» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
70 / 182
»»

EssEncE ::

Kako pa boš zapisoval, nek integral od 0 do neskončno, če ne smeš rabit neskončnosti. Ne vem kako konstrukcijo matematike si ti potem predstavljaš. To bi moral malce bolje pojasnit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: EssEncE ()

Thomas ::

Integral od 0 do 10^10000, je dovolj natančen.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Lahko še manj. Integral do tistega N, kjer je razlika v rezultatu med N in N-1 manjša od planckove konstante recimo.
Ker če damo omejitev na matematiko na podlagi realnega sveta, potem jo je treba omejit vsaj na največjo možno ločljivost tega vesolja - to je pa planck.
Se motim?
Zbogom in hvala za vse ribe

EssEncE ::

Integral od 0 do 10^10000, je dovolj natančen.

Če bi kar tako tole cifro pisal namesto neskončno, bi prišel do napačnih rezultatov. Naprimer, ko bi imel recimo pod ulomkom pa enkrat 10^100.

Ko bi delal z velikimi števili, bi bile napake gromozanske.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: EssEncE ()

Jst ::

Mogoče pa matematika potrebuje eno renesanso?

Kaj ti pa pove integral od 1 do neskončno? Ne, res me zanima. Hočeš eno poljubno visoko število in rezultat iz tega. Kvečejmu nam to pove, da neskončnosti ni, ker lahko za vsako poljubno število od 1 do takoimenovane neskončnosti, dobimo ven rezultat. Ker če ga ne bi mogli, enačba ne bi bila pravilna, no? [edit: to je english "No"]

To, da se matematične formula ne izidejo brez koncepta neskončnosti, nam o svetu ne pove nič, o sami matematiki pa veliko. Če pa podvomiš v neko dokazano enačbo in konstrukt neskončnosti, te pa tretirajo kot terorista v Guantanamu.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

nicnevem ::

@lymph
Aha, no popravi me, če sem zgrešil point, ampak ti v bistvu govoriš o tem, da sicer že je tisto kopija moje zavesti, ampak je čisto enako "pomembna" kot pa ta trenutna.

Ja in tudi tisto, da ni preveč pametno govoriti o "kopiji" in "originalu" si dobro zadel. Bolje je uporabljati pojem instance.

In torej iz objektivnega stališča postanem stari jaz replacable, če je novi jaz v boljši lupini?

To ni več objektivno stališče, temveč etično. Začel si govoriti o tem, kaj je dobro, medtem ko za prvo velja, da se ukvarja le s tem, *kakšen* je svet. Sam bi raje ostal na objektivnih tleh in s tem preoblikoval tvoj stavek v le: 'novi jaz uporablja manj sredstev za enak učinek'. Se pa strinjam s tem, da je to boljše (recimo kak mortalist, ki želi čimhitrejšo smrt človeštva, ne bi bil tega mnenja).

Edino trenutni ego in pa nagon po preživetju večini ne dovolita, da bi dojeli, da je "nova" instanca veliko boljša od stare, ker bo pač v boljši lupini.

Tule ne bom picajzlast tako kot zgoraj, tako da bi le še dodal k egu in nagonu nerazumevanje za kaj gre pri tem kopiranju zavesti.

Je to tvoj point?

Ja, če odšteješ etične implikacije. Z instancami istih matematičnih objektov (npr. števila 3), znotraj drugih mat. objektov (linearnih enačb) sem želel le nekoliko pomagati pri razumevanju večih instanc zavesti v vesolju...

@Thomas
Matemtični dokazi - pazite, zdej bom sprožil najhujšo kontroverzo tele teme doslej - niso kaj posebnega.

Če imaš s tem v mislih, da nam odkrivajo neke večne resnice dane iz Platonovih nebes, ki naj bi nam tako nudile trdne temelje v naši epistemologiji... ja, itak da imaš prav. :)

Matematični dokazi so sicer koristni predvsem zaradi eksplicitnega in preciznega navajanja predpostavk in korakov sklepanja, zaradi česar lažje prepoznamo napake v razmišlanju, ki ga formalizirajo. Poleg tega imajo koristno lastnost, da ima dokaz poljubne dolžine praktično enako verjetnost, da je pravilen, kot nek krajši dokaz.

