» »

Varčevanje

Varčevanje

Saircor ::

Lep pozdrav,

pred kratkim sem imel "predstavitev" varčevanja pri KD. Prišla je neka njihova oslužbenka in me hotela na vsak način prepričati, da je to zelo pametno, nujno in seveda profitno.
Zdaj me pa zanima, ali se splača odpreti "predal" pri KD oz. kje v Slo se najbolj splača varčevati? Kmalu bom dopolnil 20 let(redno zaposlen) in hočem vsaj dobrih 10 let nekam vlagati denar, da ga lih ne zapravim za kozlarije. ;) Nočem pa, da je to varčevanje podobno kakšni loteriji z enornimi obrestmi ipd. :)

Hvala

rasta ::

Pomembno je, da se zavedaš, da vstopni stroški in letna upravljalska provizija, pomenijo manj donosa zate. Ker gre za obrestno-obrestni račun, pol procenta na leto manj v zelo dolgem časovnem obdobju pomeni zelo veliko denarja.

Trentuno je za začetek vlaganja v delniške sklade zelo ugoden čas - recesija. Da boš imel čez 10 let enako ali pa manj denarja, kot če bi varčeval v nogavici je zelo majhna. Glede na zgodovinske podatke, bi v 20 letih varčevanja skoraj gotovo moral kaj zaslužiti (razen če se spet zgodi "propad Rima").

Predlagam ti, da si za začetek nabereš par jurjev na nekem zelo varnem računu - recimo banki. Če boš v bližnji prihodnosti nujno rabil denar (kar je pri tvojih 20 letih zelo verjetno), se boš lažje vzdržal, da v primeru dolgotrajnega obdobja stagflacije ne boš prodajal trenutno nič vrednih delnic in boš na koncu še vedno nekaj zaslužil.

Nekaj malo denarja (drobiž) pa vloži v kakšen sklad - da dobiš občutek, kako to gre. Pa, kaj lahko naredi dober menedžer sklada je precej sporno (recimo so primeri zelo bogatih pokojninskih skladov, ki so indeksni), dokazano pa je, da se da napasti s statistiko - bolj ko imaš razpršeno (v vrste naložb, ne varčevanje v veliko skladih), bolj je dobiček gotov, ampak tudi garantirano manjši. Ampak ta problematika je obširna in težavna.

LPP ::

KD je zihr navijal, da pri njih odpres. K meni so prisli iz "neodvisne" svetovalne druzbe Individa, pa fajn pr njih je, k sluzijo od velikih firm, tko da nej bi bli do posameznikov posteni. Mal poglej njihov spletno stran. Tut ko pride na dom, ni njihov predstavnik prav nic vsiljiv in ti pusti cas za se odlocit.
Ljubljanski potniški promet

Saircor ::

Bom si ogledal, hvala.

Na KD so mi ponujali, da se pri njih zavežem za 30 let po 50€ na mesec s 27000€ zavarovalnine, s povprečno 11% obresti. Združili so sklade in življensko zavarovanje.. or something like that.. Razloženo mi je bilo bolj na hitro, tako da mi je bolj malo jasno.
Če ima kdo kakršne koli izkušnje s tem, prosim za kakšne nasvete oz. priporočila. :) Hvala

R-S-LoVe ::

d0men: PM pa ti bom razjasnil kako vprašanje
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!

Utk ::

Raje razjasni kar tu, da ne bo potem še manj jasno. Mislim, da ni tezko najt agenta, ki ti z veseljem vse razjasni. V privat pisarni brez prič :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926494 (16723) Mr_Globus
»

KD življensko zavarovanje - DA/NE

Oddelek: Loža
247410 (6923) Clubraider
»

Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5630666 (28009) Struklio
»

Finančni začetnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17750421 (39091) Gjurisic
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5327001 (24169) rh^

Več podobnih tem