» »

Monster PC vs Good Mac

Monster PC vs Good Mac

JureT ::

Nameravam kupiti nov primarni računalnik. namen: heavy duty office/multimedia work (n-applikacij) + 2d graphic design + some pussy gamming :)

Sprva sem razmisljal o imacu 24" 2,66/4gb/9400n grafika, ki pride 1500 ojrov.

Ker pa so win7 kul in nisem čustveno vezan na OS X, sem se poigral s konfiguracijo za enako ceno. Torej 1500 eur z monitorjem.

Pogoj: da lepo izgleda, je za na mizo ter da je TIH.


Antec nsk2480 z 380W antec napajalnikom aktivni PFC (no ja, mac se vedno lepši)
gigabyte GA-P55M-UD2
i5 750, ki ga hladi zipang2
Mushkin PC3 128000 high prerformance kit 6GB 1600 MHZ
OCZ SSD trdi disk 120GB, SATA II, 2.5", VERTEX
1TB disk

Edino grafično še ne vem, kaj bi dal zraven. Rabi biti ddr3, 2xpci, 256/512, pa TIHA, po možnosti ne preveč požrešna zarad 380 w napajalnika, pa do 100 eur cca, da ostane še za dell-ov E248WFP monitor.


Kaj menite o tem bildu? Bi kej zamenjal ali bi kupil kar maca?

Tnx za mnenja.


p.s. ampak je pa razlika med kupovanjem maca ali PCja. Pri macu klik, klik, 10 min pa že plačaš, za PCja pa že 2 dni geekam, pa še ni sestavljen :D

blackbfm ::

Vidiš mac ni zate, ker gledaš na denar hehe:P Če misliš delat kaj več od osnovnih stvari moraš kupit kar mac pro. Za tak denar je pomoje bolje vzet pc.

roli ::

Odvisno kaj so to osnovne stvari pa kaj misli delati. Meni mac izvrstno odgovarja - samo jaz sem bolj v softwerskih vodah pa ni treba neke hudo zmogljive strojne opreme.

V glavnem ko se odločaš za nakup maca moraš najprej pogruntati ali ti tisti njihov slogan "think different" odgovarja. Torej, če si pripravljen spremeniti svoj način dela z računlnikom - in to včasih precej potem bo mac pravi drugače ne. Ker, ko prideš na maca najprej en mesec iščeš kje je kaj, zgubiš živce ob kaki stvari na to pa pogruntaš da ti to v resnici celo odgovarja. Jaz bi izbral maca (in sem tudi ga) samo se moraš pa vprašati kaj bi ti rad.


p.s. ampak je pa razlika med kupovanjem maca ali PCja. Pri macu klik, klik, 10 min pa že plačaš, za PCja pa že 2 dni geekam, pa še ni sestavljen :D

Nekateri geeki smo izbrali tako pot da imamo obe zadevi - tako lahko vedno šraufamo samo vedno nam tudi ostane nekaj kar dela.Hehe!
http://www.r00li.com

Dr_M ::

HD4770.
Predvsem zaradi porabe.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

JureT ::

Think different poznam. Ze 2,5 let je moj primarni komp macbookpro, ki pa zaradi svoje starosti ne zmore vec naloženega dela. Bojim se, da bo z imacom enako v letu dni, zato sem gledal po PCjih, ker je limit 1500 ojrov.

Da je odločitev še težja, pa je vceraj v hišo prišel - žal ne zame - ravno tak imac, kot si ga želim. Sexy, ni kaj.

Dr M. hvala za nasvet glede grafe.

borchi ::

pomoje se sedaj ne splača kupovat imac-a (že nekaj časa se šušlja o prenovljenih imac-ih in cenejših). če rabiš mašino takoj in ne boš pogrešal os x, ni kaj dosti za razmišljat.
l'jga

Glodko ::

Poglej si po forumih težave zaradi nabiranja prahu pod steklom iMaca - kar zgleda kot lise in te precej moti med vsakdanjim delom. In pa Applovo politiko glede mrtvih pik zaslona in spet poglej po forumih da niso tako redke. Bil sem pred isto dilemo 1 mesec nazaj, sam sem izbral PC, sedaj uživam na i7 in če se kadarkoli kaj zgodi lahko odnesem na servis samo pokvarjeno komponento.

