» »

Reševanje vojaka Viste

««
3 / 10
»»

Vlady ::

Ni mi jasno, zakaj ste odpiral novo temo, bom pa še tel napisal. Razno razni "strokovnjaki" se ne zavedate tega, da je vsak proizvod smiseln šele takrat, ko ga uporabljajo široke množice - butlov, trotlov in podobnih, ki ne ločijo razlike med televizorjem in kahlo. Vendar vedno bolj opažam, da je tudi med "strokovnjaki" vedno več takih. Ni mi jasno, kako lahko pričakujete, da se bo nek strojni inžinir ukvarjal s programi, če mu je osnovna funkcija izdelava načrta in za to uporablja CAD. V vsakem primeru bo uporabljal tisti OS, kateri mu bo omogočal ugodno delo s tem programom. Povprečnemu uporabniku računalnika, je važno, da mašino prižge, počaka da se naloži sistem in z nekaj kliki miške ali bolj napredni, tipkovnice, pride do željenih zadev. Večina jih nikoli ne bo uporabljalo linux-a, ker to enostavno ni sistem za povprečnega uporabnika, brez predznanj. Večini povprečnih uporabnikov so šli tudi xp-ji s svojimi muhami (BS) že pošteno na jetra. Vsaka programerska hiša teži k temu, da bi na tržišče dajala skozi kaj novega, spremenjenega in uporabniku bolj prijaznega. Vista je sistem, ki je za povprečnega uporabnika do sedaj najbolj prijazen. Tudi z xp-ji je bilo kar nekaj problemov, zato so pač dajali popravke in enako je z visto. Toliko o splošnem - sedaj pa še poziv vsem kritikom - naložite visto, sprobajte, naložite zraven druge stvari in vse tisto, kar ne bo DELALO sporočite v to temo, meni za enkrat ne deluje samo star BT adapter, ker za njega ne morem dobit ustrezne programske podpore, pri originalni mi pa sporoča, da ključ ne velja za ta operacijski sistem. To je v osmih mesecih uporabe, edina zadeva, ki mi na visti ne dela, odlično pa dela v XP-jih. Vse ostalo, vključno z vso profi programsko opremo, mi na glisti dela bolje, kot na xp-jih.
Nehajte kritizirat kar povprek - instaliraj, preizkusi in probleme objavi (morda so pa že rešitve).
Moj sistem - MB AI7; DDR 4X512MB;3XSATA MAXTOR 120GB; ASUS ATI 9600XT/TDR; LC POWER 550W; CPU P4 3,0 Prescot 478; OS VISTA ULTIMATE.

Delno se strinjam, nekaj si se pa zmotil. Sedaj so zunaj že nekatere distribucije linuxa, v katerih lahko tudi navaden uporabnik dela. Ampak pod to velja naslednje: brskanje po netu (če le ni treba kaj posebej nastavljati), pisanje v wordu (spet printanje dela, če dela printer ko ga vtakne noter), gledanje filmov (če mu delajo vsi driverji, zvok in slika, ter kodeki) in še kako majnše opravilo. Tu velja vedeti to, da če navadnemu uporabniku nekaj ne dela v tej distribuciji, potem to ni za njega. Tudi če hoče delati kaj bolj advanced (modeliranje, risanje, montiranje,...) je tu vse manjša možnost, da bo to lahko počel. Ne moremo reči, da se programerji nekaterih distribucij ne trudijo, ampak razvoj je prepočasen in svetlobna leta za konkurenco. Nekaj naj bi bili krivi proizvajalci HW-ja, samo jaz mislim, da so glavni krivci prav programerji sami. Neznanje, lenoba, neorganiziranost, brez idej, pomanjkanje knjižnjic, pomanjkanje programskih jezikov,... Nikjer pri nobeni distribuciji ni bilo nikoli kakega jasnega designa, kako bo zadeva na koncu zgledala/delovala/se obnašala... Mogoče naredijo samo design za izgled GUI, to je pa tudi vse. Prav tako se programerji kaj malo požvižgajo na probleme uporabnikov. Važno da dela g33kom, za ostale jih boli k***c.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Spc ::

Nikoli se mi ni to zgodilo na različnih računalnikih. Očitno imaš slabo izdajo Viste ali pa preslab računalnik.

Torej Intel Core 2 Duo E6600 @ 3.4GHz, 4GB rama, 320GB diska (SATA-2 7200 32MB cache-a), Intel PRO/1000 MT Dual Port Server Adapter je zgleda prepočasen PC za VISTO.
Vista na kateri sem pa to testiral pa je bila originalna testna 30 dnevna iz www.microsoft.com (z SP1).
Enako se tudi zgodi z Windows 2008, ki pa ni serverski kajti sam OS je enak kot vista.
Serverske zadeve so IIS, FTP .. itd itd .. sam OS je pa enak kot vista oz. je to vista z serverskimi dodatki ki si jih moraš inštalirat v add/remove programs.

Plus tega pa res čudno da to vsem nagaja samo tebi ne .. beri tukaj:
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=07/08/21/1441240&tid=201

Pa celo microsoft je to potrdil zakaj se to dogaja .. torej se tudi tebi pa če si hočeš priznat ali ne.
“Please note that what we are seeing is expected behavior. Windows Vista will trade off network performance in order to improve multimedia playback. This is by design.”
To je uradna izjava microsofta glede viste.

