Forum » Loža » wtf sosed.si...
wtf sosed.si...
opeter ::
Matthai: Bognedaj, da bi na slo-techu kdaj vrteli Redmondske oglase, saj bi razni GNU "Vip-i" takoj zaceli v luft skakat, da so linuksi cenejši in da so okenske cene nategantske. Pa mi je Primoz ravno razlagal, da mu je MS ponujal ful dobr dil za tavelik banner ampak se ga zarad Vipa ne upa zavrtet. Bi bla spet cela stala na forumu .
Ahahah, skor sem dol padel, ko sem to prebral.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
JayKay ::
Da se še jaz pridružim tej debati.
Sam sem v preteklosti veliko nameščal in popravljal zadeva vsem možnim sosedom in znancem. Seveda zastonj. Če temu še prišteješ občasni prevoz, sem bil dejansko v minusu. Pa še ljudje ne znajo cenit tega, kar je zastonj.
Pol pa sem ubral drugačno pot. Najprej sem začel računat vsaj za prevoz. So ljudje že začeli bolj cenit. Pa so začeli dajati tudi kakšnen drobiž zraven (takrat sm oimeli še tolarje :) ). No, s prihodom evrov (in s tem rast cen), sem pa tudi začel računat samo storitev. Pa je takoj na cena narasla na 15-20 ali pa 30 evrov. Vse to je bil seveda keš na roko, ampak vseeno še nisem tak dosti zaslužil. So pa ljudje znali to bolj cenit in ker so opazili, da je zadeva kvaliteno opravljena, so raje poklicali mene (ki sem jim zaračunal), kot pa nekega froca, ki bi jim zastonj naredil.
Potem pa sem presedlal na grafično in spletno oblikovanje. Ko nimaš referenc delaš bolj poceni, ko pa maš nekaj za pokazat, za seveda dvigneš ceno. Zakaj?
Od svojega tutorja (ki ni profesor, pač pa kr znan grafični oblikovalec) sem dobil zelo dober nasvet:
Računaj toliko, kolikor si lahko stranka privošči. Primer: Pokliče te Adidas, da bi mel 24 stransko brošuro za en model tenisk. Ok rečeš, 4 dni dela, to je 800 evrov. Bodo rekli, hvala lepa. Če pa rečeš, 4 dni dela, to je 2000 evrov , bodo v veliki verjetnosti rekli ok. (ker če so te poklicali, pomeni, da se jim tvoje delo zdi vredu in cenjeno). Mimogrede, njegova dnevna postavka je 800 funtov (8ur).
Ljudi, ki delajo enake in podobne stvari je ogromno. Študente in podjetja, ki delajo OS administracijo je mogoče najti na vsakem koraku. Isto je za grafično oblikovanje in web dizajn.
Ampak, če ti ne postaviš primerne cene za svoje storitve, pol ljudje tega ne cenijo. Delo računalničarja se velikokrat podcenjuje, ravno zato ker vsak 14 letnik dela to naokrog.
Ko ti avto crkne ne greš k sosedu, da ti ga popravi, pač pa greš k mehaniku. (razen če je tvoj sosed mehanik :) ).
Ps: pri primerjavi študenta (frelancerja) in podjetja, nisem sploh gledal na relativne stroške, ki jih imata oba z vzdrževanjem te storitve.
Sam sem v preteklosti veliko nameščal in popravljal zadeva vsem možnim sosedom in znancem. Seveda zastonj. Če temu še prišteješ občasni prevoz, sem bil dejansko v minusu. Pa še ljudje ne znajo cenit tega, kar je zastonj.
Pol pa sem ubral drugačno pot. Najprej sem začel računat vsaj za prevoz. So ljudje že začeli bolj cenit. Pa so začeli dajati tudi kakšnen drobiž zraven (takrat sm oimeli še tolarje :) ). No, s prihodom evrov (in s tem rast cen), sem pa tudi začel računat samo storitev. Pa je takoj na cena narasla na 15-20 ali pa 30 evrov. Vse to je bil seveda keš na roko, ampak vseeno še nisem tak dosti zaslužil. So pa ljudje znali to bolj cenit in ker so opazili, da je zadeva kvaliteno opravljena, so raje poklicali mene (ki sem jim zaračunal), kot pa nekega froca, ki bi jim zastonj naredil.
Potem pa sem presedlal na grafično in spletno oblikovanje. Ko nimaš referenc delaš bolj poceni, ko pa maš nekaj za pokazat, za seveda dvigneš ceno. Zakaj?
Od svojega tutorja (ki ni profesor, pač pa kr znan grafični oblikovalec) sem dobil zelo dober nasvet:
Računaj toliko, kolikor si lahko stranka privošči. Primer: Pokliče te Adidas, da bi mel 24 stransko brošuro za en model tenisk. Ok rečeš, 4 dni dela, to je 800 evrov. Bodo rekli, hvala lepa. Če pa rečeš, 4 dni dela, to je 2000 evrov , bodo v veliki verjetnosti rekli ok. (ker če so te poklicali, pomeni, da se jim tvoje delo zdi vredu in cenjeno). Mimogrede, njegova dnevna postavka je 800 funtov (8ur).
Ljudi, ki delajo enake in podobne stvari je ogromno. Študente in podjetja, ki delajo OS administracijo je mogoče najti na vsakem koraku. Isto je za grafično oblikovanje in web dizajn.
Ampak, če ti ne postaviš primerne cene za svoje storitve, pol ljudje tega ne cenijo. Delo računalničarja se velikokrat podcenjuje, ravno zato ker vsak 14 letnik dela to naokrog.
Ko ti avto crkne ne greš k sosedu, da ti ga popravi, pač pa greš k mehaniku. (razen če je tvoj sosed mehanik :) ).
Ps: pri primerjavi študenta (frelancerja) in podjetja, nisem sploh gledal na relativne stroške, ki jih imata oba z vzdrževanjem te storitve.
