» »

Ne dela internet na enem računalniku

Ne dela internet na enem računalniku

Makica1 ::

Živjo,

Ker sem popoln laik bi res prosila za pomoč, ker me spravlja v obup. Doma imamo ADSL. Modem je poveran z Routarjem na 4 računalnike. Na treh dela brez problema. Router ima IP 192.168.8.1, ostali računalniki pa vsak drugačne številke na koncu. Ostale konfiguracije so pri vseh enake. Problem nastane pri enem računalniku, kjer internet ne dela. Če dam ping 192.168.8.1 se ne poveže. Vendar če grem v nastavitve routarja in pritesnem LAN-DHCP Client list je ta računalnik izpisan in seveda tudi ostali (njegov IP in MAC).

Naj še povem, da je internet na tem računalniku že delal pa je nenadoma prenehal. Tudi na drugem računalniku je bil nekaj časa problem pa smo toliko časa resetirali računalnik in router daje na koncu le nekako steklo. Ta pa je bolj trdovraten. Vmes so se verjetno updajtali Windowsi, vendar upam da to ni problem

Matheeew ::

Preveri:
- kateri router imaš
- katere Windowse imaš
- si že poskusila menjat mrežno kartico?

imagodei ::

Makica,

ali imaš na vseh računalnikih nastavljen DHCP, ali si sama nastavljala IP naslove?

Drugače pa na problematičnem PC-ju zaženi ukaz IPCONFIG: Start --> Zaženi (Run) --> cmd --> pokaže se črno okno s tekstom, vanj vpiši ipconfig -all

Izpisalo se bo nekaj podatkov o nastavitvah mrežne kartice oz. omrežja na tem računalniku. Med njimi bodo tudi naslednje:

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.blablabla
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.blablabla
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.blablabla
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.blablabla
Primary WINS Server . . . . . . . : 192.168.blablabla

Sporoči, kaj ti piše v vrstici Dhcp Enabled in v vrsticah IP Address, Subnet Mask, Default Gateway, DHCP Server. Oz. v slovenskih ekvivalentih.

Enako lahko narediš na drugih računalnikih, in če se katerikoli podatek, z izjemo IP Address razlikuje, potem imaš težave z nastavitvami. Sporoči, bomo rešili!
- Hoc est qui sumus -

Makica1 ::

Živjo,

Zahvaljujem se za odziv. Upam da bomo s skupnimi močmi to rešili.
Router je Internet Cable/DSL Broadband Router EA-2104 G (če to kaj pomaga-je vse kar je na najem napisno)
- Uporabljam Windowse XP
- nisem menjala mrežne kartice, ker je včasih delal, pa spet zaštekal sedaj pa ga res nemorem vspostavit nazaj. Včasih sem imela nastavljeno samodejno pridobi IP naslov in je delalo, če pa imam sedaj nastavljeno mi napiše omejena ali prekinjena povezava z omrežjem.

IP naslove je dodelil nekaterim računalničar, nekaterim pa jaz, ker sem morala iz avtomatske pridobitve IP naslova spremeniti v ročne.

Pri Ipconfig -all se mi izpiše

Imam 5 računalnikov in sicer 2 preklaplam, ker mi tudi switch ne dela, ki je pred časom delal. Na dveh piše, da je DHCP omogočen, na treh daje onemogogočen. Od teh treh je eden tisti kine dela. Pri dveh pa kljub temu internet dela.

Pri teh, ki piše DHCP onemogočen kup teh karakteristik manjka, pri ostalih dveh pa je zapisano.

Na trenutno tem, ko mi sedaj deluje piše:

Ethernet kartica Local Area Connection:

S povezavo določena DNS pripona . . :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . . : VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter

Fizični naslov. . . . . . . . . . . : 00-C0-9F-3D-61-8B
DHCP omogočen . . . . . . . . . . . : Ne
IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 192.168.8.19
Maska podomrežja. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Privzeti prehod . . . . . . . . . . : 192.168.8.1
DNS strežniki . . . . . . . . . . . : 193.189.160.11
193.189.160.12

Makica1 ::

Na drugem, ki prav tako dela pa piše

Ethernet kartica Local Area Connection:

S povezavo določena DNS pripona . . :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . . : VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter

