» »

Smeri na FERI

Smeri na FERI

black ice ::

Naslednje leto bom končal 4. letnik in želim nadaljevati izobraževanje na fakulteti. Vem, da je še do vpisa več kot pol leta vendar želim imeti stvari razčiščene, saj si bom z vpisom na fakulteto več ali manj zapečatil naslednjih 40 let.
Do zdaj me je najbolj pritegnil ravno mariborski FERI. Ker je svetovalna služba na naši šoli je bolj tako-tako, se obračam na vas z upanjem da mi razjasnite par stvari.

Trenutno me predvsem zanimata programa Računalništvo in informacijske tehnologije ter Informatika in tehnologije komuniciranja (oba UNI). Kakšne so razlike med obema programoma? Prebral sem že precej dokumentacije in opažam, da bolj berem bolj sem zmeden.

V prihodnosti se vidim kot razvijalec programske opreme - kateri program oz. smer bi bila bolj primerna zame?
Kakšni so profesorji? Nekaterim so vsi profesorji "antipatični", nekaterim so vsi ful kul (tudi takšni se najdejo), vem da je pomembno kako se izkažeš na začetku (in seveda tudi kasneje)... Prosim za en tak splošen vtis da bom vedel kaj pričakovati.
Predavanja? Potekajo monotono ali iščejo profesorji nove načine kako pritegniti študente?
Kako je z izpiti? Kdaj približno se začnete učiti za določen izpit?
Kako je s stanovanji v Mariboru? Koliko v povprečju plačujete najemnino, stroški itd.
Delo med faksom? Kdaj začeti? Po prvem letniku ali že prej?
Kje v Mariboru študentje največ "preždijo" (torej lokali, zabave)?

Hvala vsem za vaš čas in trud, upam da nisem koga zamoril s toliko vprašanji.

whatever ::

Napredna izdelava spletnih strani in aplikacij, informacijski sistemi A-Ž, načrtovanje in gradnja informacijskih sistemov, podatkovne baze A-Ž, varnost in zaščita podatkov, risanje diagramov: informatika

Robotika, izdelava računalniških iger, računalniška grafika+animacija A-Ž, izdelava svojega programskega jezika, 3D modeliranje, konkretno pisanje kode: računalništvo
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

marjan_h ::


Robotika, izdelava računalniških iger, izdelava svojega programskega jezika,


Je kaj od tega naštetega tudi na FRI?

Kostko ::


Robotika, izdelava računalniških iger, izdelava svojega programskega jezika,


Je kaj od tega naštetega tudi na FRI?


Vse.
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

DiTi ::

RIT: bolj hardcore programiranje, programira se v Cju, že v prvem letniku imaš 3 ali 4 predmete programiranja. zahteva se res veliko, veliko je samostojnega dela, vse res večinoma samo programiranje. če nimaš izkušenj oz. ne znaš programirat bo huda.

ITK: se tudi programira, ampak imaš na simester največ 1 predmet programiranja, programira se v javi. Pri tej smeri je več povdarka na razvijanje aplikacij, iskanje idej, načrtovanje projektov, nekako bolj dinamično. Samostojnega dela je malo manj, ampak še vedno ti zapolni delovnik.

Glede profesorjev, imaš dobre (Heričko je legenda (uči itk)) in imaš zelo monotone, stare, profesorje (podatkovne baze, obe smeri). Predavanja so po večini zanimiva, razen omenjne izjeme.
Največ stika imaš z asistenti na vajah. Dobro je da delaš domače naloge, vaje, hodiš na predavanja (boš sam ugotovil kje je dobro hodit in kje ne), vaje so tako ali tako obvezne.

Učit se začneš takoj, ker imaš kolokvije oz. po novem vmesne izpite ki se začnejo že hitro, konec oktrobra nekje.

S stanovanji je tako, cene se giblejo okrog 100-150€, to je brez stroškov, stroški še potem nanesejo kakih 50€ zraven. Jaz plačujem okrog 140€ na mesec s stroški.

