» »

Spletna trgovina, je to legalno?

Spletna trgovina, je to legalno?

jerry2000 ::

Pozdrav vsem

Zanima me legalost tega početja:

Danes sem dobil na svoj s.p. email obvestilo, da so vsi artikli velikega slovenskega spletnega trgovca 5% ceneje zaradi posebne akcije. Nikjer ni pisalo, da to velja le za fizične osebe. Ko pa grem gor na stran vidim da me sili da naročim kot b2b, če želim dobiti na računu davčno številko. Če pa želim naročiti kot b2b pa ni popusta.

Zakaj ne? Tega v letaku ni omenjenega? pa tudi treba je ločiti verjetno med nekom, ki naroči za nadaljnjo prodajo in nekom ki naroči za uporabo svojega s.p. nekaj. Ko sem prebral pogoje uporabe trgovine sem naletel tudi na tole:

"Cene so enake ali ugodnejše kot Spletne cene za končne kupce, za lažje računanje pa jih izpisujemo z in brez DDV."

V primeru če je akcija za fizične osebe, pa tega nikjer ne piše, potem pač cene niso ne enake ne ugodnejše kot cene za s.p. in podjetja. In kot sem napisal, sem končen kupec, zato ne vem če je prav da se me sili v nakup b2b, kjer potem ne dobim popusta.

Ko sem rekel, da se meni zdi to stvar za internetno inšpekcijo, je gospa odgovorila da naj pokličem če želim...

No vseeno, več glav več ve, rad bi vas povprašal za mnenje, ali je z menoj nekaj, ali je tole malo čudno. Pa prosim, brez odgovorov tipa "s.p.-ji imajo tako denar da plačujejo več", ne metati vse v en koš.

Hvala in pozdrav

Jerry
Jerry and Tom

LapD ::

Pač ne kupiš na mimovrste pa je ane :))
web&motion designer

opeter ::

Ja, jaz tudi ne razumem, zakaj te to razburja.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kitewing ::

Naj te opomnim, da za pravne osebe velja obligacijski zakon in ne zakon o varstvu potrošnikov. Prav tako, se kot pravna oseba, ne moreš pritožiti tržni inšpekciji amapak je za spore pristojno sodišče...

Internetna inšpekcija? Je to kaj novega?

Aljaz1980 ::

s.p.-ji imajo tako denar da plačujejo več8-)

Leks ::

registriraj se kot končni kupec in kupi na takšen način.

Furbo ::

Kaj pa je to 'internetna inšpekcija' ? LOL
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

jerry2000 ::

Internetna inšpekcija je tržna inšpekcija prav za spletne trgovine. Mojemu kolegu, ki ima malo spletno trgovino, so našli precej napak.
Jerry and Tom

st0jko ::

;((
keks?

opeter ::

To pa prvič slišim, da obstaja takšna inšpekcija ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

AndrejS ::

Mene bolj zanima kje so dobili tvoj email.... Morda so spammerji. Pa jih zaradi tega prijavi....

MihaPR ::

Zdravo,

posebne, občasne akcije so namenjene fizičnim uporabnikom (B2C), za B2B uporabnike pa so predvidene drugačne ugodnosti, ki niso časovno omejene, ampak trajajo ves čas sodelovanja z mimovrste=). Kljub temu skrbniki in uporabniki B2B računov še vedno lahko kupujejo kot fizične osebe in uporabljajo promocijske kode.

Res pa je, da v mejlingu in tudi na pasici znotraj trgovine ni bilo nikjer eksplicitno zapisano, da promocijski popust velja le za fizične uporabnike. Hvala za opozorilo, v prihodnje bomo pozorni, da dodatno navedemo še te informacije.

Pa še glede 'internetne inšpekcije': obstaja le tržna inšpekcija, ki pa pod svoje okrilje sprejema tudi spletne trgovce, saj gre konec koncev za prodajo blaga, kanal ni toliko pomemben. Prav tako velja Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot), na podlagi katerega delujejo tržni inšpektorji. Mimo grede pa se ta zakon ne dotika prodaje B2B.


--
Miha @ mimovrste | www.mimovrste.com | www.koornk.com/user/mimovrste

jerry2000 ::

No, vaši pogoji so zavajajoči. Cene v B2B naj bi bile nižje kot so cene za fizične osebe. To je prvo. Drugo sem pa dobil vaš mailing z ugodnostjo 5% popusta. In v tem primeru pride fotoaparat preko b2b dražji.

Vse bi bilo v redu, če meni ko b2b ne bi poslali te akcije in kot si napisal, ni bilo nikjer navedeno, da ta popust zame kot b2b ne velja. Pomeni "spravil si me na stran", ker ste pritegnili pozornost sem ravno nekaj kupoval, potem pa nisem dobil tega, zaradi česar sem šel na stran. In vse skupaj pusti zelo grenak okus, kot tako "napačen" kupec vidi, da on bo plačal pa dražje.

Tisti popusti za b2b ki jih imate pa mi nič ne prinesejo, ker smo s.p.-ji tehnično gledano fizične osebe ne pravne (fizične za DURS, pravne pa za veliko trgovcev, čeprav to ni res, preberite si zakon, mi smo fizične osebe z dejavnostjo, nikakor pravne osebe) in če ne kupujem "na angro" ampak zase oz. za mojo dejavnost samo nimam od teh "ugodnosti" nič. Samo ob popust sem bil.

Očitno pa je da lahko prodate fotoaparat tudi 5% ceneje, sicer ne bi naredili akcije in se mi neumno potem zdi, da moram plačati dražje :-/ Samo to.
Jerry and Tom

jerry2000 ::

Čeprav ni vezano čisto na temo, tržna inšpekcija ki pregleduje le spletne trgovine obstaja. Gre za oddelek znotraj tržnega inšpektorata. Preverjajo če so naročila preko spleta po vseh točkah zakona ipd.
Jerry and Tom

Vikking ::

kaj kompliciraš!

Naroči izdelek tako da dobiš popust, 5% pa fertik. Tvoja osebna davčna številka je enaka d.š.-ju s.p.-ja pa se zgovarji da si naročil kot fizična oseba in ne kot pravna oseba. Plačaš po povzetju!

Tilen ::

kaj kompliciraš!

Naroči izdelek tako da dobiš popust, 5% pa fertik. Tvoja osebna davčna številka je enaka d.š.-ju s.p.-ja pa se zgovarji da si naročil kot fizična oseba in ne kot pravna oseba. Plačaš po povzetju!


Prepozno. Akcija je bila do 08:00.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon.de - nakup na podjetje

Oddelek: Kaj kupiti
227889 (5967) Miha 333
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15638672 (28459) mojca
»

Razlika v strošku delavca za enak neto dohodek pri zaposlitvi ali SPju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5915339 (13959) BlaY0
»

Zakaj s.p. plačuje "poslovne" cene? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10116234 (13702) Furbo
»

Siol adsl!

Oddelek: Omrežja in internet
192311 (1698) SkIDiver

Več podobnih tem