@Spc: V glisti so audio stack preselili v userspace, se pravi po pravicah, ki jih ima zadeva laufa s enakimi pravicami, kot program, ki ga ti zaženeš... Glede na to, da ima sedaj zadeva manj pravic mora nekako v kernel pravice preklapljat mislim, da je to glavni problem.

Ja tak pač zgleda da je to .. ampak XPji so še vedno hitrejši ob poslušanju glasbe + kopiranju datotek kot VISTA.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

linuxdady ::

Vlady, ne želim, a bi se tole spet sprevrglo v kakšno win:lin vojno, ampak ne morem si kaj, da ne bi malo polemiziral s tabo.
Mislim, da se motiš, ko praviš, da je med uporabnikom računalnika, ki si sam ne zna namestiti gonilnikov, kodekov in drugih pomožnih zadevščin v Oknih in med tistim, ki tega ne zna v Linuxu, kakšna bistvena razlika. V Linuxu je to običajno nekoliko lažje, saj je v večini distribucij vse potrebno na voljo na enem mestu, v skladiščih paketov, za Okna pa je navadno potrebno stvari loviti po medmrežju. V obeh primerih pa je treba vedeti kako, tega pa navadni uporabniki običajno ne vedo in potrebujejo pomoč.
Oken sicer že zelo dolgo ne uporabljam, pa me vseeno zanima - kateri tiskalnik imaš, da ti v Oknih deluje takoj, ko ga priključiš na računalnik?

RejZoR ::

Fact je da folk KREPKO pretirava s pljuvanjem čez Visto. Pol pa začneš vrtat v detajle pa debelo gledajo al pa ti začnejo natresat take bedarije da glava boli. Največ je takih, ki so ugotovil da Vista sux ballz po eni uri uporabe (po možnosti brez driverjev za matično in brez kdo ve česa še) oz je niti probal niso in širijo neumnosti zato ker je sosedov mulc, ki kao ful obvlada reku, da je Vista zanič. Give me a break.
Nisem plačan iz strani MSja ampak kot računalniškem zanesnjaku (v pravem špomenu besede) pa me take bedarije totalno razpizdijo.
Kaj kurac pljuvaš čez nekaj če nimaš blage o zadevi? Tko kot jezst ne grem skakat fizikom v sceno ker nimam pojma, tko naj se taki butli vsaj mal zadržijo, namesto da delajo škodo vsem po vrsti (ja tud uporabnikom Viste). Eno je opominjanje razvijalcev na buge (bug report/feedback), drugo pa pljuvanje in dobesedno blatenje nekega izdelka.
Ne rečem, Vista je imela svoje buge in porodne težave, ki pa so jih že zdavnaj popeglal. Ampak folk še kar trobi svoje iz "izkušenj" izpred leta in pol na RC verziji. Khm...

O Linux OS in MacOS pa raje ne bi ker je to primerjanje jabolk in pomaranč, čist različne razvojne smernice in različna železnina na kateri tečejo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

pirx ::

Zelo, zelo, ZELO pristransko napisana novica. Get a life, MS haterji. :) Ni več moderno biti MS hater. :) To je mimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

MasterBlaster ::

Čisto resno vprašanje za zagovornike viste tukaj. Kako ste rešili obremenjenost diska? Meni ruži nonstop. Imam sicer "le" 2GB rama, vista je javljala, da ga je še več kot 1GB prostega, Disk pa je še vedno ružil 100 na uro, kot da bi bil celi sistem totalno zaswapan.
Tk je pa pika .

LordPero ::

lordpero je napisu:



Sicer pa: Applu/Stevu visi dol za špile in to je njegov debilizm,



Očitno imaš kako insajdersko informacijo ali kako takšne stavri tako sigurno trdiš?

Kakorkoli mislim da apple/steve nima dosti pri tem, ampak so to podjetja ki razvijajo špile. Verjetno se jim zdi delež macov premajhen, da bi poštimali igrce tut za osx, ampak mac je vsekakor game-frendly os. Primer Blizzarda je več kot nazoren. Ze nekaj let delajo blizzardovi spili prav lepo na OSXih. Pa blizzard NI izjema.

Za directX si že slišow? Če še nisi, ti ga omenjam sedaj tule. Za špile razvijat je še vedeno najbolj directX in ne SDL in kaka druga pokveka od bednih knjižnjic.


Oba sta me napačno razumela (ali pa samo Masamune, če je Vlady odgovarjal njemu in ne meni :)).
Nisem rekel, da Japka nima iger, sem rekel, da je Jobes odgovoren, da jih ni več (poglejte npr. Carmacka na zadnjem QuakeConu), mu to enostavno ni prioriteta in ni kaj dosti naredil na tem. On točno ve u kaki poziciji so Maci in zakaj je temu tako, tako Apple kot razvijalci iger delujejo po tržnih načelih (večinoma :D), če bi jih Apple hotu imet (prog(r)amerje :D) bi jim on moral narediti lažjo pot, ni avtomatsko privzeto in nepopravljivo stanje kot je samo zaradi tržnega deleža. Poglejte koliko MS investira u DX (in v kakšni poziciji je trenutno OpenGL) & to ni samo zaradi konzole.
Vsekakor pa se nebi strinjal, da je OSX 'game-frendly os' (to je quote, drugače je frIendly), mogoče za preprostejše igrice (spet, ne pravim, da je game-hostile OS!! Samo ne as friendly as DX based). Bomo videli, kako bo v prihodnosti (čez par let), ker bo Japka sigurno hotla i telefon narest usaj do neke mere game konzolo (3D pospečeno).

