» »

"Evropski" delovni čas

"Evropski" delovni čas

Saladin ::

Že več kot dve leti delam kot komercialist v eni uspešni mali firmi, kjer z kolegico delava od 7:00 do 15:00, šefi pa z nerednim urnikom. Zame je to idealen urnik, ker raje žrtvujem uro spanca zavoljo več časa za opravke podnevi.

Vse je bilo lepo in prav, vsa načrtovana dela za določen dan so bila izvedena pravočasno in vse nujne zadeve izpeljane še isti dan (z nadurami, če je to bilo potrebno). Po tretji uri so bili na teden kvečjemu trije klici, ki sem jih sam prevzemal z prevezavo stacionarnega telefona iz firme na moj mobitel in nikoli se ni šlo za kaj nujnega, kar ne bi moglo počakat do jutrišnjega dne.

Sedaj pa šefi forsirajo, naj vsaj en začne delat v firmi od 8:00 do 16:00, ker je to baje "evropski" delovni čas in ker se stranke (beri-"ena") čudijo ("jamrajo"), da tako hitro prenehamo delati. Potem je nadaljeval z zgodbo, da vsa velika podjetja delajo od osmih do štirih (devetih do šestih,...) in da sam nimam tehtnih razlogov, ki bi opravičevali moje delo do 15:00.

Slednje je deloma res. Gre se bolj za stvar komfora kot pa nujnosti, da ne bi mogel delati do štirih popoldne.
Ampak kar mene jezi je, da ni absolutno nobene potrebe, da bi moral ostajati in čepeti v pisarni tisto uro dlje. Vse, kar mislim narediti - naredim do treh. Vsakdo, ki hoče kaj resnega opravit, pokliče pred tretjo uro. "Dokazano" noben ne kliče po tretji uri razen tistih, ki bi še malo pokramljali pred koncem delovnega časa ali da vprašajo, če so šefi še v pisarni.

Služba je drugače zelo solidna. Samo ta stvar me resnično moti pa me zanima, ali je delovnik do treh res tako nenavaden oz. kaj bi lahkjo dejal v svojo obrambo, da utemeljim in da obranim svoj prosti čas?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
  • spremenil: Saladin ()

hooger ::

vesel bodi, da ne delaš po pravem evropskem delovnem času. To je delo od 8h do 12h, potem 1 ura frej za kosilo in potem od 13h do 17ih spet delo. Tako se dela od ponedeljka do četrtka, v petek pa se dela od 8h do 13ih.

KaRkY ::

Mislim da so ti delovni časi bol v večjih mestih. Bol na podeželju(koroška) kolko jaz vem je večinoma delovni čas od 6-14 za uslužbence v pisarnah pa 7-13. Samo to ni čist 100% pač kot info.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

kmetek ::

Bodi vesel da ne delaš v kakih MERCATOR, TUŠ centrih.....vikend kaj to je?

Icematxyz ::

Spreminjanje delovnega časa je dostikrat povezano s tem, da se pokaže avtoriteta ali pa ker imaš v svojem okolju kakšnega hinavca ali nevoščljivca. Je pa sposoben od zadaj pritiskati na vodilne.

Vrjetno boš moral to požreti ampak daj si duška in izrazi svoje nezadovoljstvo. Da neboš kje tiho. Čez kakšno leto ali dve, ko boš spet "dober" boš pa dobil "nagradno" spremenjen delovni čas. Ozoiroma ko bo hinavcu padla podpora pri vodstvu.

Tako nekako to poteka.

Je pa popolnoam možno, da tvoj obseg dela v bodoče res predvideva takšen deloven čas.

Če se pa argument spremebe delovnega časa iskaže za napačen pa boš tako na boljšem. Dobil boš plačano 1 uro dela za praktično nič ali zelo malo opravljenega dela. Seveda pa tudi če zgubiš danes bitko še ne pomeni da si izgubil v bodoče vojno. ;)

Super Sonic ::

"Samo ta stvar me resnično moti pa me zanima, ali je delovnik do treh res tako nenavaden oz. kaj bi lahkjo dejal v svojo obrambo, da utemeljim in da obranim svoj prosti čas?"

Nenavaden ni, dejstvo pa, da v našem podjetju "Evropejci" kličejo vedno malo pred četrto. Smešno, ravno danes je najedal neki Poljak in to pet do štirih. Po drugi strani pa kadar dilam s Kitajci, raje pridem kakšno uro prej - da še kakšno rečemo.

Poleg tega se zelo redko zgodi, da kliče iz tujine kakšen retard. Vedno so to neki izobraženi ljudje, ki jim takoj potegne kako delaš - časovno. Če te danes ne dobi na telefon ob 16, te bo jutri poklical sredi dneva, celo raje zjutraj.

