» »

Kabli inducirajo motnje na HDTV

Kabli inducirajo motnje na HDTV

miranpozar ::

Že dalj časa se spopadam s problemom motenj na televizorju. Čez cel ekran počasi potujejo diagonalne črte, med sabo odmaknjene približno centimeter. Pred časom sem ugotovil, da pridejo motnje po SiOL IP TV UTP kablu, zato sem postavil vmes switch in zadevo je toliko odpravilo, da se motenj _skoraj_ ni opazilo več. Ker sem glede audio-video aparatur precej natančen, čeprav zopet ne pretiran audio-video-fil, in ker me je gripa ki razsaja za cel teden zadržala doma, sem se odločil zadevo sanirati kot je treba. Ker so vse moje aparature precej križem-kražem povezane, mi dolgo ni bilo jasno od kod te motnje, saj je včasih pomagalo odklopit nekaj, drugič drugo, tako da sem bil precej zbegan. No tokrat sem se odločil vse izklopiti in podreti in začeti zopet vse od začetka. Sistem v dnevni sobi je sledeč:
- 42" HD plasma LG 42PC3R
- Logitech Z-680 (surround zvočniki)
- dreambox DM 500-S sat
- IAD81 HD SiOL TV set top box
- Pioneer DVD 393
- Marantz receiver SR39 (Hi-Fi Jamo zvočniki)
- Marants CD4000
- Xbox
- Playstation 2
V ropotarnici, ki je soba oddaljena cca 10m se nahajajo SiOLov "komunikacijski prehod", router, gigabitni switch in media server. Od tod potujejo preko podstrešja dva UTP kabla (en za LAN, drugi samo za SiOL TV). Na strehi je 90 cm satelitska parabola s tremi glavami, katere cca 20m kabla gre direktno v Dreambox.

No, danes sem ugotovil, od kod prihajajo motnje, pa tudi verjeten razlog zakaj! Črte na ekranu se pojavijo samo ko se kakorkoli v sistem vklopi kateri od kablov, ki pridejo iz ropotarnice, oziroma satelitski s strehe. Ok, si rečem, grem tja, izklopim enega po enega in bom ugotovil kateri je kriv, verjetno ga moti, ker je tam switch in SiOLov modem na drugi električni vtičnici. Izklopim vse, motnje so še vedno tu! Očitno se na tej razdalji v kable nekaj inducira! Razmišljujoč v tej smeri ugotovim, da motnje nastanejo tudi (sicer manj opazno), ko sta vklopljena zadnji par - surround zvočnika, čeprav je komplet celo izklopljen iz električne vtičnice - enostavno povlečem ven kable zadnjega para in rahle črte izginejo. To tudi nekako razloži, zakaj je switch "pojedel" motnje na SiOL TV povezavi.

Tukaj zdaj moram povedati, da živim 300m zračne razdalje od ogromne RTV oddajne antene na Belem križu! Sem skoraj prepričan, da je to krivec. O svojem zdravju zdaj raje ne bi niti razmišljal :(

Ker ne gre drugače, te kable moram imeti povezane je moje vprašanje, kako naj to težavo odpravim? Obstajajo kakšni posebni "shielded" kabli? Bi bila rešitev ozemljitev vseh koncev? Kaj naj naredim?

Upam, da sem vprašal na pravem koncu, če ne, pa me napotite kam, kjer lahko dobim informacije o takšnih težavah. Hvala.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

KandazaR ::

Zamenjaj utp kable za ftp (ma not zaščito). Druga stvar pa (vem da ni moja stvar) a potrebuješ sedaj ko maš siol še satelitsko?

miranpozar ::

Kabla sta že FTP. Problem je, da se motnje selijo na TV tudi preko sat kabla in surround zvočnikov!

Kar pa se SiOLa tiče, pa upam, da se šališ, ali si mislil vprašati obratno - zakaj imam še SiOL, ko pa imam sat? Ta SiOL imam namreč samo zaradi moje drage, ker hoče gledat neke slovenske programe in HBO, sicer pa je kvaliteta slike KATASTROFALNA (kot da bi gledal Divx, lepo vas prosim), brez AC3 zvoka, vse prekodirano, fuj, pa Mediaseta nima kar bi nam primorcem precej ljubo bilo, da ne govorim o zanič "plus" vmesniku, itd... Satelitsko pa imam preko Dreamboxa, če veš kaj to pomeni, glede izbire kanalov 8-) , da ne govorimo o kvaliteti slike in zvoka 8-O Ob prvi priliki bom zanjo šel na T-2 optiko IP TV. Ampak ne zaidimo zdaj od mojega vprašanja...
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

Spajky ::

Miran, motnje ti lahko prihajajo tudi preko napajanja, tako napajalniki (plastik fantastik switching škatljice) ali preko 230V. Kaki filter (prednapetostna s RF filtrom zna pomagat); sposodi si in probaj! Lahko ti pa tudi kot so ti navedli pomaga zamenjava Lan kablov.

