» »

(Obratovalni) stroški življenja na svojem

(Obratovalni) stroški življenja na svojem

Lurker22 ::

Ker se s punco v kratkem seliva "na svoje" me zanima, kakšni so kaj vaši življenjski stroški (predvsem obratovalni - vezani na stanovanje) v dvo/tro-sobnih stanovanjih (cca 80m2)?
In seveda ali imate kakršnekoli nasvete v smeri kako le-te zmanjšati, kje se da največ privarčevati, ipd.

Hvala!

Tilen ::

Najlažje privarčuješ tako, da delaš na prihodkovni strani. Stroški so v nekih fiksnih kompleksih, kot je blok, relativno optimizirani.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Invictus ::

Računaš lahko na 200-300 EUR mesečno, odvisno od bloka.

Prišparat v bloku ne moreš veliko.

Pač odvisno koliko lastnih števcev imaš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

koyotee ::

70€ telekom modri, elektrika cca 35€, komunala 10€, ogrevanje zastonj, ker imamo svoja drva, klime zaenkrat se nimamo, voda poleti na sonce.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Alien123 ::

Ni kaj šparat v bloku. Šparaš lahko na internetu, cotah, avtu, hrani itd..

Steinkauz ::

T-2 39eur T-4 meta aka 100/10mbit optika
Petrol elektrika 30-40eur
Metalka upravljanje (voda + kanalizacija + ogrevanje + vse ostalo kar se tiče stroškov bloka) 40-80eur

Težko šparaš tle. Na štromu se da par eur pa na vodi.
Ostalo pa bl slaba. Ogrevanje ti ne pomaga, če je v kurcu izolacija.

Ja, glede obratovalnih se strinjam. Zanimalo me je samo koliko približno plačujete drugi, da vem ali je moja situacija ugodna ali ne :). Sicer pa gre za novejši blok, tako da z izolacijo ne bi smelo biti problemov. Največ se da na mesečni ravni verjetno privarčevat pri "trojčku" in hrani? :D

Alien123 ::

300€ najemnina
150€ stroški, poleti nekje 120
60€ internet
45€ telefon
30€ zavarovanje
300€ hrana
.....
Nimas kaj sparat

Alamar ::

Lurker22 je izjavil:

Ker se s punco v kratkem seliva "na svoje" me zanima, kakšni so kaj vaši življenjski stroški (predvsem obratovalni - vezani na stanovanje) v dvo/tro-sobnih stanovanjih (cca 80m2)?
In seveda ali imate kakršnekoli nasvete v smeri kako le-te zmanjšati, kje se da največ privarčevati, ipd.

Hvala!

Če nimaš dveh otrok, je 80m2 čisto preveč za dva. Tukaj je priložnost za prihranek ob najemu manjšega stanovanja.

Alamar je izjavil:

Lurker22 je izjavil:

Hvala!

Če nimaš dveh otrok, je 80m2 čisto preveč za dva. Tukaj je priložnost za prihranek ob najemu manjšega stanovanja.

Žal v mojem primeru to ne drži, ker je izbira najemniških stanovanj trenutno tako borna, da bi za dvosobno stanovanje plačeval enako (ali ponekod celo višjo) najemnino kot jo bom sedaj za trosobno (za katero sem se odločil predvsem zaradi lokacije in opremljenosti ter novejšega bloka).

Če bi bilo na voljo dvosobno stanovanje za 100€ nižjo najemnino (tj. cca 300€) bi z veseljem vzel tistega :), pa ga ni.

Alamar ::

Kje pa je to tri sobno stanovanje za 400 EUR, če ni skrivnost? Večje stanovanje pomeni tudi višje obratovalne stroške za tiste postavke, ki so vezane na kvadraturo.

Alamar je izjavil:

Kje pa je to tri sobno stanovanje za 400 EUR, če ni skrivnost? Večje stanovanje pomeni tudi višje obratovalne stroške za tiste postavke, ki so vezane na kvadraturo.