Icematxyz ::
Ja saj če soseda pokliče Adidas se strinjam da je 100 evrov za mnamestitev OS premalo. ;)
Utk ::
JayKay, krasno si to povedal. Point je v tem, če računaš dost, ljudje mislijo, da si tega vreden, če nič ali malo, si zanič. Zato nekateri mislijo, da je Sosed zdaj ne vem kaj in vreden tega denarja, pa še česa več. Jaz nism tako plitek, da ne bi videl čez to. Vsak pa lahko računa kolk želi.
Gandalfar ::
Hm .. prosti trg ubistvu ne delajo po tvojem. Vazn da svoj krsh za dosti denarja ponudim, pa ga bo ljudstvo razgrabilo? :)
Razgrabilo ga morda ne bo, bo se pa našlo dost ljudi, ki bo mislilo, da je tisto vredno tolko. Če se prodaja po tej ceni, je že vredno tega, a ne? V Jugoslaviji je bilo vse vredno tolk kolk je stalo, sej izbire itak nisi imel. Nekateri mislijo, da je še zmeraj tako. Sej je bla zadnjič novica tu o raziskavi, v kateri so ugotovili, da še placebo zdravila delujejo bolje, če so dražja.
No, in ko en tak osebek pride do nekaj denarja, gre naprej kupit takšno sranje.
No, in ko en tak osebek pride do nekaj denarja, gre naprej kupit takšno sranje.
Gandalfar ::
Ah .. super da si nasel univerzalni business model
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
Idejnik.SI ::
Skratka, čestitam vsem skupaj, da je podjetju Sosed z viral marketingom uspelo doseči splošno prepoznavnost :D. Čeravno bolj v negativnem smislu.
Idejnik.SI
------------------------------------------
Idejnik.SI - Spletni zaposlitveni portal
www.idejnik.si
Idejnik.SI
------------------------------------------
Idejnik.SI - Spletni zaposlitveni portal
www.idejnik.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Idejnik.SI ()
Glede visoke cene... Malo živite v iluzijah. Da si lahko nek začetnik postavlja visoko ceno. To si lahko šele potem, ko si razpoznavn in imaš dovolj referenc.
Ali pa da ni konkurence. Če ne si slej ko prej postavljen na realna tla.
Pa še ena stvar se nam je dogodila v bližnji preteklosti. To je EVRO. Sedaj vsak zamahne z roko in reče. Eh kaj te to je 100 evrov. Če bi še pa še imeli tolar in bi se pogovarjali o ceni za namestitev OS:
108,00 € = cca. 26.000 SIT pa me res zanima kdo bi zagovarjal, da so 4 namestive OS vredne dobrih 100.000 sit. Malo v iluzijah živite kaj naj rečem. ;) Morda gre to skozi v kakšni Ljubljani ali pri ljudjeh, ki tako radi drago plačajo, ker se potem počutijo nekaj več. V relanem svetu pa je to naravnost smešno.
S tem da danes pač vlada ta fenomen 10.000 sit = 100 evrov. Tako povprečni Slovenec razmišlja. Posledica pa je, da se je vse podražilo ko svin.a, plače pa so se kar nekam ustavile (predvsem pri tistim z niskimi dohodki)... Razen seveda za tiste ko so že prej imeli visoke plače, tistim je tako vseeno. Nenazadnje kdo ima visoko plačo se niti za sekundo ni obremenjeval ko je bil liter bencina 1 evro.
Ali pa da ni konkurence. Če ne si slej ko prej postavljen na realna tla.
Pa še ena stvar se nam je dogodila v bližnji preteklosti. To je EVRO. Sedaj vsak zamahne z roko in reče. Eh kaj te to je 100 evrov. Če bi še pa še imeli tolar in bi se pogovarjali o ceni za namestitev OS:
108,00 € = cca. 26.000 SIT pa me res zanima kdo bi zagovarjal, da so 4 namestive OS vredne dobrih 100.000 sit. Malo v iluzijah živite kaj naj rečem. ;) Morda gre to skozi v kakšni Ljubljani ali pri ljudjeh, ki tako radi drago plačajo, ker se potem počutijo nekaj več. V relanem svetu pa je to naravnost smešno.
S tem da danes pač vlada ta fenomen 10.000 sit = 100 evrov. Tako povprečni Slovenec razmišlja. Posledica pa je, da se je vse podražilo ko svin.a, plače pa so se kar nekam ustavile (predvsem pri tistim z niskimi dohodki)... Razen seveda za tiste ko so že prej imeli visoke plače, tistim je tako vseeno. Nenazadnje kdo ima visoko plačo se niti za sekundo ni obremenjeval ko je bil liter bencina 1 evro.
djordjevic ::
se niti za sekundo ni obremenjeval ko je bil liter bencina 1 evro.Kaj mu pomaga? Če potrebuje bencin, ga bo moral plačati, četudi stane liter 1 evro.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Po tvoji logiki bi potem lahko liter bencina stal tudi 1000 evrov pa bi ga vsak kupil ki bi ga potreboval? Ni šans.
Ice, pretiravate. Huuudo. Sicer pa, če so ljudje zabiti in enačijo 100 evrov z bivšimi 10 tisočaki, ni moj problem. Zame je 100 evrov bilo in bo slabih 24 tisočakov. In se temu primerno tudi vedem. Ampak na določene stvari pač nimaš vpliva in se mi zdi neumno izgubljati preveč časa z njimi, mednje pa zagotovo sledi cena bencina.
Jah no zakaj pa se toliko govori zadnje čase o visokih cenah po tv? Pa gre za takšne stvari ponavadi, ki imajo relativno majhno ceno. Kruh in mleko naprimer? Pri poročilih pa nonstop in v časopisih se o tem govori? In ko se spusti cena goriva po vseh radijih in tv programih to slišiš. Ravno toliko da se ne praznuje zraven?
A s ceno tega se je tudi neumno ukvarjati? Pred časom je nekdo se pritoževal na slo-techu če se ne motim, da mu nek pavšal zaračunavajo pri položnici. Majhen znesek ampak takšen alarem.
