» »

Meditacija

Meditacija

ChiefThunder ::

Zdravo!

A ma kdo med vami izkušnje s meditacijo? zanima me, k čemu zadeva sploh pripomore, zakaj začeti s tem, morda kakšen pameten URL...; skratka karkoli uporabnega.

Mal se razpište. :)

Najlepša hvala.

lp

... po liniji najmanjšega odpora. ;)

Switch ::

Ne vem, ali bi se o tem sploh dalo razglabljati na forumu. Dejstvo je namreč, da se vsak posameznik loteva meditacije na drugačen način. Nekatera pravila so sicer delno določena (položaj, koncentriranje itd.), ampak tisto bistveno v meditiranju moraš najti sam. Poišči ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Sam ti ne morem pri tem pomagati, saj se meditacije poslužujem zelo redko. Pravi ljudje pa ti bodo pomagali najti duhovno pot, ki jo iščeš. Ozri se okoli: videl boš, da zelo veliko ljudi meditira.
Vseeno pa moraš razlikovati med tistimi, ki se meditiranja poslužujejo zaradi sebe in tistimi, ki meditirajo bolj zaradi modne muhe, ki brenči okoli njih.
Pa obilo užitkov:D

Tomi ::

To je pa čisti lupus fabuli, moram priznati. Ravno včeraj sem razmišljal, kaj se je zgodilo s "staro gardo" ene znane teme enega foruma, in se spomnil tudi na Easyriderja..
Sicer bo pa tole en bolj Thomasovki odgovor. Z meditacijo lahko po moje dosežeš malo umirjenja, višjih ciljev in lastnosti pa nekako nima. Razen, če si jogi Nevemkdo.
metrodusa.blogspot.com

globoko grlo ::

za resno meditacijo potrebuješ več let priprave, to da se mal relaksiraš, pa umiriš je zgolj začetna faza meditacije, prava meditacija traja kratek čas, je pač spontano stanje

če pa te zanima pa poglej na forum

lp

tec ::

Jest se ukvarjam z meditacijo vsakodnevno ze kaksne 3 leta. Poskusil sem razlicne tehnike, dokler nisem nasel prave, ki mi ustreza in pri kateri sedaj ostajam.

ChiefThunder: Za zacetek je dovolj, ce se naucis sedeti na stolu, z ravno hrbtenico, kar seda pri miru. Ce lahko sedis v kaksni asani (polozaj kjer sedis na tleh z skrcenimi nogami, ala po tursko, pol lotus ali cel lotus) se toliko bolje, vendar, ce nisi navajen pride do bolecin v kolenih. Poskusaj se osredotociti samo na dihanje in ga umirjaj, da postaja vedno pocasnejsi in bolj globok. Zavedaj se, da je dih zivljenska energija brez katere ne mores ziveti, zato je zelo pomembno, da ga lahko kontroliras. Ko bos dovolj dolgo to prakticiral, bos opazil spremembe v vsakdanjem zivljenju. Vedno dihas skozi nos, nikoli skozi usta!. To lahko prakticiras v katerem koli polozaju, pomembno je samo, da imas hrbtenico cisto poravnano. To je zelo pomembno, ker se energija premika po hrbtenicnem kanalu po cakrah navzgor in, ce nisi poravnan, lahko pride do blokade. Ce zacutis bolecino, prenehaj z vajo, ker samo skodujes. To, bi bilo dovolj za kaksne 3-4 mesece vsakodnevne vaje, zjutraj in zvecer po 15 minut, oz. po obcutku. Ko bos lahko vec kot 15 minut bil koncentriran samo na dihanje si pripravljen za iniciacijo v kaksno bolj napredno tehniko meditacije oz. yoge (Kundalini, TM, Kriya, Tantra,...)