Posebni so le v toliko, da jih lahko obravnavamo kot močan dokaz/argument za trditev, ki jo dokazujejo. Ne neskončno močan - verjetnost trditve po tem, ko vidimo in preverimo eleganten dokaz namreč *ne* skoči kar na 1 - kljub temu pa dovolj močan, da si po svoje zaslužijo posebno mesto.

Kakšen argument je boljši, če se želimo kar se da dobro prepričati v to, da se bo naš design AIja razvil v Friendly AI:
a) matematični dokaz, pri čemer po potrebi strojno preverimo določene nize sklepanja ali
b) verbalni "dokaz", brez precizno definiranih pojmov, ki pa se nam intuitivno zdi pravilen ?

Kaj je najboljše na kar lahko upamo?

Mislim, da je (intuicionistična?) matematika pravi odgovor. Nekaj zaupanja bi že lahko imeli vanjo - navsezadnje brez matematike ne bi imeli fizike, zelo težko pa si je predstavljati tudi množico drugih področij znanosti...

(Nimamo za debato o neskončnosti neke druge teme?)

Matematični dokazi niso kaj posebnega v smislu, da bi bili nekako rezervirani za nas, stroji bi jim pa po definiciji ne bi bili kos.

Te posebnosti nimajo, sem dal link na stran, kjer je neko podrčje matematike totalno mehanizirano.

Sicer so pa pomembna reč, jasno. Radi imamo matematični dokaz za nekaj. Nanj se lahko zanesemo, kot na redko katero reč.

Ja, o neskončnosti pa imamo vsaj eno drugo temo.

Drugače pa, ni nič narobe, če je neka stvar mehanizirana. Zaradi tega ni nič slabša.

Stvar, ki je ni mogoče mehanizirati, je matematika z neskončno aritmetiko. Od tu, tukaj nepotrebna, debata o neskončnosti.

Mehaniziranje inteligence poteka že nekaj tisoč let. Od pisave, številčnih sistemov, računskih strojev ... do zdaj tehlehle izpeljevanj matematičnih izrekov.

Thomas
Matematični dokazi niso kaj posebnega v smislu, da bi bili nekako rezervirani za nas, stroji bi jim pa po definiciji ne bi bili kos.

Jasno. Čemurkoli smo kos ljudje, so potencialno kos tudi stroji - le primeren program potrebujejo (in to velja tudi za vsa razmišljanja o neskončnosti, ki se odvijajo v naših možganih). Obratno pa ne velja nujno, čeprav o tem si nisem čisto na jasnem (nimam še preciznega argumenta).

Ljudje smo univerzalni v Turingovem smislu, vendar imamo omejen pomnilnik, kar nam onemogoča reševanje problemov, ki so preko nekega praga kompleksnosti. Res pa je, da si lahko pomagamo s svinčnikom in papirjem, ki nam razširi pomnilnik...

Vendar težko reči, če je to dovolj (celo v primeru neomejene količine papirja).

Obstaja namreč nek (Chaitinov) teorem, ki gre nekako takole: v 10 kilogramskem formalnem sistemu ni mogoče dokazati 20 kilogramskega teorema. Teža je tukaj metafora za kompleksnost matematične strukture: v prvem primeru aksiomov + pravil sklepanja in v drugem teorema.

Če si predstavljamo naše možgane kot nek formalni sistem, je posledica tega teorema, da nismo zmožni priti do določenih dovolj kompleksnih resnic. Papir in svinčnik pri tem ne pomagata.

Nisem prepričan, da tole "drži vodo", kljub temu pa se mi zdi zelo verjetno, da obstajajo inteligence, ki lahko vidijo stvari, ki so mojemu razumu nedostopne. Celo v primeru, da bi imel na voljo celotno prihodnost vesolja.

