» »

Grafična kartica s štirimi izhodi

Grafična kartica s štirimi izhodi

Tomajdic ::

Živjo!

ali bi kdo vedel za kaksno grafično kartico s štirimi izhodi in tako programsko opremo, da lahko naredim ENO veliko sliko s štirimi projektorji hkrati? ;

Hvala in LP,
TOmaz

Meizu ::

HD4850 X2... Razni Matroxi... Dosti je tega...

Tomajdic ::

Hej, ful hvala za odgovor!

kaj pa programska oprema?
- npr. da je slika lepa čez celo panoramo, brez da se bi vmes videlo črto ali prekrivanje med dvema slikama..

Hvala 100x!

LP, TOmaz

galu ::

Ja, HD4850X2 bi pomoje bilo najboljše. Ampak ko uporbljaš več kot 2 slota, ne dela več v "X2", ampak samo ko 1 HD4850. Lahko pa tudi kupiš kaj TAKEGA , ampak je zelo drago (to je res bolj za extrem)

matej_jack ::

Kaj pa če bi vzel dve kartici v crossfire, vsaka po 2 DVija, naprimer nekaj takega, bi špilalo?

Zgodovina sprememb…

axee ::

Za moje pojeme še najbolje. Kaj rabiš več! Najcenejšo možno z dvema DVI izhodoma pa je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Meizu ::

Ni še napisal za kaj jo potrebuje... Če res samo za projektor in normalno delo, potem je res najboljša ideja CF. Če pa misli še kakšne špile obračat, potem je pa itak logično.

Tomajdic ::

Hvala za vse odgovore!
ja rabil bi za projeciranje panoramskih slik, filmov, itd .. s štirimi projektorji - v bistvu enako kot da bi gledal EN film ali ENO panoramsko sliko čez vse 4 monitorje (sam da so kle 4 projekcije u igri)

npr. ULTRAMON program zna naredit ENO desktop sliko npr. 4096x768 čez vse 4 projektorje z uporabo grafik 2x Ati Radeon vsak z dvema izhodoma.. (ne zna pa filma tako in slide-show tut ne)

- problem pa je v tem, ker se na panoramski sliki vidi črto, se slika ne sklada najbolje, ali pa ostane špranja tam kjer se dve projekciji stikata(odvisno kako obrneš projektorje:) (pri monitorjih in lcdjih nima veze, ker imaš itak rob ekrana za mejnik :)

Torej bi rabil tak program ali kartico, ki bi znal te stike odpravit, oz da uravnava tiste 3 predele kjer se projekcije prekrivajo, da je res ena lepa slika čez vse 4 (ekrane) oz. projekcije..

upam da sem dosti razumljivo napisal :P :=)

Okapi ::

Z marsikaterim programom se to da narediti. Preprosto raztegneš okno programa čez vse monitorje/projektorje in to je to.

O.

Tomajdic ::

Ja, tocno to sem naredil :) in še več - screensaver cez vse 4 tak da se še zunanjih robov okna ni videlo; problem je v tem da se vidi črte kjer se 2 projekciji prekrivata...

program bi moral znat te "spoje" združit in optimizirat da se lepo zlije v eno sliko..

ma sej puste, tole je zgleda itak preveč specialna želja :P

ender ::

Zakaj hočeš to rešit programsko? Poravnaj projektorje tako, da se ne bodo njihove slike prekrivale.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Keyser Soze ::

Meni tudi ni jasno, zakaj je to problem softwarea in ne postavitve projektorjev?

Kaj, a kartica na vsakem posameznem izhodu doda še en piksel široko črto, ki označuje mejo slike? Pač, vsak izhod da ven sliko dimenzij 1280*1024 (recimo) pikslov. Točno toliko in nič več. Točno toliko jih tudi prikaže posamičen projektor.

In če imaš film oz. fotografijo, ki je široka 5120 pikslov (4 x 1280), jo računalo "razseka" na štiri lepe kose širine 1280 pikslov, pošlje na vsak izhod grafike del slike, v širine 1280 pikslov, katero projektor tudi prikaže v tej dimenziji (1280 pikslov - in ne 1278 ali pa 1282 pikslov).

Se pravi štirje kosi po 1280, kar skupaj nanese 5120 pikslov.

Kaj te pa moti pri tej projekciji? Svetle črte med posameznimi kosi?
OM, F, G!

Tomajdic ::

Nemogoče je projektorje tako natančno postavit, je že kdo probal? Jaz sem.

SLike že grejo lepo čisto do roba in se nadaljuje kot bi se moralo kar se tiče razdelitve slik (npr. ena slika velika 4096x768 razdeljena na 4x slike po 1024x786);
Samo slike se v stikih nikoli ne poklapajo čisto v nulo - ali je malo zamika, ali pa tam kjer se projekciji stikata pride bolj svetla črta (ker se na tistem milimetru kjer se stika, prekrivata dve projekciji hkrati, in je tako vidna svetlejša črta).

Skratka to si ne predstavljam da bi znal kdo drug kot en program in potem zanalašč še malo več prekriješ projekcije v stikih, program pa vse lepo uravna v eno lepo panoramsko sliko..

