» »

Digitalni fotoaparat - subjekti v gibanju

Digitalni fotoaparat - subjekti v gibanju

kara ::

Pozdravljeni!
Prosila bi za pomoč pri izbiri digitalnega fotoaparata.
Potrebujem takega, ki omogoča zaporedno slikanje (žival v gibanju), širokotni objektiv, po možnosti tudi relativno dobro snemanje za video in da je žepni.
Razmišljala sem med:
canon ixus 860, canon ixus 970, ???

LP in hvala za pomoč

kara ::

zmotila sem se, ne 970, temveč 870 in pa med temi variantami:

http://www.mixi.tv/katalog/compare.php?...

lp

Tac20 ::

Če želiš fotografirati karkoli v gibanju pozabi na kompaktne fotografske aparate. Investiraj malo več in vzami vstopni DLSR, kot je Nikon D40 ali kaj podobnega. Čas ki mine med pritiskom na gumb in zajetjom slike, se med DSLR in kompaktom ne more primerjati.

Invictus ::

Pri hitrih dogodkih niti ni problem sam fotoaparat, ampak je ves vic v objektivih.

Tudi objektivi so različno hitri in različno dragi :)). Za snemanje hitrih dogodkov rabiš hiter objektiv.

LP I.

jype ::

Casio EX-F1.

Tac20 ::

Pri hitrih dogodkih niti ni problem sam fotoaparat, ampak je ves vic v objektivih.

Tudi objektivi so različno hitri in različno dragi :)). Za snemanje hitrih dogodkov rabiš hiter objektiv.

LP I.


Točno to kar sem rekel, po tvojem naj kupi hiter objektiv in ga naj natakne na ixusa a :D

Damiani ::

za solidno sliko predmeta v gibanju potrebuješ začetni DSLR in objektiv za >500EVR . Seveda lahko ujameš tudi z navadnim fotoaparatom ali slabšim objektivom.

Zako ::

jst slikam full psa v gibanju ko se igra z žogo in ji dlaka full plapola, pa so slike super, ni ghostinga na slikah. Slikam pa z Sony DSC-H10 (10x optični zoom, 8,1M ef. pik). Lahko ti pripopam kako sliko, ko pridem domov, ampak šele jutri popoldne.

lp
Zako je zakon!!!

joze67 ::

Če želiš fotografirati karkoli v gibanju pozabi na kompaktne fotografske aparate. Investiraj malo več in vzami vstopni DLSR, kot je Nikon D40 ali kaj podobnega. Čas ki mine med pritiskom na gumb in zajetjom slike, se med DSLR in kompaktom ne more primerjati.


In zakaj je ta čas pri kompaktih toliko daljši?

Phoebus ::

Zato ker je bayte iz kompakta nižjega razreda ki rabi 5 minut za zajem prešaltal na dSLR in misli da je razlika ki jo je občutil on razlika med kompakti in SLRji :-)

kara ::

Najprej hvala vsem za odgovore.

Pri hitrih dogodkih niti ni problem sam fotoaparat, ampak je ves vic v objektivih.

Tudi objektivi so različno hitri in različno dragi :)). Za snemanje hitrih dogodkov rabiš hiter objektiv.

LP I.


Hm, kateri pa je npr. hitri objektiv za na ixusa?

Imam razstavne pse, svoje spletne strani in želim dobre, solidne fotke. Namreč sedaj imam sony DSC W30 in ujeti psa v pravi poziciji, takšni kakršni želim, je težko.
Včasih naredim tudi npr.30 fotk in mi ni nobena všeč, ker sem pač zamudila trenutek.

Za fotoaparat bi rada dala do cca 350eur. Ni mišljeno za profesionalne namene.
Ker se z psi veliko gibam v naravi,potrebujem lahek, priročen digitalni fotoaparat, da ga lahko dam v žep.

Kaj menite o tistih, ki sem jih dala v prejšnji povezavi? Ima kdo izkušnje z njimi

lp

itak37 ::

In zakaj je ta čas pri kompaktih toliko daljši?


Avtofokus. Tudi pri najboljsih kompaktih je pol sekunde zamika med pritiskom na gumb in zajemom. Pri DSLR-jih pa je 0.1s.