Tomi: Z meditacijo dosezes vse. Tudi tisti "jogi nevemkdo" je zacel z meditacijo, ki ga je ponesla na druge stopnje zavesti. Spostujem tvoje mnenje, vendar moras priznati, da je tezko govoriti o stvareh, katerih nisi preizkusil in si o njih bral samo v knjigah oz. na www.

globoko grlo: Pravzaprav meditacija ni namenjena relaksiranju. To je samo majhen del tega, kar ti meditacija lahko ponudi, nekaj kar pride zraven. Meditacija je namenjena spoznavanju samega sebe in zavedanju, da smo vsi mi Bozji otroci, torej vsi enaki. Res je, da potrebujes vec let, vendar je ze po parih mesecih viden ucinek. Meditacija je pot k Bogu.

globoko grlo ::

aja, mimgrede, zdej je izšel prevod knjige "meditations from tantra" od paramahamse Satyanande, "tantrične meditacije", frišna zadeva, je pa notri takorekoč vse kar moraš vedeti o meditaciji, od začetka pa do naprednih meditacij, košta ene 7 čukov se mi zdi

dobiš jo pa verjetn že v kkšni knjigarni, al pa v Tara Yoga centru, Štihova 19 se mi zdi

tec ::

Knjige lahko dobis na om-ezoterika strani, tudi spodaj omenjeno.

Poglej si TM meditacijo od Maharishija. Zelo ucinkovita meditacija, ki daje prednost duhovnosti.

ChiefThunder ::

Zdravo!

Oproščam se za zamudo. Bil sem začasno odklopljen s strani Siola. :(

Najprej hvala vsem za nasvete, še posebej tec-u. Me pa zanima še nekaj, tec:

omenil si razne spremembe. ali grejo te po nekem vzorcu, ali je to izrazito subjektivna stvar. pa recimo pri tebi; praviš, da zadevo furaš že tri leta. kakšne spremembe si opazil konkretno? ali lahko meditacija služi za zdravljenje kompleksov, predsodkov ipd.?

Še enkrat, hvala.

lp

... po liniji najmanjšega odpora. ;)

burekar ::

ChiefTunder:
Zelo dobra lastnost je, da si bolj umirjen. Telo se tudi bolj regenerira(dokazano). Tudi IQ naraste po daljših obdobjih(tudi dokazano).
Lahko poskusiš tudi z jogo. Samo jogo je treba vzeti resno, ker lahko pride do motenj, če so asane napačno izvajane. Fizična posledica joge je veliko večja vzdržljivost, konec krčev in raznih hrbtnih bolečin, mlajši izgled, večja moč in prožnost mišič. Psihična pa tudi povečanje IQ-ja in še marsičesa.

Povzetek:
Relax.

ChiefThunder ::

obetavno, ni kej...

no, neki me zanima: a se je določene tehnike (recimo TM) lahko naučiti iz knjig ali je nujno potrebna individualna inštrukcija, ki jo poudarjajo ob pošteni ceni 50k? ne rečem, da ni vredno, sam nekak mi je bolj pripravno kakšno bukvo prebrat....

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

tec ::

ChiefThunder: Vsaka sprememba je individualna, ki jo vsak zaznava drugace. Nekatere skupne so umirjenost, sproscenost, hitrejse razmisljanje, lepsi pogled na svet in ljudi,...Prav tako pomaga pri raznih vprasanjih ki te tezijo in predsokih, ter kompleksih.Da, pomaga pri raznih problemih, vendar samo, ce jo delas redno, torej vsak dan.
TM se ne mores nauciti iz knjig, ker tehnik v knjigah ne razlagajo in tudi, ce zelis doloceno tehniko izvajati moras dobiti iniciacijo od Guruja. 50k je tudi zame prevec in mislim, da je skoda dajati take vsote. Ce si duhovna oseba ti zelo priporocam Kriya Yogo (www.kriya.org), ki te stane 10x manj in ima zelo velik efekt v kratkem casu. To tudi sam prakticiram. Zal ti kaj vec o tem ne smem povedati, ker sem se pri iniciaciji zaobljubil, da o tem ne bom govoril. Ce te zanima me kontaktiraj na mail in ti lahko malo vec pomagam. Ce te zanimajo Asane (telesne vaje) ti lahko posljem zelo dobro knjigo in VHS, kjer so te vaje opisane.

burekar: Do motenj pride zelo tezko, najvec kar se lahko zgodi je, kaksna bolecina v hrbtenici, ce pretiravas.

