» »

Kuhalna plošča

Kuhalna plošča

demon#666 ::

Živjo!
Zanima me, če je boljše imeti na kuhalni plošči
2x plinski gorilnik in 2x električno ploščo (indukcijsko seveda)
ali
samo električno (indukcijsko) ploščo?
To me zanima predvsem zaradi stroškov (elektika se je podražala, plin pa je tudi kar drag).

Hvala in LP
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

rdecaluc ::

plin bo šel zdej dol (butan to ).. zemeljski pa gor.
Est modus in rebus. ,typos

Okapi ::

Bolje je imeti 2x2, ker lahko na plinu kuhaš ali pogreješ jedi v keramičnih/steklenih/aluminijastih posodah, kar na indukcijski plošči ne moreš. Pa kuhaš lahko, tudi če zmanjka elektrike. Pa še kakšna prednost bi se našla.

O.

JohanP ::

2 plin + 2 indukcija bo precej težka varianta za dobit. Glede na to, kakšno sevanje proizvajajo indukcijske plate dvomim, da je kakšen proizvajalec uspel postavit zraven indukcije kovinsko rešetko za plin.
Jaz take variante 2 indukcija + 2 plin še nisem videl, ampak samo 2 ind + 2 stekloker.
Razen če si mislil dva štedilnika s po dvema kuhalnima površinama.
Če najdeš tako plato bodi pozoren na samo izvedbo. Kako so izvedene šobe za plin pa rešetka in gumbi. Problem zna biti čiščenje - sploh pri gumbih nastane cela packarija.
Indukcija zahteva tudi specifično posodo - ne moreš uporabit vsakega lonca ampak samo take, ki tripajo na magnet.

Okapi ::

2 plin + 2 indukcija bo precej težka varianta za dobit.


Tule je recimo en primer.


http://www.dedietrich.co.uk/productmode...

Ali pa vzameš posebej 2xindukciji in 2xplin.



Skratka, nič zelo posebnega.

O.

AngelOfDeath ::

Tale je okoli 700€

Je pa še en drugi trgovec imel podobno ploščo. Samo se ne spomnim kateri.
edit: Slovnica

IceIceBaby ::

Koliko elektrike se dejansko sploh porabi za kuhanje? Nisem nikoli gledal na to, a se sploh splača upoštevat porabo?

Meni se drugače zdi steklokeramična/indukcijska boljša rešitev, predvsem zaradi čiščenja. Jaz sem bil velik zagovornik plina, ker maš več kontrole nad temperaturo ko kuhaš. Ampak sem zaradi prostora moral kupiti steklokeramično pa je sedaj nebi več menjal. Edino za indukcijsko :)

darkolord ::

Koliko elektrike se dejansko sploh porabi za kuhanje?

Da zavreš liter vode, porabiš kakih 0,15kWh

Samostojni indukcijski kuhalnik ima pa nazivno moč recimo 1800W, "greje" pa na uč recimo 30%-50% časa.

Če velik kuhaš, se mogoče kej pozna.
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

JohanP ::

2 plin + 2 indukcija bo precej težka varianta za dobit.


Tule je recimo en primer.


http://www.dedietrich.co.uk/productmode...

Ali pa vzameš posebej 2xindukciji in 2xplin.



Skratka, nič zelo posebnega.

O.


Super, da si jo našel, v Angliji 8-)! Glede na to da de Dietrich pri nas prodaja samo peči za ogrevanje bo servis ipd. mala malca a ?
To da ni nič posebnega pa resno dvomim. Probaj jo najti še pri nas oz. v okolici. Indukcija potrebuje precej ščita in kup proizvajalcev (pardon ušorabnikov) je imelo / še vedno ima precej problemov z bližino večjih kosov kovine. Npr. predal z jedilnim priborom pod ploščo, pa pečica ipd.

darkolord ::

Sej gorenje ma tut tkole, da maš posebi 2. klik
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Zgodovina sprememb…

AngelOfDeath ::

@JohanP

GAA ?
edit: Slovnica

JanK ::

Ce mene vprasas: 2+2. Ce ne drugega na elektriki ne mores uporabljati woka.

JohanP ::

Dajte vsi polpismeni še enkrat prebrat kaj sem napisal v prvem postu:
Jaz take variante 2 indukcija + 2 plin še nisem videl, ampak samo 2 ind + 2 stekloker.
Razen če si mislil dva štedilnika s po dvema kuhalnima površinama.

jrtjtejtt ::

Samo indukcijska ni priročna stvar ker ponavadi moraš nabavt še novo posodo. Zato smo mi vzel 2x2 samo ne s plinom ampak navadnimi high-light grelci. Indukcija je zakon za kakšno stvar hitr skuhat, pa če rabiš nadzor temperature, ker je to isto kot plin.

