» »

Pokvarjena matična plošča??

Pokvarjena matična plošča??

hotlips ::

Pozdravljeni!

Situacija je taka, da ko prižgem računalnik monitor ne dobi nobenega signala. Napajalnik se užge normalno, kakor vsi ventilatorji in tudi diski (mislim da se windowsi ne naložijo, vendar ne moram vedeti zagotovo), monitor pa ne dobi nobenega signala in ostane črn. Sem priklopil nek drug monitor, in je bilo isto. Nato sem odstranil grafično, reserteral cmos in monitor priklopil na integrerano grafiko, vendar brez uspeha, monitor še vedno ne dobi nobenega signala. Opazil sem še, da so prez napajanja USB priključki, ps2 pa izgleda da ima tok (optična miška se na ps2 "prižge" na usbjih pa ne).
Ob zagonu računalnik tudi nič ne piska ali daje drugačnih neobičajnih signalov, kondenzatorji na plati pa tudi ne izgledajo napihnjeni.
Plata (gigabyte ma78gm-s2h) tudi ni iz pamtiveka, temveč je stara kvečjemu kakšno leto, kakor tudi procesor in rami.
Okvara naj bi se pojavila včeraj zvečer, ko je brat pisal nek tekst/mail in naj bi se mu črke začele "zatikati", oz. ni mogel tekoče pisati, zato je reserteral računalnik in od takrat ga ne moremo več zagnati.

Jaz sumim, da je prišlo do okvara na matični plošči, res pa je, da ne vem kako izgleda če crkne procesor. Če ima kdo podobne izkušnje prosim za čimhitrejši odgovor.

lp.hl

solatko ::

Najprej preizkusi RAM-e, po navadi zaradi slabega rama odpove prenos slike na monitor. Monitor ti sigurno dela? Če ne bo ram, potem moraš it na izločanje komponent, kar je že večkrat opisano v temah na ST.

matej_jack ::

tudi jaz imam podobno tezavo, s tem da bi naj bila kriva strela. Sumim napajalnik ali maticno, probal sem posamezne palcke rama, brez uspeha. Je pa zanimivo, da ko vklopim napajanje za maticno (kvadratni prikljucek), se ne zazene vec cpu fan. Ideje?

solatko ::

matej_jack - najprej preizkusi napajalnik na drugem sistemu (po navadi počepne napajalnik ob udaru strele), potem pa boš viel naprej, skratka stestirati boš moral celoten sistem. Če je napajalnik v redu, ti je skoraj gotovo odletela matična plošča, lahko pa tudi trdi disk, pekač, mrežna.... Uporabljajte prenapetostno zaščito, saj so zelo kvalitetne v rangu 30-40€.

matej_jack ::

Napajalnik na drugem sistemu dela. Ostane verjetno samo še matična plošča, slike ni na ekranu, če bi bila grafična bi verjetno piskalo. Je možno, da sta pokvarjeni obe palčki rama?

solatko ::

Tudi to je možno, lahko pa jih sprobaš v drugem sistemu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sestavljen računalnik - ni slike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
12323810 (22134) mihibo5
»

grafična kartica (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7922446 (21257) LukaTCE
»

Sestavil PC - monitor neodziven, matične ne piska

Oddelek: Strojna oprema
354859 (2987) Riff
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
81254 (1140) Fif55
»

zafleshal sem bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
91146 (929) Martin Krpan

Več podobnih tem