Forum » Zvok in slika » Okvara LCD televizije
Okvara LCD televizije
hunter01 ::
Živjo,
doma imamo LCD televizor Xoro star približno 4 leta. In kar na enkrat se je v levem zgornjem kotu pojavila črna pika, premera približno 5cm + 1 cm čudno obrobljeno :)
Zanima me ali so to enostavno mrtvi piksli ali bi slučajno lahko bilo kaj drugega. Gledano direkt je pika črne barve, pod kotom pa je videt že skoraj belo oz. srebrno. Čudno mi je da je ta krog tako "pravilne" oblike, ali je to normalno ko začnejo piksli crkovat?
Slike:
Televizija ni doživela nobenega udarca ali kaj podobnega dejansko naj bi se kar pojavila ta pika :)
LP
doma imamo LCD televizor Xoro star približno 4 leta. In kar na enkrat se je v levem zgornjem kotu pojavila črna pika, premera približno 5cm + 1 cm čudno obrobljeno :)
Zanima me ali so to enostavno mrtvi piksli ali bi slučajno lahko bilo kaj drugega. Gledano direkt je pika črne barve, pod kotom pa je videt že skoraj belo oz. srebrno. Čudno mi je da je ta krog tako "pravilne" oblike, ali je to normalno ko začnejo piksli crkovat?
Slike:
Televizija ni doživela nobenega udarca ali kaj podobnega dejansko naj bi se kar pojavila ta pika :)
LP
Opkow ::
Pa je tisti del kej bolj vroc? Ker mi nekako deluje, kot da je segretje z zadnje strani poskodovalo pixle in se siri nazven... To domnevam po cudni obrobi. Ceprav samo spekuliram, ker mi ni jasno kako bi drugace nastalo brdo teh mrtvih pixlov na kupu.
Ja tudi sam sem tipal če je tam kaj bolj vroč ampak je celoten zgornji del nekoliko toplejši od spodnjega, sam še zdaleč ni to vroče. Sem pa sedaj točno zmeru kolk je to široko in bom malo meril zdej še nekaj dni, da vidim, če se širi al miruje.
Če ima še kdo kakšno idejo kr na dan z njo :)
Če ima še kdo kakšno idejo kr na dan z njo :)
Okapi ::
Sem našu ta forum post od koder si sliko prilimal, in najbolj zanimivo je, da temu se je ta črna pika premaknila iz desno zgoraj na sredino ekrana. In da naj bi bla kriva prašna žarnica?! Bo treba res odpret, pa pogledat, če se kaj vidi tak na oko.
Bom obudil staro temo.
Sedaj po približno mesecu dni (malenkost več) sem opazil, da se je pika premaknila In to za enih 5 cm v desno. Pika je enako velika kot je bila, tudi mesto kjer se je prej nahajala deluje brez problemov. Bom zjutraj poslikal za primerjavo.
Če se komu kaj sanja kaj bi to bilo, pa kr na dan z idejo :)
Sedaj po približno mesecu dni (malenkost več) sem opazil, da se je pika premaknila In to za enih 5 cm v desno. Pika je enako velika kot je bila, tudi mesto kjer se je prej nahajala deluje brez problemov. Bom zjutraj poslikal za primerjavo.
Če se komu kaj sanja kaj bi to bilo, pa kr na dan z idejo :)
LordTado ::
pa to je sončni mrk:)
mislim da je to problem z matriko,ki pa se je ne da popravlat...zamenjat
mislim da je to problem z matriko,ki pa se je ne da popravlat...zamenjat
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LordTado ()
Yossarian ::
Mogoče je pa kamera iz druge dimenzije, Alicine
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
Sorry, če to rečem, toda matr zgleda kul :)
Malo manj je kul, k ti glih pokrije rezultat pri fuzbalu :D
Glede matrike, sem tudi že dobival ideje, da bi mogoče tole lahko bilo.
Revenant ::
Dobro znan problem. No, znan vsaj tistim, ki se z njim srečajo. Na forumih se najde precej bentenja, pa tudi uporabnih nasvetov. Eden zanesljivejših je, da odklopljeno tv položiš v horizontalni položaj (vaservaga zaželjena), nato na mesto kjer je nastala pika naneseš malo mleka (narediš lužico). Zadevo pustiš najbolje na toplem (v poletnem času ne bo težko ne) približno 6 ur in vmes pazljivo vendar ne s silo tapkaš z zaobljenim pisalom (s pokrovčkom, ne s konico!). Konči rezultat je sicer smrdeč, a lcd čistilo lepo opravi svoje, površino lepo temeljito očistiš.
