» »

Civilno služenje vojaškega roka

Civilno služenje vojaškega roka

Klepar ::

Problem s katerim se bom prav kmalu srečal je služenje vojaškega roka. Delam kariero na področju Interneta, ki od mene zahteva vsakodnevni dostop do računalnika z vsemi podatki, ki jih za uspešno delo potrebujem - torej dostop do mojega računalnika. Ta vsakodnevni dostop pa pomeni vsaj 8 ur dela dnevno. Mislim da vam je že postalo jasno... Naj povem še to, da delam od doma in ne v kaki firmi.



Meni sicer ni problem služiti domovini, ker je to pač nekaj kar mora dati skozi vsak, problem mi je le zaostalost slovenske vojske in nezmožnost ponuditi prostor in zagotoviti čas za nemoteno opravljanje dela oz. vzporedno delo (na računalniku - verjetno jih pol sploh še ni slišala zanj).



Torej edina pametna rešitev, ki mi ostane je civilno služenje. Meni je vseeno kakšno delo je potrebno pri tem opravljati, važno mi je le to, da imam po opravljenem delu nekje mizo, stol in vtičnici za telefon in elektriko ter 8 ur miru. To je vse kar si želim.



Ne mislim se izmuzniti vojski - sploh ne, želim si le, da bi lahko uspešno nadaljeval pot navzgor, za katero prvič vidim, da je prava in hkrati opravljal še svojo državljansko dolžnost. Torej kot že rečeno mi pri tem ostane le možnost civilnega služenja, kjer se menda dela okrog 8 ur potem si pa prepuščen samemu sebi. To bi bilo idealno.



Torej zakaj pišem to če že vse vem? Ker me zanima komisija, ki odloča o tem ali sem pravi za civilno služenje ali ne. Slišal sem, da znajo biti prav pasji in vrtati, da kar peče. Upam, da ne pretiravam :). V glavnem na izbiro so trije razlogi na katere se lahko izgovarjaš, in sicer: humanitarni, filozofski in verski. Verski ne pride v poštev saj krščanska vera ne prepoveduje tega in do neke mere celo vzpodbuja, da je častno braniti državo. V poštev pridejo zame torej filozofski in humanitarni. Bojim se filozofiranja, ker so v komisiji pač sami filozofi in bi me pomoje znali ujeti na protislovje, humanitarni razlogi so pa precej jasni - pač človek želi v agresiji pomagati a ne z orožjem pač pa humanitarno.



Rabim torej pomoč od vseh tistih, ki ste s prošnjo za premestitev bili uspešno sprejeti na civilno služenje vojaškega roka. Namreč zanima me kaj vse ste napisali v prošnji in ali vas je potem komisija poklicala na razgovor ter najbolj pomembno kaj so vas spraševali in česa se je potrebno paziti pri odgovorih oz. kakšne so zanke, ki jih postavljajo.



Rad bi si namreč nabral čimveč informacij da sestavim eno uspešno prošnjo, ki bo komisijo prepričala, da je bolj pametno, če služim civilno.



Za vse predloge, komentarje in pomoč v zvezi s tem se vam že vnaprej iz srca zahvaljujem!



P.S.: Če jih ne želite objaviti tukaj na boardu, mi lahko pišete na civilno_sluzenje@hotmail.com in zadeve predebetiramo za kulisami :)



LP

Klepar
  • spremenilo: Klepar ()

Matty ::

Ok, o civilnem ne vem veliko, ti pa povem nekaj...

"problem mi je le zaostalost slovenske vojske in nezmožnost ponuditi prostor in zagotoviti čas za nemoteno opravljanje dela oz. vzporedno delo (na računalniku). " .

Tole je malo zgreseno, saj ko sluzis vojaski rok ali in se posebej CIVILNO SLUZENJE, se uradno ne smes ukvarjati s pridobitno dejavnostjo. Nobena vojska ti ne bo omogocila med sluzenjem vojaskega roka se popoldanskega dela. In mislim, da tukaj ne gre za vprasanje "tehnicnih zmoznosti" ampak preprosto politike...