Vsekakor pa se strinjam s pametnimi ljudmi, ki kurcajo folke, ki ne poznajo nič drugega razen XPjev in kurcajo vse drugo.
In tudi mislim, da če 'navadnim' uporabnikom Vista ne naredi oh-in-sploha u prvi uri uporabe, naj se spomnijo, koliko časa so se privajali na XPje (in/ali jih ne uporabljali zaradi preslabih mašin).
Kot že rečeno, tehnično je Vista super sistem, problem je pozicioniranje (kot je en lepo rekel, je to ratalo zaradi negativnega halo efekta, čeprav ne samo halo (ker za to se šteje, da je neka resna osnova), temveč tudi samo zaradi stupid people + bullshit + čredni nagon efekta, ker se onlyXPuserji niso u prvi sekundi navadili na Visto) in nekoliko tudi cenovna politika, ki je udarila nazaj (backfire) še toliko bolj zaradi omenjenega javnega mnjenja (pozicioniranja Viste). (In nekako me je ravno prešinila misel, da je pa mogoče večini uporabnikov tukaj bil XP prvi in za 99,99% časa edini OS :D :D)

Kar se tiče, kater OS je boljši, spet, kot že rečeno, vsaj naj ima svoje in objektivne razloge (mogoče nekaj subjektivnih, no, ampak nevem kako bi lahko bili ti pomembnejši, ker npr. videz se da občutno spremeniti), če pa mu kaj ni všeč na drugih OSih, seveda lahko to pove, ampak spet, naj bodo to argumentljivi razlogi –sama poved "Pač zato." nekako ni argument sam po sebi.

... ampak ferrari kuri 15 litrov, ...

Zelo redko.
LordPero

arjan_t ::

Neznanje, lenoba, neorganiziranost, brez idej, pomanjkanje knjižnjic, pomanjkanje programskih jezikov


to bo to, opensource "gonijo" leni noob programerji

poweroff ::

Gre pa Mirkosoftu res slabo, da mora uporabljati take reklamne trike.

Vprašanje je samo tole: glede na ves denar, ki so ga zmetali v raznorazne kampanje in dejstvo, da povprečni uporabnik računalnik enači z Windowsi, je prav zanimivo kako to, ima Microsoft tako slab imidž.

Gre za zaroto svetovnih razsežnosti, ali pa je morda slab imidž osnovan na kakšnem dejstvu? Namreč: če povprečni uporabnik ne bi imel nikakršnih težav z Windowsi, potem se verjetno "govorice" ne bi prijele, ne?
sudo poweroff

Utk ::

heh, če pustiš računalnik na miru, da noben program trenutno nič takega ne dela, mora bit lučka od diska skoz lepo ugasnjena. Že pri XP-jih je to težko dosečt, ampak možno, pri Visti je pa dosti težje. Če računalnik nič ne dela, ne sme res nič delat. Ne tako kot že pri XP-jih, ko igraš igro, in se ti spomne nek proces zadaj ne vem kaj delat. Ker zarad neke napake ne zazna, da delaš nekaj pomembnega. In to se res dogaja, je čist vseeno, če se slučajno nekomu ne, ali pa tega ni opazil. Zato sem na take procese alergičen in imam vse izklopljene.

LordPero ::

@MasterBlaster: Pustili, da je zindeksiralo in defragmentiralo vse diske, kar kar prispeva h hitrosti (nadaljna tedensko privzeto naštimana indeksiranja in deframentiranja so zelo zelo hitrejša in neopazna). In ja, to seveda traja v vsakem OSu, če prej par let nisi defragmentiral.
Sicer pa, če ti (ali misliš, da ti) ruži kaj drugega, lahko to pogledaš u super zadevi called 'Resource Monitor'.

In zanimivo, da več ljudi teži, da Wista rabi preveč RAMa & skorej noben, da preveč diska (ker če imajo folki sam giga rama, sklepam da imajo 80-160GB diska).

@Matthai: Sej to pravimo, da je problem, folk kritizira preden vidi napake ali pa sploh Visto.
Drugače pa je kompleksna zadeva to, zakaj se je tako zelo prijelo vse skupaj, vsekakor pa najbolj zato, ker je to zelo/najbolj poznana firma in Windowsi najbolj razširjeni in folk noče plačat tolk za Visto (resne probleme imajo in so imeli tudi drugi OSi, vsi pa jih več ali majn sproti odpravljajo), ker pregovornost ostaja od Win98/ME (seveda tudi prejšnih), ker je javno mnenje včasih lahko zajebana zadeva, ne glede na kaj narediš in ker je javno mnenje tako množično proti bogatim ljudem/firmam.
LordPero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()

Al_Cojone ::

vsi pišete neke romane tle.. :)

edino kar mam za rečt je Bravo MICROSOFT !! lepa poteza 8-)
Kradeš, lažeš, bolhe ješ ...
v šolo hodiš, nič ne veš ! :)

carot ::

Ma dej ke gluposti no, to je res stara novica, kako folk nategujejo, oziroma to pocnejo ze uradno se od win 95, pride ven nov sistem in ga kao malo izboljsajo in folk rece, uaaa, kako je to dobro, to je win 98, ker ima drugo ozadje pac in tam pise 98, nato se win me, itd..., nato pride xp, malo graficno prenovljen, uaaa, nato vista, uaaa, no res je, da je bilo nekaj sprememb samo le te so bile minimalne in VISTA ima sploh probleme z raznimi kompatibilnosti, itd..., NERO moras imeti najnovejso razlicico, itd..., nekateri programi sploh ne delujejo, mislim res, kako je lahko tako nekompatibilen sistem, se dobro, da igre nekako delujejo.