Okapi ::

Samo program ne more nikakor vedeti, kako si ti postavil projektorje in koliko se jim prekrivajo slike. Tako da s tem ne bi rešil težave. Projektorje moraš pač nastavit na milimeter (piksel) natančno. Pri čemer pa ti verjetno težave dela geometrija slik. Če slike niso pravilni pravokotniki, ampak neki trapezoidi, ti jih ne bo nikoli uspelo natančno poravnati. Če so pravilni pravokotniki, pa po mojem ne bi smel biti problem dovolj natančno postaviti projektorjev.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Tomajdic ::

ja, seveda so kvadrati, pa ni tako enostavno nastavit do milimetra, kot se zdi, posebno ker gre za 4 projektorje in je treba z leve in z desne uskladit... že nastaviš, pa je lahko na eni strani ok, na drugi pa malo višje ali nižje slika, ali odtenek malo drugačen, skratka nikoli ni čisto v nulo

sem pa že slisal za program ki to uravnava z licenčnimi kljuci in vsak projektor na svojem racunalniku, samo to je iber draga zadeva, preprican sem da obstaja kaj bolj dosegljivega..

Okapi ::

Hmm, kako imaš to postavljene zadeve? Morajo biti seveda enaki projektorji, postavljeni vzporedno po vsej dolžini stene, na katero projeciraš.

O.

Tomajdic ::

tako je, so enaki, postavljeni vzporedno, da se skoraj nastavit, a vseeno ne gre cisto natancno

Keyser Soze ::

Ja, geomterija ane. Metr v roke, pa še en kotnik, pa hitr merit zadeve.

Katera pa je ta programska oprema? Z licenčnim ključem? Oz. še bolje, če obrazložiš princip delovanja.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

da lahko naredim ENO veliko sliko

Kako veliko sliko imaš v mislih? Večjo kot je v veliki kinodvorani? Te 4 projektorje že imaš ali samo razmišljaš o tem? Če ne, si raje nabavi en "orenk" projektor z veliko svetilnostjo in resolucijo in ne bo nobenih problemov.

Tomajdic ::

nene, normalne sobne velikosti, ze imam projektorje. prinicp delovanja ne vem tocno, naj bi bil tak da se projekcije na robovih prekriva (kolikor hočeš veliko) in program na tistih mestih odvzame in dodaja sliko do popolnosti..

Tomajdic ::

tako nekako kot če delaš PHOTO-STITCH, oz. Panoramsko sliko iz večih zaporednih narejenih slik z navadnim digitalnim fotičem..

dzinks63 ::

Torej te bolj muči samo sestavljanje slike v panoramo, kot projekcija. Za panoramo imaš kar nekaj programov, npr: Panorama Maker 5 Pro, drugače pa išči najboljšo varianto zate.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Okapi ::

Kako naj program ve, kako si ti postavil projektorje in kje ter koliko se slika prekriva?

O.

Tomajdic ::

aja, ne :D ne rabim Photo stitch programa, samo pravim da je podoben princip, ampak da tako stitcha med projeciranjem na steno, ne na racunalniku (take sloike že imam:).
Na steni se dve projekciji prekrivata in tam bi moral prog. lepo po-stitchat, torej verjetno mora zaznavat, ali da vneseš pozicijo projektorjev..) Nevem. Se bom pozanimal pri kakem proizvajalcu projektorjev.

Tomajdic ::

aja mogoce pa bi moral sliko res razdeliti na 4 dele in medtem ko opazujem projekcijsko sliko, popravljam prekrivane dele s Stitch programom , kot pravi dzinks63 kar sam manualno...
samo potem bi moral znat program pošiljat Sled-show sliko 4x za vsak DVI izhod..?

Tomajdic ::

pardon SLide-show
torej čez cel ekran (projekcijo) brez da se vidi okna od programa...

Okapi ::

Na roke je to AFAIK mission imposible. Za multiprojektorske displeje imaš drage optično-programske sisteme, ki poskrbijo za pravilno korekcijo tistih delov slike, ki se prekrivajo. Nič takega, kar bi lahko za male pare sam zimproviziral.

O.

Tomajdic ::

morda veš za kaksen tak programski sistem - morda celo najcenejso varianto?

Keyser Soze ::

Do-It-Yourself™

Ne resno. Zadeva sigurno ni izvedljiva za sitne pare - v smislu avtomatike. Še celo za kakšne večje sisteme IMO ne uporabljajo takšnih dedicated rešitev, ker je rezulat popolnoma zanemarljiv glede na ceno.

To, da sliko praktično poravnaš do piksla natančno, oz. do mm natančno z malenkost znanja geometrije, spretno roko in pa primernim merilnim ter montažnim priborom, sploh ni problem.

Vse kar mene muči je dvojna osvetlitev šivov, ker je potem slika, logično, "flekasta" zaradi prekomerne osvetlitve na nekaterih delih. To bi pa bilo smiselno rešit z kakšnim poceni softwareom. Če obstaja.

P.S.: Perfekcija na tem področju pač ni poceni. Either top-of-the line projektor za par 10 tisočakov, ali pa malenkost slabša slika.
OM, F, G!

Okapi ::

morda veš za kaksen tak programski sistem
Ne. Poguglaj za edge blending multi-projector. Vidim pa, da nekateri Panasonicovi projektorji to celo podpirajo, tako da z njimi bi bila zadeva verjetno precej preprosta in poceni.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Projektor: kaj kupiti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Zvok in slika
38369124 (2013) matobeli
»

Malo boljši projektor¸?

Oddelek: Kaj kupiti
243176 (1814) chort
»

priporočite projektor in platno

Oddelek: Zvok in slika
4011195 (8294) gorann
»

Projektor

Oddelek: Kaj kupiti
9982 (807) Blum
»

Projektor: Pomoč pri Namestitevi - potrebni kabli in mnenje!!

Oddelek: Zvok in slika
73215 (3049) zile

Več podobnih tem