» »

Joga

Joga

Fizikalko ::

Začel sem z jogo, vadim že nekaj mesecev, žal premalo redno, pa vseeno. probal sem predvsem zaradi punce, ker sva se odločila, da bova pač imela kakšno skupno dejavnost v takem smislu. Kljub začetnim dvomom sem navdušen. Na srečo imamo jogija, ki daje fokus na gole vaje (to sem tudi želel).

Efekt je neverjeten: izginjajo hude bolečine v križu in ingvinalnem predelu, ki so me pestile. Da o psihi ne govorim. Prav čudno... Pa tko sem bil proti, madonca. najbolj pomaga pa za živce. Sem jih kar precej umiril. In jih nameravam še bolj.

Skratka, a ma še kdo izkušnje?

(Aja, temo sem se pa spomnil odpret, ker je ravnokar Polnočni klub na to temo. Žal je govora predvsem o verski oz. filozofski strani in manj o vajah. Je pa vseeno kul.)
  • spremenilo: Fizikalko ()

Vajenc ::

Joga je ene vrste razgibavanje, s tem da so gibi zelo kontrolerani in nastane manj poškodb. Če pa se psihično prepričaš v kak globji pomen, pa verjetno pomaga še bolj.

Izkušnje; približno 3 leta delam vsako jutro "pozdrav soncu" in izredno pomaga pri lajšanju bolečin v hrbtu, ki sem jih staknil pri športu v mladosti. Definitivno bolje od kozmodriska ;).

Fizikalko ::

Ja, imam popolnoma enake izkušnje. Na dan sem povprečno 10 ur za računalnikom in m ehrbet resnično precej daje. Probal sem že vse živo, med drugim valjda Dormeo, ki mi je skoraj hrbet uničil :( (katastrofa od vzemtnice, resnično NE priporočam). Pomagalo ni nič, v najboljšem primeru je bilo enako.

Odkar delam asane in pozdrave Soncu (in to neredno!), je precej bolje. Se moram spravit v red in vadit vsak dan. Je pa že zdaj efekt.

Fizikalko ::

Vajenc, koliko pozdravov pa narediš zjutraj? Jaz, ko jih delam, kakšnih 10 (izmenično - na eno in drugo nogo začenjam, torej desna nazaj, leva nazaj, pa spet desna itd... na vsako torej 5x).

Vajenc ::

Tudi jaz ~10 pozdravov (5 X z vsako nogo), s tem da se potem še raztegujem na štangi in delam trebušnjake (močne trebušne mišice zelo pomagajo pri bolečinah v hrbtu). Moram pa kar redno "pozdravljat Sonce"..., če ne delam kak teden imam zjutraj zopet vnete obhrbtenične mišice.

Dormeo pa mene kar zadovoljuje, res pa še nisem probal kakšen kvaliteten (cenovno drag) jogi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

Gwanaroth ::

Fizikalko: prosim podaj mi kak link do tutoriala za domaco vadbo joge.

Tudi sam, kot student na FRIju prezivim 10+ ur na dan za racunalnikom in me v vecernih urah zelo pece ramenski obroc in pa kriz.
Lights often keep secret hypnosis..

Vajenc ::

Pozdrav soncu ... za začetek ;)

Fizikalko ::

Gwaranoth, raje se vpiši v kak kvaliteten tečaj (pazi, da ne greš na kakšnega od cele množice bleferskih oziroma instant tečajev). jaz se, denimo, vozim iz Bleda v LJ (enkrat na teden).

Vajenc, jaz sem Dormeo vrgu stran in kupil tule posteljo LATEX. Prva liga, spim kot top.

MarkV ::

Za telesno sprostitev je Joga super.
Alternativa (imho boljša, če ne drugo vsaj bolj zanimiva) je tudi Tai Chi Chuan, če se ga ne učimo kot borilno veščino ampak kot metodo sproščanja seveda. Mogoče je celo bolj učinkovit od joge, vsaj na določenih področjih. Tai Chi je v bistvu hibrid med borilno veščino (brez kontakta) in meditacijo. Če koga zanima, kako stvar zgleda v praksi:

Z mečem (nekoliko hitrejši Tai Chi)
Brez meča (standardni Tai Chi)


Za sproščanje uma pa je še vedno alfa in omega meditacija. Zelo učinkoviti pa so tudi binauralni toni.