Sicer pa OS ni zato, da ti uzivas v njem par minut, tako kot so to poceli v unem testu, dober OS, bi moral imeti vsaj kaksno leto gor, ce ti uspe, no mogoce, ce ti uspe ga imeti 3 mesece je ze dobro, ker se tekom casa vse upocasni in zacne sesuvati, zacnes zgubljati zivce, sploh pa da ne omenjam se enkrat kompatibilnostih tezav, recimo z zvocno x-fi, ki je stala 200€ in v visti ne dela EAX brez dodatnega softwera, pa se kaksni hd filmi so morda zasciteni, ter ne moras predvajati na velikem tv, ker imajo neke zascite vgrajene, mislim haloo?

darkolord ::

@carot: ti spadaš glih med take, ki jih je Mojave vrgel na finto :P

Gre za zaroto svetovnih razsežnosti, ali pa je morda slab imidž osnovan na kakšnem dejstvu? Namreč: če povprečni uporabnik ne bi imel nikakršnih težav z Windowsi, potem se verjetno "govorice" ne bi prijele, ne?

Očitno nisi obiskal strani Mojave eksperimenta? Poda namreč odgovor na ravno to vprašanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

bluefish ::

Ma dej ke gluposti no, to je res stara novica, kako folk nategujejo, oziroma to pocnejo ze uradno se od win 95, pride ven nov sistem in ga kao malo izboljsajo in folk rece, uaaa, kako je to dobro, to je win 98, ker ima drugo ozadje pac in tam pise 98, nato se win me, itd..., nato pride xp, malo graficno prenovljen, uaaa, nato vista, uaaa, no res je, da je bilo nekaj sprememb samo le te so bile minimalne in VISTA ima sploh probleme z raznimi kompatibilnosti, itd..., NERO moras imeti najnovejso razlicico, itd..., nekateri programi sploh ne delujejo, mislim res, kako je lahko tako nekompatibilen sistem, se dobro, da igre nekako delujejo.

Sicer pa OS ni zato, da ti uzivas v njem par minut, tako kot so to poceli v unem testu, dober OS, bi moral imeti vsaj kaksno leto gor, ce ti uspe, no mogoce, ce ti uspe ga imeti 3 mesece je ze dobro, ker se tekom casa vse upocasni in zacne sesuvati, zacnes zgubljati zivce, sploh pa da ne omenjam se enkrat kompatibilnostih tezav, recimo z zvocno x-fi, ki je stala 200€ in v visti ne dela EAX brez dodatnega softwera, pa se kaksni hd filmi so morda zasciteni, ter ne moras predvajati na velikem tv, ker imajo neke zascite vgrajene, mislim haloo?

Če ti sistem ni všeč in imaš z njim težave, potem ga pač ne uporabljaš. Nihče ti ne grozi s pištolo na čelu.
Pritožuješ se nad tem, da je potrebno imeti nameščene novejše različice programov - ej, še dobro, da je tako. Res pa je, da to najbolj prizadene tiste, ki programe kupujejo in jih ne nalagajo iz travnika, tako kot večina uporabnikov tega foruma. Če pa nek program ne deluje na novem OS, potem je to problem razvijalcev programa, ker niso sposobni prilagoditve. Sicer pa imaš še vedno na voljo Compatibility Mode, ki preverjeno (vsaj pri meni) žažene tudi reči iz časov Win 98.
Se strinjam, da bi morali imeti tisti hrčki sistem v uporabi vsaj en mesec in ne le tistih borih nekaj minut.
Je pa tudi res, da je veliko odvisno od uporabnika, če sistem po mesecu ali dveh poklekne zaradi nameščene navlake in raznih smeti.
Spet, za probleme s strojno opremo so krivi proizvajalci in ne MS, ker oni izdajajo gonilnike. Saj imaš podoben problem pri Linux skupnosti. Pač proizvajalci neradi izdajo podrobnejše specifikacije.

darkolord ::

Se strinjam, da bi morali imeti tisti hrčki sistem v uporabi vsaj en mesec in ne le tistih borih nekaj minut.

Ampak to sploh ni point...

bluefish ::

To pa je tudi res.

poweroff ::

darkolord: Mojave je reklamna kampanja, ne eksperiment. In ja, gledam, pa ne najdem odgovora na to vprašanje.
sudo poweroff

destroyer2k ::

CrniE

Vprašal sem te tole, če je mali odstotek nepoznavalcev računalnikov, zakaj potem je toliko tem, kako lahko kateremu pomagamo.

darkolord ::

Matthai: seveda je eksperiment. Izbrali so reprezentativen vzorec ljudi in opazovali odvisnost ocene operacijskega sistema od "izkušenj", ki jih z njim imajo.

