» »

wtf sosed.si...

wtf sosed.si...

««
26 / 27
»»

St235 ::

Ja, vse se da naučit. Tudi vesoljsko ladjo sestavit. Sam to ne pomeni, da se bomo vsi tega učili.

Pregledat olje ni problem, enako kot ni problem pogledat, če je ram v računalniku. Ko pa prideš do menjave pa ne eno ne drugo ni samoumevno za nekoga, ki tega še ni delal. Seveda se lahko oboje naučiš, samo takih stvari je tisoče in slej kot prej ti zmanjka denarja. A si se ti mogoče naučil ostrič celo familijo, ker frizeju nima smisla plačevat, pa ploščice polagat, ker keramičar je brezveze, pa računalnike popravljat, servisirat avto itd itd itd.
Saj ne navsezadnje se vse da naučit.

imagodei ::

@thramos,

se ne strinjam. Pri računalniku imajo ljudje strah (morda iracionalen, pa vendar), da bodo kaj uničili. Pri nalivanju olja tega strahu ni (pa bi lahko bil, če mešaš napačno olje). Če ne drugače, je večina moške populacije že v svojem otroštvu kdaj videlo, kako so njihovi očetje to počeli doma na fičkotih, Yugotih, stoenkah, katricah, golfih... Izven tehničnega foruma, kot je S-T, ali pa izven tehničnih krogov, je marsikomu enako nepredstavljivo odpreti in servisirati računalnik, kot se nam večini zdi nepredstavljivo odpreti in servisirati televizijo.

Kontrola in dolivanje olja spada med osnovno vzdrževanje avtomobila; tako kot dolivanje čistilne tekočine za vetrobransko steklo, ali pa menjava žarnice.

Poseg v elektronsko napravo, pa če je še tako trivialen, ne spada med osnovno vzdrževanje te elektronske naprave.

Če obvladaš oboje - seveda, zakaj pa ne. Ne pa prosim mešat zelja in kromastih matic ter trdit, da bi to moralo spadati v osnovno računalniško pismenost.

Bi pa, po drugi strani, moralo med osnovno "opravilno pismenost" spadati zmožnost pridobivanja informiranega mnenja. To, da Sosed d.o.o. (z namenom zavajanja?) oglašuje namestitev OS za (koliko že?) 110 EUR je najmanj neetično, če ne kar naravnost svinjsko. S tem odira ljudi, poleg tega pa jih najverjetneje zavaja, saj je njihova storitev še vedno cenejša, kot nakup legalnega SW + namestitev na nekem X servisu. To je brez dileme srž problema! Ampak, ob tem ne smemo pozabiti dodati: svoj del odgovornosti nosijo tudi ljudje, ki dandanes v nevednosti nabavijo cenejši računalnik, ker se pred nakupom ne posvetujejo s strokovnjakom. Le-ta bi jim že v naprej povedal, kako je s programsko opremo. (In, če je "strokovnjak" sosedov mulec, morda tudi naložil nelegalno verzijo za 20 EUR ter pest piškotov.)

Seveda nobeno oderuštvo ni dopustno, ampak... Ljudje se pred nakupom avtomobila posvetujejo z avtomehaniki in raznimi "samozvanimi znalci", preberejo recenzije, teste. Second-hand avto pridejo pogledat skupaj z avtoličarjem. Na sodišču se pojavijo z odvetnikom. Ko pa kupujejo računalnik, pa zadostuje hitri ogled, ko jim prodajalec omeni OS in dodatnih 150 EUR denarja, hitro preslišijo, saj za prejšnje Windows tudi niso nič plačali, bomo že nekako... Potem pa prodajalec noče namestiti nelegalne opreme, domov prinesejo računalnik brez Oken in pokličejo firmo Sosed d.o.o., ki namesti ceneje, kot pa stane licenca.

Pri tem jim seveda ni jasno, da bo sine čez 3 mesece popolnoma zafilal računalnik z virusi in malware, Polkna bo treba ponovno namestiti - njihov prodajalec bi to storil za 25-50 EUR (obračunal pol ure do eno uro), Sosed d.o.o. pa bo veselo spet zaračunal svojih 110 EUR.

Takšno obnašanje posameznikov pa ni več dobromerna naivnost, ampak simptomatična neumnost. :)
- Hoc est qui sumus -

thramos ::

Že pregledat olje je problem, za človeka, ki s tem nima izkušenj.
Enako kot menjava rama, za človeka, ki s tem nima izkušenj.

Eno je bavbav, drugo vsi počnemo sami?

A potem vsi vse outsorcate? Na zajtrk s šoferjem v gostilno, po obisku brivca?

Ali ste vsi računalniški serviserji? :))

[edit] Uh no. Govorimo o menjavi rama. Ki je opisana v vsakih navodilih za matično ploščo in jo je (po mojem mnenju) sposoben opraviti vsak človek z vsaj malo bralnega razumevanja. Kot menjava baterije, npr.

Z mojega, subjektivnega vidika, je bila prva kontrola in dotakanje olja zahtevnejša.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

St235 ::

banaliziraš, ker ti zmanjkuje argumentov.

Seveda se ne otusourca vsega, je pa odločitev posameznika kaj outsourca. K nam že 10 let enkrat mesečno pride čistilka konkretno spucat hišo. Pa ne zato, ker smo funkcionalno nepismeni in ne znamo prebrat navodil za uporabo sesalca. Po drugi strani pa sam menjavam olje na avtu, ker mi je takšno prčkanje v veselje. Nekomu drugemu so to računalniki, spet tretji obožuje šivanje, noge si pa depilira v fancy salonu. in tako dalje

Menjava rama zahteva določeno znanje ali pa inštalacija OS zahteva določeno znanje. Sam menim, da dosti več kot to da potegneš palčko it motorja in jo obrišeš z krpo.

Ampak debata tukaj ni o temu. Ampak o temu koliko takšno storitev zaračunava Sosed in to, da pri tem domnevno ponuja tudi nelegalne različice programske opreme.

thramos ::

Menjava rama zahteva določeno znanje ali pa inštalacija OS zahteva določeno znanje. Sam menim, da dosti več kot to da potegneš palčko it motorja in jo obrišeš z krpo.