__Devil__ ::

Točno tako.

JureT ::

PC it is. Odločitev sprejeta. :)

deadbeef ::

Vzemi dober PC popapca imac-a v performancah kadar hočeš.

Glodko ::

Da izlijem še malo žolča, sam sem se odločal 3 tedne kaj naj vzamem, na koncu je iMac odpadel zaradi sledečega:

1) iMac ima samo eno leto garancije (lahko jo sicer podalšaš pri določenih prodajalcih, vendar je to potrebno doplačat in pri 1500EUR je takšna zaščita že kar drag dodatek)
2) razmere v katerih kupujemo v SI so daleč vstran od tistih v USA (naša plača je nekje 800EUR računalnik stane 1500EUR, USA standard je višji in tudi cena iMaca je tam nižja, poleg tega imajo veliko ugodnosti, recimo študentski popust in brezplačen iPod Touch - katerega je moč prodat naprej in s tem znižat strošek samega iMaca)
3) tehnično slabo podkovani prodajalci (so izjeme ki potrjujejo pravilo)
4) vsaka tadruga trgovina te želi nategnit z dodatnim plačilom za tipkovnico
5) kot sem že omenil, zaradi očitno čudne zasnove ventilatorjev se v iMacu slej ali prej nabere pod zaslonom prah ki spominja na lise, četudi prah očistiš se zaradi odstranitve stekla v domačem okolju še hitreje potem nabira prah
6) Apple tolerira kar do 7 mrtvih pik preden ti v garancijskem roku zamenjajo zaslon
7) v iMacu se nahajajo večinoma komponente iz sveta prenosnikov ki niso tako zmogljive kot tiste v stacionarcih - čeprav je iMac stacionarc
8) (subjektivno) slabo rešena plastika na zadnjem delu kjer se takoj pozna vsa umazanija - rabiš pa le prižgat gumb za vklop! Skoraj vsak iMac dobi tam tako lepo mastno packo kjer ljudje posegajo po gumbu za vklop
9) OS X je prednost in pomankljivost, če imaš kakšne Windows programe za katere ni alternativ si na Macu mrzu - poganjanje VirtualBoxa ravno ni doživetje kakršnega obljublja OS X
10) ko uporabnike vprašaš zakaj točno je OS X boljši 98% ne zna nič konkretnega odgovorit, razen tega da ni virusov in da dobro deluje - to lahko dosežeš tudi na Win based mašini (virusom se ne moreš čisto ognit se pa da zdesetkat možnosti za nevšečnosti)
11) domače servisiranje odpade, če želiš recimo zamenjat disk rabiš odstranit monitor WTF ;((
12) če se nekaj pokvari si brez računalnika dokler ne pride s popravila, na PC-jih takrat zadegaš notri kak star HW in je rešen problem dokler je na servisu
13) obsojen si na glossy zaslon
14) specifičen problem ki se nanaša samo na 24" vstopni iMac -> grafika GF9400 je v bistvu integrirana in ti koristi sistemski ram, kakorkoli za 24" zaslon je že kar švoh, tako da igre odpadejo, tudi večje število odprtih oken že zna povzročit opazen lag v odzivnosti na zaslonu
15) (subjektivno) zanič priložena miška, ki jo Apple sarkastično imenuje Mighty Mouse (mene je roka bolela po desetih minutah, da ne govorim o tistem ščegiju na sredi) - če jo želiš zamenjat dodaten strošek
16) nadgradnja takorekoč ni možna
17) če se kaj bolj ukvarjaš z glasbo boš najverjetneje pogrešal prisotnost kakšne boljše ločene zvočne kartice
18) nikoli v naprej ne izdajo kaj in kdaj se bo nadgradilo, recimo danes kupiš iMaca za 1800EUR, čez en teden pride ven prenovljen iMac, tvojemu pa se spusti cena na 1450EUR in si elegantno vrgel čez oken 350EUR.
19) neverjetno močan čredni nagon Apple userjev - recimo najbrš veš da je Apple predstavil ta mesec nove iPode, vse posodobitve ki so bile bi lahko strnil v tole: večbarven shuffle, nano s 0,8MP kamero, iPod Touch z hitrejšim CPU in dodaten model z 64GB spomina, Classic zopet z 160GB diska. Recimo za tole Apple dela event in ne boš vrjel uporabniki so čist nori, že nasledni dan zaslediš oglase da prodajajo rabljene nanote, samo zato da bodo kupil novega ki ima vgrajeno 0,8MP kamero (saj ne da bi ta kamera ne obstajala v 5 let starih mobilnih telefonih) in recimo nelogična odsotnost kamere ki so si jo vsi želeli v novem Touchu, ne moreš vrjet ampak uporabniki so to celo zagovarjat začel, češ saj kaj ti bo kamera v Touchu če jo pa že imaš na telefonu (ne vem zakaj so potem tako planil po novem nanotu), če bi takole prepakirano staro tehnologijo predstavil ATI, Intel,... bi ga živega požrli. Zgolj primer močnega črednega nagona.