Ce gres na civilno sluzenje, ves cas ne smes biti redno (ali pogodbeno) zaposlen, ne smes delati preko studenta in podobno (ok, delo na crno je pac nekaj drugega).

Drugace pa sm jest proti sluzenju in sem za civilno

:D

Rott-von-weiler ::

najboljše pa je da si zrihtaš da sploh ne greš v vojsko jaz sn psihološko nesposobn ker sn reko glih takrat ko je bla vojna v sloveniji da hocem it v jugo vojsko pa je vzgalo8-O

Yohan del Sud ::

Ali pa da te je tujska legija ven zagnala, ker si bil preveč krvoločen... >:D

Rott-von-weiler ::

ti si verjetno mislo na toto našo ptujsko legijo8-O

boha ::

hja, večina folka, ki gre v vojsko, je zaposlenih in ko te vpokličejo si pač brez, jebiga tako je. oziroma ne, na mesec ti pripada okoli 5k. >:D

seveda najboljše je, da si nekako zrihtaš, da ne greš. ni treba, da si ne vem kakšen invalid. če ne drugega ti vsaj odložijo za dve leti, potem si pa spet kaj zmisliš. civilno tudi ni slaba ideja, imaš popoldne mir, samo vprašanje je kam te vržejo. mislim, da ni nujno, da te bodo dal nekam v bližino domačega kraja (proti ukrepi zaradi vse večjega števila obveznikov za civilno služenje).

jest pravim, če že moraš v vojsko, to naredi čimprej. takoj po šoli, faksu, oz. če pavziraš, nikakor pa ne ko enkrat začneš služit in delat kariero...

Rott-von-weiler ::

jaz mam enega frenda ki so ga dali med tankiste pa se je samo enkrat v tanku pelo pa še to v tanku iz prve sv.vojne
upam da tebe v civilnem sluzenju nebojo vtaknili v kaki gasilski dom ker baje nasrkaš ko crnec.;((

Yurko ::

No, sam sem nekaj korakov pred tabo in čakam na vojsko. Poslal sem eno prošnjo (samo nakladanje) v kateri sem se dotaknil vseh treh razlogov. Sicer sem dobil en mušter od enega bogoslovca, ampak je bil tako slab (neumno napisan na ravni osnovnošolca s pravopisnimi napakami), pa sem se matral cca en teden da sem spisal kar sem. In naprej: moji prošnji je bilo ugodeno, ne da bi se moral prikazati pred komisijo. Sem jih pa prepričal, doma so se vsi režali kot pohani mački, ko so brali moje lažil
V glavnem moj nasvet je sledeč: napiši dobro, predvsem se nanašaj na filozofske vzroke (ti namreč po priporočilih mojih prijateljev daleč najbolj zaležejo), samo pazi da jih znaš tudi zagovarjati pred morebitno komisijo.
Aja, fajn je tudi da imaš kje kakšne veze, kjer bi lahko služil civilko, da te ne vržejo na drug konec slovenije.
Sicer pa se je lani poleti na tej tabli govorilo tudi nekaj o izognitvi vojske na legalen način, pa se ne spomnim kako je potekala debata.

LP, yurko

mmisv ::

ja če boste vsi šli civilno služt kdo bo pa pol domovino branu???

McHregec ::

Noben noče služt ja kdo pa domovino branu vi bi sam dezertiral. ;((

jetam ::

Pred kom točno bi jo pa vidva branila?
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

McHregec ::

Pred notranjimi in zunanjimi sovražniki.

