» »

Kaj se gre bolha z ZVU ?

Kaj se gre bolha z ZVU ?

#000000 ::

ZVU je zaupanja vreden uporabnik, vse lepo in prav ampak mi gre pa mal na živce da bi jim jest mogu posredovat svojo EMŠO cifro, dobr če bi bla bolha vsaj mal podobna ebay-u al pa če bi samo mal zaščitla tako kupce kot prodajalce pred prevarami bi jim še dal kako cifro od vise electron kot na paypal-u kej več pa ne.

ni mi jasn kaj bi radi dosegl s tem ZVU mogoče jim bodo še tisti pošteni spizdili.

Good Guy ::

z emšotom ti bojo res uhekal v vse živo..

fak...
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

bluefish ::

z emšotom ti bojo res uhekal v vse živo..

fak...
Gre se za princip.

Sicer pa ja, z EMŠO cifro in naslovom prebivališča ter imenom je možno doseči precej.

#000000 ::

Ne uhekal, mene skrbi da jim ta emšo nekako pride v napačne roke, tudi veliko večjim se je to zgodil da pa se njim neb mogl, a jih ni nekdo pred kratkim kupil ?? edit: bolho mislm

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

bluefish ::

Prevzela jo je avstrijska Styria.

#000000 ::

No ena od razlag je mogoče tud ta da probajo ugotovit kolk s.p. jev in firm se šlepa na ta način da prodaja na bolhi ampak nima pri njih odprte trgovine kar je seveda simpl preverit če imaš v njegov EMŠO

aja če jim gre za zaščito uporabnikov pred prevarami naj raši uvedejo rejting podobno kot na ebay-u, ampak samo za avkcije ker drugač bo spet maljon zlorab tega sistema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

bluefish ::

Bolha bi itak morala prenoviti celoten sistem, saj se le ta od prve verzije ni preveč spremenil. Dodali so nekaj malenkosti, to pa je tudi vse.

Keyser Soze ::

Plus, ne razumem, kako lahko oni preverijo verodostojnost EMŠO?

OK, razumem, da se ne bo vsakomur dalo prirejat EMŠO, da je pravilna (niti ne vem, če je kontrolni algoritem na voljo javnosti), samo Bolha isto nima pojma ali je EMŠO tvoj, od tvojega psa, ali od gospodarja prstanov.

In še to. Kaj pa tujci? Ni rečeno, da imajo vse države nek ekvivalent EMŠO.
OM, F, G!

Icematxyz ::

EMŠO bi radi ali kaj? Loleki.

#000000 ::

No oni imajo formo kjer kao ni treba obvezno vpisat EMŠO ampak ko hočeš zadevo zaključiti ti zateži za EMŠO čeprav ni "obvezna"


MIHAc27 ::

Če ni obvezna vpiši 12 nul in je rešeno.

#000000 ::

Ja pol pa ne dobiš kode za aktivacijo ZVU tko da tole liči kr mal na izsiljevanje

NorK ::

Enotna mati%C4%8Dna %C5%A1tevilka ob%C4%8Dana @ Wikipedia

Zdaj lahko naredite EMŠO generator :P

Icematxyz ::

Pa zraven:

Izobrazba: doktorat
Status: osnovnošolec

#000000 ::

Icematxyz to je itak samo sample

Keksolino ::

Mene pa zanima če se dogovorim z nekom za osebni prevzem (na bolhi) ali lahko in katere podatke lahko/moram vzet da bi kasneje lahko ukrepal če bi se ugotovilo da me je skušal na*****? Gre se za neko komponento ki je ne moram kar tako testirat nekje sredi mesta.

KoMar- ::

Podpišita kupoprodajno pogodbo.

huelz ::

Emso je res nek ful uporaben podatek, kaj si lahko s tem pomagas? Uporabljam bolho ze ulala let (po registraciji sodec 6 let, pa mislim, da sem imel ze prej nek drug akount), dam vedno tako mejl kot telefon, niti me ne moti, ce ima kupec moj naslov, saj nimam nic za skrivat niti nisem nikoli imel nobenih problemov.
Bi blo pa fajn uvest kak pajpal in ratinge ja.