Navedel sem samo minuse, pluse ti vsiljuje na vsakem koraku Apple s svojim agresivnim oglaševanjem!

Sam sem si za ta denar kupil lično mATX ohišje proizvajalca Lian Li, matično Rampage II Gene, Core i7 920, 3x2GB Dominator rama, 640GB diska, Corsair napajalnik, Noctua hlajenje in Radeon HD4850. Ostalo mi je še vedno 300EUR denarja od tistih 1500EUR (kar bo ravno dovolj zate za monitor, ali če dodaš še 200EUR in dobiš res high end zaslon).

Pa prosim sedaj brez vojne.

steev ::

Plosk plosk.
Tukaj vojne sploh ne more biti. Ker si atomsko vrgel na apple.
:|

Dr_M ::

Jaz bi se strinjal predvsem z 19. tocko. Ampak pravzaprav to velja za vse.
Nekateri bodo vedno pljuvali cez nasprotni tabor in hvalili svojega, ne glede na vse.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

opeter ::

Lepo napisano. Sam sem Apple uporabnik že ohohoho let, ampak vse kar si ti, Glodko zgoraj napisal, je (žal) res.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

borchi ::

pravzaprav polovica stvari ni res, oziroma je nerelevantno (koji kurac je važno ali so apple userji prebogati butlni?!), ampak ker Glodko noče, da se prepiramo...

(apple+pc guy)
l'jga

roli ::

@Glodko: Vsekakor si zadel glede kar nekaj zadev. Ampak pri ostalih si pa močno brcnil v temo.
15) (subjektivno) zanič priložena miška, ki jo Apple sarkastično imenuje Mighty Mouse (mene je roka bolela po desetih minutah, da ne govorim o tistem ščegiju na sredi) - če jo želiš zamenjat dodaten strošek
Če si sam doma sestaviš računalnik ne dobiš miša zraven. Ja magični mišak je bolj kot ne malo čudna miš samo saj si ga dobil zraven in nimaš nekega problema ga zamenjati - nihče te ne sili da ga uporabljaš.

3) tehnično slabo podkovani prodajalci (so izjeme ki potrjujejo pravilo)

To pri nakupu nima popolnoma nobene veze če veš kaj kupuješ. Saj tudi, ko kupuješ PC ne sprašuješ prodajalcev, ker so v veliki meri budale (seveda so izjeme samo večini se po domače povedano je***). V Sloveniji nažalost nimamo tistih Applovih genijev:D.

5) kot sem že omenil, zaradi očitno čudne zasnove ventilatorjev se v iMacu slej ali prej nabere pod zaslonom prah ki spominja na lise, četudi prah očistiš se zaradi odstranitve stekla v domačem okolju še hitreje potem nabira prah

Znan problem, ki pa ni nujno problem povsod. Vsaj pri mojem nekaj več kot dve leti starem iMacu se še ni pojavil. Trkam po mizi. Seveda imajo tudi različne PC komponente serijske probleme.

