» »

Hosts file - blokira reklame / spyware / adware

Hosts file - blokira reklame / spyware / adware

JožeHorvat ::

Pozdravljeni,

za vas imam nekaj zelo preprostih vprašanj, o datoteki "HOSTS". Torej, kot vas večina ve, HOSTS datoteka služi blokiranju reklam, spywara, adware, hijackerjev... Pri tem uporablja naslove strani, ki so jih predtem zbrali na kup pri različnih "organizacijah". Večina vas pozna mvps.org, od koder vlečete to datoteko dol. Nekje sem prebral, da mvps.org vsebuje samo 16.000 vnosov. Medtem, ko www.bluetack.co.uk datoteka vsebuje kar 82.500 vnosov.


a) Lahko te datoteke spojim skupaj v en velik hosts file ?
b) Je lahko v isti hosts datoteki, 2x isti vnos ?
c) Omenjeno je bilo, da bi naj hosts datoteka večja od 100 KB, upočasnila delovanje interneta. Že mvps.org je velika 600 KB, torej šestkrat več, po drugi strani pa smo zdaj že na širokopasovnem internetu in Firefox 3 je kar hiter. Potemtakem sklepam da datoteka z 120.000 vnosi, ne bo vplivala na hitrost interneta ?
d) Hosts file - Google - te datoteke bi lahko dobil iz najmanj 5-6 virov.
e) Če jaz prav razumem vso to stvar : The more, the better. Več ko blokira teh "nevarnih" vnosov, boljše je. Ali ne ?


Če kdo dvomi v bluetack.co.uk
- leta 2005 je PC Format omenil njihovi aplikaciji Protowall in Blocklist Manager v njihovem varnostnem vodiču.

misek ::

In zakaj ne bi te vnose dodal samo v brskalnik? Opera ima to pod "Blocked Content".
HOSTS datoteka pa služi TUDI za blokiranje reklam, spywara, adware, ... ne pa izključno za ta namen. V njej so namreč pretvorbe imen v IP naslove, tako kot v DNS, samo da gre za statične vnose.
Moraš vedeti, da bo potem vsaka pretvorba imena v IP naslov šla najprej skozi 82.500 statičnih vnosov. To pa verjetno traja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()

Gandalfar ::

a si ne bi raje adblockerja instaliral pa dal mir? :)

JožeHorvat ::

misek : ne vem kje bi naj jaz to dodal v Firefox, in teh stvari ne mislim ročno vnašat, če bi bilo potrebno. Opere ne uporabljam. Kar se tiče hitrosti : raje vidim, da imam povečano varnost, in malce počasnejši internet, ampak ne vem za koliko bi ga to upočasnilo.

Gandalfar : če bi znal prebrati nekaj stavkov, bi lahko prebral, da datoteka hosts služi za obrambo pred čim drugim tudi, kot samo pred reklamami. Samo v "mvps.org" hosts datoteki je na tisoče spletnih strani blockanih, strani, ki ti podtaknejo adware/spyware/viruse... Zraven tega pa hosts datoteka blokira tudi IP naslove, kamor se te stvari povezujejo.

Dajte no fantje, to je tehnološki forum, in datoteka hosts se že leta uporablja kot varnostno sredstvo. Pa menda nekdo zna odgovoriti na teh par vprašanj :O ?

misek ::

Morda to: Adblock Mozilla .

Gandalfar ::

Zraven tega pa hosts datoteka blokira tudi IP naslove, kamor se te stvari povezujejo.


Za zacetek je to neumnost :)

Nehaj carat z hosts datoteko in si omisli firewall in antivirus pa bo. Pa malo pameti pri uporabi Firefoxa.

Ziga Dolhar ::

Sej ravno zato, ker smo "tehnološki forum", ne moremo kar tako mimo precej nevarne izjave, da "hosts" datoteka "blokira IP naslove".

Pol vrjetn niti firewalla ne nucam ...
https://dolhar.si/

itak37 ::

Hosts file @ Wikipedia
a,b) na Wikkipedi-i imas linke za hosts file edit managerje, ki poskrbijo za to
c) tukaj si poglej, kako izklopit DNS Client service, vendar ti to samo prepreci zastoj pri zaganjanju sistema. IMO velika HOSTS datoteka ne vpliva dosti na hitrost interneta, npr. DNS serverji morajo iskati med dosti vec IP naslovi, pa še preko interneta prenašajo rezultate, hosts file pa ima OS v RAMu in se izvaja lokalno. Dvomim, da je MS tako za****al to preverjanje, da bi se opazno poznalo pri hitrosti interneta.

Če uporabljaš samo AdBlock v brskalniku, se ti reklame vseeno prenašajo, le brskalnik jih ne prikaže. Poleg tega uporaba HOSTS file preprečuje povezavonje na blokirane IP naslove vsem programom, ne pa samo brskalniku.

JožeHorvat ::

Najlepša hvala za vse odgovore ter razjasnitve.

Gandalfar : morda sem ti dolžen opravičilo zaradi malo preveč agresivnega stavka v prejšnjem postu, zatorej : oprosti.

itak37 : hvala, tvoj post mi je dosti pomagal, bom preveril te stvari. Sicer imam DNS Client Service že kar nekaj časa izklopljen.

Ziga Dolhar : ni bilo mišljeno tako. Spyware / adware se mora nekam povezati, da prenese "ugotovitve" ali update, in v kolikor je to raziskano, so ti naslovi blokirani, da se ne morejo povezati. Ni bilo mišljeno tako splošno, da bi pa zdaj kar vse kar je nevarno bilo blokirano.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook

Oddelek: Omrežja in internet
193127 (2296) jedateruk
»

Microsoft mimo hosts

Oddelek: Novice / Varnost
204989 (3579) RejZoR
»

google analytics

Oddelek: Slo-Tech
212985 (2455) roli
»

Nova članka

Oddelek: Novice / Nova vsebina
413822 (2433) BaRtMaN
»

Nadloge interneta - spyware

Oddelek: Programska oprema
171863 (1702) darkolord

Več podobnih tem