» »

Izdelava SUB-a

Izdelava SUB-a

klekas26 ::

Lp
Pregledal sem že veliko člankov na to temo, zdaj pa me zanima kaj si vi mislite...

Izdelal bi en sub (Kakor pravijo-velikost ni pomembna) za ozvočenje manjše sobe.

Na voljo imam avtoojačevalec 160W max. 2ch. priklopljen na 400W 12V napajalnik (od PC-ja) in vezan z 2×300W max 2sistemskima zvočnikoma. Ta ojačevalec bi priklopil na en sub (10",12"??,...15"mogoče), sem pa omejen na ceno - do 50 eur za sub. Ogledana imam ta dva:

Raveland nizkotonski zvočnik kompaktor SPL 610 (http://shop.conrad.si/cgi/websale6.cgi?...

in pa CALIBER globokotonec CWP 30 (http://www.nakupovanje.net/subwoofer-ca.... Če priporočate kaj boljšega, seveda za ta denar...z besedo na plan!!!

Ker bo ojačvalec služil le poganjanju suba, sem razmišljal o aktivni kretnici AKTIVNA KRETNICA ZA SUBWOOFER SINUS LIVE SUB-50 (http://www.bolha.com/oglas3580600/aktiv......se pravi vezava kretnice pred ojačevalec.

In nato pridemo do problema....ŠKATLA!!!

V mislih sem imel bass-reflex škatlo (pod kotom, kasneje tudi za v avto), a ne znam izračunati prostornine (winISD mi vrže ven 150 l škatlo, a se mi zdi malo pretirano).
Izdelal bi jo iz MDF/HDF plošče deb. 18mm / 21mm (mozničena, zasilikonana, nafilana z vato).

Prosil bi vas, da mi svetujete kaj bi se dalo izpopolniti in pa seveda prosotornina in izdelava škatle za enega od zgoraj menjenih zvočnikov (približno).

Jure

xabre ::

avtoakustika se v stanovanju nikakor ne obnese.

Izpljuni par evrov za en par boljših zvočnikov in en stereo amp, pa bo zvok tak kot se gre.

V sobi imam AV reciever 5×100W in izhod za sub, ampak je neojačan. Zato bi naredil t.i. aktivni sub.

No potem je pa še lažje. Kupiš aktivni sub, pa bo zvok boljši kot vsaka samogradnja.

Sem sam probal isto varijanto kot ti, avtoojačevalec, in 15col woofer 300rms. Tresla se je cela bajta, ampak neke glasnosti ali definiranega zvoka pa ni bilo.

Kok si mel pa kej veliko škatlo (mere, prostornina)???

110 litrov neto, dva porta fi11 dolžine 28cm.

dba ::

če že hočeš met samogradnjo vzami calibrov sub... dober za malo denarja... škatla 35L zaprta, ali cca. 45L bassreflex... Ampak ceneje in bolje bo, če kar kupiš narejeno zadevo ;)

Razen če si res navdušen samograditelj in se ti ne gre samo za to, da bo "treskalo" ampak tudi zato, da se kaj naučiš ;)

Škatlo bom naredil kar sam, cca. 50l z zvočnikom vred, bassreflax z enim portom fi12 (je vredu alkaten cev?)

tnx za odgovore

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2 avtoojačevalca ali enega?

Oddelek: Zvok in slika
162145 (1755) taz
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

17237501 (20960) čuhalev

Samogradja Subwooferja!!!!!

286306 (5875) CaqKa
»

subwoofer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151864 (1716) teoo
»

Aktivni SubWoofer - made at home

Oddelek: Pomoč in nasveti