» »

Prodaja Macov upadla

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

«
1
2 3

Bellzmet ::

ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

Hja...bo pa kdo drug potem naredil takšen comp, če oni ne znajo...

opeter ::

...za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.


Ni problema. Appla več sam osebno ne bom kupil. Morda rabljeno robo na eBayu, ampak samo zaradi poganjanja svojega starega skenerja. Za vse ostalo pa imam poceni in solidno zmogljiv PC s Polkni.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

ripmork ::

Hja...bo pa kdo drug potem naredil takšen comp, če oni ne znajo...


I agree. V bližnji prihodnosti se zna najdet kaka še bolj direktna konkurenca Applu, ki bo bolj finančno dostopna.
Sicer pa nič novega; kriza je prizadela vse in Apple ni nobena izjema, tako da ni nekih preenečenj.

Ni problema. Appla več sam osebno ne bom kupil. Morda rabljeno robo na eBayu, ampak samo zaradi poganjanja svojega starega skenerja. Za vse ostalo pa imam poceni in solidno zmogljiv PC s Polkni.


Zanimivo, ponavadi tisti ki kupijo Appla ostanejo na njem.
Sam že nekaj časa od znancev ki so zagreti Apple uporabniki poslušam kako so Appli daleč boljši in stabilnejši, kake probleme so imeli prej na Windowsih, ipd... a začuda, sam z Windowsi nimam nikakršnih problemov - oziroma sem se naučil tako dobro skrbeti za sistem, da nimam nikakršnih težav, pa zelo malo časa zapravim za "maintenance" - in sem povsem zadovoljen. Appli so res fletni (in verjamem da imajo določene prednosti) a še vedno predragi za moje potrebe, pa premalo težav imam na trenutnem sistemu da bi migriral. V prihodnosti mogoče enkrat, če bodo karte v to smer kazale...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Prospekt ::

"ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart"

Še za 700 evrov ga ne znajo.

Icematxyz ::

Hm je pa s tem ko nisi bili sposobni dati na tržišče več kot je v tistem trenutku ponujal Intel z C2D zagotovo tudi kakšna psihološka meja padla.

Da Apple pač ni več Apple kot je bil nekoč...

Zgodovina sprememb…

techfreak :) ::

Nevem no. Meni se zdi MacBook super in je res dober izdelek. Njihov OS je super, hardware pa tudi.

Mogoče pa je prodaja upadla zaradi drugačne oblike/barve MBjev?

CoolBits ::

Prodaja upadla? Prav tako bi lahko bil naslov "prodaja se je povečala" odvisno kateri trg gledaš...
Na trgu namiznih je upadla ja... se je pa na trgu prenosnikov za toliko in še več dvignila... :)

PARTyZAN ::

Zelo glossy zaslon v kombinaciji z crno barvo, odsotnost kakrsnega koli fizicnega gumba na trackpadu (draganje ikon se nikoli ni bilo zabavneje!), "industry standard" mini display port brez prilozenih adapterjev (pri laptopu, ki stane 2k€!), manjkajoci FW port pri navadnih macbookih,...

Ce bi zdaj kupoval macbooka, bi sigurno raje vzel prejsnjo generacijo.

Luka Percic ::

Imo je upadla ker ne ponuja nič novega. Še vedno smo na dvojedrnih procesorjih, in 4GB rama je še kar naprej predrag(ddr3).

MyotisSI ::

V službi delam na PC-ju. WIN XP SP3
Vsak delovni dan ga najmanj 8-9 ur trdo gonim (namizno založništvo).
Ker ni bilo ćasa ni bil formatiran že 2 leti, v tem času se mi je sesul mogoče 2x (da sem mogel restartat).

Torej zakaj na MAC-a?

To se po moje marsikdo sprašuje ... sploh pa sedaj ko je krizica ...

so pa MAC-i lepi, tu res ni kaj za pripomnit ... ;))
Ničesar ne želim dokazati, želim pokazati
(Federico Fellini)

root987 ::

Imo je upadla ker ne ponuja nič novega. Še vedno smo na dvojedrnih procesorjih, in 4GB rama je še kar naprej predrag(ddr3).