No, glede tega se ne strinjamo. Z stališča mene, popolnega neznalca za avtomobile je bilo za dotakanje olja potrebno nekaj učenja, več kot za menjavo rama. Seveda se mi pa obe stvari zdita trivialni, opisani v priročniku, ki ga dobiš ob izdelku, zadevi, ki se jih lotiš sam. Če nekdo ne želi nič narediti sam, ker se mu bolj splača plačati nekomu to popolnoma razumem. Ne vidim pa zmaja kjer ga ni in ne vidim razlik, kjer jih ni. (Subjektivno, seveda).

No, razen če bi nekomu zaračunaval za delo, seveda. Potem bi bila menjava rama izredno zahteven, delikaten proces, ki ga je potrebno prepustiti profesionalcu. Ampak to rajši razlagajte na drugih forumih. ;)

In ja, offtopic smo.

RejZoR ::

Roko na srce, menjava RAMa NI tko enostavno opravilo kot eni pišete tukaj. Prvič mora bit pravi RAM, drugič ga moraš prav obrnit (sam sem štručko pa sem ga enkrat tlačil not narobe in mi ni bilo jasno zakaj noče lepo sest v slot, res pa da sem delal pri sestavljeni kišti in sem komaj videl kam ga tlačim). In tretjič, ob 4 in več slotih je pomembno kam ga daš, drugače ti sistem niti bootal ne bo. Ja, piše v priročniku ja, ampak potem pa ti dopovej neznalcu kaj je to DIMM1, DIMM2, DIMM3, DIMM4 itd in zakaj morajo bit palčke v vsakem drugem slotu in ne po vrsti... Sicer je ilustrirano ampak večina pač ne ve. Zato ne posplošujte, da to zna naredit glih vsak pajo, ki z drobovjem računalnikov še nikoli ni delal. Ali pa je samo na daleč videl kako je nekdo brskal po drobovju...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

thramos ::

RejZoR je izjavil:

... Prvič mora bit pravi RAM, drugič ga moraš prav obrnit ...


Nekako tako, kot navadne baterije, v katerikoli napravi.

Vse je opisano v navodilih, ponavadi še poslikano.

Nekako tako, kot merjenje in dotakanje olja pri avtomobilu.

solatko ::

imagodei - Na žalost, ne znaš prebrati cenika - cenik govori o namestitvi OS-a, ne o prodaji. Enako storitev ti za malo denarja naredi vsak servis trgovcev z računalniško opremo, če prineseš original medij.
Lahko pa ti namestijo vse trial verzije programske opreme in ti poskrbiš za ureditev licenc ali v končni fazi za crack-e.
Ta storitev se zaračuna in pri Sosedu je to pač 100€+ - namestitev ne program.
Delo krepa človeka

Gregor P ::

Počasi bo morda res znal v naši družbi vsak zamenjati RAM (glede na dosti boljša navodila kot včasih, YT videe ipd.), čeprav imamo po drugi strani vedno več potrošnikov, ki samo še kupujejo računalnike in jih ob vsakem novem modelu preprosto zamenjajo (oz. kupijo nove, brez da bi jih sploh kdajkoli odprli v življenju, se zavedali iz česa je sploh sestavljen); ampak zato pa dobimo sproti z razvojem vsako leto več opravil pri katerih smo znova analfabeti in je začaran krog sklenjen (npr. kakšen sodoben e-avto z njegovimi muhami, ko bo šlo kaj narobe, ali bo treba kaj zamenjati; vse kar pa veš od prej je, kako zamenjati olje pri bencinskem motorju morda>:D).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

knesz ::

Koliko časa je potrebno za menjavo rama?
Stranka prinese računalnik v servis. Razloži kaj bi rad. Potrebno je narediti servisni nalog, vse zapisati, ponavadi se še napiše vizuelno stanje računalnika. Ponavadi se računalnik zalaufa da vidiš če sploh štarta, ugasneš, odpreš kišto, najdeš pravi ram, ga vtakneš v reže, zopet zalaufaš da preveriš, zapreš kišto, narediš račun in poračunaš (če stranka čaka. V nasprotnem primeru še stranko obvestiš da je ram zamenjan/dodan).
Vse to v eni minuti?
15€ je v tem primeru čisto realna cena.

solatko ::

knesz - vsekakor, če narediš samo to. Jaz sem višje napisal, kaj in kako naredijo dobri računalniški servisi, ki računajo enako storitev 30€, pa vmes še počistijo prah, pregledajo celoten računalnik in lepo osveženega, s povečanim ramom vrnejo stranki. Odziv je nevrjeten. Včeraj me je klicala stranka, če smo zamenjali ventilator na prenosniku ali tako tiho deluje zaradi dodanega rama.

Mi se zavedamo, da bi to storitev lahko opravili posebej, po navadi potem, ko se sistem zaradi pregrevanja, nebi več postavil, toda pri nas velja pravilo, kar pride v hišo, mora iz hiše očiščeno, da je kot novo.
Po potrebi očistimo tudi ekran, tipkovnico, očistimo celotno ohišje in menim, da za storitev - menjava RAM-a ne zaračunamo preveč.
Novim računalnikom, kadar jih ni potrebno odpirat, vgradimo dodatni ram za kavico.

Brez naloga in brez računa.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

knesz ::

solatko je izjavil:


Brez naloga in brez računa.

Bolj potiho, da te ne slišijo dacarji. :)

solatko ::

knesz - za tako uslugo, nimaš kaj računat - en ali dva vijaka, vstavitev RAM-a in zaprtje. Govorim o novih računalnikih, ki ne rabijo drugih posegov in seveda o tistih, kjer je ležišče rama dostopno, brez dodatnih operacij.
Delo krepa človeka

knesz ::

Tudi če je samo za kavico, je to delo na črno :)

RejZoR ::

Ne pa ni, ker je kava prostovoljni prispevek. Pol je tud cerkev eno veliko delo na črno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

imagodei ::

solatko je izjavil:

imagodei - Na žalost, ne znaš prebrati cenika - cenik govori o namestitvi OS-a, ne o prodaji. Enako storitev ti za malo denarja naredi vsak servis trgovcev z računalniško opremo, če prineseš original medij.
Lahko pa ti namestijo vse trial verzije programske opreme in ti poskrbiš za ureditev licenc ali v končni fazi za crack-e.
Ta storitev se zaračuna in pri Sosedu je to pač 100€+ - namestitev ne program.