6) Apple tolerira kar do 7 mrtvih pik preden ti v garancijskem roku zamenjajo zaslon

Dvomim da je edini!

9) OS X je prednost in pomankljivost, če imaš kakšne Windows programe za katere ni alternativ si na Macu mrzu - poganjanje VirtualBoxa ravno ni doživetje kakršnega obljublja OS X

Nekateri smo problem rešili z nakupom maca in PCja. Samo PC uporabljam za igre, ostal software, ki ga rabim je pa ali multiplatform ali pa mac specific (iPhone aplikacije). Vsekakor rabiš nekaj časa za najti alternative...

17) če se kaj bolj ukvarjaš z glasbo boš najverjetneje pogrešal prisotnost kakšne boljše ločene zvočne kartice

iMac ponuja optične izhode (nevem kako je z vhodi), pa navadne 3.5mm vhode/izhode. Karkoli več pa je komot mogoče dobiti z firevire/USB zvočno.

14) specifičen problem ki se nanaša samo na 24" vstopni iMac -> grafika GF9400 je v bistvu integrirana in ti koristi sistemski ram, kakorkoli za 24" zaslon je že kar švoh, tako da igre odpadejo, tudi večje število odprtih oken že zna povzročit opazen lag v odzivnosti na zaslonu

In glavna točka zaradi katere sem se praktično sploh spustil v ta post. Ne morem verjeti! A si v resnici testiral kdaj zadevo? Meni je 2.0GHz iMac z 1GB RAMa in Radeonom HD2400XT predvajal 15 standadrnih xvidov hkrati. Medtem je komot delalo preklaplanje med okni z animacijami (brez posebnega štekanja)... Tako da ja vsekakor odprata okna ne bodo delala probelmov. Ker imam tudi sam praktično nonstop po 100 zavihkov v firefoxu, 5 oknov od finderja, kak photoshop, par oken xcodea, morda še kak Unity (za izdelavo 3D iger), da malenkosti kot so MSN ne omenjam. To lepo sfolga delati tekoče. Torej Mac OS zna malenkost slabši HW kar dobro izkoristiti - seveda pa čudežev spet ne mora delati.

To so nekatere točke ob katere sem se spotaknil. Tako kot sem rekel - nekatere držijo, druge ne, spet tretje so čisto subjektivne...
http://www.r00li.com

BALAST ::

PC it is. Odločitev sprejeta. :)

Drži se tega in niti ne pomisli na Appla!

Roadkill ::

Zanimiva tema.

Jaz sem pa celo tak čudak, da mi ni všeč Mac OS. Vem, da se enim to zdi neverjetno, ampak meni osebno je grd in nefunkcionalen. :)
Ü

opeter ::

Saj, problemi so tudi v Finderju, ki jih Apple iz meni neznanega razloga noče odpraviti, recimo nekaj primerov:
1.) povečava/razteg oken - razen v spodnjem desnem kotu, okno ne moreš povečat
2.) merge funkcija - v osnovi tega ni v MacOS-u (na srečo pa ima to funkcijo ForkLift, tako, da je združevanje map karseda enostavno sedaj, brez bojazni, da bi izgubil/prepisal obstoječe datoteke)
3.) resource forki (in razni .dstore ipd. datoteke) so po tolikih letih in predvsem zamenjave osnovnega ogrodja še vedno prisotni
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ManDriver ::


Sam sem si za ta denar kupil lično mATX ohišje proizvajalca Lian Li, matično Rampage II Gene, Core i7 920, 3x2GB Dominator rama, 640GB diska, Corsair napajalnik, Noctua hlajenje in Radeon HD4850. Ostalo mi je še vedno 300EUR denarja od tistih 1500EUR (kar bo ravno dovolj zate za monitor, ali če dodaš še 200EUR in dobiš res high end zaslon).Pa prosim sedaj brez vojne.


In sedaj, ko boš na to krasno konfiguracijo namestil Visto ali W7 se bo zate pričela era neizmernih užitkov....