JLP ::

Mislm da bi nam prot Liechtensteinu clo ratal :)
Live long and prosper!

ginekolog ::

Kake Hrvate bi se zhe odgnali... a ne ? :D

Jani

LuiIII ::

Jaz sem civilno služenje že dal skozi. Lani v Kliničnem centru. Kar v redu. Ne verjamem, da boš zmogel delat 8 ur v vojski in še toliko doma. Kar se pa tiče prošnje sem jo sicer že med enim izmad sesutij izgubil. Vem pa, da sem zagovarjal humanitarne in religiozne razloge. Filozofskih raje nisem pipal ker sem pač slišal, da je z njimi težje. Pri regilioznih sem govoril o duši, pri humanitarnih pa o financah. Sploh ni bilo problema. Pravzaprav je bilo kar fino saj smo se še malo nasmejali naivnim vprašanjem komisije. Ma, če si butelj in če malo verjameš v tisto kar boš napisal sploh ni problema. Če pa si brihtne in odprte glave ti pa še verjeti ni treba.
Aja še nekaj. Tisti, ki odločajo kam boš šel služit ne sedijo v tej komisiji. Moraš imeti kar direktne veze. Kmalu bi pozabil! V KC-ju je takrat z mano služil neki tip iz FRI-ja. Imel se je kar fino. Menda je delal celo v njihovem oddelku za informatiko. Tam bi ti tvoja varianta gotovo ratala.:)

Lui

Klepar ::

ja to da ne smem delat med vojsko to vem ja :) ampak vsi vemo da ljudje ki delajo civilno potem še nekje delajo :) Zame ne bi bil problem delat še nekaj ur vsaj do 8 ur tudi po vojski saj je projekt prevelik in sem vanj vložil že preveč da bi ga kar spustil zaradi "ravbarjev in žandarjev"...

kar se tiče tega da je pametno it delat takoj po končani šoli 100% drži :) poglejte mojo stisko :), je pa res da jaz sploh še šole nisem dokončal :)) tako da...

Zaradi mene me lahko vtaknejo v na drugi konec slovenije kot sem rekel glavno da imam dostop do telefonske in napetostne vtičnice, da mam stol mizo in mir, potem pa če si plačujem apartma ali hotel v tem času mi je vseeno...

kaj bo če bodo vsi hoteli civilno? naj za informacijo povem da v italiji in avstriji 30-40% ljudi služi civilno... sicer se bo pa naša vojska počasi profesionalizirala tako da bo nabornikov vse manj - samo to se bo zgodilo ko bom jaz že out...

Yurko,
V nakladanju sem dober in lahko bi natvezil več kot sem moral v eseju na maturi če bi hotel, skrbi me le da se kje ne zaklobasam... verjetno bom sestavljal to tudi cel teden :))

Hej a je pametno rečt da bi v primeru agresije kar dezertiral ali pičil v tujino pa naj se drugi ubadajo s svojimi prepričanji oz. da bi raje pospravljal svinjarijo za drugimi, ko pa se te svinjarije udeleževal?? Mislim da bi to dalo nekaj točk :))

LuiIII,
Ti si rekel da si pri humanitarnih razlogih govoril o financah. Kaj si misli s tem? Da bi raje več financ namenil bolnim in oslabelim kot pa za orožje? Kaj v semri tega?

Ja legalno se rešit vojske se tudi da, to tudi poznam samo je malce težje ali pa moraš met veze :) Baje pali če te non-stop glava boli, sploh pod pritiskom :) Menda se taki ki že delajo kariero zmažejo tako da hodijo non-stop na preglede k doktorjem, po recepte (zdravil seveda ne jedo) in ker je glava pač ne morejo nič pogruntat, ker je najtežje in ko začnejo še o glavi utrujat ko pridejo v vojsko, jim to tam preverijo in v nekaj dneh si zunaj... to sem slišal... tako se je tudi eden izmed mojih kolegov izmazal, mel včasih glavobole (seveda v vojski ne) in je prišel ven....

Če ima še kdo kaj pametnega in koristnega, kar je uporabil v svoji prošnji, se priporočam :) mislim pa da bom udaril tud kar varianto kjer so bom dotaknil vsakega razloga posebej...

Yurko,
Zanima me ali si mogoče potemtakem na tistem listu označil vse razloge ali samo enega in potem le v prošnji govoril o vseh?