Kako so ljudje čudni a ne da? Saj pa gre samo za kakšen everček tu, pa kakšen tam... Zakaj se obremenjevati?
Morda zato, ker zadnje čase prodajalci enačijo 10 tisoč sit = 100 evrov in tako delajo z cenami. Delodajalci pa še vedno znajo zračunati da 100.000 sit je pa še vedno 400 evrov?
Bistvo te teme pa je v tem, da pač vsak poda svojo subjektivno oceno. Eni pravijo da je namestitev OS vredna 108 evrov ali 26.000 sit drugi pa da pač ni. Kakorkoli obrneš. Sedaj pa mislim da bo tu kar nek razkol ostal. In da v tej temi ne bo nekega strinjanja in da dobena stran nebo druge prepričala.
Na koncu pa se strinjam s tabo v tem, da se preveč obremenjujemo vsi skupaj ja. Naj imajo zaradi mene ceno 200 evrov. Ampak debatiralo se je pač o cenah in kaj si kdo misli o njih. Zato je tudi edino praviln oda je vsak napisal tako kot misli.
A s ceno tega se je tudi neumno ukvarjati? Pred časom je nekdo se pritoževal na slo-techu če se ne motim, da mu nek pavšal zaračunavajo pri položnici. Majhen znesek ampak takšen alarem.
Kako so ljudje čudni a ne da? Saj pa gre samo za kakšen everček tu, pa kakšen tam... Zakaj se obremenjevati?
Morda zato, ker zadnje čase prodajalci enačijo 10 tisoč sit = 100 evrov in tako delajo z cenami. Delodajalci pa še vedno znajo zračunati da 100.000 sit je pa še vedno 400 evrov?
Bistvo te teme pa je v tem, da pač vsak poda svojo subjektivno oceno. Eni pravijo da je namestitev OS vredna 108 evrov ali 26.000 sit drugi pa da pač ni. Kakorkoli obrneš. Sedaj pa mislim da bo tu kar nek razkol ostal. In da v tej temi ne bo nekega strinjanja in da dobena stran nebo druge prepričala.
Na koncu pa se strinjam s tabo v tem, da se preveč obremenjujemo vsi skupaj ja. Naj imajo zaradi mene ceno 200 evrov. Ampak debatiralo se je pač o cenah in kaj si kdo misli o njih. Zato je tudi edino praviln oda je vsak napisal tako kot misli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Icematxyz ()
Matev ::
zadnjič je en prijatelj rekel: a toliko se zaračuna za polaganje ploščic
jaz sem pa to kar sam naredil
jaz sem pa to kar sam naredil
Seveda je prav. Moja namera prav gotovo ni dušiti živahne debate. :) Povedati hočem samo, da ti iz izkušenj povem, da ni tako presneto enostavno voditi poslov, kot se morda zdi. Prispevki, davek, delovna sila, oprema ... To vse stane. In verjemi, da je v tisto ceno presneto dobro vkalkulirano. Soseda se nista lotila biznisa zato, da bosta igrala samarjane za tiste, ki pač imajo to smolo, da se na računalnike ne spoznajo. Ti, jaz in najbrž večina članov foruma ima dovolj dobro naštudirane softverske rešitve, da storitev ala sosed ne potrebuje, mnogi pa tega nimajo, jebiga. In se dejansko sliši veliko, da kasirajo 108€ za namestitev os-a, ampak kot je že nekdo prejle dejal: Kdo ti pride namestit operacijski sistem na dom, po možnosti eno uro po tem, ko jih pokličeš? Samo sosed? Jebiga, pol pa boš plačal 108€. Se povsem strinjam s teboj, ko praviš, kako je s cenami kruha in mesa in to, ampak tisto je vendarle malo drugače. Sistem peke kruha se v tisoč letih ni kaj prida spremenil. Kolikor mi je znano, sosednja pekarna za peko kruha ne uporablja nekih blazno naprednih tehnoloških rešitev, zato najbrž cena kruha ne more in nikoli ne bo šla v nebo (provided, da bosta ceni žita in nafte kolikor tolikor normalna - kar je pravzaprav edini razlog, da se ti izdelki lahko občutno podražijo - ostalo pač naredi inflacija). Da skrajšam, kdor še vedno misli, da sosed pretirava, naj ustanovi svoje podjetje, poišče kupce, jim prodaja storitve, nato pa se čez pol leta oglasi tule in opiše svoje izkušnje. Upam staviti, da bi marsikdo temeljito spremenil svoje mnenje.
Drugače pa če to damo malo ob stran pa se vprašamo tako:
Če slišiš da uprava Elana zapravi 800.000 evrov za pravna svetovanja potem je logično da je namestitev OS vredna v takšnem svetu vsaj 500 evrov.
Če pa z vidika delavca ki zasluži 500 evrov v istem podjetju pogledaš koliko je pripravljen in zmožen dati za namestitev OS pa lahko samo zaključiš, da najvrjetneje OS nebo dal namestiti po takšni ceni in ga nebo imel.
Tako da je res. Cena 100 evrov je in ni visoka. Odvisno je samo skozi kakšno prizmo jo gledaš.
Tako kot tisto s kozarci. Optimist vidi napol poln kozarec, pesimist pa napol prazen. V realnem svetu pa bi lahko rekel tako, nekdo ki ima denar im mu 100 evrov ne predstavlja veliko bo plačal 100 e za namestitev OS nekdo ko nima denarja ali ga ima malo pa ne bo plačal. Ali bo poiskal alternativo ali pa OS ne bo imel nameščen.
Če slišiš da uprava Elana zapravi 800.000 evrov za pravna svetovanja potem je logično da je namestitev OS vredna v takšnem svetu vsaj 500 evrov.
Če pa z vidika delavca ki zasluži 500 evrov v istem podjetju pogledaš koliko je pripravljen in zmožen dati za namestitev OS pa lahko samo zaključiš, da najvrjetneje OS nebo dal namestiti po takšni ceni in ga nebo imel.
