» »

Kako čimbolje ravnati z baterijo od prenosnika

Kako čimbolje ravnati z baterijo od prenosnika

Prometnik ::

Mi lahko kdo napiše par nasvetov, kako čimdalj ohraniti laptopovo baterijo v dobri kondiciji.

Naj jo doma, ko delam na štromu, kar iztaknem ven iz laptopa?

Je pomembno, da ko delam na bateriji, da jo izrabim do konca in ne, da začnem filat nekje na 50% ?

Baterija je od novega laptopa, starega samo par mesecev.

ender ::

Pri LiOn baterijah je najbolje, da se čim manjkrat izpraznijo do konca (vseeno pa jo na kakšnih 20-30 polnjenj izprazni, da se lahko indikator kalibrira). Če laptopa dlje časa ne uporabljaš, sprazniš baterijo na nekje 60% in jo daš v hladilnik. Če se ti prenosnik zelo greje, se ti morda splača baterijo odklapljat, kadar delaš na mrežni napetosti.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zheegec ::

Dlje časa ne uporabljaš - to je mišljeno več kot vsaj 1 teden, ne pa na vsakih nekaj dni :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

lambda ::

Včasih se izkaže, da pretirani ukrepi niso smiselni, dobro pa se je držati vsaj osnovnih pravil - to da baterije ne puščamo v prenosniku, če ga imamo prižganega na napajanju neprekinjeno več kot kak teden ali dva (ravno prejšnji teden videl primer, ko je znanec lahko kar zamenjal baterijo staro manj kot 1 leto za novo, po tem ko je imel kake pol leta prenosnik bolj ali ne doma na mizi, prej je vse v redu delovalo). Druga stvar bi bila pa ta, da jo je dobro na vsake toliko časa (recimo vsaj enkrat mesečno) izprazniti do konca.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

Dlje časa ne uporabljaš - to je mišljeno več kot vsaj 1 teden, ne pa na vsakih nekaj dni :)
Prej mesec kot teden.

Pyr0Beast ::

Baterije imajo same v sebi zaščito, tako da če še tako slabo z njimi ravnaš ne bo veliko narobe.

Kako se baterijo prazni do konca; Izklopiš, da se računalnik ugasne ko pritisneš gumb power-off ali gre v spanje ko pritisneš standby (sistem preko tega ukaza računalnik ugasne)

Praznenje paketa li-celic do kraja celicam ne škoduje !
Polneš do 50% če je možnost in je ne uporabljaš veliko, drugače do kraja.

Li-celice po 300-ciklih v enem letu spustijo možnost hranjenja energije na 80% (torej lahko zadevo prazneš in polniš skoraj vsak dan)
Zelo jim škodi visoka temperatura.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

neo ::

Pri LiOn baterijah je najbolje, da se čim manjkrat izpraznijo do konca (vseeno pa jo na kakšnih 20-30 polnjenj izprazni, da se lahko indikator kalibrira). Če laptopa dlje časa ne uporabljaš, sprazniš baterijo na nekje 60% in jo daš v hladilnik. Če se ti prenosnik zelo greje, se ti morda splača baterijo odklapljat, kadar delaš na mrežni napetosti.

V hladilnik??? No, vedno do sedaj sem imel z vsemi baterijami - akumulatorji problem, da jim je nazivna kapaciteta drastično padla v kolikor so bili na temperaturi pod 0. Moj edini nasvet, nikoli ne pusti prenosnika pozimi večer v avtu, ker bo šla baterija v k.....
Neo's

V hladilnik??? No, vedno do sedaj sem imel z vsemi baterijami - akumulatorji problem, da jim je nazivna kapaciteta drastično padla v kolikor so bili na temperaturi pod 0. Moj edini nasvet, nikoli ne pusti prenosnika pozimi večer v avtu, ker bo šla baterija v k.....
Vzrok ali; -poškodba celic
- zaradi hladnote višja notranja uponost ter slabši izkoristek praznenja (baterija ima nižjo napetost kot običajno, posledično zadeva prej izklopi)

Hladilnik, ne zmrzovalnik (in to velja predvsem če baterije dlje časa ne nameravaš uporabljat - ne za hranjenje čez noč). In za ohranjanje kapacitete je za LiOn baterije bolje, da jih čim manjkrat izprazniš do konca.

fosil ::

Optimalne razmere za li-ion baterijo so v hladilniku pri 40% napolnjenosti.

Več nasvetov in podrobnejše podatke pa najdeš tukaj
Tako je!

Li-ion baterije katere so v paketu (laptop ipd.) so že tako pri normalni uporabi še na 30% rezervne kapacitete, če jo prazniš dokler elektronika ne odklopi pa so še vedno na 10%.
Tukaj ni več problem globokega praznenja, ker za te zadeve poskrbi sama elektronika vgrajena v bateriji.

Prometnik ::

Zanima me še, a je možno, da se laptop baterija pokvari zaradi udarca (padca na tla)?

Da. Sicer je ponavadi odkrhnjen samo kakšen spoj ampak, lahko se poškoduje.

JanK ::

Obsirna referenca z dobrimi razlagami za razne vrste baterij je http://batteryuniversity.com/

Scorpia ::

Pri mojemu prenosniku pustim baterijo kar notri in se v dveh letih njena kapiciteta ni kaj vidno poslabšala. Prenosnik mi še zmeraj drži 5 ur pa še mal, pa ga mogoče enkrat na dva meseca izklopim. Greje se pa tud ne, ker baterija malo štrli ven (inspiron 1520).
////

Boljsi design. To da je baterija zunaj, na hladnem se pozna OGROMNO.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Li-ion baterije in laptop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4613104 (10887) Kamran
»

Microsoft: baterije niso problem

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4813645 (11562) Bor H
»

Prenosnik kot stacionar,baterija notr Yes or No ?

Oddelek: Strojna oprema
243801 (2770) Pyr0Beast
»

Li-Ion vs. Li-Poly (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8014316 (12881) Pyr0Beast
»

Notebook, baterija in elektrika

Oddelek: Strojna oprema
71386 (1248) Cokolesnik

Več podobnih tem