Z delom počakaj do 2 letnika, da vidiš koliko časa ti ostane ob študiju. Vsi profesorji so nam rekli, da sploh naj nebi delali ker podjetja iščejo študente, ti pustijo študij, nato pa ostanejo brez dela in brez izobrazbe. Jaz osebno v prvem letniku nisem nekaj dosti delal (sem pa itk-uni), sedaj 2 letnik bom že več ker si že bolje vem razdeliti delo in vem kako kaj poteka in kje je potrebno vložiti več časa.

žurke? boš sam ugotovil ko prideš v mb, vedno se pa ponavadi nekaj dogaja v KMŠju in na ŠTUKU.

upam da sem ti pomagal kaj s tem.

LordTado ::

Kako pa je z močnostno elektrotehniko?

bigbada ::

black ice je izjavil:

dosti........

no jaz sem na programu R-IT(rač. in informacijske tehnologije 2 letnik) in ti bom povedal moje mnenje.
R-IT 1 letnik:
2 semestra
v zimskem imaš predmete:
-matematika 1(malce napredna gimnazijska matematika s povdarkom na integralih, odvodih,..)
-programiranje 1(naučiš se osnove v jeziku c++.. torej krmilne stavke(if,for,while),polja,strukture,kazalce)
-osnove svetovnega spleta(spoznas se z osnovami svetovnega spleta, html, css, javascript, ajax, php)
-osnove računalniških sistemov(easy piflarija)
-angleščina-jezik stroke(pač srednje šolska angleščina)
-uporabniška programska oprema(spoznaš paket open office, potem orodje GIMP, maxima)

Torej zimski semestre zgleda nekako takole.. jaz sem prej hodil na gimnazijo in sem potem šel na RIT UNI. s programiranjem sem imel na začetku kar dosti težav, z matematiko manj.. samo vse se da, če je dosti volje.. najtezji predmeti v zimskem semestru po mojem mnenju: matematika1, programiranje1, uporabniška programska oprema. ostali niti ne...
Profesorji so ponekod vredu, ponekod ne, asistentje tud.. pač eni tečni eni ne.. večina jih predava monotono brez življenja(razen svetlih izjem-profesor Peterin za matematiko ima kar v redu predavanja pa profesor Zorman pri ORS). Profesor za PROG1 je itak obup(Žumer), bi moral biti že zdavnaj v penziji, sam zgleda da bi še rad malo denarja potegnil... profesorica za ang je tudi bol tko(boš že videl zakaj ;)
Najbolj pomembne pa so itak vaje, ker brez vaj niti nemoreš na kolokvije.. Ja izpitov sploh ne rabiš pisati.. 3 kolokvije odpišeš in imaš na koncu narejeni izpit.. Kolokviji so v začetku vsakega meseca.. Torej november, december, januar... Za pristop pa seveda rabiš opravljene vaje ali pa še kaj drugega, zato se na vaje splača hoditi(oz. so kar nujne, če hočeš narediti).

Potem 2 semester-poletni zgleda tako:
-Diskretne Strukture(bolj računalniška matematika, spoznaš se s izjavami, množicami, dokazovanjem, teorijo števil, teorijo grafov, relacijami, rekurzijami..)
-Programiranje 2(nadgradnja prog1, ta je bolj objektno usmerjeni.. še skos v c++.. razredi, objekti, metode, dedovanje, abstraktni razredi, šablone,...)
-Algoritmi in Podatkovne Strukture(spoznaš se z različnimi algoritmi in jih tudi implementiraš.. delaš v c++, delaš kar veliko s kazalci.. povezani seznami, binarna drevesa, hitro uredi, trgovski potnik, Kruskalov algoritem,..)
-Interakcija človek računalnik(programiraš svoje prve vmesnike.. začneš z MFC C++(igrica križci krožci, hitri prsti, kalkulator), potem pa nadaljuješ s C#(pregledovalnik slik, igrica kača, beležnica)...)
-Podatkovne Baze(delaš v Oraclu, načrtovanje E-R modela, pretvorba v relacijsko podatkovni model, SQL, relacijska algebra..)