Tako da je res. Cena 100 evrov je in ni visoka. Odvisno je samo skozi kakšno prizmo jo gledaš.
Tako kot tisto s kozarci. Optimist vidi napol poln kozarec, pesimist pa napol prazen. V realnem svetu pa bi lahko rekel tako, nekdo ki ima denar im mu 100 evrov ne predstavlja veliko bo plačal 100 e za namestitev OS nekdo ko nima denarja ali ga ima malo pa ne bo plačal. Ali bo poiskal alternativo ali pa OS ne bo imel nameščen.
Tody ::
No ja sej :) Pobelit tud znam sam :) Ne boste vrjeli, tudi pipo znam zamenjat in ploščice položit, seveda morem nekaj orodja in priprav kupit ampak delo bo pa zastojn ane ;) Mogoče se bom prvič jebal, ampak drugič bom pa že znal :D
Aja, če pa ta čas namenim službi ali počitku, bom pa lahko za to delo zaslužil ravno toliko ali pa še več kot ga zahteva človek in se mi ne bo treba jebat z postrani ploščicami, zategnjenimi pipami in podobnimi zadevami. Tako kot se more serviserji jebat z driverji, SATA diski in mogoče z MS nepravilnimi ključi.
Aja, če pa ta čas namenim službi ali počitku, bom pa lahko za to delo zaslužil ravno toliko ali pa še več kot ga zahteva človek in se mi ne bo treba jebat z postrani ploščicami, zategnjenimi pipami in podobnimi zadevami. Tako kot se more serviserji jebat z driverji, SATA diski in mogoče z MS nepravilnimi ključi.
Okapi ::
naj ustanovi svoje podjetje, poišče kupce, jim prodaja storitve, nato pa se čez pol leta oglasi tule in opiše svoje izkušnje.
Lahko pa stvar zastaviš tudi drugače. Na Slo-tech objaviš oglas, da iščeš nekoga, ki dobro obvlada računalnike, in bi ti za 100 € prek študentskega servisa (da ne bomo zagovarjali sive ekonomije:-) na tvojem domu poštimal vse - iz kupljenih komponent sestavil PC, namestil OS, OpenOffice, antivirus, firewall, priključil brezžično router na internet, namestil spletno kamero, naredil gmail account in pripravil zunanji disk za backup. Dela recimo za max. 5 ur, če si počasen.
Sem skoraj prepričan, da bi brez težav dobil ne samo enega interesenta. Pri Sosedu bi za vse to plačal nekajkrat več.
Ali z drugimi besedami, tudi uporabniki se morajo malo znajti, da jih podjetniki po nepotrebnem ne nategujejo na suho.
O.
wizeazz ::
naj ustanovi svoje podjetje, poišče kupce, jim prodaja storitve, nato pa se čez pol leta oglasi tule in opiše svoje izkušnje.
Lahko pa stvar zastaviš tudi drugače. Na Slo-tech objaviš oglas, da iščeš nekoga, ki dobro obvlada računalnike, in bi ti za 100 € prek študentskega servisa (da ne bomo zagovarjali sive ekonomije:-) na tvojem domu poštimal vse - iz kupljenih komponent sestavil PC, namestil OS, OpenOffice, antivirus, firewall, priključil brezžično router na internet, namestil spletno kamero, naredil gmail account in pripravil zunanji disk za backup. Dela recimo za max. 5 ur, če si počasen.
Sem skoraj prepričan, da bi brez težav dobil ne samo enega interesenta. Pri Sosedu bi za vse to plačal nekajkrat več.
Ali z drugimi besedami, tudi uporabniki se morajo malo znajti, da jih podjetniki po nepotrebnem ne nategujejo na suho.
O.
ok. takoj se javim.
pogoj, prenosniki morajo biti v vrednosi najmanj 800€, prav tako PC-i in znamke dell ali ibm.
poštni stroški so od naročnika! prevzamem, vrnem nikoli. :-)
Sir Oliver:"Halo, Bing, dal ti trebaju računala. količina, od prilike jedan kombi, porijeklo, mutno, cijena, sitnica."
Upam, da si dojel point.
Vidim da pri nekaterih res kraljuje pure intelligence.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wizeazz ()
Camalotz ::
>Aja, če pa ta čas namenim službi ali počitku, bom pa lahko za to delo zaslužil ravno toliko ali pa še več kot ga zahteva človek in se mi ne bo treba jebat z postrani ploščicami, zategnjenimi pipami in podobnimi zadevami.
Res je. Zakaj bi en ne prav računalniško pismen človek (kar se nalaganja OS tiče) zgubil npr. 6 ur,
da bi naštudiral, kako se OS naloži, pa sistemske parametre naštima, pa driverje namesti itd.
(Ne zdej skočit da 6 ur pa res ne rabi, gotovo se vam je že zgodilo, da ste za npr. diagnostiko kake
banalne napake porabili ohoho časa. Zdaj pa je treba uračunat, da on pa poleg tega še nima pojma)
Če ceni svojo uro na recimo vsaj 20€ se mu definitivno bolj splača soseda poklicat. Ga ceneje pride.
Žalostno samo, da sem dal jaz prvič ploščice položit kao usposobljenim majstrom, drugič se mi
pa ni dalo jebat s postrani ploščicami, pa sem jih raje položil kar sam. Je malo dlje trajalo,
ampak so pa vsaj položene tako kot treba...
>Ali z drugimi besedami, tudi uporabniki se morajo malo znajti, da jih podjetniki po nepotrebnem ne nategujejo na suho.
In tisti, ki se ne znajdejo, pač zato plačajo ceno.
Res je. Zakaj bi en ne prav računalniško pismen človek (kar se nalaganja OS tiče) zgubil npr. 6 ur,
da bi naštudiral, kako se OS naloži, pa sistemske parametre naštima, pa driverje namesti itd.