Osebno bi se kar upal pod kaj takšnega podpisati. Naslednja nakupa vredna revizija bo verjetno šele v sredini 2009, ko bi naj prvi štirijedrniki za prenosnike prišli na trg. Sej je črna obroba lepa, ampak 4GB DDR3 je mičken predrago za le-to :)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

roli ::

to, da so z windowsi sami problemi in, da jih na macu ni je bedarija. Jaz nisem imel problemov orej na windowsu in tudi sedaj na macu jih nimam. Vsekakor pa mi osx bolj odgovarja kot windows. Tako, da če bi sedaj kupoval bi skoraj sigurno vzel maca.
http://www.r00li.com

techfreak :) ::

to, da so z windowsi sami problemi in, da jih na macu ni je bedarija. Jaz nisem imel problemov orej na windowsu in tudi sedaj na macu jih nimam. Vsekakor pa mi osx bolj odgovarja kot windows. Tako, da če bi sedaj kupoval bi skoraj sigurno vzel maca.

Se strinjam, vendar sam na Macu še vedno uporabljam Windows, ker ga moram (VS, C#).

nekikr ::

No, Mac ima svoje prednosti v primerjavi z Windows sistemom, a ravno tako ima Windows prednosti v primerjavi z Macom. če vzameš v kalkulacijo hardware potem se Mac absolutno ne izplača, a bistvo je v tem, koliko si pripravljen (pre)plačati Mac za stvari, katere so ti boljše kot na konkurenčnih OSih ali konkurenčnih laptopih... V bistvu je to stvar posameznika in nnjegovih potreb/financ...

Sicer pa...v čem je nek povprečen Audi boljši od recimo povprečne Škode če gledaš normalno vožnjo (po omejitvah), rednih servisih...? Mislim, da je prav veliko ni. Razen to, da Škode že zaradi imena ne bi imel in da so "grše". So pa najmanj pol cenejše. Je sicer malo slabša primerjava (ali pač ne), ampak dejstvo je, da moraš ljudem z globjim žepom ponuditi nekaj, da ga izpraznijo :)

opeter ::

Pri Macu je osnovni problem ta: dejansko dobiš solidni starterski programski paket ob nakupu (npr. iLife), vendar na rovaš uporabnosti samega operacijskega sistema. Kako to mislim? Npr. poglejmo kaj vse manjka Finderju*

- v oknih Open/Save ne moreš kar enostavno premikati/izrezati/kopirati/preimenovati datoteke, kot lahko to počneš v Windowsih. Za to moraš kupiti posebno orodje tipa Default Folder X, ali pa kakšen PathFinder, ForkLift...

- če premikaš datoteke, MacOS v osnovi ne pozna funkcije "merge" (poznajo pa pomožni programi, ki so povečini spet plačljivi, npr. ForkLift); kar privede do tega, da pomotoma prepišeš vsebino mape...

Primer:





Več tukaj:
http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?t...

...pa še bi lahko našteval.

Seveda ima tudi Windows svoje pomankljivosti, vendar so te v Windows Visti dodatno odpravili (npr. Pathbar - v Leopardu se je ta funkcija pojavila za Visto, torej dodali so jo naknadno) in se v marsičem močno približali MacOS, v nekaterih funkcijah pa so ga presegli že pred več kot desetletjem.

*velja za tiste, ki niso domači z uporabo Terminala, ampak so klikajoči uporabniki -> beri: večina
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: STASI ()

poweroff ::

Kaj pa primerjava OS X z Linuxom?
sudo poweroff

Utk ::

Katerim linuxom?

francek1 ::

Pri OS X lahko (skoraj) vse opraviš z miško, ne rabiš iskat driverjev itd... Predvsem pa zadeva laufa brez tega, da bi te gnjavil z biločem. Ima pa tudi svoje finte; drugačne bližnjice, qwerty tipkovnico in podobno.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

axee ::

so pa MAC-i lepi, tu res ni kaj za pripomnit ... ;))


So lepi, minimalizem, a vsaj pri namiznih računalnikih lahko sestaviš za svoj denar noro lep računalnik, najbrž tudi tišji in bolje hlajen.