Za razširitev naših obzorij bo torej potrebno povečati kompleksnost našega razuma, samo upload ne bo dovolj.

Saladin ::

Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Barakuda1 ::

Warped >če mi v glavi laufa simulacija raja - sem v raju.

Thomas >Warped ima prav. Stvar deluje pozitivno.

No, pa se dajmo malce ustavit pri gornjih trditvah (in problemih vezanih nanje)

Simulacija raja mi lahko v glavi laufa tud brez uploada. Sem pač zadet, al pa fantaziram u tri krasne .... v čem je razlika?

Se pa vprašanje pojavi v trenutku (pod presdpostavko, da bi res naredili upload možganov) , v kašno okolje, (bolje med kakšne kulise, če hočete) bomo postavljeni.
Bomo uploadali tud mojga kužota Runota, mogočno lipo sredi vasi, čudovite vrtnice s sosedovega vrta? Al si jih bom moral pač sam zamišlt, če bom hotel doživet "raj".

Če prvo, koliko svetov bomo morali ustvariti in koliko mojih kopij, ki si jih bodo želele neke druge kopije.

In čist za konec

Če bo upload narejen za vse osebke, kdo bo dal ukaz kdaj in za koliko časa se program zažene. Če temu ne bo tako, kdo mi jamči, da se nekdo ne bo naveličal kontrilirati vzdrževanja programov in nas bo kratkomalo izključil ,,, klik in že smo na čakanju. Ali kar je še huje ....mal presnemavanja ne škodi, a ne. Ta mulc mi ni všeč, ga bom s sosedovo Špelco presnel, ma lepše joške.

Torej, kaj in kam bomo uploadali in kdo bo to nadziral in vzdrževal, ter jamčil, da me ne bo nek pametnjakovič po pomoti ali hote zbrisal in na to mesto posnel kaj bolj zanimivga (kak dober ZF film, naprimer)

Barakuda, tvoja vprašanja so samo bistvo protokola. Aksiomi vgrajeni v pravila igre.

gumby ::

Simulacija raja mi lahko v glavi laufa tud brez uploada. Sem pač zadet, al pa fantaziram u tri krasne .... v čem je razlika?

V tem, da v simulaciji ne boš prišel "down"... naprimer
my brain hurts

Fave ::

Se pa vprašanje pojavi v trenutku (pod presdpostavko, da bi res naredili upload možganov) , v kašno okolje, (bolje med kakšne kulise, če hočete) bomo postavljeni.
Bomo uploadali tud mojga kužota Runota, mogočno lipo sredi vasi, čudovite vrtnice s sosedovega vrta? Al si jih bom moral pač sam zamišlt, če bom hotel doživet "raj".

Tole je Thomas napisal v otvoritvenem prispevku te teme:

Primer: Nekdo se lahko odloči za raziskovanje šaha, komunikacijo z
milijon podobnimi in pika. Potem bo PROTOKOL določil ostale preference "tako
kot je najbolj prav". Posebno, da se upoštevata točka 1. in 2. Po subjektivno
pretečenem "stoletju" - MORA obnoviti preference.

Ali pa: Dva se odločita za pravljico v dvoje. PROTOKOL bo poskrbel za vse,
kar ne bosta določila sama in pa da bo pravljica res najlepša. Po subjektivno
pretečenem "stoletju" - MORATA obnoviti preference.

Ali pa: Nekdo se odloči, da bo do nadaljnega James Bond. V igro ne dobi nobene eksistence, pač pa same dummies - tako girls kot bad guys so dummies. No kakšna prava girl bi mogoče lahko prišla not - odvisno od scenarija, pa če bi hotela sploh katera existenca tisto vlogo. Ne sme pač priti do kršitev točk 1. in 2. Zadevo nadzira PROTOKOL! Po "stoletju" - Refresh preferences.

