» »

Linux + windows dual boot

Linux + windows dual boot

Meizu ::

Naj mi prosim nekdo osveži znanje.

Že nekaj časa filozofiram s tem linuxom in res bi ga rad uporabljal, problem je le v tem, ker mi (z driverji) ne podpira nujne opreme za delo (studio sound card, nekateri programi, katerih na Linuxu ni oz. ne obstaja nikakršna alternativa).

Zato bi si rad uredil dual boot, neko majhno particijo za windows (150-200 GB recimo), preostalo pa za Linux.

Sedaj pa vprašanja:

Kaj že moram naložiti najprej, da bom lahko sploh dostopal do GRUBa?

In najpomembneje - glasbene datoteke bi primarno hranil na Linuxovi particiji. Jih pa nujno potrebujem tudi v Windowsih (prej omenjeno programje). Namesto da podvajam datoteke, ali je možno iz Windowsa dostopat do Music folderja Linuxa?

Res je, lahko bi sprobal to sam, vendar sem že tolikokrat preinštaliral te OSe, da se mi že kar malce meša, da bi na koncu ugotovil, da to ne gre skupaj.

pegasus ::

Najprej inštaliraš winse, potem linux.
Za winse dobiš driver za ext3, pravtako današnje linux distribucije nimajo težav z ntfs.

ank ::

Če imaš kakšen live cd/USB Linux, ki ima tudi GRUB potem vrstni red nalaganja OS-a niti ni tako pomemben, ker lahko GRUB vedno na novo naložiš. Je pa res, da je lažje, če najprej naložiš Windowse, ki bi ti drugače povozli GRUB.

Brane22 ::

Grub je sestavljen iz dveh glavnih delov- uporabniških programov in boot mehanizma.

Ta dva sta načeloma ločena. Uporabniški programi služijo postevitvi boot mehanizma, diagnostiki, nastavitvam itd.

Boot mehanizem pa opravlja dejanjsko delo.

Tako se ti lahko zbootaš s ploščka kak Linux distro, ki ima grub ( v celoti = programe + mehanizem ) in z njim prekopiraš ta mehanizem na trdi disk, s katerega bi rad zbootal konkreten Linux ali Windows kernel recimo.

Na tem disku potem rabiš načeloma imeti GRUB inštaliran samo če bi rad kaj sam spreminjal ali če bi rad nainštaliral posodobljen mehanizem.

Aja, in to kar ti Windowsi povozijo, je samo majhen del boot mehanizma ( boot sektor + core modul + morebitnih par modulov v štart sektorjih) ali pa še te ne in utrpi samo boot sektor.

To zlahka povrneš tako da regeneriraš boot sektor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Meizu ::

Aha. Hvala fantje, se bom skušal lotit zadeve.

Tako ali tako bom vse naložil na novo, da si tudi zmanjšam zajebavanje s particijami ter da bo karseda frišna inštalacija potem pa od tam dalje. Važen mi je bil torej le vrstni red.

blackbfm ::

virtualizacija? dual boot je bil aktualen tko..15 let nazaj? :D

Meizu ::

Sem se že hecal z virtualizacijo, pa sem na kraju imel težave z aktiviranjem USB vhodov, saj bi potem nucal prek virtualke gnat USB naprave, nucal bi naložit ustrezne driverje itd.

Razen če je to res tako simpl izvedljivo, potem itak topšit. Sem celo ustvaril temo z namenom, da odkrijem vzrok svoje težave z USB porti pa nismo nič dognali.

Brane22 ::

Virtualni stroji v desktopu vsaj pri meni nikoli niso špilali res dobro.

Izguba performans je prehuda v mnogih primerih. Verjamem, da to na kakih serverjih laufa bistveno bolje.

Amapk tam je povsem drugačno, predvsem pa bistveno bolj nadzorovano okolje.

Meizu ::

No, to je tudi dobro vprašanje, glede na to, da bi windows nucal bolj zaradi audio studijskega dela in zelo močno šteje latenca med komunikacijo soundcarda s PCjem, dvomim, da bi se dobro izšlo.