Po tretji strani je pa res, da večina Evropskih držav dela še dalj - nekje do 17 ali celo 18. Sam tako redno dobivam maile iz Anglije, Nemčije, Španije, Finske, ipd. takrat, ko sem sam že močno po kosilu. Vendar se do sedaj ni nihče še pritožil in tudi ne verjamem, da bi menjali delovni čas zarad neke tečnobe.

Na tvojem mestu bi jih poprosil če so lahko tako fleksibilni in ti pustijo pri tem proste roke. Če niso, potem pač nimaš kaj, ker v pogodbi, verjetno, nikjer ne piše, da delaš od 07.00 do 15.00, ampak da delaš 8 ur na dan ali 40 na teden.

Pa bodi vesel, ker tole še ni tisti "pravi" Evropski delovni čas. Ta namreč diktira tempo od 08.00 do 14.00, potem pa še od 16.00 do 18.00 (kakšna ura gor/dol). Da o Američanih sploh ne bi!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Icematxyz ::

in tudi ne verjamem, da bi menjali delovni čas zarad neke tečnobe.


Človeška narava je zanimiva stvar. Če še ne vrjameš pa morda kdaj boš vrjel. In en gre toliko za tečnobo. V mislih sem imel hinavščino.

Zgodovina sprememb…

Zeberdee ::

Samo komentar na to, da če te ne dobi ob 16.00 te bo poklical ob 10.00 zjutraj. Taka miselnost je čisto napačna. Ti si tu zaradi stranke, ne stranka zaradi tebe.

iggy ::

Samo tukej ne gre samo za delo, upoštevaj še medčloveške odnose, koji ku..c ti mora morit eden 5 pred 16.00 če lahko pokliče ob 10.00 :)
Hey, you're fat!

BigWhale ::

Eni delamo od pol osmih do pol petih pa se potem mal po vecerih flikamo hehehe

Pyr0Beast ::

Če stvar lahko počaka bo počakala.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

Ja, ce tam pise nekje Deadline: in je zraven ena stevilka zraven, pol se jo je treba drzat.

kixs ::

Tako kot je ze en omenil. Delas za stranke. Pri nas je to od 7:00 do 17:00. Si pa med sabo potem razdelimo kdo pride prej in kdo gre kasneje. Probajte narediti enako. Ce sta dva na priblizno istem delovnem mestu, se zmenita, en teden eden od sedmih do treh, drug od osmih do stirih in potem obratno.

lp

Pyr0Beast ::

Dvomim da dobis projekt na katerem pise Deadline: tomorrow :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

darkolord ::

prej Yesterday :)

BigWhale ::

What he said.

"Tole treba zgruntat, ce se da narest in cimprej narest."
"Do kdaj pa?"
"Ja, hitr. Smo ze prodal."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Super Sonic ::

"Ti si tu zaradi stranke, ne stranka zaradi tebe. "

Če prodajaš da, v naprotnem pa ni čisto tako.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Mercier ::

Saladin:
Samo ta stvar me resnično moti pa me zanima, ali je delovnik do treh res tako nenavaden oz. kaj bi lahkjo dejal v svojo obrambo, da utemeljim in da obranim svoj prosti čas?


"Evropski delovni čas" omogoča podjetju, da zaposluje folk od dlje in si zagotovi zvestobo - prepreči fušanje popoldan. Sploh se pa evropsko dobro čuje. Prav veliko argumentov nimaš, kvečjemu, da boš slabe volje, če te bodo gnjavili s tem, če kaj šteje.

Sploh je kul, če dva starša delata "evropsko" v podjetjih, ki so v kakšnem "staršem prijazno podjetje" programu, s katerimi podjetja izkazujejo "družbeno odgovornost".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

buneech ::

No pa evo, jaz delam po evropskem delovnem času, pa se kar lepo navadiš in je to to.

tempoFlow ::

Ja, kul. A se je kdo sploh vprašal, kam daš otroke, če delaš do 18.00. Recimo, da oba starša delata tako, pa da nimaš babic.
Pol pa najdeš vrtec, ki ti sprejme otroka in kjer ti ga pazijo do 19.00 (če delaš do 18.00, pa še pospraviš mizo, dokončaš nujne opravke ipd. pa je itak že 19.00).
Prevzameš otroka, ga neseš domov in daš spat. Pol ti pa če pol leta reče stric :)
Danes se vse preveč poudarka da na službo, na napredovanja, na plačo. Položaj v službi pomeni položaj v družbi. Družina pa je postranskega pomena. Žalostno, a tudi zaradi tega ima vse manj mladih otroke, saj pravzaprav še zase nimajo časa.

kixs ::

Ja, takle mamo.

Dejstvo je, ce se vecini podaljsa delovni cas, potem se bodo morali tudi vrtci in ostale storitve temu prilagodit.

buneech ::

Se čisto strinjam s teboj tempoFlow, dokler nimaš otrok še ni tak problem tako delati, potem pa je kar kriza, se tudi sam čudim sodelavcem, kako jim vse gre od rok.