Pri tebi se mi vedno zdi zanimivo, kako rad druge "obtožiš", da ne znajo brat, potem pa isti hip isto napako zagrešiš prav ti sam.

Cenik znam prav dobro prebrat, brez skrbi. Govorim o tem, da je cena (potencialno) zavajajoča. Če stranka pokliče na servis XYZ d.o.o. in vpraša za ceno namestitve OS-a, jo serviser vpraša, ali ima original Windows. Po tem, ko ji dve minuti razlaga o licenčnem softveru, prideta do spoznanja, da nima originala. Tako mu serviser ponudi polno (ne DSP) verzijo Polken 7 Home Premium za 180 EUR. Morda mu bodo zaračunali še pol ure za namestitev, končna cena torej nekaj čez 200 EUR. Ogromno, sploh ker mu je pred tremi meseci to isto naredil sosedov mulec za 20 EUR. Seveda, sosedovega mulca nočemo klicat vsake 3 mesece, poleg tega pa očitno ni tak strokovnjak, če se računalnik po treh mesecih zatika in obeša.

Ker je 200 EUR hudo veliko, začne kot odgovorna oseba preverjat konkurenco. Spomni se na podjetje Sosed d.o.o., na netu najde številko in vpraša, če je cena, objavljena na njihovi spletni strani prava. Zavoljo argumenta recimo, da serviser ne vpraša za licenčen SW, pač pa stranki potrdi ceno 110 EUR in ji razloži, da je v to ceno "zajeto vse", ne glede na to, koliko časa porabi. Serviser pride do stranke, vpraša za original DVD, stranka pove, da ga nima. Serviser na hitro omeni, da to ni čisto po pravilih, da pa lahko on "posodi" svoj DVD in zadeve uredita. Stranka se strinja in dobi delujoč računalnik za polovico cene, ki bi jo morala plačat pri podjetju XYZ d.o.o.

Takšna praksa je najmanj zavajajoča, ker stranka dobi vtis, da dobi isto (enakovredno) storitev za 50% cene, ki bi jo plačala drugje. Ne trdim, da je prav, da so ljudje tako ignorantski glede avtorskih pravic in licenc, vendar tako pač je. Večini "dol binglja" za to, ali imajo doma original SW, vse dokler niso postavljeni pred dejstvo, da je treba za ponovno namestitev plačat cca 200 EUR (zaradi nakupa).

Pozor: ne trdim, da se zgoraj opisana praksa pri podjetju Sosed d.o.o. dogaja; vendar pa debata zadnjih nekaj dni teče prav o tem. Se pravi, govori se, da Sosed d.o.o. strankam namešča nelegalen OS in sicer po ceni, ki je vsaj 2x tiste, ki jo zaračunava konkurenca.
- Hoc est qui sumus -

BlueRunner ::

Hm. Kakor si napisal, bi stvar povzel cisto drugace. Obstaja verjetnost, da je praksa zaposlenih pri tem podjetju taksna, da dobis poleg storitve tudi kos programske opreme, katerega cena je sicer vecja od same storitve. Oziroma je celoten paket mnogo prepoceni, in zaradi tega "prepoceni glede na stroske", postane sumljiva iz vidika nelicencne programske opreme. V tvojem opisu torej kar pol ceneje od konkurence pri primerljivem rezultatu - namestitev OS-a, za katerega stranka pred namestitvijo ni imela licence.

imagodei ::

knesz> "15€ je v tem primeru čisto realna cena."

solatko> "knesz - vsekakor, če narediš samo to. Jaz sem višje napisal, kaj in kako naredijo dobri računalniški servisi, ki računajo enako storitev 30€, pa vmes še počistijo prah, pregledajo celoten računalnik in lepo osveženega, s povečanim ramom vrnejo stranki. Odziv je nevrjeten. Včeraj me je klicala stranka, če smo zamenjali ventilator na prenosniku ali tako tiho deluje zaradi dodanega rama."

IMO ste tukaj na tankem ledu. Če storitev menjave RAMa stane 15 EUR, vi pa v ceno 30 EUR vtaknete menjavo RAM-a + dodatne storitve, ki jih stranka ni naročila (čiščenje prahu, urejanje kablov), potem niste daleč od avtomehanikov, ki poleg menjave ležaja samovoljno zamenjajo še zavorne diske, ker so bili pač obrabljeni.

Ali pa, da bo bolj realen primer: pripelješ avto, da ti zamenja jo filter za olje, pa ti ga še posesajo in operejo, ker je pri njih to standard storitev - in je zaradi tega servis dražji 25 EUR, glede na konkurenco.


@BlueRunner:
Paradižnik, paradajz. ;) Če štartaš iz izhodišča, da stranka niti pred in niti po inštalaciji nima urejene licence, torej podjetje ni prodalo softvera stranki, potem je cena 110 EUR vsaj dvakratnik storitve, ki bi jo računalo konkurenčno podjetje (če bi stranka prinesla original DVD z OS-om).
- Hoc est qui sumus -

Spock83 ::

thramos je izjavil:

RejZoR je izjavil:

... Prvič mora bit pravi RAM, drugič ga moraš prav obrnit ...


Nekako tako, kot navadne baterije, v katerikoli napravi.

Vse je opisano v navodilih, ponavadi še poslikano.

Nekako tako, kot merjenje in dotakanje olja pri avtomobilu.


Glej moja mama ne zna zamenjati RAM, tudi če ji preko telefona govorim. Zna pa dober burek narest.

BlueRunner ::

imagodei je izjavil:


Paradižnik, paradajz. ;) Če štartaš iz izhodišča, da stranka niti pred in niti po inštalaciji nima urejene licence, torej podjetje ni prodalo softvera stranki, potem je cena 110 EUR vsaj dvakratnik storitve, ki bi jo računalo konkurenčno podjetje (če bi stranka prinesla original DVD z OS-om).