Da kupuješ tako s plinom je pomoje brezveze, razen če maš stalne izpade el. energije. Nisem gledal cen ampak takšno kombiniranje te ponavadi drago stane.

edit: tista od dietricha pride v GA 699€

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Ce mene vprasas: 2+2. Ce ne drugega na elektriki ne mores uporabljati woka.


Lahko. Jaz imam takega z ravnim dnom pa je kul.

Sc0ut ::

1231 v3, Z97 A, 8GB ram 1600mhz, 1070 GTX SLI, Seasonic 520 (zna švicat)

JanK ::

Ce mene vprasas: 2+2. Ce ne drugega na elektriki ne mores uporabljati woka.


Lahko. Jaz imam takega z ravnim dnom pa je kul.


Stvar okusa. Meni je precej bolj vsec okrogel - ce bi hotel ravno dno, bi vzel globoko ponev, pri woku pa se mi zdi finta ravno v obliki, s katero dobis efekte, ki jih drugace ne mores. Pa da ne nakladam prevec, na Wok: Flat or Round Bottom – Which is Better for Your Kitchen? tip navaja iste razloge, kot bi jih sam.

In wok je seveda pravi, iz jekla, na katerem imam po 15 letih uporabe najboljso mozno non-stick povrsino - tanek sloj ogljika. Nobenega teflona ali kaksnih podobnih neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

koyotee ::

Pri nas mamo pa 3plin + 1sk., pa vecinoma uporablamo plin.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

IceIceBaby ::

JanK, sicer sva malo off-topic :) Jaz v voku kuham 1x na cca 14 dni, tako, da verjetno niti nebi opazil takih detajlov. Je pa tistega ravnegna dna itak zelo malo. Tudi na steklokeramični se lepo segrejejo stene, tako, da se da lepo skuhat.

Če res kuhaš večinoma v voku se mogoče res splača razmisliti o plinu že samo zaradi tega.

Invictus ::

Pravi kuharji uporabljajo plin.

V nobeni restavraciji ne uporabljajo ne steklokeramične ali indukcijske plošče. Če bi bilo praktično, bi vsi uporabljali peči na drva -> najboljša kuharija.

Trenutno mam žal steklokeramično ploščo namesto plina, ker nimam placa za plinsko bombo. Žal.

LP I.

AngelOfDeath ::

Dajte vsi polpismeni še enkrat prebrat kaj sem napisal v prvem postu:
Jaz take variante 2 indukcija + 2 plin še nisem videl, ampak samo 2 ind + 2 stekloker.
Razen če si mislil dva štedilnika s po dvema kuhalnima površinama.



http://www.gaa.si/iskalnik/articles.php...

Dajte vsi slepi in nepismeni prebrat kaj piše poleg in pogledat sliko:

# Število vseh kuhališč: 4
# Število plinskih kuhališč: 2
# Število indukcijskih kuhališč: 2
edit: Slovnica

BlazP ::

Osebno bi definitivno vzel varjanto, ki ima tudi plinski gorilnik. Mi je vseeno kaj je zraven, steklo-keramika ali indukcijska plosca. Uporabljam oboje ampak mi je kuhanje na ognju veliko boljse kot na grelni povrsini.

bakki ::

Pravi kuharji uporabljajo plin.

V nobeni restavraciji ne uporabljajo ne steklokeramične ali indukcijske plošče. Če bi bilo praktično, bi vsi uporabljali peči na drva -> najboljša kuharija.



Prave restavracije in hoteli imajo že vsaj 15 let indukcijo. Ko mi še vedli nismo kaj je to, je kolega v Avstriji po hotelih kuhal na indukciji.

No ja, skoraj bo 20 let kar je prvič razlagal, pa niti sam ni znal povedat kaj je to...


Lp, B!

AngelOfDeath ::

Pravi kuharji uporabljajo plin.

V nobeni restavraciji ne uporabljajo ne steklokeramične ali indukcijske plošče. Če bi bilo praktično, bi vsi uporabljali peči na drva -> najboljša kuharija.

Trenutno mam žal steklokeramično ploščo namesto plina, ker nimam placa za plinsko bombo. Žal.

LP I.