Tac20 ::

No pa se gremo tko:

Drugače sem veliko fotgrafiral s kompakti: moj prvi digitalc je bil canon A80, potem sem veliko fotkal z ixusi, 860/850, Canonov S3, S5, Panasonicov Lumix itd. Skratka sprobal sm skoraj že vse.
Prej parimi leti sem prešaltal na DLSR, fotkal veliko s službenim Canon 10D, potem sem si kupil Nikon D50, ne dolgo nazaj sm mel na testu dva tedna Canon 5D, ker sem razmišljal o nakupu.

+ na vse to, v zadnjem cajtu sem veliko fotografiral različne šport, tako, da sem malo dobil občutek o čem govorim, Phoebus nisem te želel razburiti, ampak kompakti za tovrstno početje dokaj neuporabni, pa tud če maš najboljšega kompakta, z njimi se športe oz. hitro premikajoče objekte ne da preveč uspešno fotkat.

Jaz ti priporočam vstopnega olympusa, ali kakega nikona d60 za okol 350 eur, je to mega dober nakup

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tac20 ()

PALOMINO ::

Za tvoje potrebe svetujem Nikon D60, soliden vstopni DSLR z zelo "prijaznimi" barvami, cena pa je trenutno kar ugodna.
Objektiv Nikon dx 18-55 bo potešil prvo silo in spoznavanje.
Tak komplet pride cca. 440,00€.

Ni veliko od tvojega budgeta.
Za v žep ravno ni, ni pa spet ogromen in neroden.

Potem pa morda kakšen Tamron 17-50 F2.8, veliko objektiva za svoj denar!

Pozabi stilske kompaktne aparatke, ker še vedno nisovredni počenega groša, moje osebno mnenje. Zamik, sploh pri uporabi bliskavice, slabotna bliskavica, izrazit šum itd...
Z digitalno fotografijo sem se srečeval zadnjih 10 let praktično vsakodnevno in presneto še vedno niso naredili dobrega kompakta. Sem pa bil prijetno presenečen nad Canon SX1 - foto ki snema tudi Full HD video...

Okapi ::

Samo punca bi rada nekaj za v žep, a ne znate brati? Ixusi so načeloma OK, boljšega žepnega bo težko dobila. Če je lahko malo večji, je recimo dober Canon G10.

Hitrost slikanja pri kompaktih se da povečati tako, da izklopiš avtomatiko (in prej ročno izbereš prave nastavitve).

O.

itak37 ::

http://www.cameras.co.uk/html/shutter-l...

Na linku imas tabelo casov, koliko casa traja od pritiska gumba do zajema. Ti potrebujes cimkrajsi cas.

Kot ti je Bayte povedal, za res takojsnje slike rabis DSLR. Tudi jest bi ti svetoval Olympusa 420 ali 520, imajo zelo kvalitetne kit objektive in so manjsi in lazji kot ostali DSLRji. Vseeno pa je npr. Oly 520 z objektivom tezak okoli 650g.

joze67 ::

Avtofokus ... se da pri mnogih kompaktih izklopiti.

Še kaj...?

Okapi ::

Na pol pritisneš sprožilec, da fotoaparat izmeri vse potrebno, držiš sprožilec na pol pritisnjen in ko je kader pravi, pritisneš do konca. Tako najbolj skrajšaš čas za posnetek. Slikanje je tako veliko hitrejše kot v oni tabeli zgoraj.

O.

joze67 ::

Tista tabela je za point-and-shoot način. Tam lahko res traja. Ni pa nujno, in ne vidim nič, kar bi na kompaktih zahtevalo, da traja, na dSLR pa ne.