Po tvojem opisu startam iz izhodisca, da stranka pred instalacijo ni imela lastne kopije operacijskega sistema, instalacija le tega pa je bila opravljena. Ne ravno paradiznik, paradajz. Kako lahko nekdo opravi namestitev kopije, brez da bi stranka predala kar je potrebno za namestitev in pri temu zaracuna manj, kot pa ta kopija stane. To je indic, da se gre za mutna posla, ne pa visoke cene.

Ce vidim tri na prvi pogled enake Rolexe, od katerih je en 15, drug 200, tretji pa 1000 EUR, mi bo na mutna posla smrdelo pri 15, morda pri 200 EUR. Ce npr. vem, da se konkreten model prodaja od 150 EUR navzgor pri preverjenih prodajalcih, mi bo sumljivo izgledal samo se tisti za 15 EUR, tisti za 1000 pa... koga briga, ocitno nekdo racuna na naivne kupce.

Ce bi stranka imela sama svojo piratsko kopijo + nelegalen kljuc, potem izvajalec storitve ne bi imel nic masla na glavi. Ce pa izvajalec samoiniciativno "uredi, kar je potrebno", je pa krivda potem izkljucno na strani izvajalca.

Kar se tice visine cene, pa ne vem zakaj tudi tukaj ne bi veljalo, da ceno na koncu doloca trg, pristojne sluzbe pa morajo poskrbeti, da se nezakonite prakse v najvecji mozni meri onemogocijo. Ce ti nekdo izvede namestitev brez tvojega medija, potem je ocitno prislo do namestitve nove kopije sistema. Ce je cena te storitve na koncu nizja od same cene te kopije, je to signal, da nekdo posluje nezakonito in si na taksen nacin izboljsuje polozaj na trgu - izkrivljanje konkurence. Konkurenti, ki delajo v skladu z zakonodajo, taksne cene namrec ne morejo doseci.

imagodei ::

Hum... Saj od kod zdaj ideja, da jaz zagovarjam izvajalca? Jaz samo pravim, da izvajalec računa na splošno nerazgledanost ljudi. Ljudje, ki se zbiramo na S-T smo pretežno "biased"; tle vsi dokaj dobro vemo, o čem govorimo. "V divjini" je situacija čist drugačna. Pomagam včasih takole, kolegom, sosedom in vidim, kako osnovno nepodkovani so.

Skratka, gre za tri ločene probleme:

Prvi je ta, da se ljudje enostavno ne zavedajo problema licenčnega SW. Še vedno je mnogo takih, ki kupijo "cenejši" računalnik, čeprav jim prodajalec razloži, da bodo pri dražjem dali 130 EUR še za licenco za Windows. Ampak, ljudem niti ne prebije zavedanja, da je namestitev nelicenčne verzije pač nelegalna.

Drugi problem je ta, da četudi se ljudje zavedajo, se zavestno odločijo za nakup cenejšega računalnika, ker: "Kako ćemo? Lako ćemo!" Do danes nismo kupili niti enih Windows, čeprav smo kupili že 5 različnih računalnikov; zakaj bi to prakso spreminjali?

Tretji problem pa je, ko se pojavi neko podjetje, ki z bistveno izstopajočo ceno oglašuje REŠITEV in ne komplicira preveč, če stranka nima lastnega licenčnega SW.

V takih okoliščinah je za stranko kratkoročno v bistvu bolj privlačno, da plača 110 EUR kot pa 210 EUR za storitev, ki je v njenih očeh popolnoma enakovredna (delujoč računalnik).
- Hoc est qui sumus -

Half-Saint ::

Ne razumem tvoje analogije menjava rama - pranje avtomobila. Če v solatkovi firmi menjavajo RAM za 30€ in ti zraven še očistijo računalnik, kaj češ boljšega? To, da pri menjavi RAMa v novem računalniku ne računajo nič, je izključno njihova dobra volja. Jaz ne bi :) V najboljšem primeru moraš računat pol ure dela za vso papirologijo in testiranje.

Če ti avtomehanik pri menjavi olja za iste pare še posesa in opere avto, zakaj bi se branil?
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

imagodei je izjavil:

IMO ste tukaj na tankem ledu. Če storitev menjave RAMa stane 15 EUR, vi pa v ceno 30 EUR vtaknete menjavo RAM-a + dodatne storitve, ki jih stranka ni naročila (čiščenje prahu, urejanje kablov), potem niste daleč od avtomehanikov, ki poleg menjave ležaja samovoljno zamenjajo še zavorne diske, ker so bili pač obrabljeni.

Ali pa, da bo bolj realen primer: pripelješ avto, da ti zamenja jo filter za olje, pa ti ga še posesajo in operejo, ker je pri njih to standard storitev - in je zaradi tega servis dražji 25 EUR, glede na konkurenco.


No, da ne bo nesporazumov. Jaz sem izhajal iz tega, da je 15 EUR za menjavo RAMa povsem primerna cena, ker gre za storitev, ki je nikakor ne opravis v eni minuti. Ce pa slucajno jo, je pa slabo opravljena.

To, da moras stranko ustrezno obdelati, prevzeti narocilo, napisati vse papirje in potem se opraviti storitev spada v samo ceno. Ce pri tem se spihas prah iz racunalnika in z dvema vezicama spnes kable v racunalniku je to minimalna kolicina dela, ki hkrati olajsa tvoj poseg.

Gregor P ::

Meni je pa povsem razumljiva in tudi lepo razložena; če nekomu zaračunaš še kaj dodatnega poleg, kar stranka sploh ni zahtevala (in ni potrebe po tem), gre preprosto za prevaro in stranki nikakor tega ni treba plačati (na sodišču pa bi itak avtomatično zmagala zoper takšno prevarantsko podjetje).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

Seveda, samo če je na ceniku menjava rama 30€, je menjava rama pač toliko. Če ti zraven posesajo računalnik in nanj nalepijo pentljo je to njihova stvar. Solatko ni nikoli trdil, da je menjavanje rama 15€, čiščenje pa nadaljnjih 15€.

imagodei ::

Če je tako, kot navajata BigWhale in Lakotnik, seveda ni sporno. Je sicer dražje, kot drugje, ampak verjetno stranke hodijo tja, ker so zadovoljne s storitvijo.
- Hoc est qui sumus -

knesz ::

Half-Saint je izjavil:

Ne razumem tvoje analogije menjava rama - pranje avtomobila. Če v solatkovi firmi menjavajo RAM za 30€ in ti zraven še očistijo računalnik, kaj češ boljšega? To, da pri menjavi RAMa v novem računalniku ne računajo nič, je izključno njihova dobra volja. Jaz ne bi :) V najboljšem primeru moraš računat pol ure dela za vso papirologijo in testiranje.