Sploh pa me je nekaj prešinilo ko berem to izjavo "ki ni škart", kaj so mac os tako požrešni?? Res potrebujejo notri dva xeonova štirijedrnika da potem uporabnik reče da se mu mac zažene prej kot windowsi? Ne poznam mac okolja, ne njihovega hardwera, ampak ko gledam specifikacije samo pomislim, kako hitro bi potem delovali windowsi na tako hitrem računalu. Res me zanima koliko so te procesorji izkoriščeni s strani operacijskega sistema?? Prosim naj mi nekdo odgovori, ker v mac pro so notri take komponente da se sam križam.

IceIceBaby ::

opeter, tudi OSX ima nekaj bistvenih prednosti. Recimo dobre bljižnice na tipkovnici, potem premikanje datotek po mapah (povlečeš neko datoteko nad mapo, počakaš sekundo in mapa se odpre...), barvno označevanje datotek v Finderju, odličen search...

To so recimo funkcije, ki jih na XPjih najbolj pogrešam.

Matthai, IMHO se OSX ne da primerjat z Linuxom. Lahko primerjaš s posamezno distribucijo. Pri meni (in verjetno je veliko takih) Linux ne pride v poštev, ker na njem ni določenih programov. Dreamweaver, MS Office (ne OOO ni isti), Photoshop itd. Pa tudi nasploh je Linux neroden. Leta 2008 se mi res ne da matrat 1 uro, da usposobim wireless na prenosniku.

Pomoje Linuxu manjka ena firma, ki bi distribucijo dodelala še iz uporabniške plati.

smihael ::

OS X je polišpana varianta Linuxa, le da je slednji še malo boljši

Prospekt ::

Oprosti ampak "bolje hlajen" v praksi pomeni, da ga ne moreš imeti dalj časa v naročju. Kolega ima macbook pro z 8X00 GeSilo ter se greje kot sam satan.
Da o ceni okrog 2000€ za laptop z boleče majhnim številom USB lukenj sploh ne govorim.

techfreak :) ::

Sploh pa me je nekaj prešinilo ko berem to izjavo "ki ni škart", kaj so mac os tako požrešni?? Res potrebujejo notri dva xeonova štirijedrnika da potem uporabnik reče da se mu mac zažene prej kot windowsi? Ne poznam mac okolja, ne njihovega hardwera, ampak ko gledam specifikacije samo pomislim, kako hitro bi potem delovali windowsi na tako hitrem računalu. Res me zanima koliko so te procesorji izkoriščeni s strani operacijskega sistema?? Prosim naj mi nekdo odgovori, ker v mac pro so notri take komponente da se sam križam.

Vsekakor je bolje izkoriščen s strani OS Xa, kot pa PCji s strani Windowsa.

Vsekakor je bolje hlajen in tudi vroč se mi ni nikoli zdel. Če igraš kakšen bolj zahteven špil ali pa poganjaš zahtevnejše aplikacije (video/avdio urejanje, compilanje, ...) je logično, da se bo malo zagrel.
Ampak med normalnim delom (internet, mail, IM, kakšna dva programčka, kakšen terminal itd.) še nisem opazil, da bi bil vroč. Do zdaj sem ga še vedno lahko imel v naročju. Drugače pa ima 2x USB izhoda, kar bi moralo za 99,9% ljudi biti dovolj. V večini ni noben zaseden, občasno je en zaseden za USB ključ, ali pa če kaj delam z elektroniko je na enem ponavadi programator, na drugem pa uC povezan (ali pa občasno USB -> RS232 pretvornik).
Nikoli še nisem bil v situaciji, kjer bi potreboval več kot 2 USBja. Drugače pa na srečo ni takšen kot PC laptopi, ko si na vsaki strani neke luknje, katere nikoli ne potrebuješ.

darkolord ::

bolje hlajen? :))

borchi ::

> Sploh pa me je nekaj prešinilo ko berem to izjavo "ki ni škart", kaj so mac os tako požrešni?? Res potrebujejo notri dva xeonova štirijedrnika da potem uporabnik reče da se mu mac zažene prej kot windowsi?

jaz imam samo ubogi c2d pa lahko rečem, da se mi osx postavi v polovici časa, ki ga za to porabi vista. tako da tiste xenone dajejo not zato, ker jih nekateri ljudje dejansko potrebujejo...
l'jga

Rauby ::

Eden izmed razlogov za padec prodaje namiznih Macov je tudi zato ker so večino outdated (Predvsem Mac mini, pa tudi iMac in Mac Pro), prenosniki so pa vsi čisto prenovljeni.