Sicer pa, pokazali so, da 94% odstotkov ljudi, ki so sodelovali pri poskusu, ni imelo NIKAKRŠNEGA utemeljenega razloga, da so razširjali slab imidž. Torej na kakšnem dejstvu bi po tvoje bilo lahko osnovano slabo mnenje temnopolte babice, če ga je to, da je produkt le videla, popolnoma spremenilo?

poweroff ::

Ne govorimo Visti, pač pa o imidžu Microsofta.

Moj wild guess bi bil, da imajo ljudje slabe izkušnje s stabilnostjo Microsoftovih izdelkov. In ko je prišla Vista Mirkotu preprosto niso verjeli več.
sudo poweroff

poweroff ::

glede vzorca pa: bi lahko videl opis metodologije? Me res zanima, ker se slučajno zelo dobro spoznam na vzorčenje...
sudo poweroff

opeter ::

Gre za zaroto svetovnih razsežnosti, ali pa je morda slab imidž osnovan na kakšnem dejstvu? Namreč: če povprečni uporabnik ne bi imel nikakršnih težav z Windowsi, potem se verjetno "govorice" ne bi prijele, ne?


Hmm, svetovna razsežnost, hja, če gledamo, da je internet praktično vsepovsod, potem imaš odgovor na tvoje prvo vprašanje. Kot drugo pa so po mojem krivi predvsem mediji in blogerji. Sploh slednji. Namreč nekateri blogi so dandanes bolje brani, kot razne novčarske strani.

Tisto, kar nek bloger napiše, je danes "sveto", kot pred desetletji, stoletji duhovniki, ki so govorili kar je prav in kar ni prav. Četudi je bila resnica nekje vmes, ali pa na drugi strani, morda celo izkrivljena.

V glavnem, če nekdo napiše, da ima Jožek majhnega in to pošlje svojim znancem naokoli in ne daj Bog, veržina reakcija gre preko MSN, se bodo Jožeku naslednji dan v šoli vsi posmehovali (čeprav to ni res, ampak družba vedno išče nekega grešnega kozla, na katero lahko zvalijo krivdo, jo kaznujejo itn.). Skratka ljudje vedno iščejo tisto osebo oz. stvar, na kateri se lahko izživljajo, izlijejo svoja (predvsem negativna) čustva, samo, da se jim ni teba ukvarjati s svojimi problemi.

Ali sploh veste, koliko minut mi vsi porabljamo dnevno, da beremo/pišemo te vrstice? Kaj ko bi namesto tega kaj pametnega ustvarjali?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Utk ::


Vprašal sem te tole, če je mali odstotek nepoznavalcev računalnikov, zakaj potem je toliko tem, kako lahko kateremu pomagamo.


Sej zato sem pa napisal glih obratno, kot si ti razumel. Če bi bli na slotechu sami profiji, ne bi blo skoraj nikogar. Na drugih straneh je pa to še tolk slabše.

fm13 ::


Moj wild guess bi bil, da imajo ljudje slabe izkušnje s stabilnostjo Microsoftovih izdelkov. In ko je prišla Vista Mirkotu preprosto niso verjeli več.


Seveda imajo ljudje slabe izkušnje (tudi) z Windowsi. Kupijo nov, moderen PC z nameščeno zadnjo verzijo MS operacijskega sistema, potem pa se jim npr. začne naključno usuvati Internet Explorer in Windows Media Player... Kaj je narobe? Ja Windowsi so u kurcu, ane...

No, po ne samo mojih izkušnjah v največ primerih ni krivda v Windowsih, ampak v kakšnem gonilniku, programu, kosu strojne opreme oz. kombinaciji le-teh... Lep primer slabe izkušnje, omenjene v prejšnjem odstavku, lahko preberete v Russinovichevem blogu (tudi drugače zanimivo branje).

Strinjam se, da ima MS precej problemov sam s sabo in nekaterimi izdelki, ampak tako za en drek, kot pišejo "strokovnjaki" po raznih forumih, pa še zdaleč ni. Uporabljam tudi desktop in server variante Ubuntuja in CentOS-a, ki sicer dobro služijo svojemu namenu, so pa daleč od tega, da bi bilo življenje z njimi kaj bistveno lažje od konkurence - prej obratno.

darkolord ::

glede vzorca pa: bi lahko videl opis metodologije? Me res zanima, ker se slučajno zelo dobro spoznam na vzorčenje...

Sam thumbnaile poglej :)

poweroff ::

Aja? A piše kakšna je bila vzorčna metoda, ali so uteževali, kakšna je definicija populacije?
sudo poweroff

poweroff ::

No, po ne samo mojih izkušnjah v največ primerih ni krivda v Windowsih, ampak v kakšnem gonilniku, programu, kosu strojne opreme oz. kombinaciji le-teh...


No, no, počasi bomo prišli na to, da je to podobno kot pri Linuxu. Tudi tam je problem v kakšnem kosu strojne opreme, ki ni podprt...
sudo poweroff

darkolord ::

Aja? A piše kakšna je bila vzorčna metoda, ali so uteževali, kakšna je definicija populacije?

Ne. Bi moralo?

Ziga Dolhar ::

Matthai, kaj točno bi pa uravnoteževal pri vzorčni populaciji, ki je "Ljudje, ki niso nikoli sprobali Viste, a imajo veliko čeznjo povedat"?

