» »

Reševanje vojaka Viste

««
6 / 10
»»

darkolord ::

Eh? Kaj majo ti (neuporabni) efekti veze z zmogljivostjo?

MrStein ::

Lepo za videt. V praksi pa ti to prinese.... kaj ?

Enako kot demoti. ("coder demo")
S tem, da so demoti imeli take efekte pred 10 leti.

Hmm, zamisli, da se nekdo hvali z avtom, ki (pazi !) ima 5 brzin (tudi rikverc!!!), brisalce, luci (plus meglenke!!!)... In da se najde folk, kateremu dejasnko celjust na tla ob tem pade.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

camx ::

elasto_mania: bravo! Zdej bojo sigurno vsi presedlali na Linux, zato ker je bolj "zmogljiv".

CoolBits ::

Tukaj lepo kaže zmogljivost grafičnega vmesnika, pri windows pa je to aero...
Prav rad bi videl kako dela aero na 6 monitorjih enako odzivno in s tolko odprtimi okni (500+ recimo) :)

roli ::

Power user bi jaz poimenoval človeka, ki ve kako se vsaj malo dela z konzolo, zna malo programirat in dobro pozna računalnik. Kaj potem poganja na sistemu je pa druga.

In, ko smo pri šminki - expose pri OSX sem ugotovil je zelo uporabna stvar - maš odprtih 15 oken (finder, firefox...) in z gumbom zelo hitro preklapljaš med njimi. Ali pa jih z enim klikom vse skriješ in prideš do namizja. Jaz imam expose lepo mapiran na dva gumba na miški in potem ne rabim vsakič minimirat okna ampak ga preprosto samo zamenjam. To je sicer samo neka češnja na vrhu UI.

In zakaj jaz imenujem OSX kot napreden sistem - preprosto zato, ker imaš neko osnovo še vedno temelječo na UNIXu. Še vedno imaš vsem linux uporabnikom znano konzolo, isti sistem pravic, dokaj dobro varnost, sistem, ki se ne sesuje za vsako malenkost (dobro takega sistem zdaj že počasi ni več) - hkrati pa imaš vse to lepo zapakirano v nek prijazen GUI. In še en test, ki sicer nič ne pomeni je pa hudičevo zanimivo kaj lahko en slaboten C2D z 1GB RAMa naredi. Torej predvajanje 20 epizod CSI naenkrat ni sesulo ne predvajalnika ne sistema - same animacije so bile še vedno tekoče. Predvajanja videa v pregledu sicer ni bilo tekoče vendar je po preklopu v fullscreen stvar delala tako kot mora. To me je pa zelo presenetilo!

http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

LordPero ::

Ja, sej sm se popravu, da sm hotu rečt power UI userja & da sm mislu samo kot en pogled naprednega uporabnika.

Sicer pa, ravno testirano, sem v Visti odpru 20 .avi filetov (standardna ločljivost), prvo z BSPlayerjem & nato še z Quickom, video štekal do negledljivosti (zvok ne, ampak tega itaq ne bi vedel, ker je bila štala/tržnica/vrtec/...), Win+Tab pa niti ne =ko sem pač držal Tab da je krožilo, je na začetku 2× ravno opazno šteknilo (za par desetink, cca). Kako bi bilo to na 1GB RAMa nevem, mislim, da mi je kurilo 1,5 giga.
Sploh pa, kdo bi hotu gledat 20 Miamijev? :P
Edino kar je blo, BSPlayer mi je kar na lepem nehal kazati sliko v Win+Tab načinu (kaže samo playerja), ne spomnim se več, kako sm na prvem mestu to uštimal, sam neki dela me očitno čaka.

Tudi, bi popravil folke, da Compiz Fusion ni samo ('samo') efekt, ponuja dost možnosti organiziranja (ko npr. delaš iz 20ih pdfjev, excelov, nevem kolk spletnih strani, etc.). In tukaj lahko pokažem tudi, kaj sem mislil pod power UI user, navaden uporabnik ne bo znal pol .|. nič narest z nevem kakšnih 3D sistemom in to tudi mislim, da je osnovni razlog za ultra preproščino Aerota (še celo tipko ob startu so dodali za to, how cute is that :)), ker folk ko dela z računalnikom se tipkovnice več ne dotika (aka noobs), vseeno bi lahko kaj več dodala u Wisto, ampak eh.

Sem pa prišel na idejo, da bi staršem (ne preveč napredna uporabnika, a še vedno znata sama vse narest kar rabita, tud če kaj prvič delata) dal par tednov v uporabo Ubuntuja in Leoparda, če bosta bolj navdušena, bomo zamenjali (in če bo meni uspelo usposobt oboje na njihovem laptopu).

techfreak :) ::

No nekdo je napisal o zelo slabem file systemu, ki ga ima Linux, vendar ima Windows še slabšega.