Možno je tudi, da ti tolče v žice (tudi napajalne od 230V) kaki signal z belokriškega oddajnika (kaki harmonik srednjevalovca!) ali pa celo Plazma seva kako motnjo (njegov interni napajalc), pa jo veselo lovijo ostali kabli, če so predolgi ali kake aparature, saj danes je vse bolj slabo oklopljeno, samo plastika.

Ni kaj drugega kot izprobavat. Možno tudi, da imaš slabo ozemljitev/ničenje v bajti. Ko bom mel čas (sem zdej v krizi), te kaj pokličem, pa se ti oglasim, če še ne boš uspel rešit! ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

miranpozar ::

Spajky, dragi sosed, ti poznaš naše belokriške tegobe. Vedno dobrodošel.
Pomislil sem na slabo elektriko, hiša tudi ni novejša, ozemljitev je po mojem tudi bolj tako-tako. Pa sem izklopil vse aparature iz vtičnic in pustil naprimer samo TV in SiOL dekoder, tudi medsebojne A/V kable vse pometal stran. Slika tip-top. Priklopim dovodni UTP za SiOL in gotovo ;(
Odklopim SiOL in tokrat vključim samo Dreambox in TV. Vse OK. Vtaknem sat coax in spet črte počez :(
Če bi plazma ali katera druga naprava sevala, potem bi bile motnje tudi, ko "dovodni" kabli (UTPja in sat coax) niso priklopljeni.
Zdaj bom splezal na podstrešje, da vidim, kaj bi lahko bilo tam sumljivega, čeprav kolikor se spomnim ni drugega kot leseni tramovi in prah.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

balocom ::

Kaj pa če bi povezal z debelo žico maso vse tistih SiOL škatlic, stikala, ter ostalih zadev okrog tv-ja?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

iank ::

Vidim, da nisem edini na BelemKrižu s temi težavami... Sam sem že praktično diplomiral s temi motnjami. Isto ugotovil, da je kriv SAT sprejemnik (sem ga celo ozemljil in ne pomaga kaj dosti). Od tu naprej pa nisem več pameten, mogoče bi lahko probali s kakšnim galvanskim ločilnikom???

Če je še kakšna ideja pride vsekakor prav, se priporočam. Lahko pa dodam, da če izkopim SAT sprejemnik (anteno, scart) motenj ni več, pa kljub temu imam še vedno priklujčen IPTV, DVD, navadno anteno, ... tako, da je krivec sigurno SAT.

baresi ::

Probaj malo prestavljat modulator na sat sprejemniku.
lp baresi

TESKAn ::

Poskusite še s feritno dušilko - take, kot so recimo na USB kablih ali VGA kablih, ko imaš na obeh koncih pred konektorjem eno tako bulo. No v glavnem rabiš okrogel ferit in potem naviješ gor kabel enkrat ali dvakrat. Na enem seminarju o EMC motnjah je predavatelj rekel, da zna delat čudeže glede motenj :).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

LordTado ::

črte na ekranu so lahko brum,ki ti lahko pride po ozemlitvi!
ker sta ozemlitev in masa signala na istem potencialu...

priklopi brez ozemlitve itak so verjetno plastična ohišja ali?

iank ::

Glede ozemljitve, sem tudi na to pomislil. Navadna antena je ozemljena s sondo v terenu (drugih ozemljitev ni) mora pa biti, ker brez te ozemljitve je televizija delala veliko težav (100 hz televizor sony), sama se je ugašala, spreminjanala kanal, zamrznila, ... šele po ozemljitvi antene se je stanje umirilo. Res pa je, da se od takrat tudi pojavlja več motenj...

Kaj je ta varianta s feritna dušilko ? kje se da to nabavit, da probam ? in ali se to montira na SAT kabel in antenski kabel neposredno ob vhodu v komponento ?

Nekako sem omilil motnje (jih je še vedno dosti ampak se nekako da gledat tv), tako, da sem zamenjal vrstni red povezave komponent (zgleda, da če nekako "zmanjšaš" signal se tudi zmanjša število motenj). Ampak ni to to.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slaba slika na vseh digitalnih TV, dobra na analognih CRT TV

Oddelek: Zvok in slika
247647 (5574) Senitel
»

Katerega internetnega ponudnika oz. paket izbrati

Oddelek: Omrežja in internet
112687 (2513) Senitel
»

Lastovka TV

Oddelek: Zvok in slika
3913855 (4380) Scorpia
»

ADSL TV @ SiOL (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Omrežja in internet
65956321 (16645) dinozaver7
»

Siol tv in kakovost slike

Oddelek: Omrežja in internet
496373 (4837) Tilen

Več podobnih tem