No ok, večina teh kompaktov ima zoom-e, ki se morajo pred uporabo raztegniti, kar traja. Ampak spet, to so konkretne izvedbe in ne slabost celega koncepta.

levaky ::

Ja, tudi z kompaktnimi se da narediti marsikaj, ampak moraš fotoaparat dodobra spoznati.
Na pol pritisnjen sprožilec gre, če je objekt dovolj daleč, da približevanje in oddaljevanje od objektiva objekta ne naredi meglenega (zaradi out of focus). Sicer to pri kompaktih ni tako izrazito kot pri dSLRjih.

dSLR zopet zna povzročati probleme. Dostikrat se naredi, da nekdo prešalta iz kompakta na dSLR in potem jamra kako so zanič slike, ker ne pomisli na zaslonko, iso,... Slike iz SLRjev ponavadi potrebujejo tudi nekaj obdelave, da iz njih iztisneš kar največ.

Je pa res, omenjeno situacijo bi jaz najlažje slikal z mojim SLRom. Že z Nikonom bi bilo veliko slabše. Predvsem zato, ker sem svojega fotoaparata navajen in vem kaj in kdaj lahko pričakujem od njega.

Okapi ::

Zrcalno-refleksni so pač dražji in je v njih zmogljivejša in hitrejša elektronika, ter hitrejši motorček za fokusiranje. Poleg tega je AFAIK stvar tudi v CCD-ju, ki je pri kompaktih drugačen in očitno počasnejši.

O.

levaky ::

Mja, CCDji so verjetno pri obeh enako hitri, je pa pri SLRih večji in zato imajo SLRi manj šuma pri velikem isotu, saj se CCD ne segreje tako hitro.

Elektronika pa je v SLRih boljša.

kara ::

Danes sem si v Big Bangu pogledala Canon Powershot G10 in mislim, da bi mi dejansko najbolj ustrezal.
Hvala vsem in lp

jype ::

Powershot G10 je tolk velik in drag, da se po moje že splača namesto njega kupit SLR.

Me veseli, da si se že odločila, ampak morda lahko še malo premisliš...

kara> Ker se z psi veliko gibam v naravi,potrebujem lahek, priročen digitalni fotoaparat, da ga lahko dam v žep.

v resnici ni združljivo z

kara> Imam razstavne pse, svoje spletne strani in želim dobre, solidne fotke. Namreč sedaj imam sony DSC W30 in ujeti psa v pravi poziciji, takšni kakršni želim, je težko.
kara> Včasih naredim tudi npr.30 fotk in mi ni nobena všeč, ker sem pač zamudila trenutek.

Sony DSC-W30 ima manjšo zakasnitev sprožilca kot Powershot G10, zato boš z G10 zamudila še več - razen, če do zdaj nisi znala fotografirat tako, da se (in fotoaparat) prej pripraviš na posnetek s tem da mu pustiš da fokusira in premeri posnetek in potem samo še sprožiš. Tako se da dobit zadovoljive rezultate, za na spletno stran bržkone dovolj dobre.

Poglej na http://www.cameras.co.uk/html/shutter-l... da vidiš kateri kompaktneži imajo najmanjšo zakasnitev - to je pomembno pri lovljenju posnetkov. Razumeti moraš, da kompaktni delujejo solidno le v odličnih svetlobnih pogojih.


Zdaj pa še SLR:

Očiten minus sta cena in teža - vstopni modeli so pri vrhu vsote, ki si jo pripravljena plačati za fotoaparat in če si ga slučajno kupiš, boš zagotovo kmalu potrebovala boljšega, hkrati boš pa klela, ker je vsak spodoben SLR težek vsaj kilogram in ne gre v žep, razen kake velike bunde.

Bistvena prednost je v tem, da so digitalni SLR fotoaparati danes ves čas prižgani in tako zakasnitve praktično ni (ja, zares - praviloma mine precej manj kot desetinka sekunde med tem ko pritisneš sprožilec in fotoaparat naredi posnetek), da hitreje fokusirajo in da se (v primerjavi s kompaktnimi) obnesejo tudi ko je oblačno, deževno ali temno, čeprav seveda slabše.

Če želiš, lahko na forum nalepim posnetke, ki jih s kompaktnim fotoaparatom lahko posnameš le zelo težko, z veliko vaje in ogromno ponesrečenimi posnetki, v nekaterih primerih pa sploh ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

kara ::

Ja, prosim.