MRB0rYS ::

Ti samo trdi in trdi da nemoreš puške primit ker se bojiš da boš enga poču to 100% užge.
b0rys

Marjan ::

Cisto slucajno imam da disku shranjeno podobno debato, ki je potekala na prejsnem slo-techu o sluzenju vojske z naslovom: Forum o (ne) sluzenju vojaskega roka.
Zadeva je bila precej obsezna -takrat je bila to najobseznejsa debata (zdej ne bi bila vec Thomas!!)
par koristnih stvari je blo notr....en model je ponuju dosti cvenka, da bi mu kdo zrihtu civilno!!
Tko, da ce kdo rabi mu lahko poslem na e-mail.

DeLonghi ::

Klepar!

Ce te zanima kako je treba napisat prosnjo in ostale podatke o komisiji in kako poteka civilna vojska v praksi mi pisi na moj email!
sem trenutno v civilni vojski in sem ze ratal expert o teh vprasanjih!>:D

je pa vsekakor bedabeda vojska ta al pa ona... sem se boril en mesec da so mi priznali dolocene potne stroske ker se vozim vsak dan 85 km v eno smer! so pa p**** sploh na obrambnem ministrstvu..imajo nas za drugorazredne vojake in se tako tudi obnasajo do nas, ko pride do problemov...zdegradiran si na najnizjio raven dela in tudi pristojni se tako obnasajo do nas,,,ni pomembno kako izobrazbo imas
vendar pa je res, da imamo en poseben polozaj...to je, da nismo zaposleni na tisti org., kjer delamo in tudi ne odgovarjamo direktno do svojih nadrejenih ampak le in samo do ministrstva za obrambo (vmes nas klicejo morda se iz notranjega, kjer je nas stab za civilno vojsko)
also... ce noces delat in delas probleme te bodo parkrat premestili na koncu pa obupajo...res pa je da se na sihtu moras pojavit vsak dan...to je edini kiks, ki si ga ne mores privoscit!!! gres takoj sodniku zelo hitro!!

..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

boha ::

hja, to je res ja, da si v vojski ena navadna nula. jebiga! :D

DeLonghi: nekaj bi vprašal. bratranec je že opravil nabor, sicer ga najbrž čaka še študij, a poba ne bi rad šel v vojsko (ga čisto razumem). kaj mu je sedaj narediti za civilno služenje? hvala lepa! pa naj ti hitro mine... :D

DeLonghi ::

Ce sem prav razumel je koncal srednjo solo in sedaj bo najbrz sel v studij?
ce si student ti itaq ni treba iti v vojsko pred 27 letom...ti moras sam pridno onim pezdetom na obrambnem odseku (beri cajt kradljivcem) potrdilo o solanju nosit
v drugem primeru pa naj lepo pocaka da dobi poziv v vojsko potem pa jih lepo zafrknes z pisemcem o prosnji o civilni vojski...in takrat te predajo na notranje ministrstvo h komisiji za civilko...potem tvoj primer al takoj obravnavajo (to je ce se ti mudi) al pa malo kasneje (beri mesece in mesece) in vsekakor prides v civilno vojsko...potem pa samo se cakas da te vpoklicejo v civilno vojsko ampak nc bat ker majo guzvo in te pred 27 letom ne bodo vpoklical
ekola to je na kratko
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

luni ::

Hehe vidim da ste posteno to predebatirali... eni pac nimate te srece, da ste nekoc v mladosti imeli astmo in zdaj nimate tezav s tezenjem s strani vojske :)

Kakorkoli, mene najbolj zanima, kaj je ta skrivni in sila uspesni Klepcev internet projekt. Ce mas kaksne nasvete za uspesnost (samo da ni kaka porno stran :)) me kr poci po emailu :).
Artificial Intelligentia

Horhe ::

zivjo, ej a niso zdej mal podalsal ...mislm da si lahk star 30 pa se zmeri gre al pa 28 let ?

Grega

Tiger ::

Uradno je sicer, da moraš v vojsko do 31. decembra v letu ko boš dopolnil 27 let. Vendar če imaš status študenta, potem se da podaljšati do 30. leta.

miranpozar ::

Klepar: jaz sem dosegel točno to, kar hočeš ti. Trenutno sem na služenju civilnega, kot pa vidiš sem tudi na internetu ;)!