Maribor. Drži, vendar, kot pravim, preostala stanovanja v izmerah 50-60m2 so bila v starejših blokih in za enako ali še višjo najemnino. Mislim, da se stroški (predvsem na račun novejšega bloka cca 2008-2009) ne bodo bistveno razlikovali od stanovanj 50-60m2 v starih blokih.

EDIT: aja, pa še to, upravnik se mi je zdel ugoden (71EUR za 4 člansko družino, ki je stanovala v stanovanju doslej).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Lurker22 ()

kixs ::

aja, pa še to, upravnik se mi je zdel ugoden (71EUR za 4 člansko družino, ki je stanovala v stanovanju doslej).

Kaj je v to zajeto?

Upravnik pride nekje 10EUR na mesec. Potem imas rezervni sklad, ki je odvisen od starosti objekta in mozno, da je pri tebi nic. Sicer je 10 do 20EUR na mesec.

Voda, smeti, kanalizacija se deli na osebe. Skupna elektrika, ciscenje stopnisca, dvigalo...

Elektrika je kolikor porabis. Poloznica za RTV, itd...

Ogrevanje je glede na "stevce". Vecje je stanovanje, vec bo prislo. Odvisno tudi kateri energent uporabljate - lahko na hitro takoj racunas nekje 500EUR v sezoni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kixs ()

kixs je izjavil:

aja, pa še to, upravnik se mi je zdel ugoden (71EUR za 4 člansko družino, ki je stanovala v stanovanju doslej).

Kaj je v to zajeto?

Upravnik pride nekje 10EUR na mesec. Potem imas rezervni sklad, ki je odvisen od starosti objekta in mozno, da je pri tebi nic. Sicer je 10 do 20EUR na mesec.

Voda, smeti, kanalizacija se deli na osebe. Skupna elektrika, ciscenje stopnisca, dvigalo...

Elektrika je kolikor porabis. Poloznica za RTV, itd...

Ogrevanje je glede na "stevce". Vecje je stanovanje, vec bo prislo. Odvisno tudi kateri energent uporabljate - lahko na hitro takoj racunas nekje 500EUR v sezoni.

To zajema vodo, komunalo, čiščenje skupnih prostorov, pregled dvigala, servis, itd. Rezervni sklad je obveznost najemodajalca in ne spada v račun upravnika.

Old Spice ::

Mi2 sva sicer v najemu. Sva pa stroške optimiziralo tolko, da sva se dogovorila za odjavo RTV. Kar se tiče interneta imava samo osnovno T2 optiko za 25 eur (TV itak samo zabijaš čas). Pozimi raje oblečeva kako trenirko, namesto da hodiva okol po fletu v gatah in se na ogrevanju zelo pozna. Veliko sva, predvsem nehote, proftirala s tem, ker je stanovanje v bloku dobro obsijano s soncem - ne moreš verjet koliko se pozna pozimi na ogrevanju. In pa seveda, ker je lastnik skuliran, plačuje on rezervni sklad (ni nujno povsod, kar nekaj jih poznam ko najemnik to plačuje) - če si lastnik seveda tu ne moreš prišparat.

Vidim pa takole čez prst, da so obratovalni stroški nosijo precej manjši impact na skupni budget kot npr. neurejen sistem prehranjevanja. Enormno lahko prihraniš, če optimiziraš nakup hrane, in prehrano v restavracijah - neprimerno več kot stroške obratovanja.

Old Spice je izjavil:

Mi2 sva sicer v najemu. Sva pa stroške optimiziralo tolko, da sva se dogovorila za odjavo RTV. Kar se tiče interneta imava samo osnovno T2 optiko za 25 eur (TV itak samo zabijaš čas). Pozimi raje oblečeva kako trenirko, namesto da hodiva okol po fletu v gatah in se na ogrevanju zelo pozna. Veliko sva, predvsem nehote, proftirala s tem, ker je stanovanje v bloku dobro obsijano s soncem - ne moreš verjet koliko se pozna pozimi na ogrevanju. In pa seveda, ker je lastnik skuliran, plačuje on rezervni sklad (ni nujno povsod, kar nekaj jih poznam ko najemnik to plačuje) - če si lastnik seveda tu ne moreš prišparat.

