Forum » Elektrotehnika in elektronika » zaščitno tokovno stikalo - vprašanje
zaščitno tokovno stikalo - vprašanje
palma ::
Zanima me, če mi lahko kdo pove na podlagi katerega standarda oziroma priporočila je velikost okvarnega diferenčnega toka za individualne hiše oziroma stanovanja omejena na 300 mA.
Pred približno 15 leti je znašal ta tok 500 mA, nato so se pojavila stikala za tokom 300 mA, ki so sedaj v uporabi. Namreč stikal z diferenčnim tokom 500mA ni več moč dobiti v prosti prodaji, izjemoma jih izdobavijo proti naročilu.
Torej zamima me, kateri standard predpisuje stikalo z diferenčnim tokom maksimalno 300 mA.
Pred približno 15 leti je znašal ta tok 500 mA, nato so se pojavila stikala za tokom 300 mA, ki so sedaj v uporabi. Namreč stikal z diferenčnim tokom 500mA ni več moč dobiti v prosti prodaji, izjemoma jih izdobavijo proti naročilu.
Torej zamima me, kateri standard predpisuje stikalo z diferenčnim tokom maksimalno 300 mA.
Nikoli ni tako slabo, da nebi bilo lahko še slabše.
kajzer ::
Ubistvu se sedaj za individualne hiše uporablja 300mA (namesto starih 500mA) in 30mA za kopalnice, tako da sta v omarici sedaj 2 fid stikala
Pustimo 30 mA, to ni bilo moje vprašanje.
Uporablja se 300 mA, prej 500 mA, torej, zanima me če kdo ve, v katerem standardu oziroma priporočilih je to predpisano.
Uporablja se 300 mA, prej 500 mA, torej, zanima me če kdo ve, v katerem standardu oziroma priporočilih je to predpisano.
R-S-LoVe ::
mislim da je to :
EN 61008, IEC 61008
ali pa tole glede električnih inštalacij:
IEC 60364
CENELEC: oznaka je EN (HD) 384
Pa da nadaljujem:
Standardi s področja električnih inštalacij zgradb so razdeljeni na sedem področij, v nadaljevanju pa bi na kratko navedel nekaj informacij za izbrana standarda s področja štiri: Zaščitni ukrepi. Za uporabo v praksi pa je pomemben tudi standard, ki sicer ne sodi v družino standardov IEC 60364, je pa s stališča električnih inštalacij zelo pomemben za prakso.
Standard SIST IEC 60364.4.41
Nizkonapetostne električne inštalacije
4. del: Zaščitni ukrepi
41. poglavje: Zaščita pred električnim udarom
....od tukaj naprej si pa sam poiči!
EN 61008, IEC 61008
ali pa tole glede električnih inštalacij:
IEC 60364
CENELEC: oznaka je EN (HD) 384
Pa da nadaljujem:
Standardi s področja električnih inštalacij zgradb so razdeljeni na sedem področij, v nadaljevanju pa bi na kratko navedel nekaj informacij za izbrana standarda s področja štiri: Zaščitni ukrepi. Za uporabo v praksi pa je pomemben tudi standard, ki sicer ne sodi v družino standardov IEC 60364, je pa s stališča električnih inštalacij zelo pomemben za prakso.
Standard SIST IEC 60364.4.41
Nizkonapetostne električne inštalacije
4. del: Zaščitni ukrepi
41. poglavje: Zaščita pred električnim udarom
....od tukaj naprej si pa sam poiči!
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!
R-S-LoVe - hvala, sem našel odgovor.
300 mA je priporočilo zaradi požarne varnosti.
300 mA je priporočilo zaradi požarne varnosti.
R-S-LoVe ::
Ni za kaj.
Off topic:
Kolikor vem, se pa vseeno dobijo FIDi za 0.5A, le da so za večje tokove in moreš malo improvizirat. ;)
Tipični primer je Trubarjev dom upokojencev, kjer smo to izvedli. FID1 je bil za mrežo, FID2 pa za agregat.
Off topic:
Kolikor vem, se pa vseeno dobijo FIDi za 0.5A, le da so za večje tokove in moreš malo improvizirat. ;)
Tipični primer je Trubarjev dom upokojencev, kjer smo to izvedli. FID1 je bil za mrežo, FID2 pa za agregat.
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izklop fida med nevihto (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18128 (15635) | lovro535v2 |
» | Katere varovalke za hišoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28265 (23104) | mirator |
» | Se lahko sam lotim instalacije razdelilne omarice? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20128 (18218) | Aljaz1980 |
» | priključitev FID stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12665 (11885) | Aston_11 |
» | Zakaj ozemljiti hišoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 10241 (9617) | telexdell |