» »

Kako narediti svoj ISP

Kako narediti svoj ISP

HotIce ::

Pozdravljeni.
Zanima me koliko denarja je potrebno za kvaliteten ISP in kako poteka vse to?(priklop)

Ne nisem nekje na vasi ampak v mestu.
Mene samo zanima koliko pribložno denarja bi bilo potrebno za bolj majhno ISP podtjetje in kako bi potekal priklop oziroma od kod bi dobil internet...?

EDIT:

Ali se bi dalo tako da bi od Arnesa kupil 10Gb/s za 305 evrov na mesec in nato delil drugim uporabnikom.

Če bi se to dalo me zanima samo kako bi lahko delil? Telekom kabli ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotIce ()

Unknown_001 ::

Tole čist tolk okvirno da boš videl kaj vse je treba poštimat, pa to je samo površinsko gledano: http://www.wikihow.com/Become-an-Intern...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

BALAST ::

na oko 50k €. :D
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Begabt

Zgodovina sprememb…

black ice ::

Potrebuješ:
1) ustrezna dovoljenja
2) kolokacijo
3) obsežno znanje o omrežjih
4) zaposlene (vzdrževalce, support, itd.)
5) denar (ne govorimo o 10k evrih)

Kaj od tega lahko odkljukaš?

pegasus ::

Lušten začetek je satelitski uplink, ki napaja vaško wifi omrežje. Kar nekaj takih "belih lis" pri nas še za pokrit (razne rovte), tehnično lušten izziv, le finančno se skoraj zagotovo ne izzide. No, mogoče če kaka eu sredstva nafehtaš.

pegasus je izjavil:

Lušten začetek je satelitski uplink, ki napaja vaško wifi omrežje. Kar nekaj takih "belih lis" pri nas še za pokrit (razne rovte), tehnično lušten izziv, le finančno se skoraj zagotovo ne izzide. No, mogoče če kaka eu sredstva nafehtaš.

Ma EU sredstva niso problem, ker jih lahko dobi lahko že vsak kekec ki ustvari na papirju "Perspektiven" SP, medtem ko se morajo uspešni ki bi se radi še naprej razvijali po tleh metat pa inšpektorjem pred nogami čistit tla ko korakajo na ogled firme dobesedno bolan sistem. Sateliti so pa obupono počasni za današnje razmere. Celo mobilni internet ga nabriše od spredaj in zadaj, pa se že dolgo dolgo da mobilnik uporabit kot napravo za povezavo računalnika na internet.

Begabt

hojnikb ::

pegasus je izjavil:

tak uplink je sicer ok, ampak težava tukaj je omejen bandwidth..

pa seveda latence so obupno visoke.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

flbroker ::

10gbit/s dedi linija za 350€? LOL

Ta tema me spominja na čase ko sem hotel narediti svoj DC, kar je zelo podobno temu kar ti delaš le da sem jaz to hotel narediti iz hobija, da se kaj naučim. Kar se tiče "biznisa" je tole totalen fail.

Mavrik ::

HotIce je izjavil:

Pozdravljeni.
Zanima me koliko denarja je potrebno za kvaliteten ISP in kako poteka vse to?(priklop)

A lahko malo bolj opišeš kakšen obseg bi bil to? Kako bi komuniciral s strankami? Koliko priklopov? Koliko pasovne širine?
The truth is rarely pure and never simple.

Namen sem imel kupiti pri arnesu 10Gb/s.
Za začetek sem imel v mislih nekje na maximalno 1000 uporabnikov povprečno 10-20 Mb na uporabnika oziroma 50-100 Mb na optičnem omrežju.
Naredil bi tudi telefon za pomoč (080 številka) samo edini problem je modemi oziroma kako bi tale moja povezava prišla do uporabnikov?

No po par mesecih če bi vse skupaj dobro zalaufalo pa bi dokupil boljšo opremo oziroma karkoli je že potrebno za več uporabnikov in bi povečal možnost uporabnikov s tem tudi hitrosti....

Cene pa bi bile razumne glede v kakšnem času živimo...
Npr 10Mb/s bi bilo maximalno 20 evrov na mesec ;)
In 100Mb/s pa maximalno 38 Evrov ;)

Zgodovina sprememb…

drage maš to cene.
konkurenca ti da 100mbit že za 29€ (v zlatih časih je blo to 20€, če me spomin ne vara).