V prošnji sem zagovarjal humanitarne in filozofske razloge. Humanitarni so pač, da raje pomagaš ljudem, kot pa da jih streljaš, ipd. Filozofski razlogi pa so, da ne maraš uniform, da si preveč razgledan, da ne bi mogel poslušati neumne ukaze inferiornega nadrejenega, da si hippy, da je new millenium in new age, ipd.

Potem so me po približno pol leta poklicali pred komisijo. Tam sploh niso težili, samo ponovit sem moral, kar sem napisal v prošnji. Vse skupaj je trajalo pet minut. Nato pa še skoraj eno leto predno so me poklicali na služenje.

Nikakor ne it h gasilcem... je isto kot vojska (spiš v sobi z 30 gasilci, hora legalis, ipd.). Najboljše je, da si sam zrihtaš kraj služenja. Tudi komisija bo vesela, ker se jim ne bo treba ukvarjat z iskanjem namestitve. Lahko te namreč pošljejo na drugi konec slovenije... tako kot mene... iz Portoroža na Ig pri Ljubljani.

Jaz se imam sicer mega! Oddelaš svojih 6 ur :D zelo "easy" dela, nato pa sem prost. V apartmaju, ki so mi ga dodelili, je tudi telefon, na kar sem priklopil svoj PC!

Več informacij ti moraj dati na tvojem vojaškem odseku. Tam tudi urejaš prvo fazo postopka.

Civilna je zakon!

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

AlchemY ::

sest let sem delal v vojski in od tam nekje leta 95 so se stvari samo slabsale, tako da sem lani koncno z velikim veseljem dal odpoved, ce ne gres v kaksno gorsko ali inzinirijsko enoto je trenutno vse le ena velika izguba casa, ceprav imam rad vojsko moram zal dati taksno izjavo, tako da ti priporoca civilno, igraj pa seveda na varianto psihe in da si proti nosenju orozja, ipd., zmeraj vzge, ker se mors boji negativnih odmevov v javnosti in nocejo imeti na grbi kaksnih "cudni" primerov,..........bla, bla, bla,..........ce te zanima kaj konkretnejse mi pisi na mail.

XCT ::

Tud jaz sem bil v vojski in ti povem, če si priden si doma vsako sredo, soboto ali nedeljo zvečer, če ze nimaš vikenda - takrat pa lahko vse nadoknadiš.
Web developer & designer
http://www.medialabs.info
http://nk-polskava.medialabs.info

Klepar ::

AlchemY,
v profilu ni tvojega emaila in bi te prosil če me mailaš na civilno_sluzenje@hotmail.com, ki sem ga prav zato naštimal.... tudi ostale bi prosil če ima še kdo kaj naj kar sem maila, pa užgemo eno civilno :)

btw hvala za vse dosedaj poslane predloge!

Klepar ::

Zgornji post velja samo za tiste, ki bi radi o tem privatno, za vse, ki pa bi radi še naprej kritizirali, pripominjali, komentirali, predlagali kar tukaj, pa kar dajmo, saj lahko še komu prav pride!

neo ::

Hm folk,mene samo zanima,kaj bi naredili tisti,ki se odločate za civilno služenje,če se npr. v bližnji prihodnosti pojavi na obzorju kaki novi hitlerček ali pa kaj podobnega??

a)Šli bi mu polizat rit in se dret "heil führer"

b) Bežali bi na vse strani neba

c) Uprli bi se sovražniku

Neo's

sasox ::

Čeprav ne razmišlam še (poudarek na še :)) o civilnem.............v vsakem primeru bi se verjetno uprl ane!

Boky ::

Zanima me, kakse moznosti za civilno vojsko imajo tisti ki so gdaj trenirali(trenirajo) borilne vescine ? Slisal sem, da pol nimas san da bi prisel noter. A komisija ve ce si gdaj kaj treniral ? Malo nerodno bi izpadlo, ce bi se zgovarjal da si proti nasilju , pol pa ti vrzejo v oci, da trenisras karate/kick-boks/... Ljudem. ki kaj takega niso nikoli poceli, bi mal tezje razlozo, da to ni isto.

