» »

Vprašanje za študente FRI

Vprašanje za študente FRI

Fella ::

Kako vi živite? Pod tem mislim koliko časa vam vzame šola, oziroma ali se lahko ukvarjate tudi z drugimi stvarmi kot so npr. treningi, zabave, igranje računalniških iger itd.?

P.S. To vprašanje je namenjeno povprečnim ljudem, ne super genijalnim računalniškim obsdencem

Zzzzzzz ::

Se da, ni problema.

Recept: Ne se preveč učit... :D

No, ma ker smo že čez polovico maja se je potrebno začet.

Glede na to da sm šele v 1. letniku je največji problem NEŽA (ki predava ANALIZO).

BorutO. ::

zvone mas prav,
ne se prevec ucit, ha ha ha, to bi blo pa dobr ja.
To bi se dalo ce ne bi bilo neze al pa kaega petkovska, pol bi bil fax FRI fulllllllllllllllll easy.

Ne res za povprecnega cloveka, kaj jst vem, mal se je treba ucit kut povsod,.
Zraven pa se da vse po mojem, l ce si vzams cajt.

No pa se se kej slismo

Borut

Zzzzzzz ::

Hehehe, olenik...

Kaj pa ti delaš tlele gor?



Ah, sej vem, da nam bo nežka delala probleme.
Jst se petkovška niti ne bojim tulku - so mi lažje diskretne ku pa analiza. In jst srčnu upam, da bom analizo narjdu, tudi če se jo še zdej nesm zčnu učit... Zdej sm u CTK-ji pa mislm, da tudi dns ne bo nč z učenjem. Morde kej med vikendom (malo vrjetno) pa valda kej drugi tedn.

Si narjdu use vaje za prog. II? Ki drugi tedn je zadnji cajt. Glej d nardiš. !!!
Da se bomo lhku pohvalli, da smo nardili programiranje pred rokom... :D

IR Babun ::

Jets bi pa vprašu, če bi bil z dobrim uspehom in povprečno maturo sprejet na FRI.

No se drug let računam na prav dober uspeh, za letos sm pa že zajebu.
SCREW THE GOVERNMENT

Zzzzzzz ::

Mhm... ne vem.

Lahko ti povem, kakšna je bila omejitev.

Na VSŠ je bila 59 točk (menda), na UNI pa 63.

Malce si preračunaj, pa boš videl.

Ena ocena (uspeh) je 4 točke (3. letnik s 3, 4. s 4 je skupaj 7 točk x 4 = 28 točk); razliko do 63 pa rabiš dobit na maturi. Se da, ma jst ne vem točnih sistemov pretvorbe točk na pamet tko de... ti ne znam svetovat.

cahahopie ::

Ma japote.... ???
Teh točk ne kapšam. Letos bom itak zafuro tret letnik (dober uspeh). Četrtga upam, da bo "pdb(4)".
Imam možnost?! In kako kej laufle če nis prevč naravoslovn tip...recimo PCje ljubim...toda logika mi ne gre v glavo...se prevč umetniški. Toda ALU ---> Dream on! Moj želja je bit en drago plačan programer per Id-ju al M$. Sicer pa itak ciljam na svoje - jebeš pa bit samo radnička sila...jaz bom direktor svojega razvojenga teama. Boste že vidl -> SloTeam (parodija na CroTeam:D ).

gorjanc ::

Kako težlo pa je dobiti še tistih 40-50 točk na maturi. Koliko je maksimalno števoilo točk pri enem predmetu na maturi

IceIceBaby ::

cahahopie ce ti logika ne gre glih od glave pa ce nisi izrazit teoretik se bos moral ZELO potrudit da bos ratal drago placan direktor razvojnega tima pri kaki taki firmi.
Jaz sem bil pred isto dilemo. Racunalnike mam rad, tudi programiram precej pa vse. Ampak pri matematiki sem mel vedno probleme pa sem se rajs na pravo vpisal. Oba faxa sta mi bla vsec, ampak bom raj 4x preplacan odvetnik ki bo nategoval folk (sej ni tok hudo :) pa bom za hobi se vedno mel racunalnike.

Ko sem gledal kake se to ucijo pri diskretnih strukturah pa analizi te FRI freaki me je cist minilo :) Tako da se mors odloct ce se ti bo ratal naucit vso tisto matematiko ali pa si najdes nekaj drugega kar ti je tudi vsec.