burekar ::

tec:
Govorim o hatha-jogi. Če si napet in živčen, ko jo delaš, in izvajaš vaje hitro in nepotrpežjivo, lahko to pomaga samo še povečati razne psihične probleme. Ne govorim iz lastnih izkušenj, ampak iz besed ljudi, ki se na to stvar res spoznajo.

tec ::

burekar: Tudi jaz sem izvajal Hatha Yogo, oz. Asane kar nekaj casa, vendar je res, da jih nisem nikoli delal, ce se mi je kam mudilo, oz. da sem bil slabe volje. Jest pisem predvsm iz lastnih izkusenj in moram rect, da te vaje zelo tezko izvajas hitro. Ze zaradi same strukture telesa je to nemogoce. Ena vaja, ki na prvi pogled izgleda zelo preprosta se izvaja po pol ure ali vec. Predvsem je pomembno, da preden zacnes izvajati kaksne Asane, sprostis vsak del telesa na sebi in svoje misli ne vezes na stvari, ki te morijo in mucijo. Ponavadi to izvajajo leze na hrbtu in se koncentrirajo na vsak del telesa posebej za kratek cas. To pomaga, da pozabimo na probleme in hkrati sprostimo misice. Ce to obvladas, potem bojo Asane zelo ucinkovite.
Ti dam pa prav, pri teh stvareh je zelo pomembna potrpezljivost. Kdor tega nima, naj zacne meditirat.

ChiefThunder ::

Zdravo.

Hvala še enkrat za pomoč in nasvete. Bom kakšno knjigo prebral, pa se še pozanimal mal o zadevi. Če bom mel pa še kakšno vprašanje, vas pa pobaram tukaj... :)

lp
... po liniji najmanjšega odpora. ;)

globoko grlo ::

tec, kako si to mislu

"Ti dam pa prav, pri teh stvareh je zelo pomembna potrpezljivost. Kdor tega nima, naj zacne meditirat."

a si se lam zajebaval al resno

drgač pa Šefe če se misliš začet ukvarjat z meditacijo začni na začetku in pozab na kriye, ker kriya yoga, al pa kriya tantra se dela po 20 let, na več kot 20 let podlage, če hočeš resno delat, če pa ne boš tako zelo resno delal pa rajš ne delej, ker ti lahko rata kj k ti ne bi bilo všeč

pa še nekej, meditacije se ne naučiš iz knjig oz. se lahko naučiš najbolj osnovne zadeve

lahko delaš tudi po kasetah, vendar so to tudi osnovne zadeve

meditacija sama traja zelo kratko in ni nekej kar ti delaš, je nekej kar se spontano zgodi, ti pa moraš ustvarit pogoje da se to zgodi, se pravi priprava, ki lahko traja tudi eno uro in jasno v tej uri se ne smeš premaknit (niti popraskat, niti sline požret, niti oči odprt, niti vek premaknt), da pa to dosežeš moraš pač vaditi, pri yogi se temu reče asane, v kkšnem drugem sistemu pa kako drugač

no to je tko, upam da ti bo kj pomagal

ps. kriya pa res ni za začet, s kriya yogo se zadeva konča in ne začne

tec ::

globoko grlo: Morda sem malo nerazumljivo napisal. Mislim sem, da ce nimas potrpezljivosti da Asane izvajas z primerno hitrostjo in zbranostjo bi zelo pomagalo, ce prej pol ure meditiras.

