» »

Termistor

Termistor

Han ::

V 525W Enermax Pro 82+ napajalniku je skurilo termistor, ki je služil namesto klasične varovalke. Kje pri nas (LJ, CE) lahko kupim novega?

goranzaric ::

HTE recimo imajo poslovalnico v Celju in v Ljubljani.

http://www.hte.si/

mujek ::

Bolj pomembno vprašanje je zakaj ti je skurilo termistor (varovalko).
Zamenjava brez odprave napake (vzroka) je nesmiselna.

Han ::

Izgleda, da je res nekaj (hudo) narobe, saj po menjavi termistorja in varovalke (ja, tudi ta je notri), zadeva še vedno ne deluje oziroma povzroči takšen kratek stik, da takoj zabriše FID ven in zakuri glavno pancerko. 8-O

Napajalnik je drugače prijateljev, ki se spozna na tiskana vezja... A se na netu dobi kakšna shema za te Enermaxe?

mirator ::

Termistor je upor s pozitivno ali negativno temperaturno karakteristiko, zato dvomim, da je nadomeščal klasično varovalko.
Če ti izklaplja tudi FID, potem imaš stik med verjetno fazo (lahko bi bil tudi med nulo in ozemljitvijo, samo potem ti najbrž ne bi skurilo termistorja) in ozemljitvijo.
Da ti pa pri tem pregori tudi glavna varovalka pa imaš neustrezno urejeno selektivnost med glavnimi in razdelilnimi varovalkami.

Han ::

Termistor je skurilo v Avstriji po ca. treh letih brezhibnega delovanja. Ker je bila varovalka oblečena v črno gumo, je prijatelj sprva ni videl, zato je sklepal, da pred močnimi tokovi (pri vklopu) varuje vezje zgolj temistor...

V napajalniku na pogled ni videti nič narobe, vsi kondiji so ok... V bistvu je vse skupaj zelo lepo narejeno, a očitno nekje nekaj prebija. (FID vrže ven v SLO.)

mirator ::

Kako to misliš v SLO. V Avstriji potem FID stikala ni bilo, sicer bi tudi tam izklopil.

fpbs ::

Ali imaš oznako tega elementa? Nekoliko dvomim, da je termistor. Bolj verjetno je varistor. Če kondenzatorji lepo zgledajo, še ne pomeni, da so dobri. Preglej diode in močnostne tranzistorje.

Han ::

Prijatelj ga je očitno polomil s termistorjem... Ker je vezan paralelno na napajanje, je naredil lep kratek stik. To pomeni, da je varistor... Ni pa mu jasno, zakaj ni odneslo 10A varovalke v napajalniku, namesto tega pa izklopilo FID in poslalo v maloro 25A pancerko...

mirator ::

Za to je lahko več vzrokov. Eden je ta, da je bil kratki stik narejen pred varovalko v napajalniku, med varovalko v el. razdelilcu in glavno varovalko pa ni zagotovljena selektivnost, potem je možno, da imaš neeakomerno obremenitev po fazah in je faza na katero si priklopil napajalnik že obremenjena zaradi drugih poravbnikov (n.pr. bojler)pa še kaj bi se mogoče našlo. FID pa je izklopil zato, ker je bil varistor (ne pa termistor), ki služi kot zaščita pred prenapetostmi, poškodovan. Varistor se dejansko veže med fazo in ozemljitvijo oz. fazo in zaščitnim vodnikom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Notranja/zunanja glavna varovalka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131880 (1571) Highlag
»

Katere varovalke za hišo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4227704 (22543) mirator
»

Se lahko sam lotim instalacije razdelilne omarice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5319849 (17939) Aljaz1980
»

Okvarjen napajalnik za PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101395 (1200) Pyr0Beast
»

Omarica z varovalkami - neznana reč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2323733 (21761) Štromar 007

Več podobnih tem