Če ti avtomehanik pri menjavi olja za iste pare še posesa in opere avto, zakaj bi se branil?

Ampak tukaj ni govora o čiščenju računalnika. Govora je v tem, kaj stranka naroči in za to sem jaz dal primer. Še enkrat: 15€ za menjavo rama ni preveč.

St235 ::

Stranka naroči menjavo rama. To stane 30€ kar je razvidno iz cenika. Zakaj je problematično če zraven očistijo še prah in stranki postrežejo kavo?

Spock83 ::

Seveda ni preveč. Za manj denarja se sploh ne splača priti na obisk. Prevoz, porabljen čas na poti, čas pri stranki...

imagodei ::

Govorimo o klasičnem servisu, kamor računalnik pripelje stranka sama.

Jasno, da je pri obisku na domu servis nekoliko dražji. Že samo zato, ker je med določenimi oblikami servisa precej mrtvega časa (npr. pregled za viruse), ki ga serviser v klasičnem servisu lahko zapolni z drugim delom, serviser na terenu pa pač mora čakat 20 min / 40 min / uro in pol, da gre procedura skozi.

Vseeno to ne upraviči cene 110 EUR za inštalacijo Windows, kot ima to na ceniku Sosed d.o.o. Sploh pa ne, če je zadeva zastavljena tako, da je potencialno zavajajoča do strank in če se v praksi dogaja, da se stranki namešča nelegalno programsko opremo. Jasno je, da je takšne stvari na strankinem domu precej težje odkriti. Klasične prodajalne/servisi računalnikov se kar precej držijo tega, da se nelegalne opreme ne namešča.
- Hoc est qui sumus -

Spock83 ::

No nisem čisto informiran kako ima Sosed cene. Hja 110EUR je normalna cena, če je pri sosedu vključenih še prevoz, servisne ure in drugi stroški. Če pa nalaga nelegalno opremo, potem so pač krivi. Zdaj kaj pomeni točno inštalacija windowsov. Zraven še gonilnike ter ostalo nujno programje kot so antivirusniki, prog. za peko CDjev itd? Običajni servisi lahko komot za pol znižajo ceno.

Če me bo kakšen kolega vprašal za koliko bi mi zrihtal to in to mu bom samo pokazal cenik od Soseda in mu dal 20% popusta. Vsi happy razen davčne :P

Se spomnim, da sem pred 13 leti ali še več pri Jerovšku Computer kupil svoj prvi PC. Nevednež jaz sem itak tiste Win98 vsaj enkrat na mesec sesul sistem. Starši so mi plačali dvakrat za ponovno nalaganje. In je bilo takrat 10.000 SIT. Kar ni bil majhen denar takrat. No od fotra sem dobil ultimat, da naslednjič ne bo več dajal keša. Evo zdaj zadeve sam sebi popravljam :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

St235 ::

Če me bo kakšen kolega vprašal za koliko bi mi zrihtal to in to mu bom samo pokazal cenik od Soseda in mu dal 20% popusta. Vsi happy razen davčne :P


Pa konkurence, ki isto počne za 50% cene.

Spock83 ::

Ja odvisno kaj je tvoja primarna dejavnost. Če živiš od servisov ter vzdrževanj in je to tvoj glavni prohodek, prodaja artiklov pa je sekundarnega pomena, potem ti je v interesu, da čim več izvlečeš od tega. Dokler Sosed ima stranke (in brez skrbi, da jih ima ohoho ogromno, vsaj kako vidim po količini njihovih službenih avtomobilov in odtrganih listkov s plakatov.) se jim splača.

St235 ::

Vse dokler se ne dokaže, da imajo stranke na račun nelojalnega in nelegalnega ravnanja. Takrat jih treba usekat po prstih, da nikoli več ne bodo pomislili na servis računalnikov.

imagodei ::

> "Hja 110EUR je normalna cena, če je pri sosedu vključenih še prevoz, servisne ure in drugi stroški."

Ne se hecat. Kateri drugi stroški? Glede na to, da je serviser na terenu oz. pri stranki, delodajalcu ni treba ogrevati delovnega mesta, ni treba plačevat najemnine za 50 kvadratov servisa, ni treba plačevat štroma, ki ga kuri 15 računalnikov v popravilu, itd.

Win 7 se na nove računalnike inštalira dokaj hitro. Zverziranemu strokovnjaku tudi inštalacija XP ne predstavlja posebnega izziva, zadeva je fertik v dobre pol ure, recimo 45 minut na kakšni počasni mašini. Vem, da klasični servisi računajo ponekod tusi samo max pol ure za inštalacijo (tudi zato, ker vmes lahko počnejo kaj drugega). Če bi Sosed d.o.o. računal celo uro, je to okoli 50 EUR - in bi moral priti brez problema skozi.

Bistven problem je, ponavljam, pomanjkanje ZKP pri uporabnikih. Nekaj zrnc soli in čisto osnovna razgledanost o računalnikih. Če ti na klasičnem servisu zrihtajo inštalacijo Windows za 25-50 EUR, moraš biti hudo len/omejen, da na dom naročiš nekoga, ki ti isto storitev opravi za 110 EUR, pa še kavo in piškote mu boš postregel. Če jaz sam ne bi bil vešč teh opravil, bi raje nesel računalnik na servis zjutraj pred šihtom in ga pobral po šihtu. Če odpeljem PC na servis, mi ni treba viseti doma. Če gre kaj narobe, se čas popravila pri računalniku hitro podaljša iz 1 ure na 3 ure; če računalnik odpeljem na servis, grem lahko vmes po opravkih.