Sicer pa, zanimivo, nekdo me je označil za MS haterja :-).
https://dolhar.si/

Vlady ::

V Linuxu je to običajno nekoliko lažje, saj je v večini distribucij vse potrebno na voljo na enem mestu, v skladiščih paketov, za Okna pa je navadno potrebno stvari loviti po medmrežju. V obeh primerih pa je treba vedeti kako, tega pa navadni uporabniki običajno ne vedo in potrebujejo pomoč.
Oken sicer že zelo dolgo ne uporabljam, pa me vseeno zanima - kateri tiskalnik imaš, da ti v Oknih deluje takoj, ko ga priključiš na računalnik?

Ja dobiš generic driver za kar celotno skupino HW-ja. Potem pa: logitech miška, pol gumbov ne dela, TV tuner, ne dela dalinc ne zvok ko češ gledat TV, zvočna kartica, zvok popačen, slab in beden (zvočna 24-bitna), da ti dela strojno pospeševanje za grafiko moraš skoraj pismeno prošnjo napisat (ni dovolj samo driver ampak moraš it hekat še sistemske fajle), ko inštaliraš javo, mu moraš 100000x dopovedat kje je classpath, ker ti ga vedno povozi kak program,... Ni dovolj samo to, da ti v enem oknu pokaže HW in ti napiše da dela. Delat mora 100% potem ko ti to poženeš v programu. Brez vprašanj. Ko inštaliram driver, mora ta sam poskrbeti, da HW da od sebe kar lahko. Ne pa da tam še ene skripte pa datoteke popravljam in se jajcam s tem še cel popoldne. To ni to pa pika.
V winsih so mi dozdej vsi HP tiskalniki delovali brez driverja (USB priklop).
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

M@73Y ::

Pozdrav.
Vidim da so še vedno prebliski glede viste, xp-jev in alternativ.
Ali bi mi lahko kdo priporočal katero programsko okolje naj zamenjam za xp-je. Katero distribucijo linux-a ali česa podobnega, in s tem da bo normalno z računalnikom upravljala tudi ženska, ki že v xp-jih nima veliko veze.

Hvala.
..jump into psytrance tunnel..

G-man ::

Jaz sem primerek Vista haterja brez razlogov ker nisem do sedaj imel prilike se podrobneje ukvarjat z njo (2 leti na Linuxu). Vistin problem so predvsem netehnološke plati produkta, ki so uničile tehnološko plat. Monopol, politiziranje, marketinški prijemi in še kaj so verjetno ustvarili za razvijalce sistema nenormalne pogoje, v katerih ni šlo več ne naprej ne nazaj. Nazadnje je bilo treba OS izdati, ne ker bi bil dober produkt, ampak ker ga je bilo preposto treba, sedaj pa popravljajo napake za nazaj.

Vista ima nekatere stvari bolj praktično narejene, nekatere manj, večino pa se jih človek hitro navadi, če se je pripravljen učit (še vedno pa se mi zdi GNOME veliko bolj praktičen za vsakdanjo rabo). Žal se mi ne zdi smiselno vlagat mojega časa v znanje, ki se tiče produkta, ki ni prost kot je prost Linux.

Kar me moti pri Visti so seveda predvsem netehnične plati. Politika, finance in marketing so prisilili tiste najbolj nevešče uporabnike, da potegnejo kratko. Na novo delam v računalniški trgovini: neka ženska nam je iz Hoferja prinesla Gericomov """Vista Capable""" prenosnik za 400 €. Celeron Core 1.5 GHz, 512 MB DDR2. Kriminal. Jaz bi pri Zvezi potrošnikov zahteval, da prepovejo prodajo Viste na računalnikih pod neko določeno mejo. Ženska si je komajda privoščila računalnik, ki pa je z Visto praktično neuporaben. Al pa se zgodi, da pobrišejo Visto, si namestijo XP, pol pa pridejo nazaj, ker ne dobijo gonilnikov. Lohk pa jim namestim Ubuntu, ker se po moje dolgoročno vsekakor bolj splača.

Zaradi tega ne maram Microsofta ("Where do you want to go today? Not that way, buddy.") in tu se ne gre za nikakršno modno muho, kot je nekdo omenil.

@M@73Y
Preveri, če je Ubuntu kompatibilen z njeno mašino, pol se nimaš kaj bat. Jaz sem navadil fotra (računalniškega analfabeta) na Ubuntu bp (še Ktouch ji namesti, za učenje 10-prstnega tipkanja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Utk ::

Odvisno kaj te moti pri XP-jih. Če nič, ostani z njimi.

G-man ::

Poleg tega, sem naredil en test in preizkusil Ubuntu 8.04 in Windows Visto na malo starejšem pcju (1,6 GHz Celeron M, 512MB rama, integrirana Intel grafična).
Logično je bila ocena uporabniške izkušnje 1.0, vendar je Vista presenetljivo delovala hitreje kot Ubuntu 8.04. Na Ubuntu sem 10 sekund čakal samo, da se mi je Firefox zagnal. Na Visti je to seveda bilo v 2 sekundah.

Tako da je Ubuntu veliko bolj zahteven od Viste.


Prenosnik Dell D400, 1.4 Centrino, 512 MB RAM, Intel integrirana. Firefox, 7-8 sekund, z 9 zavihki. Ob tem, da mi v ozadju teče še ene par drugih programov (Gnome Do, Avant Windows Manager, Tracker, Compiz).

