» »

Siol tv in kakovost slike

Siol tv in kakovost slike

medenjaki ::

Pozdravljeni

Pred kratkim sem iz dobre vere prestopil iz T-2 na Siol (optiko) na siol trio paket po vključitvi televizije sem opazil da televizija ni tako kakovostna kon pri konkurenčnem operaterju! Skoraj na vsakem programu se pojavljajo kockice ki popačijo obraz,pokrajino in predvsem se to opazi pri športnih kanalih.
Po večkratnih klici,e-mailih se mi več ne da ukvarjati z njimi enostavno bom prekino pogodbo in če mi naložijo pogodbeno kazen prijavo na APEK in pristojne organe .
Povejte kaka je rešitev da odpravim te kocke?


Prilagam kopije dopisov z siolom e-maili si sledijo od spodaj gor:
LP

Grega


SIOL 3 Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za vaše elektronsko sporočilo.

Kot je bilo že napisano je to stvar kodiranja. T-2 v svoje omrežje spušča višji "bitrate" kot pa mi, zato so te motnje pri premikanju manj opazne. Za primer si lahko vzamete DivX film, ki ima konstantni bitrate in mu ob hitrem premikanju zmanjka podatkov za natančnejše procesiranje slike. Isto je pri IP TV-ju.

V primeru dodatnih informacij nam lahko 24 ur na dan pišete na elektronski naslov info@siol.net. Z veseljem vam bomo pomagali.

Lep dan še naprej vam želim
Urban Drnovšek,
Sektor za tehnično pomoč uporabnikom
Telekom d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana

T: 080 1000
Fax: + 386 1 473 00 17
http://moj.siol.net/narocilo
http://pomoc.siol.net/
________________________________________
From: GreGa [mailto:medenjaki@email.si]
Sent: Saturday, May 03, 2008 6:47 PM
To: 'Telekom Slovenije'
Subject: RE: Siol tv

Pozdravljeni

Mislim da ni problem v kablu (UTP) povezava med modemom in tv komunikatorjem ampak v samem komunikatorju ki ni tako kvaliteten kot drugi komunikatorji.Sem preizkusil na dveh televizijah analogni (Sony) in lcd (LG 84cm široki) in na obeh so se pojavljale kockice le na analognji manj.Preizkusil sem tudi menjati kable (UTP) med modemon in komunikatorje 2x 2,5m in enega 1 meter ampak slika je bila še vedno kockasta ,kocke pa se največkrat pojavljajo na domačih kanalih in predvsem na športnih ko se hitro menjujejo kontrasti in hitri gibi tako da včasin ni za gledat.
Prosim da se moja IP televizija uredi tako da se bodo tv kanali lahko normalno gledali( preizkusite z drugim komunikatorjem ne z Sagemom ker mislim da ni kvaliteten) ,če pa se ne da urediti pa prosim da se naročniško razmerje prekine.



From: Telekom Slovenije [mailto:info@siol.net]
Sent: Saturday, May 03, 2008 9:57 AM
To:
Subject: Re: Siol tv

SIOL 2 Spoštovani,
veseli smo, da ste se z vprašanjem obrnili na nas.

Ni problem toliko v TVju, ampak najbrž v samih kablih, ki povezujejo modem in TV Komunikator. Ste poizkusili s krajšimi oz. bolje zaščitenimi. Ali TV Komunikator v Mobicentru ni kazal podobnih težav, kjer so predvidevam preizkusili TV Komunuikator na LCD TVju? Kateri športni kanali so najslabši? Sicer je lahko tudi kot je kolega prej povedal, da če je LCD TV velik in recimo full HD, da enostavno mora zapolniti vrzel med slabšo ločljivostjo slike, ki jo prejema (navadno PAL) in to, katero sam podpira (če je ta 1080p je razlika ogromna) in to ne stori dobro oz. je to vidno le ko se gleda na kratki razdalji. Če imate priklopljeni preko HDMIja preverite prosim še na testnem HD kanalu, če imate podobne težave


Lep dan še naprej.

Edi Šribar
Tehnična pomoč uporabnikom
Telekom Slovenije, Stegne 19, 1000 Ljubljana
F: 01 500 6588
E: info@siol.net
080 1000
http://www.siol.net
http://pomoc.siol.net

________________________________________


Pozdravljeni

Potem takem vi pravite da je kriv moj lcd televizor potem pa mi prosim povejte kako to da sem pri operaterju T-2 imel sliko tako kot se šika?