To je to za 2 semester.. tu pa je že kar zahtevnejše kot v 1.. veliko več dela.. vsi predmeti so programersko usmerjeni, razen diskretnih struktur, ki je pač matematika.. Profesorji pa asistentje beri zgoraj..(posebaj povdarek na profesorici Weltzer za podatkovne baze =P ).

No to je to.. tak na hitro.. zdaj glede na tvoje zahteve bi bilo najboljš da izbereš R-IT UNI(razvijalec programske opreme si napisal...) Sam dobro premisli če hočeš ta faks, ker boš kar veliko ur moral presedeti pred rač. in si razbijati glavo z raznimi programerskimi problemi(pozno v noč), ter svoje znanje boš moral vso življenje nadgrajevati, če ne te ne bo hotel noben delodajalec :).

Glede žurk: jih je dosti, sam če boš hotel faks narediti se bo potrebno tudi kaki odpovedati.. Večinoma so ob torkih(na ŠTUKU)-tak da so srede bolj boge na faksih heheheh, pa tud KMŠ,....

Delo ob študiju: dvomim da boš zmogel. bom ti kar rekel NE. mogoče v višjih letnikih(sam za smer R-IT dvomim).

Jaz sem v študentskem domu. Je najceneje. 66€ na mesec.. pri zasebnikih je malo drazje.. ponavad okrog 120€+stroški(tam 50€), tak da se študentski dom kar pozna(3x ceneje pa še več novega folka spoznaš).

Če ne narediš s kolokviji pa imaš tudi možnost da greš na izpite.. več rokov je izpisanih skozi vso leto(samo izpiti so tezji kot kolokviji+več snovi naenkrat).

to je to, če še te kaj zanima glede smeri R-IT povej.

urosz ::

bigbada hvala za podroben opis tega. tudi sam grem na ta program letos ;)

rasta ::

Vem, da je še do vpisa več kot pol leta vendar želim imeti stvari razčiščene, saj si bom z vpisom na fakulteto več ali manj zapečatil naslednjih 40 let.

Humorist :D

black ice ::

rasta je izjavil:

Humorist :D

Imam svoje svetle trenutke. :D

Hvala bigbada za obširen opis. V sredo grem na vpis (R-IT), oktobra pa bomo videli kako bo.

jizzer ::

Nevem nisem še tak daleč da bi že na Fakulteto šel samo me zanima če se na RIT samo en programski jezik programira (C++) ali tudi druge (C#) čeprav sta si dokaj podobna nista ista...

Hvala :)

bigbada ::

c++
html
css
javascript
ajax
php
c#
---2 letnik
c++
c#
assembler
bash
c
asp.net
xml
...
v bistvu vse tole in še več

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bigbada ()

B_Weeed ::

Zdravo!

Mene pa zanima če bi mi lahko kdo malo obrazlozil kako je kaj glede medijskih komunikacij. Na čem je povdarek, oz. nasplošno s čim se ukvarja tukaj. Zanima me tudi če so medijske komunikacije identične multimedijskim komunikacijam.

Lp

Nuke_H2 ::

Mogoče kdo ve katere prog. jezike se uči na fri? Po letnikih?


Lp

Kurzweil ::

Robotika, izdelava računalniških iger, računalniška grafika+animacija A-Ž, izdelava svojega programskega jezika, 3D modeliranje, konkretno pisanje kode: računalništvo


Prav nerodno mi je, da nevem da pri nas obstaja ta smer, bi se dalo rečt da gre za "game development" smer, kako dolgo že obstaja ta smer, ko sem se jaz vpisoval tega še ni bilo ?

robbe ::

V glavnem c in java, v višjih letnikih lahko programiraš v skoraj poljubnem jeziku pri nekaterih predmetih. Imaš pa tudi programiranje v assemblerju, prologu, phytonu ...