DeLonghi ::

BB!
Zagovarjas na komisiji samo filozofski razlog!
..................................
Zbogom in hvala za vse ribe

D.A.

noogy2noogy ::

alchemy: ti si ziher pusto vojaško službo zaradi boljšega keša kje drugje, ne pa iz moralnih razlogov. Najbrž si bil zelo zadovoljen, ko si vsak mesec dobil verjetno znani znesek in si pridno iskal boljši zaslužek. Ali pa si zamenjal službo zgolj zaradi filozofskih pogledov, ki jih sam priporočaš??? :D

Vsak lahko izbira kako bo odslužil vojaški rok, čeprav civilno služenje ni zamišljeno kot izbira temveč kot nadomestilo za tiste, ki niso sposobni (iz raznih razlogov) odslužiti klasičen vojaški rok z vsem kar pač paše zraven. Naša družba pa je to povzela malo po svoje (tako kot še veliko stvari) in se zadeve lotila pri repu in ne pri glavi. Sloveniji je prihodnost v profesionalizirani vojski, ki pa jo treba zdaj uvajati na hitro (nekam značilno za Slovenijo, a ne?) zaradi nepričakovanega(???:D ) števila prošenj za civilno služenje...

Stanje, ki ga omenja alchemy je najbrž takšno tudi zaradi takšnih 'nepredvidljivih' vplivov, kot je civilno služenje... enostavno zmanjkuje vojakov - obveznikov.

Znanje borilnih veščin te sigurno ne bo spravilo v uniformo, če se boš naredil dovolj blesavega (oz. pametnega)...

Ampak tudi mene zanima, kaj bi se zgodilo 1991. leta, če bi očetje, bratje in tudi sestre ter matere branile domove le z gasilskimi cevmi in injekcijskimi iglami... Najbrž nam tanki ne bi naredili škode na cestah in njivah... 8-O
lp noogy

McSpike ::

noogy,
nič bat takrat bi itak vsem živci popustili in bi zagrabili za vile in kose in bi letelo vse naokoli.... sicer pa, kot je slišat od tebe, bi ranjencem raje ponudu pištolo da se ubije do konca kokr pa injekcijo, ki mu rešila življenje.... rad bi tebe vidu ko bi bil ranjen nekam in bi te nekdo raj ustrelu ker ni mel injekcije in te bi s tem rešil trpljenja....

vsi hodijo civilno ker je stanje v vojski porazno... še taka reklama morsu ne pomaga nič več... vsi ki pridejo ven iz vojske pravijo NIKOLI VEČ zaboga! vsi pravijo kako je not in takih idiotov ne mislim gledat.... nej me kej pametnega naučijo ne pa de me jebejo u glavo... to nikamor ne pelje.... čez 10 let bi (če bi bla vojna) bi bil isti kakor zdej in nobeno pranje možganov ne bi nič učinkovalo. Vedno znova in znova slišim da naše vrle nabornike raje žalijo in psujejo (psihično mučijo) vspovprek in jih učijo "zdravih spolnih navad", kot pa da bi jih res nekaj naučili!! Slišim da se kar naprej hiti zato da se lahko potem v luft gleda ali obratno - kar je poden!!! Manjka jim učne opreme, puške so zjebane.... dej dej luzerji vsi povrh.... so od zunaj ocenili našo vojsko z minus 2 pol pa veš kolk je ura.... poden do konca....

idioti, sej kdo bi pa sploh še hotu it tja... ni nič čudnega... kakor jaz slišim bi lahko vse skupaj trajalo 2 meseca ali še manj in bi znali vse kar se prelenari v teh 7 mesecih....