Fizični naslov. . . . . . . . . . . : 00-30-1B-31-17-73
DHCP omogočen . . . . . . . . . . . : Da
Samodejna konfiguracija omogočena . : Da
IP naslov . . . . . . . . . . . . . : 192.168.8.17
Maska podomrežja. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Privzeti prehod . . . . . . . . . . : 192.168.8.1
DHCP strežnik . . . . . . . . . . . : 192.168.8.1
DNS strežniki . . . . . . . . . . . : 192.168.8.1
193.189.160.23
Zakup pridobljen. . . . . . . . . . : 4. oktober 2007 9:56:54
Zakup poteče. . . . . . . . . . . . : 7. oktober 2007 9:56:54

imagodei ::

Hja, če imaš na routerju omogočen DHCP strežnik in hkrati ne potrebuješ statičnih lokalnih IP naslovov (v rangu 192.168.xxx.yyy) na svojih PC-jih, potem je vseeno, če tudi na vseh PC-jih omogočiš DHCP. Dynamic Host Configuration Protocol poskrbi, da imajo vsi PC-ji svoj IP in da ne prihaja do težav z dodeljevanjem. Verjetno bo to rešilo tvoje probleme.

Če pa imaš na katerem izmed računalnikov kak P2P sharing program (emule, torrent programi...), ali pa ti gor teče kakšen FTP server, potem je na routerju najbrž konfigurirano tako, da je tisti PC "viden" iz Interneta. Temu računalniku potem pusti statični IP (ipconfig -all ti za tak računalnik izpiše "DHCP Omogočen..... Ne"), sicer ti bodo ti programi začeli štrajkat.

Na vseh ostalih računalnikih, ki res ne potrebujejo statičnega lokalnega IP, poženi naslednja dva ukaza, ki bosta mrežni kartici nastavila avtomatično konfiguracijo z DHCP protokolom. Ukaza lahko zaženeš tako, kot si pognala ipconfig -all, torej Start --> Zaženi --> cmd --> in vpišeš najprej eno, nato drugo vrstico:

netsh int ip set address name="Local Area Connection" source=dhcp
netsh int ip set dns name="Local Area Connection" source=dhcp

Enako sicer lahko narediš preko lepega grafičnega vmesnika, ampak je skoraj lažje naredit copy-paste, razen na tistem PC, ki ne more na net :)
- Hoc est qui sumus -

Makica1 ::

Živjo,

Sem naredila in sedaj imam na dveh računalnikih popolnoma enako nastavitev razen IP naslovov in sicer če grem na v nadzorno ploščo omrežne povezave imam pri splošno oboje IP in DNS avtomatsko, kot nadomestno konfiguracijo pa imam kliklnjeno uporabniško konfigurirano in vnesene številkeza IP, masko, privzeti prehod in DNS strežnika. ALi je to OK.
No v glavnem drugi računalnik mi še vedno ne dela. Kljub istim nastavitmam mi manjkajo pri izpisu ipconfig all določene stvari (zakup pridobljen, zakup poteče,...)

Ali imaš mogoče šekakšno idejo kako bi oživila tisti računalnik. Ali mi lahko na kakšen način windowsi blokirajo internet. Včeraj se mi je na DCHP server list izpisal tudi tisti računalnik, danes tega ne naredi več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Makica1 ()

Makica1 ::

Pa še eno dodatno vprašanje. Namreč v tem prostoru imam dva računalnika. Pri enem dela internet, pri ta drugem pa se trudim vspostavit. Od rouratja imam na razpolago za ta dva računalnika samo en kabel. Zato smo kupili switch, ki je pred časom delal. Nekaj časa zaradi selitve ni bil v uporabi sedaj pa ne dela. Zanima me kako bi preverila če dela. Če imam računalnik direktno vezan na kabel z rouratjem dela brez problemov. Ko pa ta kabel iz računalnika dam v switch in nato kabel ki povezuje switch in ta računalnik pa internet ne dela več. ALi bi morala imeti kakšne drugačne nastavitve ali se je switch pokvaril.

Hvala in LP

imagodei ::

Na "mrtvem" računalniku poskusi še

ipconfig -release && ipconfig -renew (v isti vrstici, prepiši vse, vključno z znakoma &&).

