» »

ISP Provider

ISP Provider

AlchemY ::

Kaksno strojno opremo rabi en taksen manjsi ali srednje velik ISP provider? Koliko serverjev, firewallov, itd (kaj?). Katera programska oprema pride v postev?

SubOrbit ::

ISP = Internet Service Provider

ISP provider = Internet Service Provider provider :)

b ::

Hehe, my thoughts exactly tole z ISPP, ze samo zaradi tega sem hotel odpisat :-)

Anyway, kaj rabis je cisto odvisno od tega kaj hoces ponujat.

Najprej rabis pipico v sirni svet. Ta pipa je ponavadi do enega slovenskega providerja,
ker se svoje v tujino ne splaca kupovat. Na to pipo obesis en router, ki mora v primeru
da se gres resnega providerja znat tudi BGP. Navadno je to kaksen Cisco (2621 je recimo
najmanj kar rabis za 100M pipo). Od tu naprej bos rabil se kaksen switch, kaksen RAS
za dialupe, ce jih mislis ponujat (hardly worth the hassle :-), potem pa se par serverjev
(RADIUS, mail, web,...) Pac, od tega koliko masin imas in kako kvalitetne so (navadni PC-i,
IBM PC serverji, Sun,...) je odvisno kaksna bo kvaliteta tvoje storitve. Ce mislis potem
prodajat se kaksne najete vode take in drugacne sorte se pa kar pripravi na dokaj velike
stroske za opremo.

Hardver ni tak problem, z recimo 20-40 miljoncki zacetnega kapitala se da zadevo dost hitro
postavit na noge, ampak problem je kako naredit da se ti miljoni povrnejo v doglednem casu ;-)

Predvsem pa rabis ogromno ogromno znanja. Ce ga nimas, ga moras kupit (recimo od mene :-),
kar pa precej precej stane. Za kar nekoga recimo ne grem delat pod 300K neto na mesec, kar
znese samo zame priblizno pol miljona stroskov mesecno. Sem pa sposoben sam furat manjsega
ISP-ja, ampak brez cloveskega backupa ne bi tega pocel za manj kot pol miljona neto.

Tko da forget about it. Ce si pa ti tisti ki je pred par meseci na IRC-u spraseval za najem
prostih kapacitet na dial-upih pa ponudba se vedno velja ;-]

lp,
Borut.

hahaha, uf sploh nisem opazil napake, se mi je prevec mudilo :)), IS Provider ok ? :).
hvala za odgovore! kaj pa programska oprema ?
drugace pa zaenkrat samo zbiram informacije,... glede znanja in cen pa vem ja,... ce sem te prav razumel bi se za okoli 50 mil. SIT ze dalo naredit kaj kvalitetnega!? drugace pa bi se verjetno uporabila oprema dell/cisco. lahko priporocas se kaj?

Hja glede softvera je pa tako...Za ne-prevelike zadeve (se pravi karkoli v Sloveniji :-)
prakticno nimas s softverom nobenega stroska (za licence). Prosto dostopnih smtp/pop3
serverjev je malo morje, za web serving imas Apache, RADIUS serverjev je tudi precej,
prakticno karkoli se da naredit s prostim softverom. Ce je to najbolj efektivno je drugo
vprasanje, ki bi zahtevalo podrobno analizo. Nam se obnese. Kolikor gledam druge ISP-je
okrog se placljiv softver uporablja navadno iz politicnih, ne tehnicnih razlogov
(npr. Siol z Intermail-om).

Glede Dell-a ti ne morem kaj pametnega povedat, ker nisem se nikoli delal z njihovimi
serverji. Jaz osebno preferiram IBM ter Sun, oboji so prekleto dobri, a seveda tudi primerno
dragi.