Lp




SIOL 1 Spoštovani,
zahvaljujemo se vam za vaše elektronsko sporočilo.

Napaka ni na liniji, saj je linija do vas 100/100 mega, ter glede na to da ste na optiki brez napak. Težava je namreč ravno v lcd tvju
in našem kodiranju slike. Težava ki jo imate ni ravno kockanje, kot bi se dogajalo če bi imeli slabo linjo, v tem primeru bi vam tudi
popačilo zvok. Gre se za to, da lcd preprosto ne more sprocesirati signala, zato so pri npr. nekaterih športih, še posebej pa pri
tekoči vodi vidne kocke. Če se gogaja da vam pači tako sliko kot zvok je pa problem lahko le še v kablu od modema do tv komunikatorja.

V primeru dodatnih informacij nam lahko 24 ur na dan pišete na elektronski naslov info@siol.net. Z veseljem vam bomo pomagali.



Lep dan še naprej vam želim
Črt Blažko Vugrin
Služba za tehnično pomoč uporabnikom
Oddelek za internetne storitve
Telekom Slovenije d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana



T: + 386 1 473 00 00
F: + 386 1 473 00 84
E: info@siol.net
080 1000


Pozdravljeni

Sem _________ in sem po prestopu z T-2 postal vaš naročnik paketa Siol trio (user:_____) .Pišem vam pa ker nisem zadovoljen z vašo televizijo Siol TV namvreč na lcd televizurju se mi pojavjajo kocke predvsem pri premikajočih predmetih,športnikih itd.Po večkratnih telefonskih pozivih in obisku pri Mursko Soboškem Mobitelu ter obisku vašega serviserja pri meni doma se še ta napaka ni odpravila .Zato vas prosim da mi to napako čimprej odpravite ker je gledanje televizije včasih nemogoče ,če pa to napako ne morete odpraviti pa ne želim več imeti vaših storitev.

PINki ::

Za njih to ni kockanje, tako da ti oni pac zagotavljajo svoje storitve tako kot morajo. Ti si se pac navadil na t-2. Samo ce te toliko moti pomoje imas kaksno moznost, da se prekine pogodba.

Lp:))

Senitel ::

Ja kot so ti že povedal (in je bilo že precej napisanega tudi na tem forumu) Siol rekompresira vse svoje programe v nižjo kvaliteto/manjši bitrate. Sicer pa ta tema bolj spada v omrežja in internet.

blackmack ::

Ja problem tega je ravno v samem bitrateu oz. načinu kodiranja. T2 slike ne prekodira in jo tako kot jo dobi spušča v omrežje in ta stream zavztema okoli 6-9 mbitov. Siol pa, da sliko spravi do čim več uporabnikov, tudi tistih ki so bolj oddaljeni od centrale to sliko prekodira na okoli 3 mbite. To se pa pozna pri hitrih prizorih in bolj zahtevnih slikah, da se to ne da spravit v ta stream. Tako nastajajo večje kocke - se ne vidijo podrobnosti.

Je pa slika na Siol res porazna. Sem danes gledal eno oddajo na ZDF. Same vlke kocke, sploh ne vidiš podrobnosti.

A na T2 si tud mel brobleme da se slika ne preklaplja vredu med 4:3 in 16:9 načinom, ampak jo raztegne samo gnavzgor in navzdol? Pri Siol to zabava na nekaterih programih ORF, RTL, včasih PRO7, VOX...

Zgodovina sprememb…

medenjaki ::

Pozdrav

Na T-2 sem tudi imel te probleme(A na T2 si tud mel brobleme da se slika ne preklaplja vredu med 4:3 in 16:9 načinom, ampak jo raztegne samo gnavzgor in navzdol? Pri Siol to zabava na nekaterih programih ORF, RTL, včasih PRO7, VOX...)
ampak meni ni bil problem stisniti na daljincu na eno tipko :)

Lp

Grega

Spc ::

Jaz imam samo en stavek:
MPEG-4 Sux.

Najboljša slika pa je direkten DVB MPEG-2 iz satelita.
:)
 

BigFoot ::

^ Problem ni MPEG-4, ampak to da SIOL uporablja premajhen bit-rate.
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Veron ::

mpeg4 je trenutno v testni fazi. Preko friptv se da preko PCja spremljat, tko da probaj in primerjaj. :)

Spc ::

Ja sej je to.
MPEG-4 je optimiziran kodek, ki zasede majn pasovne širine zato tudi majnši bandwidth.