Jaz mam ze masterplan pripravljen. Nardim diplomo pa pravosodni izpiz, pol se bom pa specializiral za cyber crime pa bom hekerje branil :))) To je nova trzna nisa v pravu, vam povem :)

cahahopie ::

Moja mama je vedno govorilia: "Razvijaj tiste talente, ki še niso razviti!"
Glede logike... hmm... sj tud nisem tak slab, matka mi sicer ne gre preuč cool.

Ja mene zanima kako je res s temi točkami z mature?

IceIceBaby ::

Dober uspeh v 3. in 4. pa ene 17, 18 pik na maturi bi moralo bit cist dost. Se prevec verjetno.

Fella ::

Tukaj imaste vse kar si želite vedeti o točkah ->Izračun točk

Zzzzzzz ::

Sem že prej nekaj pisal, pa je potem slo-tech crknu, pa se mi ne da pisat še celga romana. Naj povem samo ta glavno: VSE SE DA!

In pa, kst, kko veš, da niste pravniki freaki, ki se učite 10, 100, 1000 strani zakonov na pamet?

cahahopie ::

To much dudl...that ain't for me...
Dejte prosm ...a lahko kdo lepo po slovensk razlož te točke na nekem primeru... ker vse mi je zmešal glavo, ko je model, ki je to piso zatežo tisto z 2-8 in matematiko 6 ??
Dejte mal na izi ravni to povedat. Pa tud tisto z normiranimi vrednosti mi ni najbolj jasn...
Hvala...

Zzzzzzz ::

1. najprej sešteješ vrednost uspeha:
primer: 3 + 4 = 7.
2. nato v tabeli na spodnji strani v stolpcu "3. in 4. letnik (ali zaključni izpit z dvema predmetoma)" najdeš 7 in v stolpcu "Normirane vrednosti" ustrezen ekvivalent. Zapiši ga.
3. normirano vrednost pomnožiš s številom procentov, vrednostjo, s katero fakulteta ocenjuje točke pri uspehu (ponavadi 40%) in dobiš ven:
70 * 40% = 28
To je prvi del.
4. Sešteješ vrednosti ocen predmetov pri maturi.
ma(4), sjk(4), ang(4), fiz(3), zgo(3) = 18 točk
5. Spet normiraš vrednosti. V prvem stolpcu (točke na maturi) najdeš tvoje število točk in v stolpcu "Normirane vrednosti" ustrezen ekvivalent, ki ga pomnožiš z ustreznimi procenti (ponavadi 60%):
18 točk = 70 * 60%= 42 točk
6. Obojne točke sešteješ:
28 + 42 = 70 -> skupaj imaš 70 točk.


Primeri, tabela ipd. so na spodnjem naslovu:
http://www.vpis.uni-lj.si/izracun_tock/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zzzzzzz ()

Fella ::

Joj Zvonko dej prosim te napiši vse kar si bil napisal, ker me ful zanimam kako sploh živijo študenti FRI-ja.

Paramedic ::

Kr napište čimveč, predvsem tko za začetnike, kak je na začetku...da se bom čez pol leta znajdu...;)
End transmission.

spucek ::

Ja čim več s erazpište-predvsem se bom osredotoču na študente FERIja.
Previdnost je mati modrosti.

Zzzzzzz ::

No, ala, bom kej napisal, ker sm glih na cajtu, internet gre pa na račun CTK-ja... :D

Če to berete, se slo-tech valda ni tudi dns ob istmu cajti sesu... :\

Najprej naj vas popravm, ker nekateri uporabljate zmotno kartico FER, ki že več kot 5 let (menda) ni več v uporabi, saj sta fakulteti za elektrotehniko in rač. ločeni ustanovi, čeprav sta v isti stavbi: FE - elektro, FRI - računalništvo.

Kako živimo je v bistvu neumestno vprašanje, Fella. Tako kot drugi študenti. Učimo se ne veliko več (če se sploh učimo), imamo pa (vsej v prvem letniku) malo izpitov (6, od tega pogoj analiza + poljubni v obsegu vsaj 19 ur). So pa ti težki (no, ne vsi).
Je pa ena razlika tle pr nas - punc je enih 5 %, pa še od teh jih polovica obupa pred koncem letnika (pr nas jih je blo 6 al 7, zdej so menda samo še 3). Tko da, fantje, razgled je v k****. :(

Začnimo z analizo. Ta ti lahko v trenutku zagreni življenje, saj v prvem semestru predelamo snov cele srednješolske matematike na višji ravni. V drugem semestru pa še funkcijske vrste, diferenciale in podobne neumnosti, ki jih v življenju (predvidevam) ne bom(o) nikoli rabili. Jst jih po vsej verjetnosti ne bom.
Izpit se lahko dela s kolokviji, a je extra težko, saj jih le malo naredi vse 4 kolokvije čez 50 %. Če pa jih, imaš pa oceno vsej 8 - pol je sigurno eneparkrat težje od izpita.
Samo, se da, le usest se je treba za knjigo in kej delat (najboljše sproti, vendar ta praksa pri nas/meni ni najbolj razširjena :\).

