» »

Linux - particioniranje

Linux - particioniranje

akiva ::

Eno noob vprašanje. Na en računalnik želim namestiti Linux sistem, ki bi bil edini sistem na tem računalniku. Nekaj malega sem že delal z Linuxom, struktura datotečnega sistema mi je poznana, želel bi pa še, da mi postane malo bolj jasna.

Zanima me, na kakšen način je najbolje razdeliti disk, da v primeru nove inštalacije OSa ne izgubiš datotek (filmov, glasbe, dokumentov, mailov....). Pri Win inštalaciji si npr. narediš dve particiji, na eni je OS in programi, na drugi vse ostalo. V primeru nove inštalacije (kar se pri Win dogaja vsaj enkrat letno :|) le to narediš na particiji, kjer je že OS, druga particija in datoteke na njej pa ostanejo nedotaknjene. Kaj pa pri Linuxu? Če pustiš direktorij /home/username tam, kjer ti ga postavi ob inštalaciji in imaš v njem datoteke, ti le te ostanejo ob novi inštalaciji ali ne? Mislim, da sem na tem forumu prebral, da je direktorij /home/username ekvivalenten Documents and Settings v Win. Če je temu tako, verjetno ni najbolj pametno shranjevat datotek v /home/username? Kam premakniti ta direktorij?

Prosil bi za čisto kratko razlago v stilu: po standardni inštalaciji OSa si naredim direktorij/particijo/mapo? kamor shranjujem filme, slike .... Ob ponovni inštalaciji/nadgradnji OSa se na novo ustvarijo direktoriji /root, /usr, /var, /opt, /home. Nebi želel izgubiti kakšnih pomembnih podatkov v primeru, da bi si po določenem času na novo postavil sistem.

PS: vprašanj je malo več, a se itak vsi navezujejo na en in isti problem/nerazumevanje. :)

R33D3M33R ::

Če pustiš direktorij /home/username tam, kjer ti ga postavi ob inštalaciji in imaš v njem datoteke, ti le te ostanejo ob novi inštalaciji ali ne?


Seveda. Le pravilno moraš mountati particijo in izbrati, da ohrani podatke.

Mislim, da sem na tem forumu prebral, da je direktorij /home/username ekvivalenten Documents and Settings v Win. Če je temu tako, verjetno ni najbolj pametno shranjevat datotek v /home/username


Zakaj ne? Seveda je pametno. Najbolj pametno je shranjevati zadeve tja.

Beri tudi tole: http://slo-tech.com/forum/t250154/
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Tear_DR0P ::

reedemeer - razloži še da je treba že ob instalaciji nastavit particije - ker če ima samo folderje mu jih bo neslo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Mavrik ::

akiva: Glej, fora je v tem: Linux particij ne označuje kot "diske" kot to delajo Windowsi, ampak pri Linuxu priklopiš particijo kot eno izmed map v datotečnem sistemu.

Tako, da če recimo hočeš imeti uporabniške datoteke na drugi particiji, narediš dve particiji (recimo eno 10 GB, drugo 150GB) in prvo priključiš kot koren datotečnega sistema (/), kar pomeni da bodo na njej vse datoteke operacijskega sistema, drugo particijo pa priklopiš kot mapo /home. To bo pomenilo, da bo vse kar se bo shranilo v mapo /home dejansko končalo na tisti drugi particiji, ne na prvi. Tako da če boš kdaj hotel sistem ponovno naložiti, boš moral samo sformatirati prvo particijo in med nalaganjem novemu sistemu samo spet povedati, naj drugo particijo priključi kot /home in ti bodo uporabniški podatki ostali.

Drugače pa je /home ekvivalent C:\Users oz. C:\Documents and Settings v Windowsih in kot tak je daleč najbolj primeren za shranjevanje glasbe, dokumentov ter drugih stvari (drži tudi nastavitve za programe), saj je tudi praktično edina mapa do katere ima navaden uporabnik dostop za pisanje.
The truth is rarely pure and never simple.

Blinder ::

NOVO VPRAŠANJE

Na 640 GB disk bi rad namestil Win xp, Win 7 in en linux(debian/ubuntu/kubuntu, nevem še). Podatke bi rad imel na ločeni particiji. Rad bi tudi, da bi disk hiter:D
Jaz bi dal recimo 30 GB za XP, 30 GB za W7, 15 GB za Linux(dovolj bo). To bi šlo na začetek diska, kamor je hitrost večja. Kaj pa ostalo? Za si olajšat življenje, bom kot zadnjega inštaliral Linux, ker sam poštima mbr. Predlogi?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

opeter ::

Mavrik, najlepša hvala za vse to, kar si napisal!

Zdaj končno vem, kaj pomeni "/ in "/home". Za swap particijo pa je dovolj, če izberem "izmenjevalna particija" ali kako se temu pravi v Ubuntuju, ne?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Daedalus ::

Jap.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inštalacija programov v linuxu

Oddelek: Operacijski sistemi
282394 (1904) BladE_
»

Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614805 (3895) Roadkill
»

Vprasanja glede linuxa (suse linux) (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
805319 (4411) kriko1
»

Namestitev Suse Linux 9.2

Oddelek: Operacijski sistemi
91283 (1099) borchi
»

Imate vprasanja za MS programerje?

Oddelek: Operacijski sistemi
322639 (1633) andrej

Več podobnih tem