Poldi112 ::

Spet en ki ne dojame, da skrb za zasebnost ne pomeni, da imaš kaj za skrivati.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

KoMar- ::

Pozor, tema je iz oktobra 2009!

huelz ::

Ne, spet en, ki je za vecjo transparentnost in pozdravlja ZVU. Ce ne drugega, bo vsaj manj Nigerijcev na bolhi :))

edit:
In kaj ce je tema iz oktobra dvadevet? Vsaj ni 5 let stara.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: huelz ()

BlueRunner ::

IP-RS je že nekajkrat ugotovil, da osebe zasebnega prava praktično nimajo možnosti obdelave EMŠO kot osebnega identifikatorja, saj je podatek precej občutljiv, hkrati pa se ga da nadomestiti z drugimi načini verifikacije. Zaradi tega je ta podatek letel ven iz praktično že vseh zbirk osebnih podatkov.

Ne glede na to, ali je ZVU dobra ali slaba ideja, se Bolha d.o.o. z zbiranjem EMŠO številk tokrat giblje po sami meji dovoljenega, če tega ni celo prestopila. Pa še kaj se bi našlo.

Vredno prijave na IP-RS.

lambda ::

EMŠO je traparija, ampak v oči zbode tudi to, da hočejo tvoj mesečni dohodek, izobrazbo, in ZAKONSKI STAN.

Gandalfar ::

kako pa ves da zbira emso in ne one way hasha?

Poldi112 ::

Zakaj bi hoteli hash in zakaj bi bilo to sploh pomembno pri dejstvu, da zahtevajo vpis matične številke?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Nerelevantno, če zbira hash. Obstaja ena odločba oz. mnenje na to temo.

Sicer pa - iz EMŠO se da ugotoviti starost... predvsem pa če imaš EMŠO in naslov lahko s tema dvema podatkoma narediš marsikaj. Saj ste verjetno že slišali za tiste prevare, ko nekdo na tvojem naslovu ustanovi fake podjetje?

Hihi, pol pred sodnim izvršiteljem res nimaš kaj skrivat... >:D
sudo poweroff

BlaY0 ::

Ne, tole z ZVU je vse skupaj krneki. Vse kar v pogojih uporabe piše o ZVU je:

Zaupanja vreden uporabnik pomeni da je ta uporabnik do določene stopnje preverjen in naj bi bilo poslovanje z njim manj tvegano kot poslovanje z navadnim uporabnikom.


Kaj torej pomeni "naj bi bilo..."?

S tem, da ti njim pustiš podatke se samo oni zavarujejo. Ti zaradi tega nisi nič bolj varen.

Kaj bo torej naslednja stopnja? VZVU (velikega zaupanja vreden uporabnik)? In naslednja MMRVZVU (majke mi, res velikega zaupanja vreden uporabnik)?

Dokler oni ne bodo 'zaupanja vredna licitacijska hiša' je brezveze razpravljati o tem.

Če koga zanima kaj naj bi pomenilo zaupanja vreden, naj si pogleda certifikate na temle linku.

Poldi112 ::

ZVU pomeni bumbar, ki pušča svoje osebne podatke vsepovprek. Vsaj tako sem jaz razumel tisti mail z bolhe, ki me obvešča o spremembi pravil uporabe. Daleč stran od kakšnega sistema feedback-a, kot ga ima Paypal, kjer dejansko iz prejšnjih prodaj lahko oceniš kvaliteto prodajalca.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BlueRunner ::

Vprašanje je kaj si lahko podjetje z EMŠO sploh pomaga. Lahko preveri njegovo kontrolno kodo. Lahko ga primerja z ločeno vnešenim datumom rojstva in spolom, kar je vprašljive vrednosti, saj so te lastnosti splošno znane in s tem tudi enostavno "ponaredljive". V CRP ne vem, da bi lahko osebe zasebnega prava vpogledovale mimo zakonske podlage in zakonske podlage tukaj ne vidim. Torej se pravilnosti vnešenega EMŠO ne da preveriti, z njim pa se tudi ne da preveriti identitete osebe.

Na koncu vse ostane pri temu, da ti na naveden naslov pošljejo pismo z geslom za aktivacijo, z dejanjem aktivacije pa tako dobijo potrdilo da se je na ta dan na tem naslovu dejansko nahajala oseba, ki je te podatke vtipkala v spletnem vmesniku. Kdo pa je ta oseba, se pa še vedno ne ve, če pismo ni bilo poslano z osebno vročitvijo. Če pa je pismo poslano z osebno vročitvijo, potem pa Pošta preveri osebni dokument in geslo tako pride v roke samo tistemu, katerega podatki na dokumentu se ujemajo s podatki na ovojnici - vnešenimi na obrazcu za registracijo.