Za diskretne strukture pa priznam, da so kr nekej. (logika, množice, algebra, teorija grafov) Od začetka logika sploh ni logična, ma če se poglobiš, se da. Zdej delamo grafe, ma to kr Petkovšek pravi, to sploh neso grafi - ene črte pa pike, povezane skupaj, brez oblike grafa - nelogično (ponovno!).

Dobro je u redi znat logiko pri diskretnih, ker ti potem pomaga v drugem semestru pri preklopnih strukturah (vezava čipov, logična vrata, multipleksorji, časovna vezja, ipd.). Tle praksa sploh ni težka, se da delat brez problemov. Dns ob 1. uri jo imam - spet se bomo igrali... :D

Še to, programiranje 1 je kr nekej - mi smo delali v OBERONU (sucks), ki je en jezik taku za lepše vidt, ki se ga v praksi ne da uporabljat, in ki ga noben ni maral. Velecenjeni in velespoštovani predavatelj Mahnič (izdal dve knjigi o oberonu, ki sta bili tudi učbenik, seveda!!!) živi za oberon, venar kot pravi Divjak (dekan in predavatelj za prog. II - uni) bo naslednje leto šaltal na javo. Ne garantiram nč, ma tako je blo rečeno. Fantje (in punce seveda), molite, da bi blo to res. Ker če ne, vam gre cel prvi semester programiranja (ko se učite "principe" lepega in pravilnega programiranja) v nič, saj pridobljenega znanja iz Oberona ne morete uporabiti v praksi.

Če vas še kaj zanima, pišite, pridem popoldne še enkrat gor (enkrat po 4. uri).

Fella ::

Zvonko na kateri šoli si ti LJ ali MB? Zanimam me še kako je kaj s fiziko - ali je velik poudarek na njej ali je tu bolj zaradi lepšega? To sprašujem, ker hodim na splošno gimnazijo, kjer sploh ni poudarka na fiziki in se pri uri samo zabavamo. Zato me zdaj skrbi, da ne bom nič znal na fakulteti.

Glede neuporabnosti snovi, ki se prej omenil: verjetno je to res kar si povedal, vendar jaz imam občutek, da matematika, četudi je veliko snovi neuporabne (kot npr. komleksna števila) vsaj razvija možgane. Takšnega občutka nimam pri družbsolovnih predmetih, kjer gre za samo neko utapljanje informacij v možgane, katere po testu takoj pozabiš.

Jaz na šolanje gledam tako:
družboslovje -> zguba časa -> depresiven duh
umetnost -> zguba časa -> zasanjan duh
naravoslovje -> zguba časa -> razviti možgani
šport -> zguba časa -> razvito telo

dex ::

Fantje, kako je pa s številom točk na maturi? Zdi se mi, da je max 34 točk na višjem in 28 na nižjem nivoju. Imam prav? Pa kje sploh lahko delaš višji nivo oz. koliko točk dodatka na predmet je? Matr sem zakompliciral:D
vem, da nič ne vem...

Zzzzzzz ::

Jst sm v LJ. Sej sm prej napisal, da odgovarjam z računalnika v CTK-ju (centralna tehnična knjižnica), ki je v LJ...:\

Fizika je... hm, ni glih za zajebancijo, jo je treba naredt. Je pa drgač ponovitev vse srednješolske snovi.
In mislm, da ni glih težko. Čeprav zame je, ki nesm bil na gimnaziji (sm bil na ekonomski) in nesm imel fizike od osmega razreda. Ma glede na to, da jo bom naredil s kolokviji, gimnazijcem ne predstavlja velikih ovir. Seveda se izjeme najdejo.

Vsaka snov/dejavnost/delo/učenje razvijajo možgane, ene bolj, druge manj. Pr družboslovnih dejavnostih se je treba več učit na pamet (npr. pravo, ki ga je zgorej kst omenu), pr drugih pa je poudarek na razumevanju snovi - tudi če znaš use na pamet, imaš use formule (na kolokvijih je to praksa pr nas), če jih ne znaš uporabit, nimaš šans.