Cisco je pa pac...Cisco :-) Velik del cene izdelka je v tistih petih crkah in logotu. Sicer je vse
OK in ponavadi dela, ampak imas tudi druge alternative, predvsem pri kvalitetnih L3 switchih
(Extreme Networks, Juniper, Foundry,...) Pravzaprav je tako, da se nekako ne splaca imet
ogromno routerjev ampak kaksen L3 switch, na katerega potem obesis precej strank,
na njem omejujes promet ipd.

Kakorkoli, vse tole je hipoteticno dokler ne ves tocno kaj bos delal. Ampak potem je pa
tako svetovanje ze design omrezja, kar se posteno placuje :-)

lp,
Borut.

no, jaz v bistvu delam samo na Dell/Cisco kombinacijah in moram rec da se tudi odlicno obnesejo,...vendar jih uporabljam na povsem drugem "obmocju", zato sem se tudi odlocil, da tu malo povprasam....ce sem prav razumel za nudenje dostopa kaksnemu podjetju prek najetih vodov, ne rabim RAS-a , ampak pac router na obeh koncih pa mrezne,....
Se enkrat havala za razjasnitev zadev!

Ja v RAS (kateregakoli ze, za Arnes vem da je pred par leti
uporabljal 3com modeme obesene na Cisco routerje, KISS
ima Ascend MAX, s tem je zacel tut Siol, zdej ne vem kaj majo,
pol mas pa se ogromno drugih) prikljucis PRI linije, ki ti jih da
telekoma, taista koma ti na te linije spelje 088x stevilke in to je
to.

Za stranke prikljucevat preko najetih vodov pa rabis ubistvu router
(router je lahko tudi recimo kaksen PC, ponavadi nekoliko manj
zanesljiv, ampak to je tvoja odlocitev) na vsak konec linije, ce je
linija ethernet, ce imas kaksno parico potem rabis gor obesit se
take ali drugacne modeme, DSLAM za ADSL ali pac kaj tretjega.

Vzpostavit same povezave navadno niti ni prevelik problem, nato
moras iz vsega naredit se biznis. Ce prodajas samo flat rate
najete vode to ni prevelik problem, za dial-up in obracunavanje
po prometu pa moras nekako naredit se zajem podatkov za
billing. To pa zna bit kar zajebano, sploh ce te potem zacne
kaksna stranka zajebavat da toliko pa ze ni porabila ipd. :-)

Anyway, z vsem skupaj je kar precej dela. Veliko srece.

lp,
Borut.

b, se par vprasanj potem bom pa res nehal :).

nastel si brezplacne programe, ki jih deloma poznam tudi sam, omenil pa si tudi placljiv software, lahko se poimensko malo nastejes kater je ta placljiv software (politika pac :) ??

koliko bi naprimer ti zaracunal za design omrezja oz. kaksna je priblizna cena za le tega ??

iz tvojih postov sklepam, da si ze zaposlen...ali je mogoce tvoje usluge kupiti samo za naprimer 3 mesece ? kaj si imel pri tem v mislih ?

SLOWWWeb.net ::

Sam toliko: če iščeš kvalitetne firewalle ti jih lahko ponudimo. NA spletni strani je zelo grob opis. Drugače pa se ga prilagodi strankinim željam in potrebam. ;)

link ne dela ?? vsaj trenutno ne.

SLOWWWeb.net ::

Dela. Sam mogoče si ravno naletu na tisti čas, ko sem nekaj nadgrajeval, pa so bili servisi izklopljeni ;) - domeno furam na svoji masini, ker redno nekaj spobavam.

te bom kontaktiru na tist mail pa mi bos poslal eno ponudbo oz. predracun.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako narediti svoj ISP

Oddelek: Pomoč in nasveti
475410 (4018) flbroker
»

Ruter z 4x1Gbps LAN porti in VPN podporo (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
868149 (6905) levaky
»

siol ADSL (reakcija kablasov) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1379837 (6896) AlienRex
»

Sam svoj isp

Oddelek: Omrežja in internet
391511 (1044) zetko

Več podobnih tem