Tam se ponavadi ne uporablja zaradi občutljivosti...
edit: Slovnica

demon#666 ::

Hvla za odgovore, samo mi še vedno ni jasna razlika med indukcijsko in steklokeramično ploščo. Na plošči bom sicer imel 100% še plin.

LP
Sabertooth Z87|4670K|8GB|840 PRO 256GB|
R9 270X WindForce|Seasonic 660|Define R3

JanK ::

Steklokeramicna je v osnovi infrardeca pecka. Pod (za IR) prozorno stekleno plosco je sevalec, ki dno posode segreva z IR sevanjem, deloma tudi s toploto (kontaktom). Indukcijska pa deluje tako, da z elektromagnetnim poljem v dnu posode inducira tok, ki segreje kovino - posodo.

Na prvi lahko uporabljas katerokoli posodo, ki jo uporabljas tudi na navadni elektricni plosci, ima pa plosca se vedno precej toplotne "zakasnitve" - greje tudi po tem, ko jo izklopis.

Na indukcijsko pa ne gre vsaka posoda - mora biti kovina in dovolj prevodna. Po drugi strani pa je prednost ta, da je najtoplejsa stvar na stedilniku posoda - plosca sama je bistveno bolj hladna od navadne ali steklokeramicne. Tudi ucinkovitost je vecja, kot pri ostalih ploscah - energija ne gre za segrevanje zraka, okolice plosce,....

jrtjtejtt ::

Vse kar rabipš vedet je, da na indukciji vse zavreje v polovico krajšem času (od oka povedano). Kar je predvsem uporabno za jutranje kuhanje kofeta8-)

Okapi ::

Je pa po drugi strani tudi res, da hitrostna prednost indukcije ne pride toliko do izraza, če imaš zraven še plin, ki je prav tako hiter. Ne vem sicer, kako je s stroški rabe, ampak v kombinaciji s plinom bi se po neki logiki bolj splačalo imeti steklokeramični plošči (da izkoristiš prednosti različnih načinov kuhanja).

O.

AngelOfDeath ::

Prednost Hi-light grel pa je kje ?

Indukcija je malo hitrejša kot plin :)
edit: Slovnica

Zeberdee ::

Pravi kuharji uporabljajo plin.

V nobeni restavraciji ne uporabljajo ne steklokeramične ali indukcijske plošče. Če bi bilo praktično, bi vsi uporabljali peči na drva -> najboljša kuharija.

Trenutno mam žal steklokeramično ploščo namesto plina, ker nimam placa za plinsko bombo. Žal.

LP I.

Plin se uporablja samo zaradi ene zadeve - ker takoj začne 100% gretje. V Oštariji pač ni časa, da segrevaš olje par minut zato, da potem ocvreš jajca. Pa še poceni je, tako snov kot "gorilnik".

Drugače pa se za nekatere jedi uporablja električne plošče. Za katere, me preveč vprašaš.

Okapi ::

Prednost Hi-light grel pa je kje ?


Če drugega ne, so precej cenejše, s kuharskega stališča pa ne vem. Mogoče v tem, da se ne shladijo takoj, ko jih ugasneš, tako da hrana dlje časa ostane topla na njih.

Plin se uporablja samo zaradi ene zadeve - ker takoj začne 100% gretje.


Uporablja se tudi zato, ker ni treba imeti posode z ravnim dnom (recimo vok), in ker lahko hitro spreminjaš temperaturo, za povrhu pa še takoj vidiš, kako velik plamen je. Pri ploščah kuhar ne vidi že na prvi pogled, kako vroča je.

O.

A. Smith ::

Na indukcijsko pa ne gre vsaka posoda - mora biti kovina in dovolj prevodna. Po drugi strani pa je prednost ta, da je najtoplejsa stvar na stedilniku posoda - plosca sama je bistveno bolj hladna od navadne ali steklokeramicne. Tudi ucinkovitost je vecja, kot pri ostalih ploscah - energija ne gre za segrevanje zraka, okolice plosce,....


Ne pozabi, da mora biti posoda iz feromagnetnega materiala!

Poenostavljeno: če se magnetek prime nanjo, je posoda primerna, sicer ni.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Indukcijske kuhalne plošče (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
757161 (3439) 2f4u
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17220038 (15792) Nejcos
»

Kuhanje z steklokeramično ploščo

Oddelek: Loža
242002 (1289) tiltech
»

Plin vs. steklokeramika vs. indukcija,... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13124593 (20071) amigo_no1
»

indukcijska steklokeramicna plosca in sevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6228595 (23663) Pyr0Beast

Več podobnih tem