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Revenant ()
ZGI ::
Zdej pa nevem če js tole prou razumem, a gre za prah na žarnici al kakšno "bolezn" matrike, in kako za boga, naj bi tle mleko pomagalo? A se kar čez plastiko vpije?
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.
Okapi ::
Jaz mleka sigurno ne bi polival po televizorju, vsaj dokler ne bi na več zanesljivih forumih videl takšnega recepta. Na hitro nisem zguglal nobenega. Bi pa verjetno odprl televizor in pogledal, če se kaj očitnega vidi - recimo kakšna smet na zadnji strani zaslona ali na žarnicah.
O.
O.
cekr ::
Ne bom pametoval, vendar se mi zdi, da je to čista softverska zadeva. V času testiranja oz. razvoja samega aparata so imeli verjetno kakšen programček, ki so ga pognali, da so testirali kakšno zamisel. Ta krogla je verjetno ostanek kakšnega podprogramčka, ki so ga na koncu pozabili izbrisat. Pod določenimi pogoji se je pa ponovno aktiviral.
A je možen kakšen tovarniški reset aparata?
A obstaja kakšen nov firmware?
Nikakor pa to ni mogoče, da bi bila vzrok osvetljava. Prvič se premika, drugič pa dvomim, da bi bila recimo okrogla žarnica zadaj, kaj šele, da bi se premikala.
A je možen kakšen tovarniški reset aparata?
A obstaja kakšen nov firmware?
Nikakor pa to ni mogoče, da bi bila vzrok osvetljava. Prvič se premika, drugič pa dvomim, da bi bila recimo okrogla žarnica zadaj, kaj šele, da bi se premikala.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Mleka res ne bom polival po ekranu :)
Glede premikanja. Premika se zelo počasi, recimo od kar se je pojavilo (2 meseca) pa do sedaj se je premaknilo za 5cm, tolk da fotr sploh opazu ni, k vsak dan gleda, ko sm pa gledal stare slike sm pa vidu, da se je dejansko premaknlo.
Glede premikanja. Premika se zelo počasi, recimo od kar se je pojavilo (2 meseca) pa do sedaj se je premaknilo za 5cm, tolk da fotr sploh opazu ni, k vsak dan gleda, ko sm pa gledal stare slike sm pa vidu, da se je dejansko premaknlo.
Ma ja xD
Sej je velikokrat "neopazna" ker je gor itak kak črn pas od filmov ali kaj podobnega, vendar priznam, da osebno nisem kaj pretirano zahteven glede tega, moti me le takrat ko zakriva kaj konkretnega. Je pa res, da ta TV gledam le ob vikendih ko pridem domov, fotra pa tak ne moti več. Po moje da je niti opazi ne več, hehe
Sej je velikokrat "neopazna" ker je gor itak kak črn pas od filmov ali kaj podobnega, vendar priznam, da osebno nisem kaj pretirano zahteven glede tega, moti me le takrat ko zakriva kaj konkretnega. Je pa res, da ta TV gledam le ob vikendih ko pridem domov, fotra pa tak ne moti več. Po moje da je niti opazi ne več, hehe
beta1 ::
TV je fuč. Tega neboš rešil, še posebaj z mlekom.
Vse kaj ti lahko pomagam je, da ti svetujem da greš po novo. Danes niso več osnovne LCD 82cm drage. Philipsa 3403 serijo dobiš že za okoli 400EUR, ponekod še manj. Res, da nima zadnjih tehnologij, ampak nima velike okrogle pike.
Vse kaj ti lahko pomagam je, da ti svetujem da greš po novo. Danes niso več osnovne LCD 82cm drage. Philipsa 3403 serijo dobiš že za okoli 400EUR, ponekod še manj. Res, da nima zadnjih tehnologij, ampak nima velike okrogle pike.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 10931 (5542) | Pyr0Beast |
» | Disk "MELJE"Oddelek: Strojna oprema | 2900 (2303) | energetik |
» | Srečna linija. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9690 (5118) | GLAVNI |
» | Nasvet pri nakupu projektorja in platna na podlagi slik in opisa prostora (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 11901 (10729) | urosbe |
» | Opozorilo o napajanju ?! (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5290 (4199) | Duhec |