In za kolk misliš, da ti bo arnes dau 10gbi linijo :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Res ker T-2 ponuja 100/100 Mbit za 51 evrov + 5 evro če si na telekomovi optiki...

No sej se bi prilagajal tako da bi bilo vedno nižje od konkurence....

No sej te cene sem tako bolj napamet rekel :D
No sej tudi ni problema imeti 100/100 Mbit za 20 oziroma 25 evrov na mesec kat mislim da bi privabilo veliko uporabnikov ;)

Pa bi prosil če bi kdo vedel kako bi lahko delil povezavo med uporabnike..

Hvala

Sj lepo da maš ideje, samo brez sredstev nebo šlo.
#brezpodpisa

Ja vem ampak rad bi vedel kako bi povezalo delil do uporabnikov ker če bi to vedel bi potem približno vedel koliko bi vse skupaj stalo ;)

za deljenje povezave je v osnovi dober že navadn switch. Ampak, če bi mel veliko uporabnikov, bi moral dokupit še IP naslovni prostor (verjetno ne želiš, da si 1000 ljudi deli isti ip)... Potem še pa rabiš povezavo do samih uporabnikov, kar pomeni da bi mogu najet optične oz. telefonske vode.
#brezpodpisa

Aha hvala za odgovor samo me še to zanima in sicer kje bi lahko kupil IP naslovne prostore oziroma ali za to potrebujem server?

Zgodovina sprememb…

Kako pa je z najemi kablov?
Kakšne so cene?

Senitel ::

pegasus je izjavil:

Nimaš kaj s satelitskimi uplinki počet za take projekte. Tega se lotiš tako, da napelješ brezžičen link do točke, kjer imaš na razpolago optiko. :) To dela tle okrog en "lokalc" in se mu zadeva čisto splača + folk iz semi delujočega ADSL-ja se preklaplja k njemu.

Glede belih lis bom pa tako rekel: Napaka je ker jih NIHČE ne preverja in ni nikakršne sankcije, če Telekom pri teh podatkih laže. Kakšne podatke pa dobiš v okviru tega je pa katastrofa od katastrofe (and I can back it up with data >:D, ampak ne javno).

HotIce je izjavil:

Namen sem imel kupiti pri arnesu 10Gb/s.
Za začetek sem imel v mislih nekje na maximalno 1000 uporabnikov povprečno 10-20 Mb na uporabnika oziroma 50-100 Mb na optičnem omrežju.
Naredil bi tudi telefon za pomoč (080 številka) samo edini problem je modemi oziroma kako bi tale moja povezava prišla do uporabnikov?

No po par mesecih če bi vse skupaj dobro zalaufalo pa bi dokupil boljšo opremo oziroma karkoli je že potrebno za več uporabnikov in bi povečal možnost uporabnikov s tem tudi hitrosti....

Cene pa bi bile razumne glede v kakšnem času živimo...
Npr 10Mb/s bi bilo maximalno 20 evrov na mesec ;)
In 100Mb/s pa maximalno 38 Evrov ;)

Ma glej, prvo si preberi vsaj tole od a do ž.

No hvala za odgovor tole si bom prebral ko bom imel več časa....

Tale UPLINK če bi imel napeljanega na 10Gb/s ali pa vsaj 500Mb/s odvisno od uporabnikov in kako bi se lahko potem uporabniki povezali?

Odvisno od last mile povezave ki jo imajo. lahk je baker, optika, wireless..
#brezpodpisa

Aha se pravi da jaz postavim na dveh mestih tale uplink in potem se tale povezava deli preko bakra,optike ....?

recimo, ja.
#brezpodpisa

Kako pa bi lahko dobil uplink (oziroma kje)?

od večjih ponudnikov (arnes recimo, ki ga še sam omenjaš).
In rabiš tako "uplink" kot "downlink", ker sicer nebo nič :)
#brezpodpisa

Aha a bi lahko prosim malo več povedal kaj točno je UPLINK
za zdaj samo vem da oddaja signal od optike do željenega objekta...

A to oddja brezžično ali gre preko žice?

uplink je samo povezava do uporabnika, lahko je preko kateregakoli medija.