Pa še odgovor na vprašanje o maturi in točkah (ki se mi po pravici povedano ne da več razglabljat o maturi - sej vse povejo v šoli!):
Imaš prav. Možnih točk na maturi je 34 - do tu je tudi lestvica na tabeli za točke, ki jo uporabljaš, ne glede na kateri nivo si šel. Če si na nižjem imaš pač manj točk.
Dodatne točke na višjem nivoju se štejejo za mat., sjk in ang enako, in sicer takole:
3 + 1, 4 + 2, 5 + 3
S tem, da ni nujno, da če imaš štirko dobiš sploh kako dodatno točko. Ponavadi jo, vendar lahko ti dajo tudi 4+0 ali 4+1, ne nujno samo 4+2. Isto velja za trojko in petko.

Za|Bon ::

Tkole bom vprasu , sam se ze od kakega 6 razreda zanimam za racunalnike. Moje zanimanje je bilo tako mocno , da sem se preusmeril na smer - racunalnistvo (TEHNISKA GIM . Vegova) .Sedaj sem sicer "sele" v 2. letniku, ampak malo ze razmisljam glede .....nadaljnega stud ..:(

Tisti , ki ste na FRIju oz. FERiju me zanima koliko predznanja programiranja moras imeti , oz. ste ga imeli vi ko ste odsli na faks ?

Matematika je verjetno tezka . Koliko vrst matematike imate ? Koliko casa na dan porabite za matematiko ?
Mislim , da je problem rac. faksa predvsem MATEMATIKA , oz. prfoksi za matematiko .zato mam pomisleke.......



Lp, Ziga
Lp, Za|Bon

Paramedic ::

Ja, mene tudi mal skrbi matematika, čeprav mi sploh ni težka, ampak ali je res, da se vse vrti okoli integralov? Če ne, kaj je še zraven?
End transmission.

Taras_Bulba ::

Ja matematika, fizika, ekonomika poslovanja veljajo za najtežje izpite. Seveda lahko analizo in fizko delaš po kolokvijih, kar se zelo splača, saj odpade velik del učenja tam enkrat maja, je pa analiza dost težka tud na kolokvijih. No kakor za koga. S fiziko je drugače (spet kakor za koga). Jaz sem naredil s kolokviji, pa sem se vsega skupaj učil 8 ur za 4 kolokvije, ker so bile naloge osnovnošolske. Pol me je pa na ustnem izpitu 3x vrgu. Iz snovi, ki je je v skupno 600-700 strani gradiva(Visokošolska fizika 1, 2, 3) za en kur*** odstavek.
Glede predznanja programiranja: jaz ga nisem imel nič:D . Se naučiš ko moraš pri Oberonu čez 12 ur oddat domačo nalogo, pa ne veš dobro kako bi se je lotil:D.
Na koncu pride do tega, da na izpitu dobiš 10.
Matematike je nekaj vrst, odvisno od tega kam se usmeriš.
analiza I, analiza II, numerična matematika, linearna algebra, verjetnost in statistika, kombinatorika, pa verjetno še kakšna.

Fury ::

Jest bom tut su na FRI in upam da ne bo kake hude omejitve da bom lahko s 4ko v 3. in 4. letniku in nekako normalno maturo gor prsu (3jke/4ke)..

Skrbi me matematka k je usem tok grozn :)
Drgac pa je Petkovsek fotr od mojga bivsiga sosolca iz OŠ :) sam dvomm da bo kej pomagal :)

Skrbi me edin ce je dost perspektive po FRI... kaksna misel na to temo?

Fella ::

Pa kako lahko sploh vprašaš kaj takega. Seveda, da je! Sej je računalništvo danes najbolj donosna razvijajoča se znanstvena ter industrijska panoga. Če si sposoben narediti FRI so ti odprta vsa vrata v svet. En pomorec, ki dela v Singapuru mi je rekel, da če bi imel trenutno jaz diplomo iz računalništva, bi me takoj odpeljal v Singapur kjer bi brez problemov dobil službo.

Če te ne gre matematika pa logika sploh ne razmišljati o FRI kajti programiranja je ogromno in programiranje je sama matematika ter logika.

