Forum » Pomoč in nasveti » cmd
cmd
pajkec ::
Imam problem
Ce ustvarim datoteko ime.bat in v njo napisem cmd, se okno ne odpre...v bistvu se nahitro odpre in zapre.
Mislim da je problem nastal ker mi javac ni delu pa sem instaliru JDK in spremenil Path (na zalost sem zbrisal vse kar je bilo tam prej).
Mogoce kdo ve kako bi usposobil cmd??
tnxx xD
Ce ustvarim datoteko ime.bat in v njo napisem cmd, se okno ne odpre...v bistvu se nahitro odpre in zapre.
Mislim da je problem nastal ker mi javac ni delu pa sem instaliru JDK in spremenil Path (na zalost sem zbrisal vse kar je bilo tam prej).
Mogoce kdo ve kako bi usposobil cmd??
tnxx xD
Pimoz ::
hm dvomim da je napaka v pathu (lahko da se motim)
ali v bat datoteko napišeš samo ukaz cmd in nič drugega?
ali v bat datoteko napišeš samo ukaz cmd in nič drugega?
DaDek ::
daj si nek "break point" v cmd, da vidiš če se ustavi tam? restore windowsev na dan pred tem? repair?
Duhec ::
CMD.EXE se nahaja v C:\Windows\system32\ mapi. Preveri, če je not.
Poglej sistemsko spremenljivko COMSPEC, ki mora kazat na C:\Windows\system32\cmd.exe
(system properties/zavihek Advanced/ spodaj izberi Environment Variables in nato Edit ali New - editiraj ali ustvari COMSPEC spremenljivko)
Restart in test.
Start/Run in not vpiši CMD
Se zdaj odpre command prompt okno ?
Poglej sistemsko spremenljivko COMSPEC, ki mora kazat na C:\Windows\system32\cmd.exe
(system properties/zavihek Advanced/ spodaj izberi Environment Variables in nato Edit ali New - editiraj ali ustvari COMSPEC spremenljivko)
Restart in test.
Start/Run in not vpiši CMD
Se zdaj odpre command prompt okno ?
frkranjec ::
mas se par opcij, odpri belesko in notr napis command.com shrani ime.bat in spodaj spremeni v vse mape. pa pis z malimi tiskanimi
da ne odpiram nove teme bom pisal kar tu.
zanima me cim vec informacij uporabe cmd-ja, beleske.
ker bi rad da bi ta program poznal cim bolj.
recimo vem za netstat, telnet ampak ne vem kako uziroma zakaj se tocno uporablja,
ali recimo ce napises "net send * ..." kdo vidi to sporocilo...
najlepsa hvala za odgovore.
VEČ KOT ZNAŠ VEČ VELJAŠ!
zanima me cim vec informacij uporabe cmd-ja, beleske.
ker bi rad da bi ta program poznal cim bolj.
recimo vem za netstat, telnet ampak ne vem kako uziroma zakaj se tocno uporablja,
ali recimo ce napises "net send * ..." kdo vidi to sporocilo...
najlepsa hvala za odgovore.
VEČ KOT ZNAŠ VEČ VELJAŠ!
tempoFlow ::
frkranjec, cmd je ukaz, ki odpre konzolo - se pravi ukazno vrstico. Tam se načeloma dela stvari, ki jih s klikanjem ne moreš oz. ti je lažje napisati ukaz kot nekajkrat klikniti.
Deluje večina ukazov, ki so včasih delovali v okolju DOS - npr. dir, mkdir, cd.
Ukazi za mrežo:
netstat - prikaže vse aktivne povezave računalnika (protokol, port in kam je povezan)
ipconfig - prikaže IP konfiguracijo računalnika (IP naslov, Gateway, masko omrežja,...)
net send - pošlje sporočilo, a za prejem mora biti messenger service aktiven, kar pa privzeto zaradi varnosti ni.
telnet - se uporablja za terminalski dostop do oddaljenega računalnika - nekaj kot Remote desktop connection, le da ne vidiš oddaljenega namizja, ampak dobiš le njegovo konzolo.
EDIT typoo
Deluje večina ukazov, ki so včasih delovali v okolju DOS - npr. dir, mkdir, cd.
Ukazi za mrežo:
netstat - prikaže vse aktivne povezave računalnika (protokol, port in kam je povezan)
ipconfig - prikaže IP konfiguracijo računalnika (IP naslov, Gateway, masko omrežja,...)
net send - pošlje sporočilo, a za prejem mora biti messenger service aktiven, kar pa privzeto zaradi varnosti ni.
telnet - se uporablja za terminalski dostop do oddaljenega računalnika - nekaj kot Remote desktop connection, le da ne vidiš oddaljenega namizja, ampak dobiš le njegovo konzolo.