Sicer pa, nima smisla delat takih generalnih zaključkov na podlagi enega "testa". Moja izkušnja z Visto na malce boljšem Gericomu je, da je Vista počasna (s tem, da so vsi možni učinki izklopljeni). Ubuntu še vedno da veliko boljši občutek odzivnosti, ob tem, da imam učinke vključene. In še po disku ne praska vsake 5 sekund.

solatko ::

M@73Y - visto, ker za normalno delo ne rabi nič sama delat, da ji bodo zadeve delovale.
G-man - Instaliral visto na HP 6110 - 1,5 celeron 512MB rama - na proizvajalčevi strani piše naj vista ne bi delovala. Model je bil z XP-ji vsak teden pri meni - v glavnem mu niso delale USB naprave (enkrat ja, drugič nič). Sedaj 3 mesece ni niti enkrat pojamral, da bi se mu kaj kregalo. Računalnik mu dela kot še nikoli - grafični načini (aero in 3D grafika mu sicer ne dela - to tudi ne rabi) uporabniška izkušnja je 1.0, vendar mu zadev še nikoli ni tako hitro odpiral, kar kol priklopi deluje. Tv kartica (neka no name varianta - deluje odlično). SE 770i je samo priklopu in je že lahko pobiral slike dol in dajal mp3 gor. Za Cnanona 1000, mu je javlo da je pripravljen za delo prej, preden je najdu instalacijski disk. Res pa je, da če ugasne računalnik, mu sam sistem nalaga cca 3 minute (XP-ji včasih še dlje), vendar se je navadil ugašat s hibernate in ima sistem v 20 sec. postavljen. Niti enkrat mu še ni zablokiral. Zato ne serji, vista se prilagodi tudi slabemu računalniku in kot OS deluje bolje kot XP, res pa je, da če hočeš visto izkoristit, potrebuješ malo več spomina in dobro grafično kartico.

LuiIII ::

Sam sem Visto preiskusil kar na nekaj različnih mašinah (seveda 64 bit verzijo). Rezultat je bil kar ugoden dokler se pri delu z našim osnovnim programom niso začele pojavljati težave. Pogovor z razvijalci softwarea ni razkril nikakršnih potencialnih težav razen pomnilniške požrestnosti Viste in da njim dela vse BP. OK ker so bile mašine zelo različne in na sveže inštalirane je Vista letela dol. Na XP 64 bit dela vse tako kot je treba so pa driverji za XP 64bit poglavje zase.

Boomer1911 ::

@solatko: totalno se strinjam stabo!

najboljše pa je (za tiste malo bolj lene) da ti vista sama naloži driverje, ter jih instalira (potreben internet logično). dosedaj (več kot 2 leti) še nisem niti enega driverja instaliral na visti! za nekatere je to nepredstavljivo!! lahko mi rečete da sem vista fan, vendar sem z razlogom.
linuxi nikakor niso zame, saj porabim ure in ure v iskanju rešitev kako instalirato ta in oni driver, da mi bo grafe delala na Full 3D oz. kakša druga stvar.
vista ima mnoge skrite adute, samo potruditi se je treba, jih najdti ter izkoristiti!
Intel P4 3.0E @ 3.86GHz | 1GB DDR400 | Asus N7600GS | 2x 500GB & 320GB HDD
ASUS K50IN series | Core 2 Duo 2.53GHz | 4GB DDR2 | GeForce G102M | 500GB HDD

kriko1 ::

linuxi nikakor niso zame, saj porabim ure in ure v iskanju rešitev kako instalirato ta in oni driver, da mi bo grafe delala na Full 3D oz. kakša druga stvar.
vista ima mnoge skrite adute, samo potruditi se je treba, jih najdti ter izkoristiti!


Torej za visto lahko porabljaš čas v iskanju skritih adutov ;)

darkolord ::

Rajš kot za instalirat driverje :)

dejanslo ::

jaz bi pa samo komentiral tisto o neprestanih BS na xpjih..

xpje imam nameščene že 2+ leti in sem doživel modri zaslon le, ko sem poskušal iz računalnika izvlečt več kot je bilo možno..

 Datum namestitve

Datum namestitve

There`s More Than One Way To Do It

solatko ::

Linux fani uživajte - za navadne uporabnike je trenutno vista najbolj prijazen OS, pa če imate še toliko za povedat proti, konkretnih težav še nihče ni navedu, plusov pa cel kup.

Utk ::

Jaz imam 3 leta pa pol, brez formatiranja. BS se hitro pojavi če priključuješ kakšne naprave, ki so bolj tako, to je res. Samo tega ponavadi ne delaš.

MrStein ::

LordPero:
to omenim samo ker mi folk pravi, da v Visti za isto stvar narest rabijo isto ali več časa.

Odpiranje mape v XP: sekunda ali manj
Isot v VistA: 5-10 sekund.

Ja ja Vista ni počasnejša kje pa. (o izgubi podatkov enkrat drugič)

(zanimivo kak eni nočejo sprejeti dejstva, kaki kix je Vista)


> vista s sp1 na 4GB RAM-a dela kot šus
Win2008-SP1 (==Vista SP1 minus krama) na 8GB dela kot XP/2003 na Athlon 1400 z 1 GB RAM-a (oz. počasneje, tako IE kot Firefox se nalagata več sekund, na starem je to bila sekunda, kvečjemu dva)

Mavrik:
Em, a sva midva uporabljala isti sistem? Men je na 4 GB Ubuntu 8.04 neverjetno počasi delal

Najbrž 7.10 ali drugo, ker 8.04 res sux.