(Ne zdej skočit da 6 ur pa res ne rabi, gotovo se vam je že zgodilo, da ste za npr. diagnostiko kake
banalne napake porabili ohoho časa. Zdaj pa je treba uračunat, da on pa poleg tega še nima pojma)
Če ceni svojo uro na recimo vsaj 20€ se mu definitivno bolj splača soseda poklicat. Ga ceneje pride.
Žalostno samo, da sem dal jaz prvič ploščice položit kao usposobljenim majstrom, drugič se mi
pa ni dalo jebat s postrani ploščicami, pa sem jih raje položil kar sam. Je malo dlje trajalo,
ampak so pa vsaj položene tako kot treba...
>Ali z drugimi besedami, tudi uporabniki se morajo malo znajti, da jih podjetniki po nepotrebnem ne nategujejo na suho.
In tisti, ki se ne znajdejo, pač zato plačajo ceno.
Vedno znova me preseneča, koliko ljudi zna pisati, ne pa tudi brati.
>Sir Oliver:"Halo, Bing, dal ti trebaju računala. količina, od prilike jedan kombi, porijeklo, mutno, cijena, sitnica." Upam, da si dojel point.
Heh, simpatik. Ampak drugič moraš malo bolje prebrat. Napisano je bilo na tvojem domu t.j. pri naročniku storitve
Heh, simpatik. Ampak drugič moraš malo bolje prebrat. Napisano je bilo na tvojem domu t.j. pri naročniku storitve
Še nekaj enostavnih izračunov (to je ugotovil že nekaj stoletij nazaj (Adam Smith). vsak naj dela tisto za kar je specializiran.
tisti, kateri pišete s čustvi namesto z razumom, pejte past ovce.
Prvo te nategne prodajalec, ko kupuješ računalo, po tem prideš domov in ugotoviš da ne moreš nič početi z njim. kot da bi imel šporhet brez elektrike, a ti bi jedel kruh.
po tem ga moraš odnesti serviserju da ti namesti vse potrebno, po tem ga moraš spet prevzeti. recimo da zgubiš 2 uri dela in predpostavimo da tvoja ura stane 10€. to pomeni 20€.
prideš domov, ugotoviš da nimaš neta in spet, kaj zdaj, blablabla, point je, da si moraš za vsako stvar vzeti čas (beri izpad dohodka, ker si vzamep prost), serviserji ne dežurajo ob večernjih urah da pridejo padalci, ki bi radi vse zastonj, ali pa za sindikalno ceno.
point, tudi če plačaš 150€ pa ti nekdo prevzame, prinese ter inštruira 1 uro (ne moreš stranki reči odjebi, to je plačljivo) in pred tem po možnosti svetuje kaj kupiti in od koga naročiti net, mislim da je 150 še zeloooo malo.
tisti, kateri pišete s čustvi namesto z razumom, pejte past ovce.
Prvo te nategne prodajalec, ko kupuješ računalo, po tem prideš domov in ugotoviš da ne moreš nič početi z njim. kot da bi imel šporhet brez elektrike, a ti bi jedel kruh.
po tem ga moraš odnesti serviserju da ti namesti vse potrebno, po tem ga moraš spet prevzeti. recimo da zgubiš 2 uri dela in predpostavimo da tvoja ura stane 10€. to pomeni 20€.
prideš domov, ugotoviš da nimaš neta in spet, kaj zdaj, blablabla, point je, da si moraš za vsako stvar vzeti čas (beri izpad dohodka, ker si vzamep prost), serviserji ne dežurajo ob večernjih urah da pridejo padalci, ki bi radi vse zastonj, ali pa za sindikalno ceno.
point, tudi če plačaš 150€ pa ti nekdo prevzame, prinese ter inštruira 1 uro (ne moreš stranki reči odjebi, to je plačljivo) in pred tem po možnosti svetuje kaj kupiti in od koga naročiti net, mislim da je 150 še zeloooo malo.
Zgodovina sprememb…
>Sir Oliver:"Halo, Bing, dal ti trebaju računala. količina, od prilike jedan kombi, porijeklo, mutno, cijena, sitnica." Upam, da si dojel point.
Ok. whata mistejkata mejkata. za opravičilo bom zazipal eno vodko z morskim psom in ti mailam. ;-)
Samo se ti zavedaš da, če greš k nekomu na dom in to delaš tam da ti človeka dejansko učiš. Misliš da obstajajo zastonj šole?
Moj način je tak da nobenega ne učim in znanje skrivam. pa ne mi reči da sem egoist. kar se janezek nauči, to janezek zna. v večini podjetij so skrivali ključna znanja.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
wizeazz - Zdej pa povej, kateri uporabnik, ki kliče nekoga, da mu poštima mašino, dojema tako hitro, kot boš ti tipkal na tipkovnico in klikal na miško. Par pacientov sem se spravil učit, da mi ne bi bilo potrebno vsake 10 dni čistit svinjarijo na njihovih diskih, so se spravli zapisovat postopek, spraševali v nedogled, čez par dni je spet zabrenčal telefon. Nekateri so res samo uporabniki, dokler dela, ko neha, se jim tudi ne sanja kaj naredit, pa jim lahko narišeš, napišeš, posnameš video, enostavno so analfabeti, če stvari ne delujejo pic, pic. Tem modelom svetujem nakup Viste in tisti, ki so me ubogal, me rabijo samo še na vsakih šest mesecev, da jim prenesem kakšne slike, muzko, kak film in mal počistim register. Za take je Sosed idealna firma in taki pacienti za Soseda zlata jama.
Ma tist k se bo naučil vmes ko bo mene gledal me v bistvu ne rabi. (oz. ne rabi tistega,
ki mu bo šaril po PC-ju, jaz namreč tega ne počnem (več), je moj prosti čas preveč vreden)
Se isto dobro oz. še bolje lahko nauči po principih RTFM in JFGI.