LP,
ManDriver
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Ciho ::

Visto ali W7 je potrebno še plačati, tako da ostane le še 150 EUR.

Glodko ::

Sem pričakoval da se bo kdo spotaknil :)). Samo na hitro da potalam kontre :D

Rolih Andrej glede mišaka imaš prav, ampak ne pozabi da je gotovo vštet v ceno iMaca (sicer pa dokaži da Apple prilaga miš zastonj, da ne bom živel v zmoti) v primeru da ti ni všeč moraš kupiti drugo, torej dvojni nesmiselen strošek.

Da prodajalec v trgovinah ki so namenjene izključno prodaji Apple produktov ne ve recimo kakšen je RPM diska v iMacu se mi zdi porazno. Pod črto so še vedno prodajalci računalnikov in ne parfumov v Mullerju. Da ne omenjam da sem 14 dni po izidu novih MBP 13" prišel v trgovino da bi se malo pozanimal kako je z njimi in prodajalec ni vedel da imajo integrirano baterijo (mene je gledal po strani ko sem mu to povedal, potem pa hitro skočil na Apple stran in preveril). V mislih sem torej imel predvsem takšne prodajalce. Promotorjev nisem izpostavljal, samo da jaz razložim promotorju kaj je to Time Capsule se mi tudi ne zdi ravno v redu (lahko bi vsaj toliko poskrbeli in jim povedali kaj je kaj v liniji že tako maloštevilne Apple družine).

Glede zaslona, praha in mrtvih pixlov. Ne bi se ob to spotikal če ne bi bil točno vezan na priložen zaslon (poganjat namizje na dodatnem zaslonu pak ni smisel saj ti 24" zaslon že sam zakrije precej delovnega prostora). Pri PC-ju si lahko sam zmišljuješ in če rabiš profi zaslon ga sicer tudi temu primerno plačaš, a ima potem več kot 1 leto garancije in pogosto tudi dead pixel policy.

Mandriver da še tebi odgovorim. Če potegnem primerjavo z avtomobili.

Recimo danes si kupiš Ferrarija, popoldne ga greš prevzet, se z njim nekaj uric voziš, pobereš marsikateri zavidljiv pogled in potem vesel avto parkiraš v garažo.
Lahko pa danes kupiš starega Mustanga, ogrodje popolnoma popraviš, prebaravaš, naročiš originalne dele, jih mogoče malce prirediš, urediš notranjost,.... in se greš vozit po enem ali več letih veselih in manj veselih trenutkov.
V prvem primeru si dobil dozo adrenalina in nekaj potrditev mimoidočih. V drugem primeru dobiš tudi nekaj potrditev mimoidočih in adrenalina, ampak poglavitno da dobiš samopotrditev, zaupanje vase in veš česa si bil sposoben in ko avto zvečer parkiraš veš da si mu vložil nekakšno dušo. Ferrari je seveda dobra mašinca ampak ko ga zvečer zapelješ v garažo veš da imaš ogromno luknjo v denarnici in da pravzaprav niti ne veš veliko o avtomobilih in da ne bi znal zamenjat niti žarnice če bi bilo potrebno. Gre se za tisti občutek ki ga oglašujejo v reklamah za bančno kartico, tisti "neprecenljivo". Mislim da mi ni potrebno razlagat kaj je kaj v podobni zgodbici iz PC/Mac sveta.

Ciho za študente FRI je W7 in podobno brezplačno. Sicer pa je tema pointless ker se je avtor očitno že odločil.

IceIceBaby ::

Tale avtomobilistična primerjava je pa čist mim :) Če prav razumem primerjaš sestavljanje PCja z obnovo oldtimerja? :)

Silver ::

Seveda, pri Applu drago plačaš šminko in ne rabiš bit ne vem kako podkovan kar se tiče računalniške pismenosti, pri PC-ju pa imaš na voljo več izbire pri delih in vzameš boljše tiste stvari, ki so ti pomembne, seveda znaš celo nekaj o računalnikih in ga sestaviš sam, prilagojenega svojim potrebam.

blackbfm ::

Nekaj izbire je, ampak vseeno visokocenovne komponente ne gredo skup z nizkocenovnimi tako da si malo falil s tole izjavo.