Ti izrazi so itk aplikativni le pri satelitskem internetu, kjer je povezava tudi lahko le v eni smeri (torej samo download recimo).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

A to pomeni da bi lahko tale UPLINK šel tudi preko mobilnega omrežja? tako da bi imel tudi mobilno omrežje?

seveda. samo smiselnost tega je vprašljiva (če ima uporabnik možnost le mobilnega neta, verjetno tebe kot middlemana ne rabi, ker lahko dobi povezavo direkt od mobitela recimo).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

broken/link ::

tako je kot je Senitel rekel, treba je gledat BRO pogodbe. poglej si recimo telekomovo ali T-2jevo. ne moreš ti najet linije 100/100 kot navadni uporabnik in potem imet svoj ISP naprej :D ni tako simpl.

Poleg tega pa ...to ni samo najem in pol oddajanje naprej. maš več problemov:
1. infrastruktura. kako boš napeljal kable do odjemalcev? boš imel wireless? če bo treba kopat/napeljevat, kako boš pridobil vsa potrebna soglasja? boš uporabil že obstoječo infrastrukturo, ki ti jo bodo drugi dali v najem in jim boš plačeval? ...
2. hardware. lahko najameš vod, ampak potem je treba to speljat naprej. in rabiš ustrezen hardware za to. in to ni sam en badass zmogljiv switch za par K evrov, je mal več stvari v ozadju. + kot so že ostali omenili, IP naslovi (to spet ni tako trivialen problem)
3. samo net boš ponujal? tv? telefon? maš ponudnike, ki imajo to vse za primerljivo ceno.
4. recimo, da ti uspe dejansko postavit omrežje in vse funkcionira, s tehničnega vidika, rabiš pol pravno službo, administracijo, računovodstvo/reklamacije, naročniško službo. treba bo račune mesečno pošiljat :) ker na črno pač ne bo šlo ;)
5. ko vse to zrihtaš in maš malo pravcato podjetje in si ISP tako kot se zagre - če pride do napake. kdo bo to rihtal? boš ti tekal gorpadol? monterji? zunanji izvajalci na pogodbo?
6. kako bodo lahko uporabniki stopli v korak s tabo? 080 številke so tudi plačljive in rabiš na drugi strani nekoga, ki se javlja na telefon. pa kaj vse boš ponujal? 1 hitrost? 2? 3? kako boš hitrosti omejil,.... itd itd itd

itd itd itd
verjetno sem pozabil še en kup stvari, ampak za začetek naj bo to to. Če nimaš teh točk porihtanih, o ostalih niti ni treba razmišljat. ni vse tako simpl in ni vse zlato, kar se na prvi pogled sveti :)

Zgodovina sprememb…

Edini problem je trenutno najem oziroma kako bi dal svojemu uporabniku hitrost oziroma paket katerega si bi izbral...

Sprva bi začel samo z internetom nato televizija in nato telefonija ampak zaenkrat samo internet....

HotIce je izjavil:

Edini problem je trenutno najem oziroma kako bi dal svojemu uporabniku hitrost oziroma paket katerega si bi izbral...

Sprva bi začel samo z internetom nato televizija in nato telefonija ampak zaenkrat samo internet....

verjem, da to niti slučajno ni edini problem.

Sploh pa, kakšeb motiv imaš za postavitev ISPja ?
zaslužek, izkušnja, jeza nad obstoječimi ISPji, kaj tretjega ?
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Motiv zalužek,izkušnja,znanje...

HotIce je izjavil:

Motiv zalužek,izkušnja,znanje...

potem takoj pozabi na postavitev ISPja, sploh če bi rad kratkoročnega.

Kr poglej si T-2, je lep primer kaj se zgodi, če imaš prenizke cene in slovenski trg.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Kaj pa je narobe z T-2 a propada?
Nisem ravno na tekočem zadnje mesece :D

ni glih dobro stoječa firma, če smo že pri tem. In dolžni so še pa še...
In tko se lahko tebi enako naredi, če se bi rad šou tak biznis.
#brezpodpisa

Kaj pa tale zamisel?

Postavil bi zelo močno wifi anteno na katero se bi lahko povezalo nekaj ljudi in če bi hoteli dostopati do interneta bi se mogli registrirati ali kaj podobnega kar pa bi znašalo nekje 10 evrov na mesec ter bi pokrivalo večino mesta ?

Vse skupaj pa bi bilo povezano na 100Mb/s linijo

Zgodovina sprememb…

HotIce je izjavil:

Kaj pa tale zamisel?