MarkV ::

Še en super video o Tai-Chiju (10 min) - Klik

Fizikalko ::

Evo, ravnokar naredil jutranjo "telovadbo". Zdaj pa na prehod v Vrata. :)

c3p0 ::

Tai Chi je dobra zadeva, a za hrbtenične in podobne težave je joga IMO bolj primerna, saj dela ravno na razgibavanju čim več različnih sklepov in seveda hrbtenice.

gzibret ::

Jaz hodim na Krija Jogo. V bistvu je bolj malo telovadbe. Zadeva bazira na meditacijskih tehnikah, ki jih izvajaš z dihanjem na 1000 in en način.

Nisem do sedaj opazil nobenih efektov, čeprav "guru" obljublja veliko. Je pa res, da tudi do sedaj nikoli nisem bil vskipljiv ali kako drugače čustveno ali mentalno nestabilen in se nisem kaj dosti sekiral za nobeno stvar (vsaj meni se tako zdi...).

Sem pa začel hodit na to zadevo zgolj iz firbca, ker pozimi itak nimaš kaj dosti za počet. Za kakšen basket pa sem prelen in premajhen :P
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

tec ::

Tudi jaz sem dolgo casa delal kriya yogo, ampak nisem pa se slisal, da bi to nekdo ucil tukaj pri nas. Najblizje je bilo dosedaj v zagrebu, pa se to enkrat letno, ko pride ucitelj iz indije. Drugace pa sem hodil v ashram na dunaj, kjer guruji bolj redno hodijo. Me res zanima, kaksne vrste kriya je to. A je kot prvi ucitelj omenjen Lahiri Mahasaya?

Je pa yoga izredno dobra zadeva za telo in duha. Naucis se pravega dihanja, kar pomaga pri vseh problemih, ki jih imas. Ce jo se malo zacinis z duhovnostjo, zna pripeljat do velike srece v zivljenju.

gzibret ::

Za ta tečaj Krije sem zvedel na meditacijah ob polni luni, ki jih prireja Društvo za planetarno sintezo.

Predavanja so v Ljubljani, predava pa guru tistega društva, pa zadeva ni bila objavljena, obvestili so zgolj "znance".
Vse je za neki dobr!

zigi ::

Če se želi kdo malo bolj resno posvetiti meditaciji, potem priporočam to: Vipassana
To je 10-dnevni tečaj meditacije, centri pa so po celem svetu. Upoštevanja vredno dejstvo: tečaj je brezplačen, plačaš samo prevoz tja in nazaj.
Kako tečaj poteka: http://www.dhamma.org/en/code.shtml. Če se kdo odloči za to, naj si to dobro prebere, predvsem odstavek z naslovom 'Noble silence' :))
Kontaktne informacije za Italijo: http://www.atala.dhamma.org/pub/index-eng.htm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zigi ()

Vajenc ::

Izkušnje tašče so, da je pri Jacqueline odlično za veliko denarja.

Edit: potemtakem izbrišite tudi odgovor ...
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

terryww ::

izkušnje iz joge v vsakdanjem življ. .. bi lahko bila alternativa pri športni ;). vglavnem, ko misli začnejo divergirat, malo "zjogiraš" in si spet svež. priporočam, sploh za kakšne intelektualne napore.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

shadowfax ::

Da malo obnovim temo. Zanimajo me vaše osebne izkušnjo z jogo ali čim podobnim v Lj, če kdo mogoče hodi. Enkrat sem bil na masaži pa so mi priporočili jogo zaradi hrbtenice (kriva drža), to pa naj bi še oviralo pretok energije itd. Imam tudi malo predsodkov do joge, se mi zdi, da so tam vedno same ženske.
Malo so me začele zanimat te stvari okoli joge, meditacije, chi-ja itd. Če ima kdo kakšno izkušnjo, nasvet, predlog z besedo na dan.

tec ::

Za hrbtenico obvezno tai-chi. Nimas boljsega, pa se efekt je relativno hitro viden. Drugace lahko doma delas tibetanske vaje ali samo pozdrav soncu. Oboje se da iz knjige naucit, je preprosto in dobro ucinkuje. Za Tai-Chi je pa fajn na tecaj hodit.

jype ::

Joga je brezveze, so mi povedal tisti k vsak dan pojedo kilo mesa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meditacija

Oddelek: Loža
424184 (3222) gzibret
»

Tai chi

Oddelek: Loža
71420 (1247) CWIZO
»

Plesanje... pomoč :(

Oddelek: Loža
8995 (689) opeter
»

Thermaltake Mozart Tx: domovanje dveh računalnikov v enem ohišju

Oddelek: Novice / Modifikacije
153222 (2470) PrimozR
»

thermaltake ohišja

Oddelek: Kaj kupiti
91311 (954) DemonBoo

Več podobnih tem