Stoterica eksistenc se odloči za "stoletje" hiperseksualne rekreacije.
PROTOKOL poskrbi, da njihove orgije tečejo v maksimalno zadovoljstvo vseh
sodelujočih.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Fave

kaj je bilo napisano v uvodnih postih vem, tud kar nekaj časa že spremljam (in sodelujem v njej) to temo. Vendar to kar ti govoriš, ni niti približno to kar jaz sprašujem.

Da ponovim še enkrat.

Če hočeš "streči" moji "kopiji", pač moraš narediti tudi popoln abloud okolkolja. Sicer nisi naredil nič (razen fantazme, enake ZF filmu)
Če to narediš, moraš praktično naredit aplud celotnega okolja (morda celo vesolja).

Nagradno vprašanje zate je torej

Koliko vesolij bomo ustvarili in ali imamo rs dovolj raszpoložljivih podatkov za kaj takega.

Mi smo samo studenček v veletoku, gledano po tem, koliko virov porabimo.

Zakaj jih ne bi vseh?

Kaj je vrednejše od ljudi?

In odgovoril si na vprašanje

kaj že?

c3p0 ::

Ali je lahko simuliran sistem kompleksnejši od sistema, ki poganja simulacijo?

gzibret ::

Ne! Kvečjemu enako kompleksen, pa še to samo v teoriji.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Jst ::

Zakaj? (Oziroma vprašanje je dvoumno.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

gzibret ::

Sicer lahko, samo je treba uvest poenostavitve.

Če pa hočeš dokaz za "ne", pa dajmo naredit en miselni eksperiment. Recimo, da je odgovor "da". Z računalnikom lahko simuliramo sistem, ki je malo kompleksnejši. S simuliranim sistemom pol simuliramo še en kompleksnejši sistem itd... Na koncu pridemo do tega, da lahko z enim bitom simuliramo vesolje, kar pa je očitna nezmožnost oz. protislovje.
Vse je za neki dobr!

Luka Percic ::

Ali drevo odda zvok ko pade, če ni nikogar blizu?
Seveda.

Ampak.. a ni škoda? Namesto da se zvok računa, s tem ko molekule padajo ter trkajo... bi lahko preklapljale stikala ter računala (tudi) tvoj raj.

Zato gre. Trenutni svet je kompleksnejši, vendar ne računa za nas najoptimalnejše, ampak po svojih zakonih.
Postavili bomo svoje "naravne" zakone; ni razloga da nebi leteli z mislimi, če nam to prinaša veselje, in nam ne ogrozi prihodnosti.

Sago
Ali je lahko simuliran sistem kompleksnejši od sistema, ki poganja simulacijo?

Odvisno od tega, kakšno mero kompleksnosti uporabljaš. Če imaš v mislih kompleksnost Kolmogorova K(S), ki je nekako standardna, potem je odgovor da.

K(S) govori le o dolžini najkrajšega programa, katerega output je niz S, v katerem je zakodirana struktura, katere kompleksnost nas zanima
(ja, tudi drevo je v principu mogoče pretvoriti v niz ničel in enk; K(drevesni_string) pa je dolžina najkrajšega programa, ki proizvede drevesni_string)
nič pa ne govori o pomnilniških zahtevah tega programa, ali o njegovi hitrosti izvajanja.

Če sedaj uporabimo to mero kompleknosti na primeru računalnika Z, ki poganja nek program P, in predpostavimo, da je K(P) > K(Z) ... ne vidim nekih omejitev, ki bi nam onemogočale takšno neenakost.

Daljši kot je program P, večja je K(P). P zaseda več pomnilnika v računalniku, ki pa je seveda omejen - in tudi edina omejitev računalnika, ki "tišči navzdol" K(P).

Ali obstaja kak računalnik, pri katerem lahko shranimo v pomnilnik program, katerega kompleknost je večja od kompleknosti specifikacije računalnika?

Če povečamo pomnilnik recimo na 10^100 besed, potem to vpliva zanemarljivo na povečanje K(Z), omogoča pa poganjanje silno velikih programov (s silno velikim K(P)), tako da...