Pač uporabniku je tak vseeno kaka slika je .. samo, da je ..
:)
 

Veron ::

Hm sicer iz tvojih besed ne razberem če ločiš med: mpeg2 ki ima omejen bitrate (to kar je trenutno v omrežju aktivno) in mpeg4 (ki ga imajo samo testni uporabniki in tisti s friptv na pcju).

Na mpeg2 z omejenim bitratom se pri tekmah ob "hudi" akciji vidijo kot neke kocke, tega pri mpeg4 nisem opazil. Zato, ko bo mpeg4 komercialno zalaufal, tudi na STBjih, se bo dalo narediti realno primerjavo.

Sicer pa jo trenutno da narediti na PCju, magari če ima kdo čas in malo močnejšo linijo, da lahko spremla 2x siol tv na enkrat in ima ali 2 mrežne ali 2 pcja, da neko tekmo posname na obema pcjema (eden v mpeg2 - klasično in drugi v mpeg4) pa da primerjamo zadevo.

gruntfürmich ::

Jaz imam samo en stavek:
MPEG-4 Sux.

Najboljša slika pa je direkten DVB MPEG-2 iz satelita.
:)

spc, nismo že to obdelali, namreč da o kopresiji in kodekih nimaš pojma?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

20sdfj093f ::

Kako pa bodo providerji kot sta SiOL in T2 pohendlali menjavo ogromne količine STBjev vseh svojih userjev?

Kolikor vem, Amino110 ne zmore MPEG4... za motorolo 1510 in amino130 nisem prepričan, zmore ga pa motorola 1910 (ampak teh je itak malo).

LPd

krneki ::

Zakaj bi jih menjali? Jaz sem na svojega čustveno navezan!

PaX_MaN ::

Kako pa bodo providerji kot sta SiOL in T2 pohendlali menjavo ogromne količine STBjev vseh svojih userjev?

Mastno jim bodo zaračunali.

Ted ::

Povejte kaka je rešitev da odpravim te kocke?

Zelo enostavna. Siolu tisti STB zatlačiš nekam in vzameš kabelsko televizijo preko optike. Potem pa upaš da bo Telekom kmalu zalaufal DVB-C.
Mah...

KoMar- ::

T-2 ne bo nič mastno zaračunal... to počne samo SiLOL.

Yacksy ::

Jaz imam samo en stavek:
MPEG-4 Sux.

Najboljša slika pa je direkten DVB MPEG-2 iz satelita.
:)


Očitno nisi Tuš Telekom testni uprabnik za Mpeg4 IPTV ;)
Jaz se s tem ne bi strinjal. Daleč od tega.
Shit happens

SasoS ::

Vsaka rekompresija poslabša sliko. Če je original mpeg2 potem bo mpeg2 najboljši, če je mpeg4 pa mpeg4 :D

Dr_M ::

Ravno zaradi tega, sem pri telekomu narocil kabelko tv, ker sm pri kolegu gledu tisto zalost od iptv. Slika je bila, kot bi gledau film iz ene zelo zmatrane vhs.kasete.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Trdi ::

A ta rekompresija tudi kaj poveča zamik? Kolikšen je sploh zamik recimo enega športnega prenosa? Recimo na Siol TV, kabel, T-2, analogna ali satelitska slika?
Trdota d.o.o.

kihc ::

Tam okrog 2 sekundi, mogoče kakšna desetinka manj. To govorim za SiOL vs. navadna antena za tvslo in pop-tv.
x

BluPhenix ::

Lahko kdo kaj več napiše o tej kabelski TV preko optike? Je slika kaj boljša kot na IPTV?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Trdi ::

Tenkju, kihc. To ni veliko. A so vsi programi na teh dveh sekundah? Sem slišal, da imajo nekateri programi (HTV, stari sportklub...) manj zamika od drugih (ORF npr).
Trdota d.o.o.

Dr_M ::

BluPhenix: slika je odlicna. Mnogo boljsa, kot tist iptv. Zravn modema pripnejo se eno zadevco, kamor pride se en opticni kabel, vn pa koaxialc in to je to. Dela kot obicajna kabelska :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Spc ::

Bo hecno zgledalo ko bomo prišli na 100mbit down / 5up.
:\
 

BluPhenix ::

Hm no, to je pa že bolj zanimivo. Dr_M je slika optične kabelske telekoma primerljiva s T2jevo IP?