V čem imam problem:

1.
npr.: pes uboga in stoji, ampak mora biti izprsen, v pozoru. Torej ga moram do tega pripraviti.
S fotoaparatom se pripravim, delno že fokusiram.
V drugi roki npr. držim 1 kamen, ga vržem, pes samo sliši šum in se izprsi.Ampak to lahko traja zelo kratek čas.
2.
Je v gibanju, ampak odmaknjen npr.20 m, lahko tudi več. Dobro izgleda in želim fotografirati.
Sicer sem nato že prej pripravljena.Aparat imam v takih primerih v roki in hodim z njim. V bistvu lovim posnetke. Potrebujem torej hitro zaporedno slikanje.
3.
Sem v razstavnem ringu, kjer se z psom gibljeva ali stojiva (povečini v dvorani)in sem oddaljena od tistega, ki fotografira lahko tudi 20m. Mora najdi dober kot, da me dobi v dobri "poziciji", ne vem če sem pravilno opredelila.

Fotke sicer potem vseeno obdelujem z raznimi računalniškimi programi.
Saj naredim kar nekaj posnetkov, ki so mi všeč, ampak bi rada še boljše.

To je to.

Brane2 ::

Seveda nisem profi, mi je pa ratalo naredit ogromno napak in kar nekaj dobrih fotk.

Po omejenih mojih izkušnjah je tako, da če rabiš fotko, ki je čimbližje zamrznjenemu trenutku realnosti, enostavno ne moreš šparat na fotoaparatu, tako denarno kot glede mase in velikosti.

Majhne prdulje praktično brez izjeme padejo pri šumu senzorja, barvni globini ( število bitov na komponento) in kakovosti optike tere seveda elektronike.

Že sam šum senzorja je zame dovolj, da majhnih, poceni garij ne rabim. DSLR ti lahko da fotko brez bistvenega šuma tudi izven optimalnih pogojev, v težkih pogojih pa fotko, ki je lahko z malo korekcije in čiščenja povsem cool.

Poleg tega, za DSLR si lahko izbereš objektiv, ki je za tvoj namen res snajper, je pa relativno dober tudi drugje.
Na plastičnih jetrih tega ne moreš. In to je ZELO bistvena možnost. Pri objektivih je izbire ponavadi ogromno in tam imaš na voljo vse sorte kompromisov. Lahko žrtvuješ hitrost objektiva za boljšo optiko v istem razredu ali ceno za svetlobno moč ali kaj petega.

Elektronika je tudi zelo pomembna, sploh v pogojih, kjer sama ne nastavljaš vseh parametrov in jih zaupaš elektroniki.
Pomembno je tudi, da ti da aparat od sebe pošten RAW izhod, da lahko v primeru potrebe sama korigiraš barve brez velikih izgub itd itd.

Skratka, vsaj zame so majhna jetra mogoče primerna za kake ne preveč pomembne fotke ( dokumentacija, osovraženi sorodniki itd). Za vse, kar ti je pomembno, rabiš pošten fotoaparat in pametno izbran objektiv, oziroma večinoma vsaj dva.
On the journey of life, I chose the psycho path.

kara ::



Sony DSC-W30 ima manjšo zakasnitev sprožilca kot Powershot G10, zato boš z G10 zamudila še več - razen, če do zdaj nisi znala fotografirat tako, da se (in fotoaparat) prej pripraviš na posnetek s tem da mu pustiš da fokusira in premeri posnetek in potem samo še sprožiš. Tako se da dobit zadovoljive rezultate, za na spletno stran bržkone dovolj dobre.

Poglej na http://www.cameras.co.uk/html/shutter-l... da vidiš kateri kompaktneži imajo najmanjšo zakasnitev - to je pomembno pri lovljenju posnetkov. Razumeti moraš, da kompaktni delujejo solidno le v odličnih svetlobnih pogojih.


Zdaj pa še SLR:

Očiten minus sta cena in teža - vstopni modeli so pri vrhu vsote, ki si jo pripravljena plačati za fotoaparat in če si ga slučajno kupiš, boš zagotovo kmalu potrebovala boljšega, hkrati boš pa klela, ker je vsak spodoben SLR težek vsaj kilogram in ne gre v žep, razen kake velike bunde.