...očitno je odgovor ja, računalnik lahko izvaja programe, ki so kompleksnejši od njega samega (če pri tem ne upoštevamo programa v pomnilniku, jasno).

Barakuda:
Koliko vesolij bomo ustvarili in ali imamo rs dovolj raszpoložljivih podatkov za kaj takega.

Sicer ti je odgovoril že Thomas (in mislim da je bilo to že zdavnaj obdelano), pa vseeno...

Današnji računalniki so svetlobna leta oddaljeni od tega, kar že danes vemo, da je mogoče narediti. Kljub temu imamo že sedaj dokaj realistične igre. S časom bo realizem postal primerljiv z našim vsakdanom, pri čemer pa močno dvomim da bodo računalniki, ki ga bodo omogočali, večji od pralnega stroja (pa je to visoka zg. meja - samo pomisli na nanotech).

Koliko virtualnih vesoljih, po realizmu neločljivih od realnosti, je mogoče ustvariti pri neki količini snovi? Ne vem, bi pa šel brez težav stavit, da Zemlja zadošča, da vsak izmed danes živečih ljudi dobi svoja "mala" nebesa. Neka realna ocena potrebne snovi na osebo pa bi bila mnogo nižja. Zavedati se je treba, da pri božanju kužka niti približno ne potrebujemo simulacije celotnega njegovega telesa na kvantnem nivoju...

Pegaz ::

Sem uploadan in se počutim odlično. Z motorjem se vozim po vili, skačem z letala, počutim se "vzhičeno".

Zaželim si psa, nemškega ovčarja, in prikaže se pred mano. Mečem mu palico, tečem z njim, učim ga trikov. Nato se zamislim in se vprašam. Je ta pes zgolj simulacija meni v zabavo ali res "živi"?

Kasneje se sprehajam po plaži, ki ni simulacija le meni ampak se lahko v prostor prijavi kdorkoli. Srečam žensko mojih sanj, kmalu se poročiva in imava otroka. Ob njegovem rojstvu se malo zamislim. Je otrok simulacija nama v zabavo ali res "živi"?

Ob njegovem rojstvu se malo zamislim. Je otrok simulacija nama v zabavo ali res "živi"?

Stvar izvedbe Protokola. Oboje je možno, vsekakor. Dummy wife, dummy child - ali pa sentienta oba.

Pegaz,
pri teh nasprotjih se vprašaj, kakšne so razlike v pričakovanih izkustvih če privzameš eno ali drugo stran. Če teh ni, potem je razlikovanje nesmiselno.

Če ne moreš opaziti nikakršne razlike med simuliranim in "resničnim" otrokom, potem nima smisla ohranjati pri življenju obe kategoriji...

Več o tem: Making Beliefs Pay Rent (in Anticipated Experiences)

Odvisno od človeka, za nekatere ni pomembno, a mislim, da za večino je. Stvar je ista kot če primerjamo kruto resnico in idealistično laž.

To namreč odlično prikaže konec Botra.

Is it true?

Zdaj mamo lahko yes in živimo do srečno v laži ali pa no in nas stvar žre. Zase vem, da raje živim s slednjim. Prav tako sem prepričan, da se ne bom uploadal, dokler ne bo jasno, da Protokol govori popolno resnico ves čas.

Torej začnimo z resnico! Čeprav smo že, ampak nadaljujmo.

Sentientnih otrok ne bo možno imeti. Viri Vesolja so omejeni in eksponentno naraščanje prebivalstva bi prehitro pobralo vse.

snow ::

Lahko jim daš svoje resource. Vsak upload naj bi dobil enako resourcov in potem z njimi igra svoj svet... Hmm kaj pa komunikacija med osebki. Zna bit relativno počasna če bodo osebki dost oddaljeni med sabo ;)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Sentientnih otrok ne bo možno imeti. Viri Vesolja so omejeni in eksponentno naraščanje prebivalstva bi prehitro pobralo vse.

Neee, a res??

In potem bomo vsi srečni, do konca svojih dni ....