Kot pa že rečeno, sem že poskusil in ugotovil, da nisem nikakor uspel usposobit USB portov.

blackbfm ::

potem bi pač pustil win kot glavni os, linux pa preko virtualke....danes če imaš spodoben računalnik ne bi smelo bit nekega performans hita pri enem splošnem/osnovnem delu, nevem kaj misliš počet z linuxom.

usb pa mora delat, vmware je najbolj siguren kar se tiče virtualizacije

jaz bi si sicer raje omislil še kakšen pc, kot pa imel dual boot..samo zmešnjava in bootanje sem in tja

Brane22 ::

Zakaj je dual boot "zmešnjava". Mašina ti ponudi meni, ti izbereš in to je to.

Preostanek časa je cel stroj tvoj, namesto da imaš kondom čez CPU, RAM, grafično itd.

blackbfm ::

je odvisno od softwera ki ga uporabljaš..če eno in drugo dosti pol veš kaj te čaka, reboot za vsako malenkost

Brane22 ::

To je za večino mojih namenov bilo prej dosti večji problem kot sedaj.

Večino SW-ja ki ga rabim, imam že na Linuxu. Prej je bil problematičen Office in podobne zadeve.

Sedaj to imam. Imam SW za uvoz in obdelavo fotk, imam grafična orodja, ki niso idelna, pokrivajo pa večino mojih potreb itd. In po novem bom imel tudi špile, vsaj iz Valvejeve ponudbe prek steama.

Razlogov za reboot-switch je čedalje manj, če pa pridejo, ni problema, bom pač rebootal.

kak Photoshop je pač težko laufat v virtualcu, performanse so bolj bedne.

Meizu ::

Edino za kar res nucam Windows so driverji za studijsko zvočno karto ter Ableton ter Cubase.

"Transcribe!" ter "Band in a Box" se očitno na Linuxu da lavfat prek Wine.

Za vse ostalo mi je pa Linux kul, saj mi je okolje veliko bolj prijazno, ponuja fletne aplikacije, ki so brezplačne, nasploh pa je workspace za delo tam super.
Škoda je le, da ne podpira več specifičnih stvari, drugače tule ne bi bilo neke velike debate. Da ne govorim nasploh o sami varnosti Linuxa napram Windowsih.
Ko ugotoviš, kako brezskrbno je lahko brskanje po spletu na Linuxu, Windows enostavno ne zdrži vode.

Sploh pa za vse ostale aplikacije razen studijskega dela ne nucam specifičnih programov, ki bi bili striktno Windows/Mac orientirani. Namesto Microsoft Office mi je čisto dovolj Libre Office, tudi ostalo programje mi na Linuxu bolj diši kot pa na Windowsih. Kolendar, predvajalniki glasbe, pregledovalniki in urejevalniki slik so na Linuxu odlično integrirani v UI.

Workspace selektor je sploh še en dodaten plus k vsemu. Software center je meka. Rabiš nekaj, odpreš software center, najdeš všečno aplikacijo, klikneš install in voila - to je to.

Ko inštaliraš Linux v današnjih časih, je praktično to to. Nič več zajebancije z nedelujočimi driverji, včasih z ATI grafično v Linuxu splog nisi mogel odpreti display nastavitev, ker se je instantno vse sesulo. Pa si moral nalagat opensource driverje za ATI grafične, ter modificirat glede na model itd... Danes inštaliraš in dela pretty much out of the box.

P.S.: Doma na kišti imam itak Windowse, v tem primeru se gre za prenosni računalnik, imam pa rad tudi tule uštimano vse potrebno programje, ker ubistvu na prenosniku še največ delam.

Zvezdica27 ::

lp,

dejansko je dualboot neumnost. Če je taka tvoja potreba, ostani na win, ker dejansko dandanes so vsi sistemi isto sranje drugo pakovanje - ker tudi linux ima plačljive programe, ni vse samo FOSS. In ko izbereš linux, haha, izberi še desktop environment, ki ti ustreza (gnome, unity, KDE, xfce, openbox...). Marsikaj pa ima win bolje urejeno (predvsem hardware podpora, vedno dobro delujoči sistemski moduli ter medsebojna integracija programov, a v linux se je to precej izboljšalo, tako smo tudi tu tam-tam dandanes. Minus winsow pa je seveda to, da te skušajo omejiti na win okolje). Jebiga, če bi MS in apple odprla zadeve, bi bil svet skoraj popoln, tako pa imaš neumnosti, ki ti samo otežuejo lajf.