Kriya je zelo preprosta in izjemno ucinkovita tehnika prebujanja zavesti in jo lahko izvaja cisto vsak zacetnik. Ne potrebujes prej nobenih 20 let priprav in tudi ne potrebujes 20 let da kaj dosezes. Vsak, ki prakticira Kriyo ti lahko zagotovi, da je v enem mesecu redne vaje zacel opazati spremembe. Kriya je tehnika, ki so jo izvajali poroceni moski in zenske v Indiji, ki so hoteli doseci realiziranost, vendar preprosto niso imeli casa meditirati po 10 ur na dan. Zato je Mahavatar Babaji ponovno odkril Kriya Yogo in jo pred 200 leti prenesel na Lahiri Babo, porocenega moskega z tremi otroki, ki jo je ponesel po celem svetu s pomocjo svojih ucencev. Lahko jo prakticira vsak, ne glede na starost, spol, spolno usmerjenost, verovanje,...Deluje na principu diha in zavedanje Bozanske energije v vseh nas. Zato je Kriya idelana za vsakega, ki jo dela redno in resnicno.
Morda si malo narobe razlagas meditacijo. Ni pogoj, da si cisto pri miru, da se ne smes niti malo premakniti. Lahko se popraskas, ce te srbi, lahko stegnes noge, ce te zacnejo boleti kolena, lahko si poravnas hrbtenico, ce si se malo upognil. Lahko tudi vstanes in spet sedes, ter nadaljujes. Zakaj bi telo silil v nekaj kar samo noce. Ce te srbi je bolje, da se popraskas in za kratek cas zgubis koncentracijo, kakor pa da cakas da te mine, ker tisti cas ko te srbi je tvoja zavest na srbeci tocki in ne delas tisto kar bi moral. Prav tako je pri bolecinah. Seveda je to spet odvisno od tehnike, ki jo izvajas. Vendar jest lahko govorim za Kriyo in Tantro, ter Hatha Yogo, pravtako tudi za TM. Prav ti dam, da ne smes odpirati oci, ceprav jaz prakticiram tudi meditacijo z odprtimi ocmi, ki zahteva malo mocnejso koncentracijo kot z zaprtimi. Hocem povedati, da tudi zaprte oci niso pogoj. Edini pogoji za uspesno meditiranje so: Poravnana hrbtenica, udoben polozaj in predvsem potrpezljivost. Vse ostalo, tisina v prostoru, sedenje v asani, brepogojna umirjenost,..so samo stvari ki ti pomagajo, niso pa nujne. Zato naj se zacetnik ne sili v nek polozaj, ki mu ne ustreza samo zato, da bo izgledal kot da meditira. Naj se povem, da, ce se med meditacijo pojavi bolecina je meditacija neuspesna, zato je kljucnega pomena, da se te bolecine resis in sele potem nadaljujes. Po toliko in toliko letih meditacije se telo prilagodi na dolgo sedenje, kolena postanejo bolj prozna in hrbtenica zelo poravnana. Zavest se dviga in koncentracija je vedno boljsa. Jest pred 3 leti nisem mogel niti 10 minut sedeti pri miru, sedaj lahko brez problema 3 ure skupaj meditiram, vendar pod pogojem, da vmes ene dvakrat stegnem noge.

S Kriyo se zadeva zacne in konca.

globoko grlo ::

ja ok, pol pa očitno ne govoriva o isti kriyi

kokr kol, če je to tko enostavno, pol kr veselo na delo


hari om tat sat

tec ::

Hmmm...kolikor sem jast seznanjem s tem obstaja samo ena Kriya. No, ne mislim te prepricevat v nekaj drugega, samo izrazam svoje mnenje in pisem iz izkusenj. Morda se motim, morda tudi ne, kakorkoli meditaciija se splaca.


Om Kriya Babaji Nama Aum

tec ::

ChiefThunder: Malo odpiram staro temo, ker me zanima, ce si zacel kaj delati v tej smeri, oz. ce si ze opazil kaksne spremembe. Moja ponudba za kaksno literaturo, slike, VHS in audio se vedno stoji. Samo pisi na mail

madviper ::

tec zanima me če si to pripravljen posoditi vsakumur, ki se za to zanima ali samo, nekaterim? Jaz bi začel pa ne vem kje, zato me zanima, če bi posodil kakšno kaseto ali knjigo tudi meni?
I'd like to do something crazy!

tec ::

madviper: Vsekakor, ti me samo kontaktiraj na mail in se bova dogovorila okoli podrobnosti. Kaksna smer te pa zanima ?

Double_J ::

Pa tudi lepši postaneš8-O
Kewl!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tedenska srečanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511887 (7865) jype
»

Joga

Oddelek: Loža
203425 (1565) jype
»

Kako se ne sekirati ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7418126 (13582) zrataj4201
»

Meditacija

Oddelek: Loža
424161 (3199) gzibret

Duhovnost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12819454 (17234) Ziga Dolhar

Več podobnih tem