Za EMŠO tako niti pod razno ne vidim kako bi pri čemer koli pomagal. Poleg tega, da sploh ni navedeno kako se ga bo uporabilo in koliko časa se ga bo hranilo. Kar je že samo po sebi rdeča zastavica. Sorazmernost je torej fail. Pravilnost zbiranja je fail. Upravičenost obdelave je tako tudi fail.

Zgodovina sprememb…

huelz ::

Se enkrat, ZVU ni velik, je pa korak naprej. Bolho kar precej uporabljam, imam pa tudi svoje varovalke, najraje npr osebni prevzem pri prodaji ali nakupu.
Dejstvo je, da je bolha najvecji in najbolj poznan online sistem razlicnih oglasov.
Ni mi pa recimo padlo na pamet, da bi cekiral bolho, ko sem kupoval avto, ampak samo avto.net.

Drugace pa, uporabljajte ebay, ce vam bolha zaradi kakrsnegakoli razloga smrdi :))

bluefish ::

ZVU z ničemer ne prispeva h končni varnosti kupca ali prodajalca -> ergo, je nesmiseln.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

MrBrdo ::

Ma ta Bolha je res ratala gnila zadnje čase... Slovnične napake pa tudi design flawi in še marsikaj sem opazil zadnji čas. Kot da je delal nek mulec v PHPju čez poletje. (ok sej vem da imajo ogromen promet in da mora bit sigurno malo bolj optimizirano ampak se vedno je prevec nekih napak, estetskih ali pa funkcionalnih). Ena taka popularna stran bi se pa lahko malo bolj potrudila.

Drugače jaz sem si registriral ta ZVU samo iz enega razloga - da bom mogoče koga nategnil, da bo raje nekaj kupil od mene malo dražje kot pa od nekoga ki nima te "ikonce" zraven. Kakšne druge prednosti pa tudi jaz ne vidim.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

Ziga Dolhar ::

BP, tudi če si z EMŠOm ne morejo pomagati - ga z uporabnikovim soglasjem lahko pridobijo :-) (tako kot to v načelo velja za vse osebne podatke - zakonsko podlago lahko nadomesti privolitev posameznika.)

Enako velja za vpogled v (javnopravne) evidence osebnih podatkov.
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

Zakaj pa je bilo potem drugim podjetjem porepovedano zbiranje EMŠO podatkov, z razlogom, da takšen podatek za poslovanje ni potreben? Ker konec koncev in imamo zato davčne številke. Konkretno govorim o odločbi IP-RS št. 0613-31/2006.

IANAL, ampak kolikor je bilo meni pojasnjeno se ne gre samo za to, da lahko oseba prostovoljno izda svoje podatke, ampak za to, da se sme osebne podatke obdelovati samo v obsegu, ki je nujno potreben za dosego določenega namena. Konkretno govorim o 3. čl. ZVOP. Vsem pravicam se pač ne rabiš odreči in za nek poslovni subjekt, ki želi ugotavljati koliko je neka stranka vredna zaupanja v pravnem prometu po mojem osebnem mnenju davča številka v celoti zadošča.

Zgoraj pa sem že napisal zakaj tako mislim in zakaj skrbniki spletnega mesta obdelujejo napačen oseben podatek in tudi na napačen način.

c3p0 ::

Tako bodo lahko uporabnikom (še) bolj učinkovito grozili z inšpekcijo, delom na črno in jim vsiljevali svojo drago spletno trgovino. Na Bolho ne zahajam več že iz principa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125982 (18748) AndrejO
»

Ali smejo davčne številke po spletu potovati nešifrirane?

Oddelek: Novice / NWO
4818152 (14798) Miha 333
»

Izguba dokumentov

Oddelek: Loža
309842 (8435) St235
»

Objava EMŠO in davčne na spletu

Oddelek: Informacijska varnost
51587 (1379) Phantomeye
»

Nova osebna izkaznica

Oddelek: Informacijska varnost
253103 (2231) Gjurisic

Več podobnih tem