Edino kar me muči pri tej kabelski, je da sem videl samo pakete 1/1Mbit .. moram to še malo raziskat.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

misso ::

Je pa tudi hecno to, da prenos smučanja v kranjski gori sem na HRT2 videl za 2 sekundi prej kot pa na SLO 2, oba kanala na anteno lovimo. Da o drugih športih negovorim, hRT ima vedno prej sliko.....

Trdi ::

Hm. Predvsem me zanima, ali ima T-2 manj zamika od Siol TV-ja, to je glavna stvar.
Trdota d.o.o.

Tilen ::

Pomoje vas najbolj skrbi zaradi sosedov? Da ja nebi pri sosedu 2 sekundi prej žoga v gol padla ne? >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Trdi ::

Ne, skrbi me zaradi stav v živo. Hvala za skrb vseeno. Pozna kdo odgovor?
Trdota d.o.o.

robbe ::

Do zamika pride predvsem zaradi kompresije ali pa A/D pretvorbe.
Če sprašuješ konkretno za primerjavo med T-2 in SiOL, bi rekel da je manj zamika pri T-2, saj dodatno ne kompresira slike. Je pa res tudi to s kje dobi sliko. To nevem. :)
Se pa recimo pozna če gledaš tv preko DVBT ali pa preko klasičnega analognega signala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: robbe ()

Trdi ::

Do zamika pride predvsem zaradi kompresije ali pa A/D oz. obratne pretvorbe.

Če torej T-2 ne rekompresira, s tem pridobi koliko časa?

Imam sam kaj vpliva na ta zamik, ko enkrat dobim signal v hišo?
Trdota d.o.o.

r5r ::

Zamik je posledica tehnike kodiranja (iskanje vzorcev, sprememb). Sicer zamika zaradi samega prekodiranja (kot preslabe strojne opreme) ni, saj če bi bil, potem se bi s časom povečeval (procesira za nazaj).
And it makes me wonder.

Trdi ::

Ok, hvala, torej tu ni prednosti T-2 pred siolom.

Ne gledam zdaj na vsako sekundo, ampak nekako 5 sekund si težko privoščim. Menda se s pro receiverjem lahko ulovi signal pred procesiranjem, preden pride v studio na obdelavo, ampak to je pa seveda satelit. Zanimivo bi bilo videti, koliko je pa zamika glede na to sliko.
Trdota d.o.o.

Veron ::

SiOL mpeg4 je luštna zadevca, predvsem tiste slabosti pri športnih kanalih (oz. hitro premikajoči sliki) se izniči. Če primerjam T2 IPTV in Siol mpeg4 (oboje preko Scarta priklopljeno na CRT ali LCD TV) praktično ni razlike.

Verjetno se pojavi kaka razlika, če bi priklopili preko HDMI, vendar tega nisem probaval.

Spajky ::

@ Dr_M : glede kabelske preko optike:

...pride se en optični kabel, vn pa koaxialc ...Dela kot običajna kabelska...

Se pravi, da lahko gledaš pol na istem koaksialcu (tako kot na navadni kabelski) na dveh, treh TV različne programe hkrati? (za IPTV je treba za vsako svoj set top box) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

ToniT ::

@Spajky
Pri kabelski preko optike gre hkrati po optiki vseh ~100 kanalov. V bistvu gre za analogni signal.

Dr_M ::

Ja tista "skatlica" pretvori digitalni signal v analognega in ima lahko teoreticno neomejeno stevilo tvjev gor. Kot pri obicajni analogni kabelski. :)

BluPhenix: to nevem, ker mislm, da nism se vidu TVja pri T2, je pa definitivno boljsa slika kot pri siol tv. Minimalni paket je res 1/1, ampak lahko mas tut visje. Jest mam 20/20, osnovni telefon in kabelsko. Vse to pride 35€ na mesec. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Veron ::

Dr_M počakaj, da bo mpeg4 komercialno zalaufal in sem dokaj prepričan, da se boš tudi ti odločil za vsaj 1x iptv.
Je vseeno kar luštna zadeva EPG.

r5r ::

Za EPG ni potrebno imeti IPTV, za okoli EUR 100 se dobi DVB-S sprejemnik in antena ter posledično okoli 400 programov (nekateri z EPG) brez mesečnih stroškov. Bitna hitrost do 27500kb.