EDIT typoo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tempoFlow ()
najlepsa hvala za lepo razlago, vendar mi dolocene stvari niso jasne,
recimo telnet- kaj pomeni da vidim njegovo konzolo ce je mogoce nekoliko nestrokovna razlaga, saj sem v tem laik, in določenih računalniških fraz ne razumem.
zanima me kaj je to maska omrežja, če napišem to v cmd mi najde 3 različne ip-je kako naj vem ker je ker, in za kaj so te potrebni? če pa napišem netstat, mi napise kar nekaj razlicnih ipjev, kaj to pomeni? da sem povezan na toliko različnih strani ali da je kdo povezan name, ali so navedeni tudi od emule ali bittorrenta? zraven je tudi anvedeno ali beere ali posluša ali gleda? kaj ubistvu to pomeni? kaj je dobro in normalno?
SE ENKRAT SE VAM LEPO ZAHVALJUJEM ZA ODGOVORE.
recimo telnet- kaj pomeni da vidim njegovo konzolo ce je mogoce nekoliko nestrokovna razlaga, saj sem v tem laik, in določenih računalniških fraz ne razumem.
zanima me kaj je to maska omrežja, če napišem to v cmd mi najde 3 različne ip-je kako naj vem ker je ker, in za kaj so te potrebni? če pa napišem netstat, mi napise kar nekaj razlicnih ipjev, kaj to pomeni? da sem povezan na toliko različnih strani ali da je kdo povezan name, ali so navedeni tudi od emule ali bittorrenta? zraven je tudi anvedeno ali beere ali posluša ali gleda? kaj ubistvu to pomeni? kaj je dobro in normalno?
SE ENKRAT SE VAM LEPO ZAHVALJUJEM ZA ODGOVORE.
tempoFlow ::
Najprej ipconfig
IP address (IP naslov) - to je tvoj omrežni IP naslov
Subnet Mask (maska podomrežja) - to je maska podomrežja (poenostavljeno - določa velikost omrežja oz. koliko računalnikov je lahko na tem omrežju)
Default Gateway (Privzeti prehod) - določa IP naslov, preko katerega se tvoj računalnik poveže na internet
telnet - to, da dobiš konzolo drugega računalnika, pomeni da delaš na oddaljenem računalniku zgolj v tekstovnem načinu - moraš tipkati ukaze in ne moreš klikati z miško tako kot v windowsih
netstat ti prikaže vse aktivne povezave tvojega računalnika. V prvi vrsti je to protokol (npr. TCP), nato lokalni naslov (ime računalnika: port), zunanji naslov kamor je računalnik povezan (s portom) in pa stanje povezave (vzpostavljena, na čakanju). Ne kaže pa smeri povezave (navzven, navznoter), ker so te povezave načeloma vedno obojesmerne in je od programov odvisno, v katero smer tečejo podatki. Ti pa načeloma tudi prikaže povezave od emule in bittorrenta, le vedeti moraš, katere porte uporabljata, sej pri netstat ne vidiš, kateri program uporablja katero povezavo.
IP address (IP naslov) - to je tvoj omrežni IP naslov
Subnet Mask (maska podomrežja) - to je maska podomrežja (poenostavljeno - določa velikost omrežja oz. koliko računalnikov je lahko na tem omrežju)
Default Gateway (Privzeti prehod) - določa IP naslov, preko katerega se tvoj računalnik poveže na internet
telnet - to, da dobiš konzolo drugega računalnika, pomeni da delaš na oddaljenem računalniku zgolj v tekstovnem načinu - moraš tipkati ukaze in ne moreš klikati z miško tako kot v windowsih
netstat ti prikaže vse aktivne povezave tvojega računalnika. V prvi vrsti je to protokol (npr. TCP), nato lokalni naslov (ime računalnika: port), zunanji naslov kamor je računalnik povezan (s portom) in pa stanje povezave (vzpostavljena, na čakanju). Ne kaže pa smeri povezave (navzven, navznoter), ker so te povezave načeloma vedno obojesmerne in je od programov odvisno, v katero smer tečejo podatki. Ti pa načeloma tudi prikaže povezave od emule in bittorrenta, le vedeti moraš, katere porte uporabljata, sej pri netstat ne vidiš, kateri program uporablja katero povezavo.
Jernej88_ ::
V linux-u obstaja ssh kateri ima šifrirano povezavo za razliko od telnet-a ;)
No more Slovenia!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Spor naslovov IP (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12395 (11171) | turob2 |
» | ping težava s start /run menijuOddelek: Pomoč in nasveti | 1039 (951) | Duhec |
» | Ne dela internet na enem računalnikuOddelek: Omrežja in internet | 4029 (3825) | imagodei |
» | Ukaz, ki bi naenkrat odprl dva programa in ustavil en proces?Oddelek: Programiranje | 1176 (1057) | G@MER |
» | ARNES blokira porte?Oddelek: Omrežja in internet | 2257 (1704) | G2 |