Pegaz,
v kakem smislu je imeti otroka v Protokolu "laž", medtem ko je izven protokola to "resnica", če ne občutiš tekom interakcije z njim nikakršne razlike?

Predstavljaj si, da se kot upload sprehajaš z njim po gozdu, narediš fMRI scan njegovih možganov, ga sprašuješ o njegovih občutkih... in vse dogajanje izgleda tako pristno/realno kot sedaj, ko še nisi upload (v ožjem pomenu besede).

Sam bi rekel, da je razlika med uploadanim in običajnim načinom življenja v nivojih organizacije snovi, na katerih temeljita - vendar to nima nobene implikacije na (ne)resničnost prvega v primerjavi z drugim. Kar je, je resnično - in oboje je. :)

Barakuda,
naša reprodukcija ne more trajati *v nedogled*. To je pač posledica omejenosti vesolja. Enako velja tudi za nedosegljivost nesmrtnosti. Pa kaj potem?! S sredstvi, ki jih imamo, moramo poskušati narediti najboljše kar zmoremo in Protokol bi bil recimo že konkretna izboljšava današnjega stanja. Čeprav sam menim, da moramo ciljati višje...

1. Prior attitude effect. Subjects who feel strongly about an issue - even when encouraged to be objective - will evaluate supportive arguments more favorably than contrary arguments.

2. Disconfirmation bias. Subjects will spend more time and cognitive resources denigrating contrary arguments than supportive arguments.
...

Pobrano s tule, večina pristranosti pa je sicer zbrana tudi na wikipediji.

Ko sem že pri tem... relevantna je tudi pristranost, ki deluje na podlagi absurdnosti.
The point is not that you can say anything you like about the future and no one can contradict you; but, rather, that the particular practice of crying "Absurd!" has historically been an extremely poor heuristic for predicting the future.

Edit: Skoraj pozabil na:
Status quo bias - the tendency for people to like things to stay relatively the same

Positive outcome bias - a tendency in prediction to overestimate the probability of good things happening to them (see also wishful thinking, optimism bias, and valence effect)

Dodal bi pa še, da bi bilo dobro gledati na debato kot na poskus odkrivanja resnice in ne kot na boj za pridobivanje družbenega statusa. Če se izkaže, da si se v nečem zmotil, si se naučil nečesa novega, naj te ne grize poraz, postal si pametnejši. Čeprav je pa dokaj težko to uporabljati v praksi. Sitnost zevoluirane psihologije...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nicnevem ()

@nicnevem

Stvar se mi zdi popolnoma ista kot online igre. Na ekranu vidiš dva osebka, ki sta lahko po zunanjosti enaka. A vedno veš, da je eden NPC (računalniško kontroliran), drugi pa dejansko nekdo, ki sedi pred računalnikom. Stvar se mi zdi popolnoma enaka, kot zadeva z resnico/lažjo. Protokol mora biti narejen tako, da bo povedal resnico.

Da Protokol skenira nekoga (oz. si ga izmisli) in nato sklepa, kaj bi osebek naredil v nekem položaju, se mi ne zdi resnično.

lymph ::

Čeprav sam menim, da moramo ciljati višje...

Ja...?
"Belief is immune to counter example."

Luka Percic ::

Protokol mora povedat resnico, če si to želiš. Če si ne; naj jo prihrani vsaj do naslednjega "srečanja"(ponovno preverjanje kaj hočeš). Nobene potrebe ni da bi "trpel" ker otrok ni pravi.

Ali zaradi travm iz časov biološkega substrata.

Nobene potrebe ni da bi "trpel" ker otrok ni pravi.

In če bom vseeno trpel ... kaj pol.
Me bo PROTOKOL eliminiral, da bo več prostora za tiste, ki zarad tega ne trpijo, al kaj bo?

nevone ::

Me bo PROTOKOL eliminiral, da bo več prostora za tiste, ki zarad tega ne trpijo, al kaj bo?