Bistvena prednost je v tem, da so digitalni SLR fotoaparati danes ves čas prižgani in tako zakasnitve praktično ni (ja, zares - praviloma mine precej manj kot desetinka sekunde med tem ko pritisneš sprožilec in fotoaparat naredi posnetek), da hitreje fokusirajo in da se (v primerjavi s kompaktnimi) obnesejo tudi ko je oblačno, deževno ali temno, čeprav seveda slabše.

Če želiš, lahko na forum nalepim posnetke, ki jih s kompaktnim fotoaparatom lahko posnameš le zelo težko, z veliko vaje in ogromno ponesrečenimi posnetki, v nekaterih primerih pa sploh ne.


Ja, sedaj sem videla. Izgleda, da je res bolje, da premislim in še malo počakam .

jype ::

No, evo posnetki in opis:

Oktobra pozno popoldne, dobra svetloba, pes ujame frisbee, en sam posnetek, EOS 40D, EF 70-200 2.8 IS L, ISO 320, 1/800s, f 1:3.2



Januarja pozno popoldne, dobra svetloba, pes ujame frisbee, en sam posnetek, EOS 20D, EF 100 2.8 macro, ISO 100, 1/1000s, f 1:2.8



Septembra dopoldne, dobra svetloba, psica ujame psa, en sam posnetek, EOS 40D, EF 70-200 2.8 IS L, ISO 100, 1/1600s, f 1:3.2



Oktobra opoldan, odlična svetloba, pes teče za žogo, več posnetkov, EOS 40D, EF 70-200 2.8 IS L, ISO 200, 1/3200s, f 1:3.2



Marca popoldne, odlična svetloba, pes pozoren ob vodi, en posnetek, EOS 20D, EF 70-200 2.8 IS L, ISO 100, 1/250s, f 1:3.5



Avgusta popoldne, odlična svetloba, pes med igro, več posnetkov, EOS 20D, EF 100 2.8 macro, ISO 100, 1/1600s, f 1:2.8



Tehle recimo se ne bi dalo s kompaktom, ker je bilo bistveno pretemno:

Oktobra zvečer, oblačno, pes teče za žogo, več posnetkov, EOS 40D, EF 70-200 2.8 IS L, ISO 1600, 1/640s, f 1:3.2



Marca zvečer, oblačno, sneg, pes skoči za kepo, en sam posnetek, EOS 20D, Sigma 30mm 1.4 DC, ISO 100, 1/3200s, f 1:2.0



Vsi ti podatki ti nemara ne pomenijo veliko, fotografije so pa zagotovo uporabne (profesionalne žal niso - za profesionalno delo je treba imeti občutek za estetiko in kompozicijo, ki meni manjka, precej tehničnega znanja in izkušenj ter seveda treninga s fotoaparatom, ki ga večino časa uporabljaš).

Vsak sodoben DSLR ti omogoča fotografiranje v povprečnih pogojih s hitrostjo, ki presega tvoje sposobnosti. Če ob fotografiji piše, da je šlo za več posnetkov, je šlo za serijo posnetkov (ang. burst shot), izmed katerih sem potem izbral uporabne. DSLRji srednjega razreda tipično zmorejo nekje med 4 in 6 posnetkov na sekundo, kar je za hitre športe (in torej pse) komaj še uporabno, zakasnitev med pritiskom na sprožilec in dejanskim zajemom fotografije pa so povsem primerljive s profesionalnimi fotoaparati. Zgolj stvar izkušenj je, da se natreniraš pritiskati tisto polovico desetinke sekunde prej, preden bo kader vrhunski - toliko časa tako in tako potrebuje tvoj prst, da pritisne na sprožilec.