Če bi šlo za katero koli drugo storitev, bi ljudje vklopili sive celice znotraj svoje lobanje in premislili, kaj se splača in kaj ne. Pri računalništvu pa večini laikov odpove vsa pamet. To je zame edino logično pojasnilo, kako lahko Sosed d.o.o. s takimi cenami uspeva.

Bi rekel da gre za princip "Ni ga čez kamot", vendar zame "kamot" ne vključuje tega, da moram viseti doma celo popoldne, ker mi nekdo pride šraubat stvar, ki bi jo lahko ceneje popravili na bližnjem servisu, če bi se mi jo dalo zagrabit in fizično odnesti tja.
- Hoc est qui sumus -

Spock83 ::

Eto vse si sam odgovoril. Ampak v današnjem svetu, če hočeš imeti denar moraš čim več potegnit. Hja plača se. Pride ti na dom in popravi. Luksuz. Drugi servisi so si sami krivi. Nimajo prostorov, zato imajo avtomobile, ki niso zastonj.

Ne da bi jih karkoli branil. Ampak poslovni model imajo zmagovalen in deluje. Zdaj a bo mamica peljala PC, na servis, izklopila vse kable in nazaj vklopila, nesla PC v avto in se zapeljala... ali pa bo poklicala, mojster ji bo naredil na domu, medtem ona lahko še naprej kuha. Seveda za dvokratno ceno. Pač naj se vsak sam odloči.

Saj imaš tudi npr pranje ter čiščenje avta. Pride ti na dom, ti daš ključe, odpelje, naredi kar mora narediti, pripelje nazaj in dvakratno oz. trikratno plačaš vse skupaj. Zgleda, da tak poslovni model deluje tudi pri nas.

imagodei ::

> "Nimajo prostorov, zato imajo avtomobile, ki niso zastonj. "

Tudi klasični servisi imajo avtomobile. Redko kateri servis živi izključno od popravljanja hišnih računal. Marsikje je to dopolnilna dejavnost, primarno pa vzdržujejo manjša (in večja) podjetja.

> "Zdaj a bo mamica peljala PC, na servis, izklopila vse kable in nazaj vklopila, nesla PC v avto in se zapeljala... ali pa bo poklicala, mojster ji bo naredil na domu, medtem ona lahko še naprej kuha."

Moje izkušnje s servisi so takšne, da vsaj ponekod z veseljem pridejo računalnik tudi iskat, ali pa ga vsaj vrnejo na dom in priklopijo. Seveda se to lahko zaračuna (vožnja), ampak še vedno ne pridemo iz 25 EUR za inštalacijo Polken na 110 EUR. ;)

Seveda lahko vsak počne, kar želi. Jaz se samo zgražam, kako nizka je stopnja osnovne razgledanosti in zdrave pameti. Nikakor ne mislim, da bi morala mamica znat zamenjat RAM ali inštalirat Windows; lahko bi se pa ljudje znali informirat, kaj dobijo za svoj denar. Enako kot gre folk v 5 trgovin, preden kupijo pralni stroj.
- Hoc est qui sumus -

Okapi ::

Ni se treba zgražati, ampak ljudi izobraževati & ozaveščati.

O.

solatko ::

imagodei - Si že kdaj odprl 2+ leti star računalnik, pri katerem si je lastnik zaželel povečat količino RAM-a ali novo grafično.....
Ko zadevo odpreš, se ti najprej vsuje ven prah, živalska dlaka....., praktično ležišč ne vidiš.
Imaš dve možnosti - pokličeš lastnika in mu lepo taktno poveš, da v tako svinski komplet, ne moreš kvalitetno vgradit nove naprave - me zanima, koliko strank boš po takem klicu, še dobil nazaj ali pa -
Prevzameš mašino, odpreš, počistiš tisto kar je za počistit, urediš kable, ki jih neka šalabajzerska firma ni znala ali ni imela interesa, zamenjaš ali nadgradiš, kar je stranka naročila in ves poseg opraviš v malo višji ceni, menjave komponent.

Ob prihodu Viste, so lastniki množično nadgrajevali RAM-e in HDD. Takrat smo tudi postavili to ceno in je do danes nismo spreminjali.

Tudi mi ni jasno, kako bi mehanik zamenjal svečke, če nebi očistil mašine, vsaj na tistem delu, kjer je nevarnost, da mu kakšne smeti padejo v motor.

Tukaj se vsi pogovarjate o novih namestitvah programske opreme, na nove računalnike. Kaj pa, ko se stranki sesuje že obstoješ sistem, kako ukrepati v tem primeru.

Večina uporabnikov, ki ima legalno opremo, niti ne nalepi originalne nalepke za win, ker jim kazi izgled računalnika. Večina jih ima to v kompletu z ostalimi CD-ji, ki so priloženi HW, nekaj je pa tudi takih, ki so enostavno, v času parih let, vse skupaj zagnali v smeti. Ostala jim je samo mašina, veš pa, da si stranki instaliral original, kupljene programe.

Vsi servisi imajo v ceniku instalacijo SW, na koncu cenika imajo pa še cene programske opreme, ki pa je brez cene namestitve.

Servisi, ki nameščajo tudi odprtokodne sisteme, ki so praviloma brezplačni (če stranka ne rabi medija), imajo v ponudbi, tudi ceno nameščanja tega programja.

Ko smo že pri cenah, pa še to, če se namešča original programje, je potrebno namestiti še vse posodobitve (kar zna kar trajat nekaj časa in, če to počneš pri stranki, se to tudi zaračuna), kadar mojster naredi vse, tako, da stranki ni potrebno početi nič več, cena 110€ niti ni visoka (govorim za delo pri stranki).
Tu je potrebno všteti čas, prihod k stranki, morda še kakšno prenašanje datotek, namestitev vseh gonilnikov, ki jih OS ne potegne sam z neta...., tako da se zna vse skupaj zavleči v 2-3 ure čakanja pri stranki, da mašina opravi svoje. To pride potem cca 30€/h, če odštejemo prevoz in smo na normalni ceni servisa.