Za v protokol moraš najprej narest paradigm shift. Ti preveč izhajaš iz trenutne situacije. PROTOKOL je pač kot stol, ko ga enkrat imaš, lahko na njem sediš. In ti ni potrebno več stati, ko si utrujen. Če se stol polomi, obstaja precej enostaven način, da prideš do novega. No ja tukaj lahko zakompliciraš, ampak recimo, da to ni kakšen poseben problem. Skratka stol te v nobenem primeru ne ogroža, če ga uporabljaš po pravilih, ampak ti je samo v pomoč.

PROTOKOL mora pač biti stol, ki se sam popravi, ali pa se sploh ne pokvari in ti služi zgolj kot pripomoček. Nobene zlorabe niso in ne smejo biti možne. To je plan, ki se mu skuša slediti. Samo za to moraš res narediti paradigm shift, sicer se stalno vrtiš v krogu zlorab in negativnih učinkov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Za v protokol moraš najprej narest paradigm shift.

he-he, tu te čakam cico-tico.

če ga pa ne nardim, a ne, me boste pa eliminirali in moje atome ponucali za svojo "boljšo prihodnost".

Se ti ne zdi, da je že zgolj to zloraba preko vseh zlorab

he-he, tu te čakam cico-tico.

Ja kaj pa si dočakal. Če hočeš razumeti protokol in konstruktivno sodelovati moraš narest paradfigm shift od tvojih nebuloz.
A ti bi pa rad, da se še tvoje nebuloze v PROTOKOL prenesejo. A bi rad samo dokazal, da mi hočemo da se ustvari nek umeten sistem, v katerem bomo naprej gnali stare napake in v katerem se bo program izživljal nad instancami.

Eh ... lahko gledaš tako. Lahko tudi apliciraš svoje nebuloze name, ampak jaz jih kategorično zavračam.

o+ nevone

>> če ga pa ne nardim, a ne, me boste pa eliminirali in moje atome ponucali za svojo "boljšo prihodnost".

Tistih 50 let se bo že počakalo, da se eliminiraš sam.

Tistih 50 let se bo že počakalo, da se eliminiraš sam.

he-he, hvala:)
Ker si tolk velikodušen, ti izdam eno majhno skrivnost - ne boš rabo tolk dolgo čakat :P

ne boš rabo tolk dolgo čakat

Ne on, ti.

Komu bo sedaj ustreženo ....men, al Thomasu. Za oba v protokolu ni prostora.

Namenoma sabotiraš, ker računaš, da protokola ne boš dočakal. Če ga boš, ti garantiram, da boš spremenil mnenje.

o+ nevone

Kaj se sekiraš Barakuda1, ti itak veš, da noben Protokol ni možen in so vsa izpeljevanja iz njega irelevantna.

Vseeno je, kaj bi bilo v nečem, kar ti veš, da je bilo, je in bo izven realnosti.

Zakaj bi se leta 1900 menili o letečih strojih z gospodom Newcombom? Kraljevskim astronomom, ki je prepričljivo dokazal, da niso možni? Zguba časa za vse, ki so se ravno ukvarljali z aerodinamičnimi in podobnimi problemi.

Gospod Newcomb je živel do potniških avionov.

Če Barakuda1 do Protokola ne bi, mu FHI (For His Information) povem, da reload je praktično neizogiben. Reload brez cinizma, seveda.

@Pegaz
Na ekranu vidiš dva osebka, ki sta lahko po zunanjosti enaka. A vedno veš, da je eden NPC (računalniško kontroliran), drugi pa dejansko nekdo, ki sedi pred računalnikom.

Če bi bila po zunanjosti dejansko enaka, potem ločevanje ne bi bilo mogoče, tako da imaš tule protislovje.
Da Protokol skenira nekoga (oz. si ga izmisli) in nato sklepa, kaj bi osebek naredil v nekem položaju, se mi ne zdi resnično.

