» »

Ruter za 5 uporabnikov

Ruter za 5 uporabnikov

Tim Burton ::

Situacija:

Študentom oddajamo sobe, stanovanje je cca. 80m2, od tega so v eni sobi 3-je in v drugi 2 (pač posteja in miza). Za vseh 5 bi rabil zagotovit dostop do neta, tu pa se zatakne. Imamo T2-jev modem, ki je v sobi s tremi študenti, modem ima 4 priklope, od tega vzame enega telefon, drugega kabel, ki ga vlečem v drugo sobo (in potem tam naprej switch), tako ostaneta samo 2 in rabim spet razdelilc, potem rabim še 5 dolgih kablov do vsake mize,....

Vse skupaj bi bilo super če bi se dalo rešiti z ruterjem (vsi imajo prenosnike in brezžično mrežno). Zatakne se, ker je to stanovanje le par metrov od jedra mesta in če študentje povejo naprej geslo za omrežje imam tako rekoč brezplačno brezžično točko pred hišo (še klopce so pred našim oknom tko da.... =). No tega si ne bi želel, na zaupanje pa ne morem špilat.

Zanima me ali lahko kako "zaklenem" ruter na samo 5 uporabnikov ali kaj podobnega, da se mi potem ostali ne morejo gor povezovat, sicer moram razpeljevat 30m kabla. ;((

profii ::

Zakleneš jih na njihove mac adresse in nihče razen njih ne more dostopati.

tony1 ::

Saj ne, da se da MAC adreso wireless mrežne kartice spoofat... ;)

Ampak za obično študentarijo bo taka zaščita več kot dovolj... :)

profii ::

Pri tolikih točkah v centru ljubljane se bojo ravno na njegovo šli zajebavat s spreminjanjem mac adress :D

Tim Burton ::

Hm... vem kako ugotovit mac address samo ne vem kako bi ga na to cifro zaklenil! Problem je tudi ker bi rad da bi bila ta rešitev trajna, se pravi da ne rabim posegat za vsakega novega študenta in vse to nastavlat.

preem ::

ne, pazi to... študentom je taka zaščita več kot dovolj. :D mladi so pa ja najbolj nadobudni, ko je treba kaj ušpičit :)

drgač pa, lol, ane, danes je internet vsepovsod - skoraj sigurno tudi na tem faksu, kamor hodijo tej študentje. tale miselnost, da enostavno ne moreš povedat gesla je pa tako nazadnjaška, da je kar brezveze.

Tim Burton ::

No do zdaj smo več ali manj imeli slabe izkušnje. Saj v bistvu meni je vseeno, jaz gor ne živim in zaradi mene pa naj bo vsem dostopno če želijo, samo ko se bodo potem tisti ki bodo prišli notri za njimi začeli pritoževati da jim nič ne dela ko bo 10 ljudi gor na ubogi liniji (imamo 1024/256).

preem ::

ja problem zna bit, saj ne rečem. Vendar je internet danes že tako razširjen, da ljudje nimajo več motiva nekomu pod oknom sedet pa 'heckat'. no, sem prepričan da se najdejo izjeme, sam jih vedno manj. drgač pa, mac filtering ti je najboljš opcija - čeprav sem proti ravno zato, ker če se te bo kdo *lotil* heckat - bo sigurno znal to zaobidit. za povprečnega janeza bo pa vredu ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: preem ()

Tim Burton ::

OK, nekaj sem si prebral o tem mac filtriranju. Vsak address je potrebno vnesti na seznam. Zdaj mene zanima, ker še nisem uporabljal nobenega ruterja, kako urejaš ta "seznam"? Ker ko se zamenja študent bi moral jaz dodat nov addres, ker kokr sem bral rabiš to nastavit ko konfiguriraš ruter, jaz pa ne nameravam za vsazga študenta konfigurirat celga ruterja, če bi se dalo ga samo kako dodat?

Steinkauz ::

Če bi povedal model routerja te tudi nebi ubilo.
Access Control imam jst pr sabi in samo dodaš dovoljene mac od študentov in to je to...

Tim Burton ::

Nimam sploh ruterja. Saj sprašujem za ideje. Zaenkrat imam polno kablov po tleh v stanovanju.

ZGI ::

kakšen Linksys wrt54 bi bil pomoje kar uredu. S5 odvisno od tvoje naročene linije ker meni se je tale model pri 25 - 30Mb zabasal oz. to je bil mamixum throughput.
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZGI ()

profii ::

Tisth 5 mac adress pobereš od študentov, nastaviš ruter, določiš da imajo samo vnešene mac adresse dostop, vneseš tisth 5 adress in to je to. Verjetno ne menjajo računalnike tko pogosto kot gate. Če pa pride kakšen nov se pa že tista številka spremeni.

hruske ::

To rešiš zelo enostavno. WPA2 šifriranje in ko se kdo odseli, se enostavno spremeni geslo in ostalim pove zakaj se to dela. Hkrati teh, ki naj bi imeli dostop do interneta, ne omejuješ tako, da npr. ne morejo dostopat do interneta prek telefona oz. z druge naprave, ki jo morda imajo.

Če bo še vedno delalo počasi, pa je to lahko tudi zaradi bittorrenta. En BT klient lahko zelo zasiči eter, tako da ostalim precej pokvari izkušnjo.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Tim Burton ::

Mah najbrš bom zaenkrat vzel tist ruter wrt54gl in mel samo geslo nastavljeno, če bom opazu da je kej velik folka z leptopi spodi, bom pobral addresse in zaklenil vse skup.

Steinkauz ::

Ni treba da jih fizično vidiš :)
Maš prikaz(sicer za tale router ne vem, vendar verjetno ma), da ti kaže trenutno mac addrese priklopjene. Če jih je velik pol bo treba pa mac filtriranje vklopit:)
Na Linksys WRT54GL (pazi na L) lahko daš tomato firmware, ki ima Quality of Service(QoS), kjer lahko štimaš vsakemu kolk linije lahko zasede ter daš P2P promet na minimalno prioriteto, tako da tut če kdo vleče ne ubije brskanja po netu.

bluefish ::

Za zaščito bo dovolj, če omogočiš WPA2 in ga spreminjaš ob izselitvi enega, MAC filtriranje je samo dodatek, ki pa zna otežiti reč, saj bi moral potem vnašati svoj naslov za vsako od naprav.

jan01 ::

p2p kot protokol ne moreš omejevat. Lhako pa razdeliš linijo, blokiraš vse razen potrebne destination porte...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Router] Kako forwardirat oz. odpret porte (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
372329836 (30292) ignats
»

Teroristi uporabljajo tuja nezaščitena brezžična omrežja

Oddelek: Novice / Zasebnost
496322 (3925) madviper
»

zaklepanje ruterja

Oddelek: Omrežja in internet
206431 (5982) preem
»

router Planet WRT-410 - nastavitev za zaščito WLAN

Oddelek: Omrežja in internet
83140 (2977) Spc
»

Router, switch (kateri model?)?

Oddelek: Strojna oprema
71029 (937) roli

Več podobnih tem