Potem probaj, če dela. Če ni efekta, poskusi še

ipconfig -flushdns && ipconfig -release && ipconfig -renew

Poskusi še resetirat računalo. Če to ne bo delovalo, bo treba seči po večjem kladivu >:D

Kar se pa switcha tiče, bi pa moralo delat. Verjetno je pokvarjen, ker ni nobene skrivnosti, kako ga usposobit. Na štrom mora bit priklopljen :)
- Hoc est qui sumus -

Makica1 ::

Očitno bo potrebna macola. Še vedno ne dela. Problem ima pridobiti avtomatski IP naslov. Potem pa gre v ročne nadomstne nastavitve. Če sem napisala tiste ukaze je napisal ip naslov 0.0.0.0, Maska podomrežja tudi same 0.0.0.0 Privzeti prehod prazno in da je prišlo do napake in da s mojim DHCP strežnikom ni mogoče priti v stik.

Ali bi bila lahko razlog pokvarjena mrežna kartica. Čeprav mi je že tudi prej nagajal pa sem ga morala resetirati sedaj pa res nič ne pomaga.

Hvala za trud

TESKAn ::

Možno, da je zanič mrežna. Če imaš možnost, preklopi na routerju na kak drug port, da vidiš, če ni tam slučajno kakšna napaka. Če ne pomaga, pa po novo mrežno - dobiš za 5€ novo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

imagodei ::

Ja, vedno bolj kaže na to, da je težava v strojni opremi...

Nič te pa ne stane, če probaš vpisat še spodnjo vrstico (na enak način, kot prej, se pravi Start --> ...):

netsh int ip reset all >c:\reset.txt

Ta ukaz resetira TCP/IP stack, če je v njem prišlo do napake, tako da boš po izvedbi ukaza imela frišno stanje stacka :) Tisti ">c:\reset.txt" na koncu ukaza je v bistvu zahteva, da rezultate izpiše v txt datoteko, ki jo boš našla na c:\. Po izvedbi ukaza jo odpri z Notepadom in poglej, če zgleda podobno, kot TOLE.

Preden se poslužiš tega ukaza poskusi morda še skenslat nadomestno konfiguracijo. Lahko si jih prepišeš, da jih boš po potrebi spet vnesla.

Skratka, če to ne bo pomagalo, je po vsej verjetnosti težava v kartici... Ali pa v kablu - ali si poskusila drug kabel? Mogoče se je na konektorju zrahljala kakšna žička or something. 5 EUR za novo mrežno res ni veliko, ampak se splača vseeno prej preverit, ane ;)
- Hoc est qui sumus -

Makica1 ::

Če zbrišem nadomestno konfiguracijo potem mi takoj piše prekinjena ali omejena povezava. Če sem vpisala potem vpisala ta ukaz mi je naredilo reset.txt fajl, ki pa je popolnoma prazen. Če sem imela vključeno nadomstno konfiguracijo in sem izvedla isti ukaz mi tudi narediloprazen reset fajl. Tako da niti približno ne zgleda kot na povezavi:( . Kaj pomeni, da je prazen fajl?

Kabel pa je ziher OK, ker s tem istim imam priklopljen ta računalnik, nato pa ga priklopim v drugega.

imagodei ::

Hmmm,

zanimiv problem. A ti nimaš tam kje nobenega soseda, ki se spozna, pa bi prišel pogledat?

Drugač se mi zdiš dost sposobna, pa verjetno zate ne bo problem tudi zamenjat kartice 0:) ker verjetno je res kartica kriva

Greš v najbližjo rač. štacuno, kupiš mrežno kartico - če se ne spoznaš, nesi tastaro pokazat. Potem pa novo notri, pa bo zadeva po vsej verjetnosti delala.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spor naslovov IP (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6611444 (10220) turob2
»

Težava pri vzpostavitvi povezave lokalnega omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
101666 (1513) ABX
»

Prokleto domace omrezje.

Oddelek: Omrežja in internet
283157 (2099) darkolord
»

Neodpiranje internetne strani

Oddelek: Omrežja in internet
141836 (1673) lojze8
»

Težava z deljenjem povezave

Oddelek: Omrežja in internet
61322 (1258) Smukec1

Več podobnih tem