Če imaš čas, probaj en teden samo na linux, pri čemer imaš tudi namenske linux distribucije za multimedio. Ubuntu studio pa najbrž še 10 drugih (malo glej na distrowatch kaj je na voljo). Nikoli uporabljal, samo povem. Wine, virtualka... vse to so opcije in če ti uspe je dejansko rešitev v enem sistemu )akterikoli) + wine ali virtualka. Če delajo na wine grafični špili, ni vrag, da tudi muzika ne bi šla čez.

Res pa je da sem se svoje čase precej ukvarjal z glasbo in točno vem kako je če za nekaj ni podpore... ravno zato morda zate bolje, da ostaneš na win... splih če imaš HW in licence že kupljene. Jebiga.

To boš moral sam researchati in se odločtii.

zz

pegasus ::

Meizu je izjavil:

Edino za kar res nucam Windows so driverji za studijsko zvočno karto
Iz firbca, katera je to? Ker sem že nekaj takih stvari skupaj zložil in delajo bp. Mogoče bi te zanimalo si pogledat medibuntu in ubuntu studio distribuciji / repozitorija, vem da najdeš dost močne audio programe tudi na linuxu.

xCore ::

Pravkar sem delal skupaj: http://www.linuxbsdos.com/2011/02/17/ho...

Preverjeno deluje.
.:R Š T:. [.: Trust is a weakness :.]

Brane22 ::

Zvezdica27 je izjavil:

dejansko je dualboot neumnost.


Se ne strinjam. Dual boot je idealna rešitev za situacije, kjer misliš, da boš v novem OS-u OK, nisi pa 100%, da ne bo treba kdajpakdaj skočit nazaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Zvezdica27 ::

lp,

za home userja dualboot ni potreben. vse je nadomestljivo, vse.Sicer pa: tudi win lahko preoblečeš in 7 je čist spodoben sistem.

Za profi userja šteje okolje, kjer lahko vse narediš, torej kjer zaslužiš kruh. Če nisi 100%, pač ne uporabljaš. Ampak res 100%, v firmi ni ene ure za reševanje neke neumnosti. Ne dela - ne uporabljaš. V skrajni sili virtualizacija (in spet dualboot ni potreben).

To je moje mnenje, jaz sem tako doma kot profesionalno (pravnik, teksti, mediji, malo oblikovanja sem ter tja) na Cruncbangu (Debian).

Kdor dualboota ima preveč časa, res pa je to ponavadi prvi korak tistih, ki niso prepričani...

zz

Meizu ::

pegasus je izjavil:

Meizu je izjavil:

Edino za kar res nucam Windows so driverji za studijsko zvočno karto
Iz firbca, katera je to? Ker sem že nekaj takih stvari skupaj zložil in delajo bp. Mogoče bi te zanimalo si pogledat medibuntu in ubuntu studio distribuciji / repozitorija, vem da najdeš dost močne audio programe tudi na linuxu.


Ubuntu studio sem že sprobal in je dost kul zadeva, za medibuntu pa prvič slišim.

Drugače pa gre za Focusrite Scalett 8i6 zvočno.

2i2 ter 18i6 so nekako podprti v Linuxu, glih tale 8i6 pa ni.

pegasus ::

Should work. Če ne pa novejšo also vzameš.
Doma imam FA-66 samo kot zunanji dac in sem zelo zadovoljen.

Zvezdica27 ::

lp,

če napisano drži in je podpora v kernelih nad 3.8 samo glej da imaš najnovejši kernel, magari rc (torej se ogibaj stock Debiana pa bo v redu :)

zz

Brane22 ::

Zdej v 3.10 naj bi bila podpora za nek nov low-latency audio subsystem...

Mogoče lahko prečekiraš kaj je s tem...

KLANG

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Meizu ::

hvala fantje za koristen info. Pegasus tisto sem že nekaj čekiral, se bom skušal ponovno lotiti tega. Sem tudi sam razmišljal v tej smeri, da če je 18i6 le verzija 8i6 z več porti, bi ja moglo sfolgat tudi 8i6.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri operacijski sistem uporabljate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
697678 (4675) Poldi112
»

Dual boot v letu 2018 - najboljši način

Oddelek: Pomoč in nasveti
312347 (1348) Izak
»

Linux v dual-boot-u vs. na virtualki

Oddelek: Operacijski sistemi
184428 (3974) moat
»

Kateri OS uporabljate (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
13821042 (14042) Apache90
»

VirtualBox in omogočanje USB portov

Oddelek: Operacijski sistemi
5679 (617) poweroff

Več podobnih tem