Če sem malo zloben... kako pa veš, da nismo že sedaj v neki slabši različici Protokola, ki je namenjen le tebi (vse ostale osebe naj bi bile torej "neresnične")!? ;-)

Sicer bi pa pomagalo, če bi poskušal opisati svoje nezadovoljstvo s Protokolom brez uporabe besed kot so "resnično(st)", "laž", "resnica" in njihovih sopomenk. Zakaj? Jemlji to kot nek mali trik iz orožarne racionalnosti. :)

[-----]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

@lymph
Kaj sem mislil s tem, da moramo ciljati višje od Protokola?
(btw, to je meni še najbolj zanimivi poganjek debate, ki je trenutno na mizi)

Pomisli na svoje otroštvo in na cilje, ki si jih imel takrat. Sam se spomnim, kako sem si želel imeti ogromen živalski vrt. Po nekaj letih (ali pa dneh ;)) sem si seveda premislil, danes pa se mi to zdi ne le otroško, temveč celo nemoralno...

Če bi živel v antični Grčiji, se ti sužnjelastništvo in odrekanje pravic ženskam ne bi zdelo nič posebnega. Skozi čas pa se je naš etično-moralni sistem tako spremenil, da danes na oboje gledamo kot na nekaj nezaslišanega.

Postavljanje dokončnih pravil, po katerih naj bi se odvijala prihodnost, je s tega zornega kota precej delikaten posel. Če bi stari Grki imeli v rokah moč, da bi ustvarili svoja mala nebesa v katerih bi precejšen del prebivalstva živel življenja sužnjev, bi bilo to - če gledamo skozi današnjo etiko - nekaj groznega. Podobno velja v primeru otroka, ki bi se za milijone let zaklenil v čudoviti živalski vrt.

Vendar... kaj nas *danes* postavlja v privilegiran položaj, ki bi preprečeval, da bi (hipotetična?) bitja prihodnosti na podoben način gledala na *naš* Protokol!? Kaj imamo, česar stari Grki niso niso imeli?! Naš etični sistem je brez dvoma doživel od tedaj znatno rast, vendar to ne pomeni, da smo že na koncu poti. Protokol je morda le vmesna postaja in ne dokončni cilj, zato moramo pustiti priprta vrata, ki vodijo iz njega...

Tole razmišljanje sicer vodi v smeri vprašanj kot so: kaj bi si želel, če bi vedel več, če bi bil modrejši in pametnejši? Kakšen odnos bi imel do morale, če bi bil bolj človek, kakršen si želim postati?

Če bi vedeli odgovore na ta in podobna vprašanja, bi se lahko izognili "živalskemu vrtu" naše trenutne mladosti. Lahko bi odšli - z zornega kota svojih modrejših različic - po idealni poti skozi čas. Mislim da je v grobem to tudi motivacija, ki stoji za predlogom "koherentnih ekstrapoliranih želja" ( Coherent Extrapolated Volition).

Gre za idejo, da bi naredili Friendly AI, ki bi ekstrapolirala želje človeštva (ugotovila, kaj bi si želeli, če bi bili pametnejši, modrejši itd.), nato pa bi to moralo naredila za svojo.

Prosim pa da ne vlečeš kakih hudih sklepov na podlagi tega mojega enovrstičnega povzetka. Članek na linku ima navsezadnje le nekaj tisoč besed...

Vprašanja pa so seveda dobrodošla (res pa je, da je že dolgo odkar sem prebral CEV in trenutno nimam ravno na pretek časa ponovitev, tako da odgovori verjetno ne bodo ravno trenutni).

@Thomas:
Če Barakuda1 do Protokola ne bi [živel], mu FHI (For His Information) povem, da reload je praktično neizogiben. Reload brez cinizma, seveda.

Pri pogoju, da se Protokol dejansko uresniči, ja.

Če bi bila po zunanjosti dejansko enaka, potem ločevanje ne bi bilo mogoče, tako da imaš tule protislovje.

Nad prvim piše Merchant, nad drugim pa Pegaz. Razlika je očitna in takoj se ve kdo je "pravi" in kdo ne.
««
70 / 182
»»