sramota je zame tale naša vojska.... jest bi se branil po mojih pravilih.... važno da preživim, ne bo pa mene en kurac silu da nej nekoga ubijem.... ravbarje in žandarje se gredo samo tisti mladoletni neodrasli otroci ki jim je orožje le orodje za dvig samozavesti in tako radi hitijo v vojsko - me zanima kolikšen odstotek teh bi užival ko bi mu v vojni ubili mamo, očeta, sestro, brata, punco... bi blo kul a? oni pa sam s pištolo v roki - jim ostane samo še to da se sami kresnejo.... zaradi takih je sranje in ne zaradi takih ki z injekcijami okol letajo in krpajo bedake nazaj....

boha ::

ja v vojski te malo pritisnejo, psihično in fizično, sicer ni panike, je pa odvisno kam te dajo. kakšna bohinjska bela pa moste (garda - častna četa :D) sta malce jebeni, ostalo pa gre.

v gardi v 7. mesecih nisem doživel, da bi kakšen poveljnik koga psihično žalil, pač vsega si le ne morejo privoščiti, ker se bojijo za svoj job. v glavnem je vse bolj v stilu fizičnega kaznovanja, aka pumpanja. jah, edino poddesetniki (starejši vojaki - inštruktorji) se ponavadi malo izživljajo, jebiga tradicija pač. >:D

hja, v gardi so nas gnali kar lepo do konca, lenarili nismo ama nič, mogoče zadnje dni. če nismo imeli protokolov, smo imeli pa puno bojno ali pa kondiciranje (10 km fajn tempa, tudi po 500 sklec/dan) in to še 10 dni pred koncem. hja kaj češ, toliko kondicije kot sem jo imel v vojski, najbrž ne bom imel nikoli več. :))

je pa res, da ko prideš iz vojske, si rečeš nikoli več, ampak državo branil bi pa vseen... seveda vsi upamo, še posebej, ko res vidiš kakšna vojska zna biti, da do tega nikoli ne pride!


Boeing ::

V bistvu takole je... celotne debate sploh nisem bral, povedal bom samo svoje mnenje:
služit vojsko u civilu je uibr kapitalna uničujoča pogruntavščina naše in še nekaterih dugih vojsk. ka ti pa je hudga no lejga, mal laufaš sem pa tja, mal pucaš pokalico ( v kratkem baje že kr ornk M-16 !! ) pa prežviš teh 7 mescov pa je... še vsak je... (no ja, tule bi se dal mal kregat, pa dobr je...) sej 7 mescov itaq tolk hitr mine ko da bi cucka u rit brcnu...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

noogy2noogy ::

boha: kolk sklec si naredu v enem dnevu???

bi te pa rad vidu po 500 sklecah... po moje se malo duvaš pred sosedovo hčerko...:D
lp noogy

Hawkeye ::

Tako kot v redni vojski ni vseeno, kam te napotijo, velja tudi za civilno sluzenje. Lahko ornk najebete, lahko pa imate 7 mesecev pocitnic. In to je tudi glavna stvar, ki jo zamerim obrambnemu oz. notranjemu ministrstvu - ni za vse enako.
Naceloma velja, da morajo "civilniki" imeti enako stevilo delavnih ur, kot redna vojska. Brihtne glavce so naracunale, da gre za mislim da 1453 ur. To znese cca 207 ur na mesec. Nekatere ustanove to gladko ignorirajo, nekatere pa so se odlocile iz civilnikov narediti poceni delovno silo in se tega striktno drzijo. Npr. v enem od domov starejsih obcanov v LJ so se zvito odlocili, da bi bilo se najbolj prikladno, ce zadevo zokrozijo kar na 210 ur na mesec. Da se razumemo, 210 ur na mesec pravega pravcatega trdega dela. Med vikendi in med prazniki.
Skratka, ce se odlocite za civilno sluzenje, ne bo odveč, da si ze prej zrihtate primerno ustanovo, kjer vas ne bodo imeli za "naravno dobrino".

boha ::

noogy2noogy: ne 500 sklec naenkrat, kot si ti najbrž razumel. to je bil en dan, ko smo v 2 urah naredili 500 sklec, 500 počepov, 250 trebušnjakov in 6 krat čez pehotne ovire... recimo, da ne čutiš več svojih udov...

