» »

Skurjen Napajalnik

Skurjen Napajalnik

Daniel ::

Pozdravljeni

Včeraj smo imeli neke težave z elektriko, zalila nam jo je voda, posledično je zgorela ena glavna varovalka (3x25) Ko smo jo poskusili menjati(takrat še nismo vedeli da je elektriko zalila voda) je tudi druga nemudoma pregorela, in iz računalnika se je zaslišal pok(ironija je, da je bilo stikalo na razdelilni letvi na 0, letev pa je bila priklopljena v vtičnico, ki je na tej varovalki. Ko smo težavo odpravili sem ugotovil, da se računalnik ne da več prižgati ko ga vklopiš v elektriko, včasih pa vendarle uspe in se prižge. Napajalnik sem razdrl iz izgleda, kot da se je napihnil en manjši kondenzator pod hladilnimi rebri. Verjetno je prišlo do preboja na nulo ali zaščito in mi je po tisti liniji mimo stikala na letvi skurilo nekaj elektronike v napajalniku.

Danes kolikor ugotavljam, ko računalnik vklopiš v elektriko, se le ta po kakšni minuti pusti prižgati, prej pa sploh ne reagira na pritiske stikala, lučka na plošči pa zmeraj sveti. Ko deluje deluje očitno brez problema, linije pa izgledajo stabilne.

Napajalnik je LC550W z 14 cm ventilatorjem

Predvidevam, da je za težave kriv napajalnik in ne matična plošča. Ali lahko pričakujem kakšne težave, če zadevo poganjam tako kot je, z skurjenim kondenzatorjem, ali bi bilo bolje napajalnik menjati?

TOP ::

Če maš napajalnik še v garanciji ga reklamiraj in se ne igraj,ker ob naslednjem takem pripetljaju bo pa šlo še kaj drugega.

Pyr0Beast ::

Zadeva je narejena škrto in take okvare niso nič nenavadnega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zadeva ni več v garanciji. Razmišljal sem, ali bi vzel še enkrat LC 550W in pred njega dal kakšen UPS ali bi bilo bolje nabaviti kakšnega Enermaxa brez UPS-a? So pa občutno dražji.

TOP ::

Za take pripetljaje ne moreš kriviti napajalnik.Sedaj UPS ti pomaga,če električna moč niha in za kratek čas zmanka elektrike,pomežikne,kar ti resetira PC.Tisto kar se je tebi zgodilo je verjetno bil udar močnejšega toka,to bi UPS zmanšal in napajalnik bi preživel.Na tvojem mestu kupi drugi napajalnik in je ker UPS dobri niso poceni.

Napihnjeni kondelci so se lahko pojavili že pred tem. LC ni bil nikoli znan po kakovosti.

Napajalnik sem razdrl iz izgleda, kot da se je napihnil en manjši kondenzator pod hladilnimi rebri.
Da, to nima veze z veliki kondenzatorji na primarni strani napajalnika, kateri so priključeni v omrežje stalno.

Preverite še ozemljitev celotne hiše.

Hiša je letnik 95 tako da z napeljavo na hiši ne bi smelo biti težav, ima tudi svoj fit avtomat, kot ga tudi ima hlev, kjer je prišlo do težave in pa stara hiša, kjer so tudi glavne varovalke. Po moje je napetost prišla po ozemljitvi, ker če bi prišla po nuli verjetno ne bi mogla preskočiti tega stikala na razdelilni letvi ali? Je pa to tudi edina stvar ki jo je pobralo, vse ostalo na tej fazi dela ok.

Predvidevam da bi ob takem dogodku tudi kakšen napajalnik bolj renomiranih znamk težko preživel tak šok ali?

Bi morda bilo bolje izbrati kakšen Enermax Liberty 500W? Tudi tišina samega napajalnika mi je precej pomembna.

Plošča glede na to, da deluje ok verjetno ni dobila posledic, mi je pa zanimivo to, da moraš čakati, preden lahko vklopiš sistem, kot da se kondenzatorji počasi polnijo in prej sploh ne reagira na gumb.

Sistem pa je

P5W DH
C2D E6600 2.4G
Dva trda diska, včasih tudi trije
GF7300
DVD pogon
in trije ventilatorji

Plošča glede na to, da deluje ok verjetno ni dobila posledic, mi je pa zanimivo to, da moraš čakati, preden lahko vklopiš sistem, kot da se kondenzatorji počasi polnijo in prej sploh ne reagira na gumb.
Plata čaka da se napetosti stabilizirajo, prej se noče prižgati :)

Edina varianta da je zadeva šla po ozemljitvi je, če si imel komp še kam drugam priklopljen, ponavadi se elektirka sprehodi še preko kakšnega modema ali pa česarkoli povezano na npr. centralno.

Samo tukaj ni problem, ker je celoten sistem tako narejen da mu tokovi preko ozemljitve ne škodijo (veliko).

Priklopljen je le na router in modem, vendar oba od teh delujeta ok. Tudi zvočniki in napajalnik od LCD, ki so priklopljeni na isti letvi nimajo nobenih posledic. Čudna so električna pota. Kateri napajalnik bi bil najprimernejši?

Kar kosta pod 10€ na 100W ni dobro zagotovo :D

Ok, se bom pozanimal, Hvala

Je kakšne razlika v tem, kakšne verzije je napajalnik, kajti Enermax Liberty je verzije 2.0, LC Power pa 2.2

Več kot je napak več je verzij potrebno da se jih odpravi :D

Raje Libertiya vzemi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9131361 (4534) mirator
»

Bencinski generatorji

Oddelek: Znanost in tehnologija
335791 (4903) jb_j
»

Termistor

91089 (741) mirator
»

izklapljanje računalnika

Oddelek: Strojna oprema
222738 (2196) gregor
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

6310422 (8361) Pyr0Beast

Več podobnih tem