Damiyan_vx:
Vsakič je bil razlog da so stvari preveč štekale. Navajen sem brzine, za novo mašino pa nimam dnarja.

Saj hitrost Windows ni odvisna toliko od hardvera kot od stopnje naloženega softvera (krama oz. crapware).
(glej kaj sem prejle napisal za quad 8GB sistem)


darkolord:

> Bolj kot ne so gledali samo izgled in nekaj koščkov.
In?


Torej če en folk reče "Vista sux", so neverosdostojni. Potem jim pokažeš Visto s spremenjenim weallpaperjem, pa pravijo "Vista rulz" pa so naenkrat verodostojni ? Čeprav je samo bistvo testa ravno v tem, da je folk ocenil kvaliteto paštete po barvi pakiranja ???

zimen:
n so si na podlagi mnenj drugih ljudi ustvarili negativno mnenje o OSu še preden so ga dejansko probali.

Če pa si ustvarijo na podlagi 10 minutnega videa pozitivno mnenje o OSu še preden so ga dejansko probali, pa je to čist OK ? ;)


Vlady (car, tak mimogrde)
Sicer pa na koncu vedno govorijo % uporabnikov nekega OS, in windows še vedno svetlobna leta pred vsemi.

Windows ja. Vista ? No, ti mi povej procente, da bodo "okuženi"...

Prav tako veliko firm nadgrajuje na visto in verjetno ne brez razloga.

Ja, šur. Ko se vrnem z dopusta, bom preštel, koliko procentov PC-jev je naša firnma nadgradila na Visto. A gremo stave delat ?


PS: A je omenjeni demo kje za videt ?


PPS: (za zaključek) "4 do 5 zobozdravnikov priporoča Zirodent!" ;)

PPPS: Hitrost nalaganja FF je sicer zelo slab benchmark, ker je še najbolj odvisen od verzije FF, opcij, in instaliranih extensionov. Torej ne od OS in HW. Kdor je menjal več različnih OS-ov, HW in verzij FF, to dobro ve.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

1Janezek1:
za nekatere je to nepredstavljivo

Le zakaj potem nVidia ponuja download drivera za Visto na svoji strani, če Vista sama naloži ????


solatko:
konkretnih težav še nihče ni navedu

OK, do zdaj sem se nazaj nazaj držal, ampak bom zdaj povedal:
Ste opazili, kak fanatiki ignorirajo dejstva ?
Omenil bom le eno (fanatiki bodo itak tule videli prazen spisek):
- štekanje mreže/zvoka (dokumentirano in potrjeno s strani MS; čeprav fanatikov to tudi ne gane)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

kriko1 ::

MrStein: to je expected behaviour. Mora tako delati.

solatko ::

Zapri povezavo internet - VMP.

darkolord ::

Torej če en folk reče "Vista sux", so neverosdostojni. Potem jim pokažeš Visto s spremenjenim weallpaperjem, pa pravijo "Vista rulz" pa so naenkrat verodostojni ?

Pred testom so jih vprašali, kaj jim pri visti ni všeč. In jim potem to še pokazali. Seveda ima njihovo mnenje po tem, ko so zadevo videli, čisto drugačno težo.

Čeprav je samo bistvo testa ravno v tem, da je folk ocenil kvaliteto paštete po barvi pakiranja ???

Ne po barvi pakiranja, ampak po govoricah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Utk ::

Ja očitno so našli ljudi, ki niso meli prej pojma, ampak ga nimajo niti po tem. V bistvu so čisto irelavantni. Zarad njih ni Vista nič boljša, niti nič slabša, in nekateri vemo kakšna je.

roli ::

Pred kratkim sem se tudi spomnil zakaj je za Windows platformi toliko različnih programov medtem, ko jih imata Linux in OSX precej manj (Ja jih imata dosti samo ne toliko kot pa Windows). En razlog je seveda v številu uporabnikov -verjetno tudi glavni. Drugi razlog pa je, da je programiranje za Windows platfornmo izjemno enostavno. Vsaj bolj kot za ostale platforme. Imaš veliko izbiro programskih jezikov in zelo enostavno .NET platformo. Ter dobro orodje (Visual Studio) in prav tako dobro dokumentacijo, ki ni prezapletena za razumeti.

Medtem, ko sem včeraj začel malo brskati po razvoju za OSX in seveda iPhone pa sem zagledal, da je tukaj stvar precej drugačna. Imaš seveda dokaj dobro orodje (čeprav je Visual studio boljši - predvsem bolj enostaven, da ne omenjam intelisensa) ampak si omejen na Objective C (čeprav lahko uporabljaš tudi C in C++ v mali meri). Prav tako pa je dokumentacija malo slabša in manj razumljiva začetniku. Podobno je pri Linuxu - čeprav malenkost bolje še vedno ni to to. Seveda tukaj vmes ne štejem Jave in podobnega, ki teče na vsem živem.
http://www.r00li.com
««
3 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal OS X Leoparda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1138487 (8487) borchi
»

Prihaja Windows Server 2003 R2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
174014 (3229) darkolord
»

3D na dlančnikih

Oddelek: Novice / Windows Mobile
124740 (4075) BoBi
»

Lindows spet zlorablja

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
172679 (2679) MasterMind
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82679 (2679) Dr_M

Več podobnih tem