Kurzweil ::

Nekako nisem našel podatkov za študijski program, ki sem ga en post nazaj citiral, lahko nekdo poda link prosim...

bluefish ::

overlord_tm ::

Nuke_H2 je izjavil:

Mogoče kdo ve katere prog. jezike se uči na fri? Po letnikih?


Lp


Po letnikih nevem, ker so vse zmesal, ampak nekako java, c, assambler, prolog, python, sql.

Itak jeziki niso pomembni, pomembno je da osvojis cimvec razlicnih paradigm vsaj funkcijsko, ukazno in deklerativno programiranje :) predvsem ucenje funkcijskih programskih jezikov manjka na friju.

Kurzweil ::

"Robotika, izdelava računalniških iger, računalniška grafika+animacija A-Ž, izdelava svojega programskega jezika, 3D modeliranje, konkretno pisanje kode: računalništvo"

Kje bi naj to blo?

...program medijskih komunikacij je rahlo smešen, mislim, da takšno znanje osvojim s tutoriali in kakšno knjigo, govorim predvsem zaradi tega kar imam precej kolegic in nekoliko manj kolegov, ki so opravili ta študij pa niso prav nič zadovoljni in ponosni na to - na kratko večina jih dela po lokalnih Tvjih (plače bolj na random) ali pa so kvazi oblikovalci plakatov, flyerjev in podobno, seveda kot verjetno povsod obstajajo svetle izjeme. Edino kar mi je bilo všeć v smeri medijskih komunikacij je modeliranje.

Modeliranje (+ openGL in DirectX), skripte, programiranje, development, produkcija, predvsem pa kot je omenil okvirno "izdelava računalniških iger" (kar se sliši malce preuranjeno) je tisto, ker sem si predstavljal, ali obstaja karkoli podobnega? ...verjetno ne (kaj podobnega sem še v tujini težko našel) ali se motim ?

bluefish ::

Hja, tole so na FERI študijski programi in omenjenega ni najti: http://www.feri.uni-mb.si/podrocje.aspx...

whatever ::

No, je bilo malo preuranjeno ja. V glavnem so samo osnove računalniške grafike, animacije. To je na starem UNI programu računalništva in informatike, so pa tudi na novih bolonjskih študijskih programih kot skupen projekt naredili igro (nek airhockey ali nekaj takega). Tako da najpomembnejše osnove dobiš z marsikaterega področja, naprej je pa od tebe odvisno, za kaj se boš specializiral in kakšen šiht boš iskal.

Kurzweil ::

whatever, če mene vprašaš zavajaš mladega pubeca, ki se odloča na svoji življenski poti, kaj si to navedel? ...program, ki bi si ga želel?

whatever ::

Za boljši študijski program v Sloveniji, ki bi bil bližje temu, kar sem navedel, ne vem...

bluefish ::

Pri nas je stanje glede tovrstnih tem precej žalostno, kar pa je tako ali tako odraz trga.

Nuke_H2 ::

overlord_tm je izjavil:

Nuke_H2 je izjavil:

Mogoče kdo ve katere prog. jezike se uči na fri? Po letnikih?


Lp


Po letnikih nevem, ker so vse zmesal, ampak nekako java, c, assambler, prolog, python, sql.

Itak jeziki niso pomembni, pomembno je da osvojis cimvec razlicnih paradigm vsaj funkcijsko, ukazno in deklerativno programiranje :) predvsem ucenje funkcijskih programskih jezikov manjka na friju.


Hvala :). Mah sej bom vse oktobra vidu :).. mal me firbec matra.

Lp

LordTado ::

Naj en mal napiše kaj je bolš izbrat na smeri močnostna elektrotehnika...

ALi obratovanje elektroenergetskih sistemov pri voršiču ali pa aplikativna elektromagnetika pri trlepu?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Informatika VŠ (Ekonomska šola Murska Sobota)

Oddelek: Šola
192319 (1964) lebdim
»

Programiranje na FRI

Oddelek: Šola
3210893 (9105) lebdim
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146580 (34100) awy
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8018547 (16627) detroit
»

FERI vs FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5517660 (14147) Hardstyle

Več podobnih tem