kaj pa eni modeli, ki so dobili kazen po 1000 sklec (dokaj redko), pač delali so jih po obrokih, dokler niso crknil.

da ne bo kdo mislil, da smo delali 500 sklec vsak dan... ;)

Klepar ::

A je možno zagovarjat ne toliko, da ne maraš orožja ampak, da ne maraš nasilja kot orodje za doesgo ciljev in da je to potem vzrok temu, da seveda ne maraš orožja?? Kaj ti bo orožje, če ne odobravaš nasilja? Ali ti potemtakem lahko rečejo, da v redu, da pa ti ne bo treba bit nasilen, ampak da orožje ti bodo pa dali vseeno v roke in boš šel v častno četo? Ker kolikor vem je bistvo častne čete stat ob rdeči preprogi in nič drugega... Torej kako pa je urjenje častne čete? Se ravno toliko strelja v namišljene sovražnike in se ravno tako uči nasilja kot pri ostalih?? Ker, če je v častni četi enako, potem lahko še vedno zagovarjam absolutno nanasilje in me ne morejo tja vtaknit, kajne?.... Zanima me ali te pravzaprav lahko sploh vtaknejo kam kjer ne učijo naslija?? Nočem namreč, da bi mi na koncu rekli saj te lahko damo v vojsko sam orožja pa ti ne bo treba nosit... Kam bi te lahko sploh vtaknili drugam kot v civilno? Si lahko kuhar v vojski in ne nosiš orožja in se ne uriš?? To obstaja?? Bi se rad pripravil na kaka delikatna vprašanja komisije, da se ne bi nategnil in bi me pol res poslali za kuharja - jaz namreč hočem civilnom, ker hočem met nekej ur na dan čas za svoj biznis.

Klepar ::

Namreč men je sicer vseeno, kolk bom moral delat in kaj, samo da dobim nekej ur dnevno (po možnosti 8) zase, da delam svoje stvari.

boha ::

Ker kolikor vem je bistvo častne čete stat ob rdeči preprogi in nič drugega...


hehe, u wish! :D

mah, častna četa je v bistvu čisto navadna pehota, kjer se poleg vojaškega urjenja, beri taktike, streljanja in ostale vojaške navlake, uriš še za postrojila častne čete...

Si lahko kuhar v vojski in ne nosiš orožja in se ne uriš?? To obstaja??


ne! tudi če padeš v vojski v tehnično službo, kar je seveda odvisno od tvojega poklica (kuhar, mehanik,...) se prva dva meseca vseeno uriš, streljaš in tako naprej. ti kar za civilno zaprosi!

Hawkeye ::

Dve loceni stvari sta. Eno je civilno sluzenje vojaskega roka, druga pa je, ce zavrnes nosenje orozja. V prvem primeru sluzis domovini v civilni ustanovi, v drugem pa v vojasnici, kot vsi ostali, s tem da pac ne nosis orozja in se o njem tudi ne izobrazujes.
V prosnji moras biti jasen, kaj bi rad.

drnovshek ::

Ah ja ni lepšga kot j vojska...vsi friki se je veselijo...NOT!!! Drugač je služenje vojaškega roka v civilu zabušavanje, ampak za nekatere j to nujno, kr to zahteva njihovo zdravstveno stanje...:?:P

miha ::

Slo vojska je ne velik drek. Rajš bi za ta denar, ki ga na leto porabijo za nove nabornike, ki v času vojske samo pijejo, kadijo travo in verjetno še kaj drugega, dali za nakup pa jederskih konic, pa verjetno noben ne bi upal niti dotakniti se naše uboge Slovenije


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izogibanje služenju vojaškega roka - nujno (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
855690 (4120) Binji
»

Izogibanje vojaškemu roku z opravljanjem pripravništva ???

Oddelek: Loža
371765 (1053) Leo
»

Kaj napisat v prošnji za civilno služenje?

Oddelek: Loža
212152 (1828) Zax
»

Kako zbežati ognjenim zubljem VOJSKE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
817096 (5622) Andor
»

Kam v vojsko... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
695254 (4490) SkIDiver

Več podobnih tem