Drugo pa je, če ti pride namestit slabo miško (v 14 dneh crkne - vrednost cca 3€) in ti izstavi račun za 87€.
Prvič je to naprava plug&play, čas storitve je cca 5 minut, s popitim kofetom, recimo da računaš prevoz 10€ in smo na urni postavki nekaj 100€.
Naslednja cvetka - pride serviser, da bi opravil prenos podatkov iz Garmina, na garminov osebni račun na internetu. Ne naredi nič, ker enostavno ne zna, vseeno pa stranki zaračuna porabljen čas - 50€.

Torej gre za zaračunavanje slabo opravljenega ali sploh neopravljenega dela.

Sosed verjetno ne zaračunava ceno programske opreme, ki je nima v svojem prodajnem programu, tudi nikoli ni bilo sporno, če stranki namestiš preizkusno verzijo katerega koli programa, ki ga je tako dovoljeno nameščati (med drugim tudi opremo M$), ni pa dovoljeno, to programsko opremo, nelegalno, naredit legalno, kar je pa problem tržnikov, BSA in ostalih, ki to nadzirajo.

V končni fazi, pa servisanta, ko namesti programje, ne sme in ne zanima, kaj bo stranka s to opremo počela.
Delo krepa človeka

St235 ::

Prevoz se pri sosedu plača posebej če je izven LPP.
110€je samo namestitev OS, za back up plačaš nadaljnjih 100€ pa še to samo 9,4 GB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

imagodei ::

solatko> "imagodei - Si že kdaj odprl 2+ leti star računalnik, pri katerem si je lastnik zaželel povečat količino RAM-a ali novo grafično....."

Ti kar verjemi, da ga nisem, pa sva zaključila.

TL;DR

No, sem dejansko nekaj izsekov prebral, pa samo hiter komentar. Za 110 EUR pričakujem nameščen OS z vsemi posodobitvami, zrihtan SW požarni zid, nameščen brezplačen AV program, Adobe Reader, 7-Zip, Flash player, posodobljen IE, FF ali Chrome, seveda poinštalirani vsi gonilniki, izklopljen zagon nepotrebnega programja - skratka, računalnik pripravljen za varno uporabo.

Če bi Sosed za 110 EUR prodajal to, potem bi se mi cena morda zdela še celo malo nizka. Za to, da ti pa nekdo inštalira OS in zaželi lep dan še naprej, je pa 110 EUR absolutno previsoka cena, privat obisk gor ali dol.

Kot pravim. Folku odpove razum, ko se začnejo pogovarjat o računalnikih. Na večini drugih področij so ljudje sposobni poklicat 5 majstrov, vprašat za predračune, obiskat 3 trgovine, prelistat 10 katalogov, vprašat prijatelje... Samo pri računalnikih ne.

Če bi v tem primeru veljal prosti trg z informiranimi posamezniki, Sosed nikoli ne bi mogel furat tako visokih cen.

Podjetje, ki našemu podjetju dobavlja računalnike, Windows z zadnjim SP in vsemi posodobitvami ob nakupu novega računalnika namesti brezplačno; za ponovno namestitev pa računajo pol ure dela, cca 25 EUR bruto.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

mat xxl ::

Mene pa pri sosedu doo bolj moti slabo poznavanje opreme, je neki moji stranki odletel napajalnik in ker sem bil na dopustu je klicala firmo Sosed in tip, ki je prišel je začel razglabljati, da sigurno ni samo napajalnik, da je oh in sploh odletelo in, da mora računalnik z njim, ker se je moja stranka ustrašila me je poklicala in sem ji naročil, da računalnika ne sme dati iz rok in naj vrli serviser samo pride z novim vsaj 400 W napajalnikom obvezno z aktivnim PFC jem, kakršen je bil že prej noter in je po 6 letih odpovedal in tip ni vedel, kaj je PFC ?????? Nisem mogel verjeti nato mu razložim, kaj je in da sem 99% siguren, da je samo napajalnik in naj stranki prinese novega z aktivnim PFC jem. (nikakor pasivnim) . No tip se vrne čez 2 ure jamra, da je ta napajalnik 500W bil pa 45 EUR, da on bi sicer dal takega za 25 EUR in bi bilo popravilo cenejše. Seveda je mašina takoj zlaufala z novim napajalnikom, za menjavo in 2 obiska je računal skromnih 35 Eur in jasno napajalnik 45 Eur, kar se mi zdi vse korektno, samo res sem bil pa šokiran nad njihovim znanjem.

solatko ::

imagodei - To menim tudi sam, komplet instal za 110€ bi bilo, glede na čas, ki ga porabiš, ko to delaš pri stranki, čisto realna cena. Tudi nekateri drugi serviserji imajo backup kar drag, bo pa verjetno cenejši, ko bo SATA III in USB 3 bolj pogost.
Po grobem izračunu iz njihovega cenika, mi 200€ ne zadošča, da mi namestijo vso normalno programsko opremo. Seveda moram prišteti še ceno legalnega programja.

Problem je tudi v tem, da imajo ljudje podatke razmetane po vseh mapah, tudi v program fails so se že dobile slike z dopusta.

Res je, da se servisne cene oblikujejo dokaj prosto, res pa je tudi to, da servis, ki ima strokovno usposobljeno osebje, ne more konkurirat podjetjem, kot je Sosed, kateri fura cel posel preko študentov. Zato se tudi ne gre čudit zgornjemu primeru, saj študenti večinoma na HW ne delajo.
Je pa njihov cenik, spisek želja, večine firm, ki se ukvarjajo s servisiranjem računalniške opreme.

Vsa čast jim, dokler jim uspeva.

Podjetje, ki vam dobavlja računalniško opremo, namesti ponovno opremo iz backup-a, ki se vam dnevno nalaga in posodablja v arhivu, za to rabi cca 15-20 minut, odvisno za kakšen sistem gre in kakšna orodja uporabljate.
Tako delajo vsa podjetja, s strankami, s katerimi imajo pogodbo o sodelovanju. Nekateri imajo sklenjen mesečni pavšal, ki obsega določeno vrsto in količino popravil in uslug.
To je čisto normalno, saj se firmi z nekaj računalniki tudi slučajno ne izplača imet zato zaposlen kader, sistemci pa se po navadi ne ukvarjajo s tem.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

imagodei ::

mat_xxl> "in naj vrli serviser samo pride z novim vsaj 400 W napajalnikom obvezno z aktivnim PFC jem, kakršen je bil že prej noter in je po 6 letih odpovedal in tip ni vedel, kaj je PFC ??????"