Silver ::

Dokler je kompatibilno gre vse skup. :)) Kako smiselno je to skupaj metat je pa drugo.
Definitivno pa za isti denar, ki ga vložiš v iMac dobiš visoko-kvalitetne PC komponente, tu kar brez skrbi. Ne rabiš nabavljat Assembled in China, Made of Rice. :P Kišta za 1000EUR ni kar tako, pa če želiš/rabiš še profesionalni monitor za 500EUR pa si "nadmudril" najmočnejšega iMaca za huhuhu. :)

Koliko izbire imaš pa pri Applu? Če ne najdeš dovolj izbire pri PC komponentah, potem definitivno ne veš kje iskati.

Dr_M ::

e rabiš nabavljat Assembled in China, Made of Rice.


(se dobro, da ne ves, da vse te komponente za pc in apple prihajajo iz iste fabrike)
No sej, lepo da se tolazis z ignoranco. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ManDriver ::



Mandriver da še tebi odgovorim. Če potegnem primerjavo z avtomobili.

Recimo danes si kupiš Ferrarija, popoldne ga greš prevzet, se z njim nekaj uric voziš, pobereš marsikateri zavidljiv pogled in potem vesel avto parkiraš v garažo.
Lahko pa danes kupiš starega Mustanga, ogrodje popolnoma popraviš, prebaravaš, naročiš originalne dele, jih mogoče malce prirediš, urediš notranjost,.... in se greš vozit po enem ali več letih veselih in manj veselih trenutkov.
V prvem primeru si dobil dozo adrenalina in nekaj potrditev mimoidočih. V drugem primeru dobiš tudi nekaj potrditev mimoidočih in adrenalina, ampak poglavitno da dobiš samopotrditev, zaupanje vase in veš česa si bil sposoben in ko avto zvečer parkiraš veš da si mu vložil nekakšno dušo. Ferrari je seveda dobra mašinca ampak ko ga zvečer zapelješ v garažo veš da imaš ogromno luknjo v denarnici in da pravzaprav niti ne veš veliko o avtomobilih in da ne bi znal zamenjat niti žarnice če bi bilo potrebno. Gre se za tisti občutek ki ga oglašujejo v reklamah za bančno kartico, tisti "neprecenljivo". Mislim da mi ni potrebno razlagat kaj je kaj v podobni zgodbici iz PC/Mac sveta.


No glej. Ravno te duše, ki jo omenjaš, in ki je za "merjenje" uporabniške izkušnje ključna, pa Win mašina (za moje pojme) nikoli ne bo imela, pa lahko še takšne high-end komponente skupej namečeš. Govorim iz lastnih izkušenj, Windowse uporabljam (prostovoljno ali neprostovoljno) že več kot 20 let...
Primerjava hardware-a Mac vs. PC pa je tako ali tako irrelevantna.

LP,
ManDriver
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

Glodko ::

Se bom raje zadržal. Nisi me razumel in preko foruma me tako in tako tudi ne moreš. LP

JayKay ::

malo pomislite: primerjate brand workstation in doma sestavljen pc. Primerjate raje kakšen HP ali Dell workstation in maca. Razlika ni tak velika.

ManDriver ::

Se bom raje zadržal. Nisi me razumel in preko foruma me tako in tako tudi ne moreš. LP


Očitno te s takšnim načinom primerjave res nisem razumel. Vse pa kaže da nisem edini....

LP,
ManDriver
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

i5 ali i7 procesor ??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9112083 (11188) SuperVeloce
»

Nakup: iMac ali PC? :)

Oddelek: Pomoč in nasveti
456498 (5334) Mr Hilter
»

Vrednost računalnika?

Oddelek: Strojna oprema
201964 (1535) Blinder
»

Apple iMac. Ali se izplaca?

Oddelek: Kaj kupiti
384108 (3006) Matty
»

Apple osvežil iMace

Oddelek: Novice / Grafične kartice
255578 (3340) thezerox

Več podobnih tem