» »

3D na dlančnikih

3D na dlančnikih

OSNews - Igranje 3D iger na dlančnikih ni bilo nikoli posebno popularno. Glavni krivec za to je slaba podprtost 3D tehnologije s strani operacijskega sistema, ki teče na veliki večini žepnih računalnikov, Windows CE oziroma Windows Mobile.

Microsoft se je odločil temu narediti konec, ter tako izdal nov operacijski sistem za dlančnike, imenovan Windows Mobile 5. Windows Mobile tako ponuja izboljšano podporo DirectX knjižicam, ki so danes temelj večine 3D iger.

Zmogljivosti svojega novega izdeleka so prikazali na Dellovem dlančniku x50v, ki po mnenju mnogih velja za najhitrejši tovrstni izdelek. 624 megaherčnemu XScale procesorju je grafiko pomagala prikazovati 16MB Intelova 3D kartica. Rezultati so zelo impresivni in vse kaže, da se nam obeta nov boj, saj konkurenca na področju žepnih igralnih naprav že obstaja (Nintendo Game Boy Advance, Nokia N-Gage).

Intelova 3D demonstracija
Intelova predstavitev videa
Dellova predstavitev 3D igre

12 komentarjev

darkolord ::

Hja... sam a ni tale Axim like edini dlancnik s pospesevalnikom in tista igra prilozena zraven edina, ki to izkorisca? :)

iskra ::

PSP anyone? Veliko cenejša varianta :\ Sicer ne vem kako je s 3D podporo ampak glede na dosedanje opise, mora zadeva res brcati riti.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Matri[X] ::

Ze ze, samo PSP ne mores uporabljati kot osebni asistent. Pravtako ne mores it na internet z njem. Telefoniras lahko? Kaj pa GPS, ga lahko priklopis gor?

To je isto kot ce primerjas PC z igrano konzolo. Konzole so SAMO za igre/dvdje. PC pa je za igre/dvd + veliko ostalih stvari. Ostale stvari so tiste, ki daju PCju svojo ceno.

iskra ::

Internet na PSP so že pogruntali in mislim, da bodo ljudje lahko kmalu nalagali software po želji na to zadevo.

No, ne moreš imeti ene reči za vse, to drži kot pribito :D Nekje je boljši dlančnik, drugje PSP.

Še ena malenkost
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

CCfly ::

Ze ze, samo PSP ne mores uporabljati kot osebni asistent. Pravtako ne mores it na internet z njem. Telefoniras lahko? Kaj pa GPS, ga lahko priklopis gor?
Na koncu imaš ponavadi slab PDA, telefon in igralno konzolo. Bolje je imeti dve specializirani napravi, kot eno ki je neuporabna.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

KoMar- ::

No dejmo se zdej še o tem kregat, kaj je boljš - PPC ali PSP >:D.

Matri[X] ::

CCfly: ja, ampak samo zato ker so proizvajalci glupi in gledajo samo na denar, ne pa na dejansko uporabno multifunkcionalnost izdelka.

B-D_ ::

Nevem... meni ni fore igrat 3d streljačin na mini-bikini napravicah. Sej sm že probaval špilat nekega duke nukema na mobitelu pa je bila za dijo pamet zanič igralnost. Male napravice so odlične za kako pasjanso, blackjack, trix in podobne 2d konzolne igre oz. "board games", za 3d igro pa potrebuješ večinoma miško in tipkovnico (oz. gamepad) z več kot 3 gumbi.

Sem tudi že probaval enkrat špilat neke "akcijske" (brez Đurota) igre na Palm m105 zaprašencu... jao kje so tisti časi :D nikoli več. To je blo bolj za foro kot zares. Sam kocke so pa še zmeri zakon :D

3d igre ravno tako kot kaki celovečerci spadajo na big screen in zato odpadejo pri pocket napravah. Lahk se pofrajari z nimi pred kolegi, užitka pa defenitivno ni istega ob uporabi.

noraguta ::

port directxa na pda-je je najbržda , že bolj povezan z portanjem avalona za dlančnike kot pa igrami.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Mavrik ::

Primerjava med dlančnikom in PSP je enaka kot primerjava med PCjem in klasično konzolo... saj na Xboxu tudi lahko brskaš po internetu in delaš kup stvari pa ljudje zaradi elegantnosti vseeno še raje uporabljajo za te namene PCje.
The truth is rarely pure and never simple.

Nejc Pintar ::

na SonyErricsonu p900 je nek rally ful dober
Lahko je biti prvi, če si edini!

BoBi ::

Eh!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[C, .NET] Windows CE

Oddelek: Programiranje
81436 (1284) noraguta
»

Prihaja Windows Server 2003 R2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
174015 (3230) darkolord
»

Orodne vrstice iskalnikov za Firefox

Oddelek: Novice / Brskalniki
82387 (2387) mathjazz
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82679 (2679) Dr_M

Več podobnih tem