Na dom te kličejo bolj kot ne tisti, ki tega niso sposobni.
ki mu bo šaril po PC-ju, jaz namreč tega ne počnem (več), je moj prosti čas preveč vreden)
Se isto dobro oz. še bolje lahko nauči po principih RTFM in JFGI.
Na dom te kličejo bolj kot ne tisti, ki tega niso sposobni.
V-i-p ::
...bom še nekaj dodal. Na tem portalu se precej rado pljuva po MS produktih, winsi sem, winsi tja... Vsi vemo kaj pomeni inštalacija jebenih polken. Next, next, next, finish. Zdaj pa je to ratalo vrlo cenjeno opravilo, vredno stoosmih evrov, rajši še več .
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Sorry ampak 90 % ljudi ne ve da moreš prvo nastavi v biosu boot from CD. 90 % od teh 90% neve kako se pride v Bios. Nima pojma kaj narest z praticijami na začetku in bog ne daj inštalirat SATA drijverje prej...
In ja to znanje je nekaj vredno, če ga ti ne ceniš pač tvoj problem :)
lopov ::
Hvala vsem, še posebej Sosedu (brez katerega teme ne bi bilo) za razsvetljenje. Cene sem dvignil :)
racpomoc ::
Najbolj zanimivo pa je da takšno storitev lahko opravljajo za takšno delo nekvalificirane osebe. Verjetno če izgubijo vse podatke račejo: ja veste računalnik je bil tako zanič....v resnici pa je to posledica neznanja.
No takšni izgovori pa so tipični v teh storitvah. Škoda ker država ne naredi nič na tem področju da bi moral vsak imeti vsaj nek minimalen izpit, ker drugače bo tukaj veliko gurujev ki mislijo da znajo popraviti rač. v bistvu pa ne vejo niti "osnov" odpravljanja napak itd. Npr poznam enega guruja ki ne ve niti kaj pomeni ukaz ipconfig :)))
No takšni izgovori pa so tipični v teh storitvah. Škoda ker država ne naredi nič na tem področju da bi moral vsak imeti vsaj nek minimalen izpit, ker drugače bo tukaj veliko gurujev ki mislijo da znajo popraviti rač. v bistvu pa ne vejo niti "osnov" odpravljanja napak itd. Npr poznam enega guruja ki ne ve niti kaj pomeni ukaz ipconfig :)))
username ::
Škoda ker država ne naredi nič na tem področju da bi moral vsak imeti vsaj nek minimalen izpit,Res, škoda tudi ker država ne predpiše vsaj minimalnega izpita za brisanje riti, na podlagi katerega bi posameznik smel kupiti WC školjko in desko...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
username ::
Eni ste že čisto nori na državno regulacijo.
Racpomoc bi kar uvedel državni izpit za popravljalce računalnikov. Glede na njegov nick sklepam, da se s tem profesionalno ukvarja in bi si želel, da država na tak način umetno omeji njegovo konkurenco.
Zdaj pa pomislite: ali obstaja kak državni izpit za mehanike na uradnih avtomobilskih servisih? Kolikor vem, ne. Lastniki/upravljalci servisa zaposlujejo mehanike po svoji presoji. Pa je za cestno varnost zelo pomembno, v kakšnem stanju so avti na cesti. In novih avtomobilov kar nekaj let ni treba peljati niti na tehnični pregled, zatorej je ustrezno vzdrževanje novih avtov povsem odvisno od lastnikov in od serviserjev, kamor lastniki peljejo avte na vzdrževanje.
Za starejša vozila pa je predpisan tudi tehnični pregled, torej tu tudi država (kao) bdi nad njihovo tehnično varnostjo.
Nad novimi vozili (do 2-3 let) država ne bdi v tem smislu.
Nagradno vprašanje: v kateri skupini mislite, da je večji % tehnično vprašljivih in potencialno nevarnih avtov?
Racpomoc bi kar uvedel državni izpit za popravljalce računalnikov. Glede na njegov nick sklepam, da se s tem profesionalno ukvarja in bi si želel, da država na tak način umetno omeji njegovo konkurenco.
Zdaj pa pomislite: ali obstaja kak državni izpit za mehanike na uradnih avtomobilskih servisih? Kolikor vem, ne. Lastniki/upravljalci servisa zaposlujejo mehanike po svoji presoji. Pa je za cestno varnost zelo pomembno, v kakšnem stanju so avti na cesti. In novih avtomobilov kar nekaj let ni treba peljati niti na tehnični pregled, zatorej je ustrezno vzdrževanje novih avtov povsem odvisno od lastnikov in od serviserjev, kamor lastniki peljejo avte na vzdrževanje.
Za starejša vozila pa je predpisan tudi tehnični pregled, torej tu tudi država (kao) bdi nad njihovo tehnično varnostjo.
Nad novimi vozili (do 2-3 let) država ne bdi v tem smislu.
Nagradno vprašanje: v kateri skupini mislite, da je večji % tehnično vprašljivih in potencialno nevarnih avtov?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)
Škoda ker država ne naredi nič na tem področju da bi moral vsak imeti vsaj nek minimalen izpit, ker drugače bo tukaj veliko gurujev ki mislijo da znajo popraviti rač. v bistvu pa ne vejo niti "osnov" odpravljanja napak itd. Npr poznam enega guruja ki ne ve niti kaj pomeni ukaz ipconfig :)))
temu se reče "vstopna pregrada", to je cena vstopa na nek trg. so naravne in umetne.
naravne narekuje dejavnost, npr. v trgovini ali proizvodnji potrebuješ skladišče, prostore, zaloge, osebje, umetne/ne naravne pa so tiste, ki jih ustvari država (beri lobiji) za "kvazi" dobrobit celotne družbe.