PRiMoZ- ::

Hehe, zdej sm šele vidu to debato, no jz se pravkar učim Diskretne pa preklopne. Kr zanimivo, treba videt kdaj ta čuda. :D

Drgač pa, mislim da se da iz splošne gim čist kul pridet, pa kaj nardit, fizika je mal težja kot u srednji šoli, analiza je uiber bol zafukana, pol pa še mal programiranja, ki se ga hitr navadiš in preklopne ter diskretne. Ene mal čudne, druge mal manj. :P

Aja res je pa pomanjkanje žensk na faksu, bi mogli kako reklamo nardit. :)

Vidim da nas je kr neki 1.letnik FRI LJ tu gor. A se poznamo? 8-)

Zzzzzzz ::

Ah, tle je ceu ljubljanski faks. ;o)

Če se poznamo je pa ... drugo vprašanje. Morda.

Ala, fantje, predstavte se!

Bom jst zčnu:
Zvonko Boštjančič, več poglej v profil.
Pa če ne veš kdu sm, ti samu išči kkga malu čudnga tipa, prebarvanga v frjwlčasto (=vijoličasta:D).

Drgač pa veliko sreče pr diskretnih na kolokviju. Jst rabm 75 % za naredt s kolokviji tku da valda ne bo šlo. Pa še v LJ sm pozabu pol knjig, tku da... ajoja
Pa na preklopne greš v sredo na izpit? Če je, se kej vidmo. Ma kaj je treba use znat pr preklopnh? Valda nej taku težku ku pr vajah (no, ne težku, dolgotrajnu...).

Jst se morem bl učt fiziko (da nujno nardim kolokvij), pa analizo (da nardim izpit, seveda), ki s kolokviji nema kruha pr meni... :\

Ajde, fantje, pridno se učte!

PRiMoZ- ::

Kok sm gledu stare izpite za preklopne mi ni blo nič jasno, ne vem a so program zamenjali al kaj, sam, če sm iz 3 izpitov 1 nalogo razumel pol je kr huda no, nč podobnosti.;(

Drgač pa analiza pa kolokviji, sam za res hude. :P

PRiMoZ- ::

Ste šli na izput Programiranje 2, kako je šlo? :)

m.i.h.a. ::

Je od tistih kateri hodite na FRI-LJ (in ste na tem forumu) iz Črnomlja ali okolice?

Zzzzzzz ::

Prog. 2 je šlo v redu, mal sm zaj***:
- boolean tip ne obstaja v C (funkcija, ki vrne true ali false)
- kjer je blo treba uporabt rekurzijo oz. dve spremenljivki, je blo treba uporabt tudi tip long

Zgornjega nism naredu, pa še kak drobižek bi se najdu.

Drgač pa nesm s Črnomlja. Sem z Il. Bistrice.

Taras_Bulba ::

Umm a kdo ve kdaj je jutr izpit EP?:8)

Paramedic ::

Zvonko: zdej me je pa kr zmrazilo, ko si napisu "C" in "rekurzija":D
C je tak primitivn(moje skromno mnenje ;)), čist bedn jezik; rekurzije pa ne zastopim kej več kot v teoriji :\ .
End transmission.

Zzzzzzz ::

Hja, morda je C res primitiven, ma poglej, kje vse se uporablja. No, ne original C, ampak njegove izpeljanke, npr. C++.

Sploh pa je C zelo dober in primeren za učenje, saj s poznavanjem C-jevske sintakse poznaš še sintakso ceuga kupa drugih programskih jezikov, kot je npr. PHP, java, javascript, perl, itd.
Sintaksa je pri zgoraj naštetih (in še verjetno nekaterih nenaštetih) jezikih zelo podobna, v večini primerov enaka, razlikujejo se le v implementaciji (namembnost, funkcije, modularnost, razširljivost) specifičnih delov določenega programskega jezika.
Na primer, PHP in C. PHP je narejen za delat dinamične spletne strani. Ne rečem nč, tudi v Cju se da naredit kako dinamično stran, vendar koliko več truda je potrebno za to? Sintaksa je pa ista.

Zdej pa mi povej, kolk prednosti imaš, ko začneš npr. s PHPjem, če prej poznaš Cjevsko sintakso? Ogromno.

Spet sm zafilozofiral, ma no, naj bo... :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146653 (34173) awy
»

Povprečna omejitev na FRI?

Oddelek: Šola
134487 (3983) barakus
»

Izračun točk pri maturi; damn, resn ne vem, kak se to računa!

Oddelek: Šola
206453 (5546) KandazaR
»

A se je kdo letos prijavo na FRI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
1047990 (6090) grmek
»

Vprašanje o FRI-ju (fakulteta za rač. in inf.) !!!

Oddelek: Loža
222791 (2534) whatson

Več podobnih tem