»

Applova prodaja boljša kot lani

ComputerWorld - Prodaja Applovih Macov je pretekli mesec poskočila za 43 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz podjetja za analize trga NPD Group. Rezultati niso zelo presenetljivi, saj je prav lani Apple negodoval, da jim njihova prodaja prvikrat v šestih letih nekoliko nazadovala. Prav tako bo Apple zabeležil veliko rast za celotno prvo četrtletje letošnjega leta.

V prvem kvartalu predlani so v ZDA prodali 2,3 milijona Macov, lani 2,2 milijona, letos pa bodo z nespremenjenim tempom zlezli do treh milijonov. Preobrat je prinesla prenova MacBooka Pro lani, ki se je zgodila junija. Najbolj uspešno se tako prodajata MacBook za 999 dolarjev in MacBook Pro za 1199 dolarjev. Zanimivo je, da se je povprečna cena prodanega Maca v zadnjih dveh letih znižala s 1500 na 1300 dolarjev, a ne na račun pocenitev, temveč ker so uporabniki izbirali cenejše modele. O kakšni gospodarski krizi pa v Cupertinu ni več govora.

5 komentarjev

Prodaja računalnikov končno pozitivna

CNet - Ekonomski kazalci se počasi obračajo na bolje, pri čemer je med zadnjimi tudi prodaja računalnikov. V tretjem kvartalu letošnjega leta se je prodaja PC-jev v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej zvišala za 2,3 odstotka, kar je prvo povišanje po devetih mesecih padanja. Pomemben delež k preobratu je prispeval začetek novega šolskega leta, ko prodaja tradicionalno poskoči. Če se bo trend nadaljeval, bo konec letošnjega leta pozitiven za 1,3 odstotka, medtem ko je projekcija za prihodnje leto kar 10,3-odstotno povišanje prodaje PC-jev po svetu. Zanimivo je, da je letos vsa rast posledica boljše prodaje prenosnikov, medtem ko se je namiznikov prodalo manj kot lani. Večina rasti bo sicer posledica povpraševanja iz razvijajočih držav, ki že sedaj pokupijo polovico opreme.

25 komentarjev

Prodaja Macov in iPodov upadla

CNet - NPD Group je zbrala podatke o prodaji Applovih izdelkov v aprilu in ti kažejo, da deževni mesec ni bil nič kaj rožnat. V primerjavi z lanskim aprilom je prodaja Macov upadla za 1,8 odstotka. Če se bo trend nadaljeval tudi maja in junija, potem bodo v tem četrtletju prodali 2,1 do 2,3 milijona Macov, kar bo že drugo četrtletje zapovrstjo z negativno rastjo prodaje. To niti ni tako kritično, saj se je v istem obdobju prodaja PC-jev znižala kar za sedem odstotkov. Tudi iPodi ne gredo več za med, saj so jih aprila prodali za devet odstotkov manj kot leto prej, kar napoveduje padec med petimi in štirinajstimi odstotki na koncu četrtletja. Ker so Applovi rezultati kljub negativnim trendom še vedno stabilni, še enkrat več vidimo, da je Applov paradni konj ta hip iPhone.

50 komentarjev

Microsoft: Appli prinesejo skriti davek

ComputerWorld - Marketinško obmetavanje Microsoft in Appla z blazinami se nadaljuje. Po treh protijabolčnih reklamah iz Redmonda so tokrat v resni raziskavi izračunali, da se nakup Applov enostavno ne splača - ker vas Apple obremeni s skritim davkom, ki da traja še dolgo po samem nakupu.

Finančno so podprli belo knjigo (PDF), v kateri je Roger L. Kay ugotovil, da so Applovi računalniki precenjeni. Po njihovih izračunih bi štiričlanska družina v obdobju petih let plačala 3.367 dolarjev, če bi kupili Mace namesto PC-jev z Windows. V izrazito promicrosoftovskem tekstu avtor ustreli kar nekaj kozlov, med drugim denimo predpostavi, da bo naša družina zapravila na stotine dolarje za programsko opremo za Mace, kot je Mac Office Home and Student, medtem ko ta strošek za PC-je prezre.

Nekaj drugih analitkov se je na trditve odzvalo z nejevero. Priznavajo, da je strojna oprema za Mace, če jo primerjamo s tisto za PC-je, nekoliko dražja, a še zdaleč ne pridemo do omenjenih številk, če se posebej ne...

173 komentarjev

Apple upokojil nekaj Macov

Power Mac G4

vir: The Register
The Register - Brez velikega pompa je Apple upokojil nekaj starejših Macov. S 17. marcem jih bodo razvrstili v dve skupini: starodobne (vintage) in zastarele (obsolete). V prvi se bodo znašli Xserve RAID, Xserve (Slot Load) in Xserve (Cluster Node), v drugi pa PowerBook G4, Power Mac G4 (Digital Audio), Power Mac G4 (Quicksilver), Macintosh Server G4 (Digital Audio) in Macintosh Server G4 (Quicksilver). Apple med starodobne avtomatsko uvrsti izdelke, ki so jih nehali proizvajati pred petimi leti, v zastarele pa več kot sedem let stare. Razlika za...