CoolBits ::

Outdated?

http://www.apple.com/macpro/specs.html

A bi rabil kaj več, če pustimo igrice ob strani?

techfreak :) ::

Outdated?

http://www.apple.com/macpro/specs.html

A bi rabil kaj več, če pustimo igrice ob strani?

Kaj bi že lahko ljudje enkrat preprosto razumeli, da Mac Pro računalniki niso namenjeni igram?;((

CoolBits ::

Kaj sem pa napisal? :)

Rauby ::

Outdated?

http://www.apple.com/macpro/specs.html

A bi rabil kaj več, če pustimo igrice ob strani?

Em, narobe sem se izrazil. Relativno dolgo časa jih že niso posodobili. Predvsem Mac Mini-je.

trnvpeti ::

vse je za casom pri apple(razen ko predstavijo neko novo stvar)
in tezko je updatetat njihove produkte
pa se ceno drzijo
torej so povsod izven okvirjev
ce hoces biti drugacen, si kupis apple produkt
in ko enkrat uporabljas apple produkte, cudezno noces nazaj na druge
kdo bi to vse skupaj razumel
....

CoolBits ::

Najbolje, da si nabaviš enga appla... boš lažje razumel ;)

trnvpeti ::

ti imas appla? razlozi!

CoolBits ::

Imam... ampak dokler ga neboš sam uporabljal nekaj časa ti nima smisla govorit... tako kot ne nekaterim drugim tukaj. :)
Je o applih in osx-u že precej napisanega... le prebrat je treba.

trnvpeti ::

se pravi, ne znas razlozit
aja, ops, mam appla

Jernej L ::

Imam... ampak dokler ga neboš sam uporabljal nekaj časa ti nima smisla govorit... tako kot ne nekaterim drugim tukaj. :)
Je o applih in osx-u že precej napisanega... le prebrat je treba.


Pazi, gre za par K€ za preprosto razlago ki je CoolBits ne da zastonj!

Rauby ::

Nebi rekel, ker nevem imam iMaca 20" in črnega Macbooka in nista za časom. In res je, nebi šel več nazaj.

trnvpeti ::

imas imac 20
koliko imas proc notri
kaksen je disk
kaksna je hitrost diska
a lahko das notri se en disk
ti dela 4G rama
24" monitorji so ze zelo poceni
prihajajo 26,27"

axee ::

Oprosti ampak "bolje hlajen" v praksi pomeni, da ga ne moreš imeti dalj časa v naročju. Kolega ima macbook pro z 8X00 GeSilo ter se greje kot sam satan.
Da o ceni okrog 2000€ za laptop z boleče majhnim številom USB lukenj sploh ne govorim.


Govorim o namiznih, ne o macbookih. Zakaj pa potem ne naredijo nek mac (namizen, škatla), ki ima notri "samo" 4 jedrni sistem?? Se jim zdi to crap??? Večina itak ne nuca moči teh xeonov. Poznam kar nekaj ljudi ki so dal pa par k€ za najboljši mac pro da nakoncu poslušajo muziko in srfajo. Vrjamm pa, da veliko ljudi uporabla kot workstation.

Res si želim preživet kakšen teden z macom. Ferbec me matra kakšna krasota je to da "vsak ki poskusi ne gre nazaj". Pa noben od teh mac-frikov neve zakaj. Je tako enostaven?? Sami čarovniki za nastavitve? Al samo ker je lep in poln bonbončkov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

IceIceBaby ::

axxe, za take je pa na voljo iMac oz. Mac Mini.

opeter ::

Jaz čakam na prenovljenega Mac minija.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

ja prenovljen, pa cena preko 1000eur

IceIceBaby ::

običajno je cena novega modela podobna. +-100€.

trnvpeti ::

sedaj das za macmini 2.0 800EUR
se pravi , namesto 1000 900eur

Tomi ::

Bi spremenili mnenje, če bi gledali (realne) cene Macov brez kosmatih dobičkov podalpskih trgovcev? Torej okoli 1200€ za MBP in ne 2000, kot je pri nas?
metrodusa.blogspot.com

IceIceBaby ::

Tomi, od kje ti ideja o teh dobičkih? Trgovci na Applih zaslužijo v povprečju podobno kot na HPjih, Toshibah, Acerjih itd, uvozniki pa imajo tudi čisto povprečne marže. Pri nas smo že na evropskih cenah.