Vidim pa takole čez prst, da so obratovalni stroški nosijo precej manjši impact na skupni budget kot npr. neurejen sistem prehranjevanja. Enormno lahko prihraniš, če optimiziraš nakup hrane, in prehrano v restavracijah - neprimerno več kot stroške obratovanja.

Hvala, točno takšna mnenja sem iskal! :)
Torej je edino smiselno poizkusit "optimizirat" način prehranjevanja oz. kupovanja hrane.

Najlazje optimiziras prehrano tako, da jes samo enkrat na dan. Veliko jih tako dela, ne sicer zaradi prihrankov...

kixs je izjavil:

Najlazje optimiziras prehrano tako, da jes samo enkrat na dan. Veliko jih tako dela, ne sicer zaradi prihrankov...

:)) v takšne ekstreme nisem pripravljen iti, če si ne morem privoščiti niti več kot enega obroka na dan, potem preprosto ne zmorem "biti na svojem" :D. Sem pa pripravljen spremljati akcije, kupone, etc. etc.

mzakelj ::

Za internet se zmeni s sosedi in si delite priključek. Pri nas si ga delimo 4 in pride T-2 optika na poln paket programov 21€ na stanovanje.

Lurker22 je izjavil:

kixs je izjavil:

:)) v takšne ekstreme nisem pripravljen iti, če si ne morem privoščiti niti več kot enega obroka na dan, potem preprosto ne zmorem "biti na svojem" :D. Sem pa pripravljen spremljati akcije, kupone, etc. etc.

Ni ravno nek ekstrem (post traja zgolj 23 ur) in namen ni ravno sparanje. Res pa manj zapravis za hrano, ker toliko ne jes.

Old Spice ::

Jest imam sicer v mislih predvsem optimizacijo, kjer narediš jedilnik za teden vnaprej. Greš v trgovino 1x tedensko in vzameš kar rabiš za realizacijo jedilnika. Hkrati s tem, lahko kak obrok vnaprej skuhaš med vikendom. Velika je razlika če npr. skuhaš v nedeljo joto in jo ješ v ponedeljek in mogoče še v sredo na šihtu, kot če plana nimaš, prideš v ponedeljek domov in v navalu lakote greš v trgovino po stvari za tisti dan. Čisto praktično so nama stroški iz 500 eur zdrsnili na 300 eur za hrano. Lahko bi prihranila še več, ampak rada dobro jeva in pri 200 eur prihranka mesečno nimam vtisa da jem slabše, kvečjemu je boljše, ker se ne obremenjujeva kaj je za kuhat, ker se ve vnaprej.

FTad ::

Lurker22 je izjavil:

kixs je izjavil:

To je neumnost. Seveda lahko optimiziras prehrano, da lovis akcije in popuste, ne bi pa zdaj zacel spuscati obroke in spremeniti jedilnik na kruh in vodo.

Ganon ::

Pri hrani je najslabše, če jo kupuješ sproti, vsak dan, po možnosti še lačen hodiš po trgovini in zraven nabereš še kup nepotrebnih stvari. Naredite si plan.

energetik ::

A dajte no, hrana je pa zadnja stvar, kjer se špara. Razen če zdaj nabavljate velike količine junk fooda, ki je popolnoma nepotreben.

Špara se pri internetu, telefonu, avtu.

Invictus ::

Kar se hrane tiče, ne kupuješ

- sladkanih pijač
- vode
- na splošno sladkarij in junka
- prihranjeni denar lahko porabiš za boljšo NE-pripravljeno hrano in si jo sam skuhaš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odklop od skupnega ogrevanja in prehod na električno

Oddelek: Loža
476150 (4958) starfotr
»

Stroški življenja v hiši (strani: 1 2 3 )

13522492 (18219) energetik
»

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )

17339742 (22728) Uporabnix
»

Stroški - garosnjera/1 sobno (cca 35m2)

279221 (7735) matjazzz
»

Stroški upravljanja (stanovanje)

4810565 (8824) St235

Več podobnih tem