6 komentarjev

Prodaja Macov upadla

Reuters - NPD ugotavlja, da je v letošnjem novembru prodaja Macov v primerjavi z lanskim novembru rahlo upadla - znižala se je namreč za odstotek - medtem ko so prodali sedem odstotkov več PC-jev. Prodaja namiznih računalnikov je nižja za 20 odstotkov, od tega tistih z Windows za 15 odstotkov in Macov za 38 odstotkov. Pridobili pa so prenosniki, saj so prodali za 22 odstotkov več MacBookov in 15 odstotkov več prenosnikov s sistemom Windows.

Analitik iz NPD, Stephen Barker, pravi, da je to posledica dražjih Macov, ki ne nudijo dovolj dodane vrednosti, da bi uporabniki zanje odšteli toliko več. Apple in Microsoft podatkov nista komentirala, tako da za zdaj ostaja stališče Apple od oktobra, ko je Steve Jobs dejal, da niso pretirano zaskrbljeni, prav tako pa ne bojo zniževali cen, ker preprosto ne znajo narediti računalnika za petsto dolarjev, ki ni škart.

105 komentarjev

Kako spremeniti pokvarjen Macbook v Mac Pro mini

Mac mini modifikacija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podarjenemu konju, v tem primeru rahlo nedelujočemu Macbooku, se ne gleda v zobe, si je mislil avtor naslednje modifikacije. Čeprav od prenosnika ni ostalo kaj več kot delujoča matična plošča, je z novimi komponentami in po veliko urah dela končni izdelek izgledal kot pomanjšana verzija Mac Proja. Manjka samo še lasersko graviran Applov logotip, kar avtor obljublja v kratkem času. Podrobnosti in natančen postopek izdelave na Gizmodu.

6 komentarjev

Applovi novi MacBooki iz enega kosa aluminija?

Enodelna aluminijasta ohišja novih prenosnih jabolčnikov?

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Predstavitev novih Applovih prenosnikov 14. oktobra se nezadržno približuje, kar sproža mnogo ugibanj o njihovi novi zasnovi, ki so večinoma le pobožne želje zvestih uporabnikov. V takšnih časih se je mogoče zanesti le na preverjene vire, ki imajo za seboj že dolg seznam uresničenih napovedi.
Ob upoštevanju slednjega je napoved Setha Weintrauba s strani 9to5Mac, kjer so doslej pravilno napovedali že več iZdelkov, kot so prihod aluminijastih iMacov, iPodov Touch, prenovljenih Nanov ter MacBooka Air, za vse nestrpno čakajoče še toliko bolj obetavna.

Po njihovem poročanju naj bi Apple za izdelavo nove serije MacBookov ali vsaj v bližnji prihodnosti začel s povsem novim proizvodnim procesom, največjo Applovo inovacijo v...

63 komentarjev

Steva Jobsa spet odpisali

TechCrunch - Kot da bi si nekdo želel, da se morda najbolj karizmatična figura na IT sceni za vedno umakne iz glavnega odra: nekdo je na CNN-ov iReport objavil vest, da je Steve Jobs doživel srčni napad. Za trenutek je Applova delnica zgrmela (še precej bolj kot ostale te dni), a ko je Apple zanikal govorice, se je vrnila na predhodnjo raven. Naj spomnimo, da je pred nekaj tedni Bloomberg Magazine pomotoma objavil celo osmrtnico Steva Jobsa.



Mimogrede, do tistih zvišanj potem ni prišlo.
Ali je iTunes ogrožen?

28 komentarjev

Apple osvežil iMace

vir: engadget
engadget - Apple je danes nekoliko osvežil svojo linijo iMac-ov - sama osvežitev je sicer malenkostna, saj so le nekoliko posodobili procesorje in ostale komponente, večina stvari pa ostaja istih.

Vstopni 20" modeli so tako dobili Intel Core 2 Duo Penryn procesorje z 2.4 GHz (prej 2.0 GHz), še vedno pa imajo 1 GB pomnilnika, 250 GB disk in ATI Radeon HD2400 XT grafične kartice. Malenkost boljši modeli imajo sedaj Intel Core 2 Duo 2.6 GHz procesorje (prej 2.4 GHz) z enakimi ostalimi specifikacijami (1 GB pomnilnika, 320 GB diskom in ATI Radeon HD2600 PRO grafičnimi karticami).



Tudi 24" modeli so doživeli malenkostne prenove - vstopni 24" modeli imajo sedaj 2.8 GHz Intel Core 2 Duo procesorje z enakimi ostalimi komponentami (1 GB pomnilnika,...

25 komentarjev

Bill Gates in Steve Jobs ponovno skupaj na odru

MacRumors.com - Po več kot 20 letih sta se včeraj na odru v okviru konference D5 skupaj pojavila Bill Gates in Steve Jobs. Intervjuvala sta ju Kara Swisher ter Walt Mossberg, ogled posnetka pa močno priporočamo. Na prvi pogled bi morda sklepali, da sta vodilna moža podjetij Apple in Microsoft med sabo skregana, a če je to res, sta uspela nesoglasje zelo dobro prikriti. Intervju je namreč potekal v zelo pozitivnem vzdušju, občasno zbadanje pa ni preseglo meja dobrega okusa in smisla za humor. Med drugim sta komentirala trenutno in preteklo stanje na IT sceni, ocenjevala najpomembnejša dela sogovornika ter se šalila o reklamah Mac vs. PC.Naj ponovim še enkrat - v teh večernih uricah resnično priporočamo ogled!

44 komentarjev