V USA je pa najcenejši MBP cca 1400€ (preračunano iz dolarjev). Pa če se ne motim je to brez davka.

To, da so v USA cene nižje je jasno, samo pretiravat pa ni treba.

trnvpeti ::

axxe: apple je cisto brez kablov
recimo, poglej si mac mini, namenjen spodnjemu delu
ima 4 usb porte, wifi, mrezno,....
in potem priklopis eno tipkovnico, pa eno misko
da bos uporabljal mikrofon, bos rabil posebej kupit eno usb napravo
pa recimo da priklopis se eno web kamero
sedaj ti zmanjka usbjev za disk, pa usb kljucek, in rabis usb hub
ja, pa se za kartice sd,cf rabis usb

ja pa da zamenjas disk, rabis ne vem kaj
pac placas eni firmi, da ti zamenjajo disk
aja, ni zastonj

ja poglej pa dobro stvar, ima pa firewire
tako da lepo priklopis kamero, in hops ze lahko delas video

ops, verjetno bo novi mac mini brez tega
ja sej ni problema, bomo pa kupovali nove usb kamere

pa se ena dobra stran
mac mini bo imel novo grafiko, tako da bomo lahko igrali igrice
pa ta nova graficna bo peljala scat eno 3450 recimo za 30EUR

in sedaj bo nastopil coolbits
in nam bo razlozil to, s strani apple uporabnika seveda

IceIceBaby ::

axxe: apple je cisto brez kablov
recimo, poglej si mac mini, namenjen spodnjemu delu
ima 4 usb porte, wifi, mrezno,....
in potem priklopis eno tipkovnico, pa eno misko
da bos uporabljal mikrofon, bos rabil posebej kupit eno usb napravo
pa recimo da priklopis se eno web kamero
sedaj ti zmanjka usbjev za disk, pa usb kljucek, in rabis usb hub
ja, pa se za kartice sd,cf rabis usb

ja pa da zamenjas disk, rabis ne vem kaj
pac placas eni firmi, da ti zamenjajo disk
aja, ni zastonj

ja poglej pa dobro stvar, ima pa firewire
tako da lepo priklopis kamero, in hops ze lahko delas video

ops, verjetno bo novi mac mini brez tega
ja sej ni problema, bomo pa kupovali nove usb kamere

pa se ena dobra stran
mac mini bo imel novo grafiko, tako da bomo lahko igrali igrice
pa ta nova graficna bo peljala scat eno 3450 recimo za 30EUR

in sedaj bo nastopil coolbits
in nam bo razlozil to, s strani apple uporabnika seveda


Mikrofon imajo iMaci vgrajen že od prvega modela, če se ne motim (izpred 10 let). Moj je bil letnik 2000 pa ga je že imel.

Apple tipkovnica ima gor 2 USB priključka. V enega lahko priklopiš miško v drugega pa printer ali card reader.

Zamenjava diska na Miniju ni nič bistveno bolj komplicirana kot zamenjava diska na navadnem PCju. Če si geek in običajno sam menjaš komponente ti tudi na miniju ne bo problema, večina povprečnih userjev pa itak nese računalnik na servis za take stvari.

CoolBits ::

Kupiš iMac-a... brezžično tipkovnico... wifi,mikrofon,kamera,bluetooth vgrajeno... disk zamenjaš sam, je polno navodil po netu kako... (če sploh rabiš kdaj, obstajajo tud zunanji)
Če igraš najnovejše igrice pač to ni zate.
Kamer je polno na USB...

Jaz več ne rabim... sicer pa vsakemu svoje :)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple krepko presegel pričakovanja

Oddelek: Novice / Rezultati
4813457 (11767) Matek
»

Apple podvojil dobiček (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6118684 (16566) techfreak :)
»

Applov dobiček rekorden (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Rezultati
20652636 (48729) Limit-sky
»

Prodaja iger lani narasla

Oddelek: Novice / Ostale najave
214575 (3369) MacQ
»

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

Oddelek: Novice / Konzole
336594 (2842) fabrskd

Več podobnih tem