» »

Kupovanje v ZDA, carina in vracilo davka

Kupovanje v ZDA, carina in vracilo davka

DavidJ ::

Zivjo

V ZDA imam namen kupiti nekaj stvari, vecinoma oblacil, nekatere pa bodo tudi tehnicne (fotoaparat, prenosni disk ipd -- znanci se obesijo nate, kaj vse bi jim lahko prnesu, ker je kar nekaj stvari tu cenejsih). Sedaj me pa zanima, ce ima kdo kaksne izkusnje s ameriskimi cariniki. Zanima me, ali je mogoce, da dobim povrnjen davek za kupljene artike, in ce katere. Obstaja kaksna klasifikacija, za katere stvaro mi vrnejo davek?

Vsaka informacija dobrodosla. :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kmetek ::

Ja sej v ZDA na tehnično robo večinoma sploh ni davka, ko prinese robo iz ZDA v SLO ga bodo upilili še za 20% davka. Povrnjenega pa itaq ne dobi. Vsaj tako mislim.

USA-EU je malo jebeno.

nekikr ::

Nobenega davka ne dobiš nazaj. Cena prenosnika v ameriki je ponavadi brez davka, tako da temu prištej še 20% kolikor znaša davek v Sloveniji. Za ostale stvari se je pa tudi dobro pozanimati, da ni še kakšen extra davek (za katano recimo sem plačal 20% DDV + mislim da 30% še za nek drugi davek, lahko pobrskam po računih pa najdem). Sicer se pa obrni na carino, pa ti bodo vse povedali. Ne pa računat na to da karkoli dobiš povrnjeno, še extra ti bodo kaj zaračunali - država rabi denar !!! ;)

Okapi ::

Z malo sreče sploh nič carine ali davka pri nas ne plačaš. Iz ZDA ne priletiš direktno na Brnik, ampak prestopaš nekje v EU. Kar pomeni, da na Brnik prideš na schengenski vhod, kjer nimaš obmejne kontrole in carinikov.

Glede plačila prometnega davka v ZDA je pa odvisno od zvezne države. Nekatere države ga nimajo (Delaware, New Hampshire), drugače je pa najbolj preprosto, če naročiš po pošti iz ene v drugo zvezno državo, pa še internetne trgovine so ponavadi cenejše.

O.

nekikr ::

Hja, Okapi, če kupiš en fotoaparat in en prenosnik ni problem, ga prešvercaš. Takoj ko imaš pa nekaj več opreme te pa v dohodnem EU letališču pregledajo in ocarinijo...

Okapi ::

Hja, ne vem sicer, kaj misli Davit tovorit, ampak v dohodnem EU letališču te v večini primerov nič ne gledajo, ker imaš prtljago čekirano do Brnika. Na Brniku pa prideš na schengenski vhod in tudi nič ne gledajo.

O.

delfinus ::

Hja, problem je, da je carina na Brniku tik pri izhodu iz terminala. Mimo Schengenskega prehoda sicer gres, kar pomeni, da ti ni potrebno pasporta kazat policaju pri vstopu. Potem vstopis pa v prostor za prtljago, ki je za vse dohodne potnike. Tam pa ze cariniki kukajo iz tistega svojega prostora in gledajo, ce ma kdo kaksno prtljago, da jo pocekirajo. Kukal so ze, sam na stran pa me zaenkrat po vstopu Slovenije v schengen se niso dal.

lp, d.

BigWhale ::

Jaz sem sel se preden smo bli v Schengenu. Polna potovalka robe in ena decva izmed vseh ljudi, ki so prisli iz letala poklice ravno mene. Pa ji pokazem pasus in ko me vprasa ce imam kaj v torbi recem, da nic in se zacnem sklanjat, da bom torbo odprl.

Pa je rekla, saj ni treba. In sem sel naprej.

Okapi ::

Tam pa ze cariniki kukajo iz tistega svojega prostora in gledajo, ce ma kdo kaksno prtljago, da jo pocekirajo.

Kar je načeloma sicer res, ampak ko pride letalo iz Münchna ali Frankfurta, se ne pretegnejo posebej, ker iz EU tako ali tako ni carine. Saj pravim, z malo sreče (= če nimaš hude smole) mirno odkorakaš ven s prenosnikom in fotoaparati v kovčku.

Sicer te pa lahko (teoretično) cariniki ustavijo tudi na cesti in moraš dokazovati poreklo stvari, ki jih najdejo pri tebi.

O.

DavidJ ::

Oj

Hvala vsem za odgovore. Sprasujem zato, ker mi je tip v RadioShacku povedal, da mi naj bi ameriski cariniki povrnili davek, ker ga kot tujec v ZDA nisem dolzan placat. Od tu to vprasanje, da vidim, ce je kaj na tem.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Okapi ::

Kolikor vem, to ne gre. V ZDA imajo namesto DDV prometni davek (sales tax), ki je stvar posamezne zvezne države. V nekaterih ga nimajo, če kupuješ po pošti iz druge zvezne države, je to "interni izvoz" in prav tako ne plačaš davka. Drugače pa prometnega davka, ko ga enkrat plačaš, ne vračajo. Vsaj ne da bi vedel, oziroma vsaj ne pri individualnem nakupu ali na dovolj preprost način, da bi se ti to splačalo.

O.

c3p0 ::

nekikr: da nisi ti s katano okoli Trusta skakal kdaj? :)

/OT

nekikr ::

A-a, doma je na polici kot okras. Tepem se itaq ne, ker imaš na svetu debile, ki te udarijo nazaj... :)

gazibo ::

ce jaz posiljam blago (recimo ipad) v ameriko, prejemniku ni treba placati nobene taxe, je tako ?

Invictus ::

Letis na letališče v Zagrebu. Kdo bo pa preverjal Slovenca kaj šverca domov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalniške komponente na letalu

Oddelek: Strojna oprema
252582 (1860) djfixme
»

Nakup prenosnika v ZDA

Oddelek: Kaj kupiti
263786 (3078) deltacqb
»

Nakup MacBooka Pro iz Amerike (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5012945 (11316) St235
»

Nakup prenosnika v ZDA

Oddelek: Pomoč in nasveti
295263 (4700) Gandalfar
»

Sony Vaio iz USA

Oddelek: Kaj kupiti
203395 (2875) TribesMan

Več podobnih tem