Trdi ::

Ekskjuz me? Kje to kupim, link do kakšne dobre strani, ki to pojasni? Ampak potem nimaš teh najboljših programov, ki so povečini plačljivi, oziroma so dostopni prek ponudnika, kateremu potem ti plačuješ za vse programe (Siol TV ali pa kakšen kabel recimo)
Trdota d.o.o.

Dr_M ::

Veron: nekoc sigurno, ampak dokler bo tako zanic slika, ne hvala :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

r5r ::

To, kateri programi so dobri, je čisto osebna odločitev.
And it makes me wonder.

gumby ::

Ja problem tega je ravno v samem bitrateu oz. načinu kodiranja. T2 slike ne prekodira in jo tako kot jo dobi spušča v omrežje in ta stream zavztema okoli 6-9 mbitov. Siol pa, da sliko spravi do čim več uporabnikov, tudi tistih ki so bolj oddaljeni od centrale to sliko prekodira na okoli 3 mbite. To se pa pozna pri hitrih prizorih in bolj zahtevnih slikah, da se to ne da spravit v ta stream. Tako nastajajo večje kocke - se ne vidijo podrobnosti.

Je pa slika na Siol res porazna. Sem danes gledal eno oddajo na ZDF. Same vlke kocke, sploh ne vidiš podrobnosti.

A na T2 si tud mel brobleme da se slika ne preklaplja vredu med 4:3 in 16:9 načinom, ampak jo raztegne samo gnavzgor in navzdol? Pri Siol to zabava na nekaterih programih ORF, RTL, včasih PRO7, VOX...


V 3Mbps se komot spravi lepa slika, pa še kak AC3/DTS zraven.
Omejen bitrate ni izgovor za gnilo kakovost slike in zvoka.

Za primerjavo: dve uri dolg MPEG4 film na dveh CD-jih pokuri ~1000kbps za video in 448kbps za AC3, kar je nekje polovica tistih 3Mbps. Slika je vseeno občutno lepša, da o zvoku ne izgubljam besed...
my brain hurts

krneki ::

2 pass encode naredi čudež. Poleg tega pa je zelo verjetno teh 3mbps pri siolu max bitrate, pri teh "2cd" filmih je ta v določenih segmentih tudi po 10mbps, kar občutno pomaga pri hitrih scenah.

SiOL je preveč grabežljiv in hoče čim več siol tv naročnikov s tem, da trpijo z gnilo sliko vsi. No hvala bogu da imam t2 optikus ;)

BluPhenix ::

Lepo tebi, nekateri smo pribiti na telekomovo optiko in potem kar berem, bom še nekoliko časa brez TV ... super so tile SiOLovci ...
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

SasoS ::

Vzami potem kabelsko preko optike...tam ni slika nič kompresirana, je pa res da nimaš EPG in VoD (če ti to kaj sploh pomeni, meni niti ni toliko pomembno...)

Trdi ::

BluPhenix, nekateri smo pribiti na telekomov ADSL, ne pa na VDSL, kaj šele optiko. :) Upam, da bo vsaj delala ta SiolTV, kvaliteta mi je pa v drugem planu, na žalost.
Trdota d.o.o.

BluPhenix ::

trdi, ja ampak če imaš telekomov ADSL imaš vsaj, če drugo ne možnost izbire ponudnika. Pri optiki pa je očitno tako, da tisti, ki ti jo postavi, tisti ti nudi storitev.

Mnja EPG je všečen, ko se ga navadiš.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Tilen ::

Pri optiki pa je očitno tako, da tisti, ki ti jo postavi, tisti ti nudi storitev.

Ravno zaradi tega poteka "borba" proti izgradnji vzporednih optičnih omrežij.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol uvaja digitalno kabelsko televizijo na optiki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11422507 (7894) alexz
»

IP ali kabelska TV

Oddelek: Zvok in slika
196135 (4424) Konlov
»

SiOL TV - slika & zvok na optiki

Oddelek: Zvok in slika
242732 (2294) Okapi
»

kdaj bo Siol začel v optiko pošiljat boljši iptv signal?

Oddelek: Omrežja in internet
303261 (2242) Pesimist
»

SiOL Trio vs T-2 Trojček

Oddelek: Omrežja in internet
349387 (7365) Mare2

Več podobnih tem