Eerr? Private First Class?


solatko> "Podjetje, ki vam dobavlja računalniško opremo, namesti ponovno opremo iz backup-a, ki se vam dnevno nalaga in posodablja v arhivu, za to rabi cca 15-20 minut, odvisno za kakšen sistem gre in kakšna orodja uporabljate."

Podjetje, ki nam dobavlja PC opremo, mi v posameznih primerih prijazno pomaga namestiti OS z vsemi posodobitvami (verjetno slipstreaman CD), da se meni ni treba zamujati s tem. Sicer pa inštalacije odpadejo name. Ker imamo izredno heterogeno opremo, prednastavljen image ne pride v poštev. Sem pa na Win 7 končno bil toliko "priden", da sem si zrihtal generaliziran sysprepan image, tko da gre inštalacija zdaj malček hitreje. ;)
- Hoc est qui sumus -

solatko ::

imagodei - Saj pravim, da taka podjetja niti ne ciljajo na pridobivanje kakšnih resnih poslovnih sistemov, saj za resno delo, rabiš tudi resen kader.
Drugače je pač tako, da se vsak, ki ureja sisteme znajde po svoje, po navadi pa imajo večje firme, sklenjene pogodbe in dejansko nimajo z HW in SW večjih problemov.

Tu predvsem govorimo o individualnih strankah, ki nasedajo raznim plakatom, obešenim na vseh mogočih mestih. Nekateri so mnenja, da opravljajo storitve po oderuških cenah, vendar, dokler ne postanejo monopolisti, je njihova stvar, po kakšnih cenah to počno, za slabo ali neopravljeno delo, pa lahko stranka, kadarkoli izvajalcu pove fuck you in račun zavrne. So pa cene več ali manj znane naprej, tako, da sem mnenja, da je politika poslovanja firme, čisto njihova stvar, ostali pa to lahko izkoristimo v svoj prid, s kvalitetno izvedenimi in cenejšimi storitvami.

Trg bo pa izbral. Vsaj na računalniškem področju, trg kar dobro deluje.
Delo krepa človeka

imagodei ::

solatko> "Trg bo pa izbral. Vsaj na računalniškem področju, trg kar dobro deluje."

Ravno to trobim - da ne deluje dobro. Če bi deloval dobro, potem anomalije ala Sosed ne bi mogle preživeti s takšnimi cenami. Trdim, da so ljudje bistveno premalo vsaj konceptualno računalniško pismeni. Ljudje nimajo predstave, kaj pomeni menjava RAM-a ali pa inštalacija OS-a.

Jaz ne pravim, da bi ljudje morali znati sami menjat RAM in inštalirat Windowse - pravim pa, da bi morali imeti predstavo, kaj to pomeni. Tako kot se vsakomur zdi drago, če vulkanizer računa 50 EUR za menjavo normalnih pnevmatik za osebno vozilo. 15 minut lahkega dela. Glas se med ljudmi hitro širi, če se nekdo opeče enkrat, bo avto drugič peljal drugam... V času menjave gum se pogovarjamo s sodelavci, prijatelji, ki nam povedo, kje dobimo ugodno menjavo.

Enako lahko rečemo za poljubni proizvod. Če nam ne bo všeč P/P pri hrani v gostilni, tja ne bomo šli več. Je dovolj drugih dobrih gostišč. Male pekarnice, kjer pekarske izdelke prodajajo za tretjino ali četrtino običajne cene, kar cvetijo. Takisto prodaja no-name generičnih kruhov v Sparu, Mercatorju...

Ko pa pride do računalnikov, se pa vse skup magično spremeni. Ljudje nimajo prave predstave, koliko dela zahteva menjava RAMa ali ponovna inštalacija OS. Še celo te pri delu opazujejo, ne zmorejo razumet, da si v teku cele inštalacije 5x kliknil na miško, vtipkal ime računalnika in izbral jezik (vem, poenostavljam). Skratka, če je to vredno 110 EUR, potem mora biti menjava pnevmatik pri vulkanizerju vredna najmanj 300 EUR.
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Ne štekam zakaj toliko razprave.

če se gremo svobodne konkurence a trgu, potem je vse orog upravičenosti te cene odveč. Zaradi mene lahko inštalacijo računajo tudi 1.200 ali 12000 EUR in noben jim nič ne more. Če pa kdo želi dokazovati, da gre za navidezen deal, ki v resnici pokriva nekaj drugega, prosim.

Pri postavki piše,d a gre za poseg inštalacije. Jasno je da to ne všteva same licence. Zdaj če M$ omogoča free inštalacijo za neko poskusno dobo, ne more krivit soseda, ker pač to ponuja stranki. Saj gre za M$-ovin ne sosedov poslovni model.
On the journey of life, I chose the psycho path.

St235 ::

Iz osebne izkušnje ti povem, da ne gre za nikakršno trial verzijo, ampak čist lepo travniško. Z kilavim crackom zraven, ker je bil po dveh dneh napis this copy of windows is not genuine na zaslonu.

Brane2 ::

Precej debilna politika potem. :|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

če se gremo svobodne konkurence a trgu, potem je vse orog upravičenosti te cene odveč. Zaradi mene lahko inštalacijo računajo tudi 1.200 ali 12000 EUR in noben jim nič ne more.
Kar seveda niti približno ni res. V obligacijskem zakoniku se temu reče čezmerno prikrajšanje in lahko zahtevaš ničnost pogodbe.

Sosedovih 110 evrov za namestitev windowsov sicer verjetno ni dovolj čezmerno, da bi s tem uspel na sodišču, ne manjka pa veliko;-)

O.
««
26 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Predragi električarji, očitno v Sloveniji trg ne deluje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16834981 (3359) feryz
»

servis avtomobila - upravičenje porabe časa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10810042 (7498) Mato989
»

www.wee.com - čuri muri ?

Oddelek: Loža
3410513 (5039) KTr1sk
»

Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16228083 (23488) buttplugs
»

SOSED d.o.o. v policijski preiskavi. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9521836 (17297) ThinkPad

Več podobnih tem