Super Sonic ::

Off topic:

Kolega, ki živi v Kamniku mora otroke pobrat iz vrtca do 16.30. V nasprotem kličejo socialno službo.

In to ni šala.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

SmeskoSnezak ::

Vse to, da spreminjajo delovni čas na čez dan je prišlo od tam preko luže, od KAPITALISTOV. Zahvali se Američanom za "Evropski delovni čas" in bodi še bolj hvaležen, da ne delaš že po "Ameriškem delovnem času", ki je še bolj za popizdit. (10-19h) Počasi tudi to prihaja semkaj. Nekatere firme že obratujejo od 9h-18h. In pol se starejši ljudje čudijo, kam gre ta svet. Oni so ja delali od 6h-14h,15h. In pol so meli ves dan za otroke in delo doma. Zdaj še doma kaj narediš, za froce pa še maš manj časa.... SMOTAAAAANCI!! =)
@ Pusti soncu v srce... @

username ::

Samo komentar na to, da če te ne dobi ob 16.00 te bo poklical ob 10.00 zjutraj. Taka miselnost je čisto napačna. Ti si tu zaradi stranke, ne stranka zaradi tebe.
Miselnost "si tu zaradi stranke, ne stranka zaradi tebe" logično izvira iz predpostavke "podjetje imam zato, da služim strankam".

Če pa je tvoja predpostavka "podjetje imam zato, da služim denar zase", se stvari obrnejo. Stranka mora prositi tebe, da skleneš posel.
Kdo bi pomislil, da se bodo stranke ob takem odnosu obrnile. Vendar če poznaš človeško naravo, ponavadi pogosto dosežeš več z (ne preveč) arogantnim odnosom, ki poveča psihološko precepcijo vrednosti tvoje firme/izdelka/storitve.

Real life primer: iPhone.

Izmišljen primer: The Soup Nazi iz Seinfelda.

Če je kakšna stranka sitna, je odgovor torej: "No soup for you!".

:)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

In seveda je nujno treba poudariti, da je največja vrsta od vseh supadžinic na ulici ravno pri omenjenem Soup Naziju.

username ::

In seveda je nujno treba poudariti, da je največja vrsta od vseh supadžinic na ulici ravno pri omenjenem Soup Naziju.
Kaj ulici, na vsem Manhattanu! :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

tempoFlow ::

Miselnost "si tu zaradi stranke, ne stranka zaradi tebe" logično izvira iz predpostavke "podjetje imam zato, da služim strankam".

Če pa je tvoja predpostavka "podjetje imam zato, da služim denar zase", se stvari obrnejo.


Na takšni predpostavki delajo vse javne službe. Zato pa tudi imajo delovni čas od 7.00 do 15.00

;)

opeter ::

Jaz delam vsak dan od 8.00 do 16.00 (oziroma še nikoli nisem uspel končati točno ob 16.00).
Čez čas se nekako prilagodiš/navadiš.

Seveda, če imaš vrt, gorice ipd. potem ti je - sploh v poznojesenskih časih, ko se hitreje stemni - pomembno, da čim hitreje greš iz službe, da lahko še kaj postoriš na dvorišču, njivi itn. (če ga/je/jih imaš).

Ja, kul. A se je kdo sploh vprašal, kam daš otroke, če delaš do 18.00. Recimo, da oba starša delata tako, pa da nimaš babic.
Pol pa najdeš vrtec, ki ti sprejme otroka in kjer ti ga pazijo do 19.00 (če delaš do 18.00, pa še pospraviš mizo, dokončaš nujne opravke ipd. pa je itak že 19.00).
Prevzameš otroka, ga neseš domov in daš spat. Pol ti pa če pol leta reče stric :)
Danes se vse preveč poudarka da na službo, na napredovanja, na plačo. Položaj v službi pomeni položaj v družbi. Družina pa je postranskega pomena. Žalostno, a tudi zaradi tega ima vse manj mladih otroke, saj pravzaprav še zase nimajo časa.


Glede tega pa samo toliko, da bo na koncu prišlo do tega, da bo še manj otrok, kot je sedaj. Nekateri nikoli ne bodo imeli otroke. Ker enostavno ne bodo imeli čas za vzgojo otrok. Ali pa je prihodnost ta, da bodo otroci odraščali v nekih "centrih" (brez staršev)?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sluzbena pot - nadure (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
549454 (3434) Mato989
»

Ura pričetka dela- statistika

Oddelek: Loža
474473 (2568) Raptor F16

Ena trgovska ... (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21227006 (20488) BigWhale
»

Ali dobiš 2x malico za 16ur dela?

Oddelek: Loža
339020 (7770) bozicek
»

Vsem zaposlenim - Kdaj se pa vam začne služba?

Oddelek: Loža
281192 (973) DOLF

Več podobnih tem