Primeri državnih pregrad/ovir: green belts okoli Londona (UK), notarski ceh v banana republiki slo, dimnikarski ceh-koncesije posvečenim skupnoskledarjem....
in ti bi imel še IT vstopne pregrade. zadeve mora trg urejati ne pa posamezniki iz pisarn, ki nimajo pojma, in si večajo sredstva na trr na račun večine.
nikoli ne bo da dobivajo vsi, ali par posvečenih svinj ogromno, ali pa večina po malo.
presodi sam, kaj je bolje. če boš želel mi pošlji pm pa ti pošljem ebook The Undercover Economist, na enostaven način in povprečnemu neekonomistu opiše delovanje trga in regulatorjev.
Here's a hint: don't give your best friend's dad a reduced rate. You're not here to compete on price;
that approach is a fast track to failure.
You're here to make a buck, and last the distance.
Sure, tell your friend's dad you'll give him a special deal (after all, you'll give him very special service), but don't cut the price down so that you're making a minimal wage (or worse still, no profit at all).
Say something along the lines of, "Well Mr. Smith, I can do the Website for $5,000 at my absolute
bottom rate because you're Billy's dad. I can't make it any less than that because I simply wouldn't
want to compromise on the quality of the site. And anything below $5,000 would mean we'd have to
cut some corners, which would mean you wouldn't get the absolute best site possible. You do want a
top quality site, don't you Mr. Smith?"
You want work, but you don't want work that's unprofitable.
that approach is a fast track to failure.
You're here to make a buck, and last the distance.
Sure, tell your friend's dad you'll give him a special deal (after all, you'll give him very special service), but don't cut the price down so that you're making a minimal wage (or worse still, no profit at all).
Say something along the lines of, "Well Mr. Smith, I can do the Website for $5,000 at my absolute
bottom rate because you're Billy's dad. I can't make it any less than that because I simply wouldn't
want to compromise on the quality of the site. And anything below $5,000 would mean we'd have to
cut some corners, which would mean you wouldn't get the absolute best site possible. You do want a
top quality site, don't you Mr. Smith?"
You want work, but you don't want work that's unprofitable.
Sorry ampak 90 % ljudi ne ve da moreš prvo nastavi v biosu boot from CD. 90 % od teh 90% neve kako se pride v Bios. Nima pojma kaj narest z praticijami na začetku in bog ne daj inštalirat SATA drijverje prej...
Zakaj je potem to znanje plačano 4 evre na uro? Oziroma, vprašaj tiste, ki delajo na raznih servisih, kolk dobijo.
wizeazz, še en teoretični ekonomist je vse kar ta forum potrebuje.
>>> Zakaj je potem to znanje plačano 4 evre na uro? Oziroma, vprašaj tiste, ki delajo na raznih servisih, kolk dobijo.
kaj
si proti temu da bi dal za servis pošteno plačilo
in si hkrati proti temu da serviserji dobijo nepošteno plačilo
malce hudobno tole od tebe
se ti ne zdi?
kaj
si proti temu da bi dal za servis pošteno plačilo
in si hkrati proti temu da serviserji dobijo nepošteno plačilo
malce hudobno tole od tebe
se ti ne zdi?
Hudoben si ti, ker bi dal 109 evrov za namestitev windowsev, serviserju pa ne privoščiš niti 5 evrov za to uro. Samo tako pravim, da bo jasno kolk je znanje plačno.
>>> 109 evrov za namestitev windowsev, serviserju pa ne privoščiš niti 5 evrov za to uro
malce protislovja
serviser ti zaračuna in denar daš njemu
vsaj če je to kak privat "sosed" ali kaj takega
malce protislovja
serviser ti zaračuna in denar daš njemu
vsaj če je to kak privat "sosed" ali kaj takega
Zakaj je potem to znanje plačano 4 evre na uro? Oziroma, vprašaj tiste, ki delajo na raznih servisih, kolk dobijo.
wizeazz, še en teoretični ekonomist je vse kar ta forum potrebuje.
Who the fuck are you da boš rekel kdo koga potrebuje.
gre se za to da se bo komu od vsega pisanega materiala, skozi diskurz, kaj posvetilo na podstrešju in bomo vsi skupaj pridobili. nekateri, ker bodo spoznali da delajo zastonj/mezdo, nekateri pa, ker jim stranka ne bo mogla reči, "ja tisti mi pa naredi za 20€".
vsak bo sam presodil katere nicke ko virtualno ignoriral, ker dosledno podajajo butaste argumente.
če bi malo več poslušali ekonomiste, pa ne te iz našega podalpskega geta bi bilo marsikaj bolje.
če je zate ekonomija bull shit, po tem pa ti pojasni vstopne pregrade, monopole, razne birokratske trike s katerimi se omejuje konkurenca in kaj pozitivnega to prinaša za kupce/uporabnike.
prosvetli me in logično argumentiraj kaj od napisanega ne drži. z veseljem se bom pustil prepričati le, če boš logično argumentiral.
btw: odseki v angleščini, ki sem jih postal so od tipa, ki služi po 100k$ in več na projekte.
samo kaj bo tebi knjiga in izkušnje drugih, tebi, ki si posrkal vso znanost sveta.
Blagor tistim, ki so plitkega srca in skromnega duha!
Ziga Dolhar ::
Z obračunavanji na osebnem nivoju ne boste daleč prišli.
(Da ne omenjam, da s tem še sami izgubljate verodostojnost.)
Opozorilo.
(Da ne omenjam, da s tem še sami izgubljate verodostojnost.)
Opozorilo.
https://dolhar.si/
Spike Edin ::
Živjo!
Zdej bom pa jz neki napisal, sam sem osebno delal v Sosed-u in vem kako potekajo stvari.