Postavil bi zelo močno wifi anteno na katero se bi lahko povezalo nekaj ljudi in če bi hoteli dostopati do interneta bi se mogli registrirati ali kaj podobnega kar pa bi znašalo nekje 10 evrov na mesec ter bi pokrivalo večino mesta ?

teh ponudnikov imaš še pa še.. Nebi bil ravno konkurenčen...

Kot sem rekel, če ti je glavni motiv zaslužek, potem že generalno izhajaš iz napačne ideje :)
#brezpodpisa

Kaj takšnega v mojemu Mestu žal ni ;)
No na kratko ali se sploh splača iti v biznis z ISP in mobilnimi omrežji?

HotIce je izjavil:

Kaj takšnega v mojemu Mestu žal ni ;)
No na kratko ali se sploh splača iti v biznis z ISP in mobilnimi omrežji?

Tko kot sem že v prvem postu namignil: NE.

Če bi rad kej zaslužil, raje začni minirat in trgovat z kriptovalutami ;)
#brezpodpisa

Invictus ::

Glede na to da OP osnove ekonomike in networkinga niti niso jasne, bo zanimivo spremljati nadaljna vprašanja, ki bi jih moral vedeti še preden bi se spravil v to pustolovščino ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daniel ::

Vem za enega, ki je vpisan v register ISP-jev in ima z Ubiquiti opremo pokrito kar nekaj področja in toliko naročnikov, da ustvari trenutno za 200 Mbit/s konstantnega prenosa. Je pa moral najeti optični vod pri Telemachu (1500 EUR mesečno). Seveda je tukaj v igri ogromno denarja saj ta oprema ni poceni + cena najetega optičnega voda.

St235 ::

kje pa boš na lokalno zelo oskem področju sploh dobil ljudji, ki bodo hoteli 100/100?

I nak točno bođ hotice doprines svoji firmi? Ekonomst očitno nisi, tehnik tudi...

1000 uporabnikov povprečno 10-20 Mb na uporabnika oziroma 50-100 Mb na optičnem omrežju.

po 20€ na mesec pomeni 20k izdanih računov in tja 18k prihodkov na mesec.. Ko odšteješ 3 plače, najemnino za vode in omrežje pa si že v minusu. Kaj šele za izplačevat direktorsko plačo.

pegasus ::

Senitel je izjavil:

Nimaš kaj s satelitskimi uplinki počet za take projekte. Tega se lotiš tako, da napelješ brezžičen link do točke, kjer imaš na razpolago optiko. :) To dela tle okrog en "lokalc" in se mu zadeva čisto splača + folk iz semi delujočega ADSL-ja se preklaplja k njemu.
Verjamem, če teren to omogoča. En konkreten primer, ki sem ga začel delat, je vas na koncu sveta, v luknji, kamor komaj elektrika seže, ni telefona, ni mobilnega signala, je pa nekaj mulcev, ki bi bili radi online. Ko sem pripravil projekt za cca €3k, se je še župan zmigal češ tolk revna pa občina spet ni in so postavili nekaj po svoje. Celo deluje večino časa, tko da je folk zadovoljen.

Also OP, od Arnesa ne moreš ničesar kupiti, ker Arnes ničesar ne prodaja.

Ne hitrost bi bila 100/100

korenje3 ::

hotice, zamudil si 15 let. pred 15 leti bi to še šlo z budgetom za eno hišo, danes je konkurenca taka, da ni ekonomske računice. strank boš imel tako malo, in te bi bile po celi sloveniji. ko bo stranka hotela servis boš imel toliko stroškov za gorivo in za delavce, da boš pridelal toliko izgube da boš samo zaprl firmo. samo to je samo ena stvar. druga je strojna oprema, ki mora podpirat 1gbit/s+. torej govorimo o dragih cisco sistemih za katere spet lahko prodaš hišo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

flbroker ::

Potem pa rabiš en ddos napad da bankrotiraš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: flbroker ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom centrale, optika

Oddelek: Omrežja in internet
61662 (1439) crniangeo
»

Hitrost optike

Oddelek: Pomoč in nasveti
4215353 (13951) Dr_M
»

Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6820797 (18257) Senitel
»

Evropska sredstva in telekom

Oddelek: Problemi človeštva
81531 (1366) AndrejO
»

ima Amis stabilno tv in internet?

Oddelek: Omrežja in internet
385495 (4441) Killermode

Več podobnih tem