšo moč je namreč zmanjšana aktivnost zaradi bolezni srca/ožilja, gibal, nevroloških itd. Kaj ti pomaga bodybuilderska mišica če je ne moreš uporabljati?

maia ::

Tehnično gledano je narobe rečt "povprečna življenjska doba". To bi lahko zrčunal smiselno samo za določeno generacijo. Se pravi "ljudje rojeni let 1900 so v povprečju dočakali xy let".
To o čemer govorite tudi ni "povprečna starost umrlih letos". "Pričakovana življenska doba" oz. life-expectany je problematična zaradi načina kako je zračunana: vsebuje podatke o smrtnosti vseh starostnih skupin letos. Ti si pa seveda izpostavljen letošnji smrtnosti samo za svojo starostno skupino. Smrtnost dojenčkov letos je drugačna kot je bla, ko si se rodil. In smrtnost starostnikov je tudi v tem letu drugačna kot bo, ko boš ti star. Makes sense?
Hočem samo rečt, da je to skpnstruirana statistika, ki se ne nanaša neposredno na izkušnjo enega človeka ampak je medgeneracijsko povprečje. Kar seveda ne pomeni, da je neuporabna številka, samo pravilno mora bit interpretirana.
In mimogrede, isto velja za rodnost. 1,9 al kukrkol že je, ne pomeni povprečnega števila otrok na žensko! Pomeni, da bi ženska, če bi skozi
svojo rodno dobo imela enake verjetnosti rodit pri določeni starosti, kot jih imajo trenutno ženske vseh generacij, v povprečju rodila 1,9 otroka. Ampak te verjetnosti se seveda spreminjajo skozi čas, tako da se rodnost tudi ne nanaša na realno izkušnjo.

Thomas ::

Tale maia tud ni neumna ali neumen. Ma strong point.

Drugače pa, kakšen dan se pričakovana življenska doba zniža, kakšen se zviša. Tudi za več kot en dan. To so najboljši dnevi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Ja pa res. Hudimana. Povprečna starost umrlih za ZDA lansko leto je 72 let. Se mi pa zdi zdaj cifra life expectancy mnogo bolj 'kombinirana'. Ma point ja maia.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

innerspace ::

Ma point ja maia.

Of course...ma kaj ni to kar pravi ocitno na prvi pogled?
To je itak posledica metodologije ko se gres statistiko...ocitno pa ni tako ocitno. Posledica je lahko manipulacija s statistiko in seveda zavajanje in napacni sklepi.

maia ::

ocitno pa ni tako ocitno.

hja, očitno res :).
sej pri življenjski dobi to le ni tako zelo problematično, ker se "age-specific death rates" vse obnašajo približno enako zadnje čase. Prej je blo drugač, ker je bla smrtnost dojenčkov dramatično drugačna in se je ful popravla, pa tud kaka vojna zna bit smrtnostno specifična samo za določene starosti (in spol). Ampak zdej je to dost enakomerno čez cel spekter,se pravi se smrtnosti za vse starosti malo nižajo, pa se to enakomerno porazdeli.

Dosti bolj problematično je to pri rodnosti, ker se te "age-specific" rodnosti obnašajo zelo različno. Npr. če mlade ženske vse začnejo odlašati z rojevanjem, ker hočejo najprej doštudirat al pa kej. In potem ta statistika rodnosti zgleda kot da je kar naenkrat grozno padla. Ampak te ženske so samo "prestavile" rojevanje in bojo do konca rodne dobe mele enako število otrok, samo pri višjih starostih. In kaj se zgodi? Ja zgodi se to, da politika najprej zažene paniko, da naše babe rojevjo "samo" 1.5 otroka, kar je nevzdržno... In potem se uvede razne slaboumne in neučinkovite ukrepe za povečevanje rodnosti in par let kasneje se rodnost čudežno spet zviša. In politiki veselo to interpretirajo kot učinkovitost njihovih ukrepov. Ampakv resnici je vse kar se je zgodilo posledica načina merjenja rodnosti. Tisti upad je bil umeten, te ženske so zdej doštudirale in začele nadoknadevat zamujeno rojevanje in zdej so statistke to pobrale in zgleda grozno optimistično. In naša resnična rodnost je pač nekje umes.

Sej so težke debate kako pravilno merit, ampak problem je, da niti slovenski demografi niso sposobni tega razložit folku in veselo razlagajo o "številu otrok na žensko" kar enostavno ni res. Zato sem mogla opozorit, da tud povprečna življenjska doba ni to kar zgleda. Če bi bla zdej vojna in bi 20-25 tipi masovno umiral, bi ta statistika grozno padla. Ampak to nič ne pomeni za male fantke, ker ko bojo oni 20 let stari, bo vojna že mimo in se njih te smrtnosti nič ne tičejo. Dobro, to je sfabriciran primer, ampak maš npr. epidemije HIV/Aidsa, ki so pred 10, 20 leti mele precej drugačne smrtnosti, kot jih imajo danes, ko je celo v afriki mogoče z zdravili precej podaljšat življenjsko dobo.

Ampak to leti vse skup na razne fdv-jevce (jebiga, sej jest sem tud!), ki jim je totalno žaljivo, da se morajo en semester ukvarjat s statistiko, pol so pa to vsi novinarji in podobnio, ki ne razumejo razlike med odstotkom in odstotno točko... Tko da je naivno pričakovat, da bojo razumel kej mal bolj kompleksnega. Ne bi sploh rekla, da gre za zavajanje in manipulacijo. Večkrat gre samo za "innumeracy".

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajski gensko spremenjeni dvojčici imata krajšo pričakovano življenjsko dobo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
358249 (5278) mulc007
»

Pojavnost raka pri tistih, rojeni leta 2010

Oddelek: Loža
306240 (4996) DarwiN
»

A se obolelost z rakom s časom povečuje?

Oddelek: Problemi človeštva
395543 (4293) Map
»

Raziskave "zdravila za nesmrtnost" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
16621603 (18135) .:joco:.
»

Leta 2300 še 24.000 Slovencev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
615761 (3846) Thomas

Več podobnih tem