Na hitro sem pregledal komentarje različnih ljudi in ... Vedno so bili ljudje in bodo bili ki so določeno stvar zagodarjali drugi obsojali tretjim je pa bilo vseeno. Če pogledamo realno veliko nas ima osebno vozilo in ko se le ta pokvari in na servisu zračunajo več € za popravilo se nobeden ne buni kaj veliko pač zadevo je potrebno popravit. Pri računalništvu pa postane problem, dan danes je tako da se ljudje premalo cenijo in delajo za dosti ceneje, določeni se pa takim smejijo za hrbtom. Sosed je pa podjetje katero se s tem ukvarja in stalne stranke so vesele ker obstaja sploh kaj takega in samo storitev katero plačajo je opravljena kvalitetno in so tudi zelo zadovoljni. Malo sami razmislite da vam pride nekdo osebno na dom popraviti zadevo se seveda plača. Kvaliteta se dan danes plača. Na konc koncev če se vam zadeva zdi predraga pač ne boste klicali Sosed-a temveč boste poklical nekakoga "cenejšega".
Lep večer še naprej!
Zdej bom pa jz neki napisal, sam sem osebno delal v Sosed-u in vem kako potekajo stvari.
Na hitro sem pregledal komentarje različnih ljudi in ... Vedno so bili ljudje in bodo bili ki so določeno stvar zagodarjali drugi obsojali tretjim je pa bilo vseeno. Če pogledamo realno veliko nas ima osebno vozilo in ko se le ta pokvari in na servisu zračunajo več € za popravilo se nobeden ne buni kaj veliko pač zadevo je potrebno popravit. Pri računalništvu pa postane problem, dan danes je tako da se ljudje premalo cenijo in delajo za dosti ceneje, določeni se pa takim smejijo za hrbtom. Sosed je pa podjetje katero se s tem ukvarja in stalne stranke so vesele ker obstaja sploh kaj takega in samo storitev katero plačajo je opravljena kvalitetno in so tudi zelo zadovoljni. Malo sami razmislite da vam pride nekdo osebno na dom popraviti zadevo se seveda plača. Kvaliteta se dan danes plača. Na konc koncev če se vam zadeva zdi predraga pač ne boste klicali Sosed-a temveč boste poklical nekakoga "cenejšega".
Lep večer še naprej!
The PC Doctor
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spike Edin ()
BlackD3mon :
Načelo največjega bebca se glasi: debata o netrivialnih vprašanjih je lahko široka in "demokratična" in se bo zato spustila na raven najbolj bebastega udeleženca, ali pa ozka in strokovna, vmesne možnosti ni.
Ne leti nate, da ne bo pomote. Če se kdo prepozna v tem načelu, se mu globoko opravičujem.
Načelo največjega bebca se glasi: debata o netrivialnih vprašanjih je lahko široka in "demokratična" in se bo zato spustila na raven najbolj bebastega udeleženca, ali pa ozka in strokovna, vmesne možnosti ni.
Ne leti nate, da ne bo pomote. Če se kdo prepozna v tem načelu, se mu globoko opravičujem.
Snegec ::
BlackD3mon :
To si sebe omenjal v tem sestavku? Gz.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.
btw: odseki v angleščini, ki sem jih postal so od tipa, ki služi po 100k$ in več na projekte.
samo kaj bo tebi knjiga in izkušnje drugih, tebi, ki si posrkal vso znanost sveta.
Blagor tistim, ki so plitkega srca in skromnega duha!
Tolk ekonomije kot jo je v tistem postu, zna vsak. Vsi vemo, da so podjetja zato, da delajo profit in da lahko računajo kolk hočejo. Samo nekateri so tako plitki, da vidijo samo to, ne pa tudi kdaj gre nekdo čez mejo. Zdej če začne Opel Corse prodajat za 30,000 evrov ne sme nihče rečt, da je to nateg? Moramo vsi začet slavo pet Oplu, ker ima take cene? Moramo vsi ploskat kako strašno se je kvaliteta dvignila čez noč, ko se je avto podražal za 300 procentov? Potem sem pa jaz plitek... Malo svoje zdrave pameti poleg knjig ne škodi.
Spike Edin ::
Smo v demokraciji in vsak ima pravico do svojega mnenja venda mi je za določene tukaj žal ...
The PC Doctor
Poldi112 ::
>Moramo vsi ploskat kako strašno se je kvaliteta dvignila čez noč, ko se je avto podražal za 300 procentov?
Neumna primerjava, razen če lahko drugje dobiš isto za 3x manj. Pa ne mi z študenti ker to ni to.
Neumna primerjava, razen če lahko drugje dobiš isto za 3x manj. Pa ne mi z študenti ker to ni to.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Poldi seveda lahko dobiš so bili tudi že linki in recimor tale: http://www.kompa.si/?view=storitve&svie... tale hoče 99 euro za nameščanje OS in tale samo 59 http://www.m-it.si/cenik.pdf.
Ni ti treba kupit Q7 ali BMW 7 da bi prišel iz točke A na točko B. Tudi avti za 10.000 eur so čist OK. ČE pa vi zaradi agresivnega oglaševanja soseda ne poznate drugega, pač to ni njihov proble ane?
Ni ti treba kupit Q7 ali BMW 7 da bi prišel iz točke A na točko B. Tudi avti za 10.000 eur so čist OK. ČE pa vi zaradi agresivnega oglaševanja soseda ne poznate drugega, pač to ni njihov proble ane?
Poldi112 ::
sosed ima namestitev sistema za €108, kompa €99. To ni ravno razlika 3x manj, ane.
Glede m-it, oni imajo tako sesuto stran da bi me bilo strah tam kaj vzeti, ampak ok. €59 je cena brez davka, torej pride €70, kar je precej ceneje, a še vedno ne tako blazno.
Glede m-it, oni imajo tako sesuto stran da bi me bilo strah tam kaj vzeti, ampak ok. €59 je cena brez davka, torej pride €70, kar je precej ceneje, a še vedno ne tako blazno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Predragi električarji, očitno v Sloveniji trg ne deluje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37859 (6237) | feryz |
» | servis avtomobila - upravičenje porabe časa (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 11804 (9260) | Mato989 |
» | www.wee.com - čuri muri ?Oddelek: Loža | 11145 (5671) | KTr1sk |
» | Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 31679 (27084) | buttplugs |
» | SOSED d.o.o. v policijski preiskavi. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23076 (18537) | ThinkPad |