To je seveda reklama sa SLR fotoaparate. Če boš začela fotografirat pse, boš hitro zapravila precej denarja za fotografsko opremo - če tega nočeš, je bolje, da se zadovoljiš s slabšimi posnetki in na tiste res pomembne dneve povabiš koga, da fotografira namesto tebe. Če te ni strah zapravit za fotoaparat več kot 500 evrov - potem pa povej, kaj te še zanima :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

bluefish ::

fino. Sicer malo blura ozadja ne bi škodilo.

levaky ::

Sam sem enkrat slikal eno tekmovanje psov(ne vem točno kako se imenuje, se mi zdi da Agiliti) in se mi je kombinacija fotoaparata EOS 350D in objektiv EF 70-200F4L odlično obnesla. Objektiv ostri v šusu in sem ujel kar nekaj dobrih prozorov. Na žalost objektiv stane okoli 800€, ampak rezultat, ki ga da od sebe, se ne morje primerjati z objektivi za 200€, sploh pa ne z kompaktnimi fotoaparati.

Sicer se pa tudi jaz strinjam z Branetom. Ko se enkrat navadiš na hitrost SLRa in RAW, niti pomisliš ne več, da bi preklopil nazaj na trotlco. Tudi meni se je na začetku zdel težaj, sedaj pa gre z meno na vse pohode v hribe in turno smuko. Na težo se navadiš.


lp, Matej

blueFish: saj ozadje je po večini blurano?

lp, Matej

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

kara ::

Ja, te fotke so mi pa všeč.:) nekaj takega bi jaz rada.

levaky ::

jype: imaš pa ornk nabor objektivov:) Same krače:) Sploh 100 makrota se nebi branil:)

bluefish ::

@levaky: morda bi bilo dobro pri prvih dveh še malo bolj.

noraguta ::

bi se strinjal z dslr taborom. preden kompaktu "pride" , objekt že odide razen mogoče , če je naštiman na zvrnjeno osmico.
sam sem ravno iz tega razloga amatersko fotografiranje obesil na klin. dslr-ja se mi ne da prenašat pa sem ga raje prodal, nekaj neuporabnih fotk sicer naredim(bol "dokumentarne" narave) z kompaktom ali telefonom, drugače pa raje primaknem kakšnemu "profiju" gajbo pera ali pa kake solde , da poslika zadeve kot se zagre.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

jype ::

blueFish> fino. Sicer malo blura ozadja ne bi škodilo.

Hja, predaleč je bil, saj je pri obeh čist odprta blenda :)

Aja - fotke so "neobdelane" - razen poravnave horizonta in izrezovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

levaky ::

blueFish: ja... nastane pa problem, ko je objekt predaleč in tudi majhna zaslonka ne zablura ozadja več kot toliko. Edina rešitev je potem še obdelava na pcju.

Še 2 primera akcijskih fotografij, sicer ne psov, pa vseeno z kompaktom nebi ratale:
 Na poti iz Viševnika

Na poti iz Viševnika



 Iz gora

Iz gora



lp, Matej

kara ::

Kaj pa Nikon D60 KIT 18-55/3.5-5.6 in pa Olympus 420 ali 520 kit?
Kaj bi bilo bolj primerno za začetnika kot sem jaz?

lp

bluefish ::

D60 je za začetnike odličen, ker ima veliko pripravljenih programov.

jype ::

D60 je prima, ja, pa tudi sicer ti trenutno priporočam Nikona, edino objektiv bi bilo verjetno bolje kupiti boljši, če ne zdaj pa čez kakšno leto, ko se naučiš upravljati s fotoaparatom (da imaš že v prstih vse reči, ki jih moraš pogosto spreminjati na hitro).

Aja - še en (po moje) velik plus SLRjev je točno to, da so SLR (single lens reflex) - da gledaš skozi objektiv in z očesom vidiš kader, kakršen je - brez zakasnitve in brez slabe kvalitete majhnega zaslona - minus je pa (včasih, v nekaterih situacijah), da moraš gledat skoz okular. No, sodobni SLRji obvladajo tudi že "kompakten" način fotografiranja, tako da je prehod v SLR svet še lažji.

kara ::

o.k., hvala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov D-SLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8825355 (13620) BigWhale
»

Kateri fotoaparat? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8727168 (18776) bela120
»

Kateri DSLR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6511872 (5540) JayKay
»

dilema z fotoaparati... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15411331 (9376) jype
»

Canon 300D vs. Sony DSC-F828

Oddelek: Kaj kupiti
302573 (2137) Matev

Več podobnih tem