V Linuxu imaš lepo /dev/sda1, /dev/hda, /dev/hdb2, /dev/sdb, ... Ter vedno veš kaj je kje. V Windowsu se mi pa ne ljubi ugotavljati kako ima, ampak sem nekje prebral, da je popolna zmešnjava.
Res pa je, da tam tega ne vidiš, ker ti lepo vse mounta na C:, D:, E:, ...

Poleg tega pa lahko v Linuxu določeno particijo mountaš kamor koli želiš. Pa še lažje je napisati:
[quote]sudo mount /dev/sda1 /media/usb_kljuc[/quote]
In potem ko greš recimo v OS X se ti tega ni potrebno na novo učiti saj ima enak ukaz. (Čeprav ponavadi niti v Linuxu niti v OS Xu ne rabiš tega ročno delati.)

Lepo mounta... ČE lepo mounta. Če ne, pa pač iščeš po forumih kako in kaj.

PS: Tudi na Window lahko mountaš, kamor želiš. Je pa res, da to ve tam 0,000001% folka.
Motiti se je človeško.

... se mi pa ne ljubi ugotavljati kako ima, ampak sem nekje prebral, da je popolna zmešnjava.

Legendarna poved :D. (pa še točno u stilu te novice je)
Sicer pa ja, sem ravno hotel reči, da tudi pod Wakni lahko mountaš kamor hočeš. Osebno se mi zdita oba sistema ql in z nobenim ni večjih težav, ampak kot z drugimi stvarmi, u Winsih je vse to popreproščeno + naprednejše možnosti obstajajo, za katere itaq ni važno koliko jih zna uporabit, važno da so.
LordPero

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordPero ()

Za Windows XP:
MOUNTVOL [drive:]path option

Vendar nikjer ne moreš dobiti seznama naprav. Potem niti ne moreš pogledati katere particije/naprave so že mountane.

To je recimo ena stvar, ki je v Linuxu bolje rešena. Imaš mount in umount komandi s katerimi lahko skoraj vse mountaš.

Nisem linuxaš, saj ga ne uporabljam. Primarno uporabljam OS X, sekundarno pa Windows. Z OS X in z Windowsi še nisem imel težav. Nisem na nobeni strani, saj sta oba dobra sistema, ampak imam raje OS X. Poleg tega uporabljam Firefox, Safari in IE7.

Pri Linuxu je pač 100000000*1000000000*N*X*Y (N,X,Y > 100000000) težav. Še kakšnih preprostih stvari ni mogoče urediti.

Edit: Na Slo-tech so smotani ukazi. BBCode ne deluje.;((

Zgodovina sprememb…

"Pri Linuxu je pač 100000000*1000000000*N*X*Y (N,X,Y > 100000000) težav."

Saj na Windows tudi. Če ne verajmeš, primerjaj število vnosov v bugzilli od kakega linux s številom problemov v MS KB.

Fantje, popolna ženska ne obstaja. Enako ne popolni OS. ;)
Motiti se je človeško.

Utk ::

Sej...zato naj bo vsaj čim manj tečn(a) :)

zee ::

Hmnja, zanimiva novica.

Moje izkušnje s sistemi: OS X in Linux zmagata. Trenutno testiram Ubuntu (inkarnacija 8.04), kamor sem prestopil iz Gentoo tabora.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

darkolord ::

Vendar nikjer ne moreš dobiti seznama naprav. Potem niti ne moreš pogledati katere particije/naprave so že mountane.

Seveda lahko, samo "mountvol" napises

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Malo reporta "s terena" : poskusil instalirat zadnji ubuntu. Totalna odpoved že po par minutah. Detajli tule.
Motiti se je človeško.

heh. klasika. no, pa sej ni panike, tu je najmanj 50 ljubiteljev ubuntuja in prepričan sem, da ti bojo v petih minutah pokazali rešitev.

Saj vem na pamet: Naslednja verzija pa bo taprava. World domination !
>:D
Motiti se je človeško.

PaX_MaN ::

Mnja, danes in včeraj sem se zajebaval z ene šestimi distribucijami Linuxov.
Opažanja? Troje se nočejo namestiti na disk (LiveCD variante) - sfookani inštalerji, tretjo LiveCD zjebe tipkovnica(!!!) (X se ne zboota - če tipkovnico odklopim, dela kul, le da ni tipkovnice. Mal zatežen, če se hočeš kamorkoli logirat...), četrta ma en assfuck inštaler, ki gruba ne porihta kot je treba, peta laufa proc na najvišji frekvenci 24/7. Šesta? Sem jo dl-jal, pa mi jo na srečo ni blo treba. Wut else? Ja, nekam malo jih je takih, ki bi podpirale AMD64 in npr. Cool'n'quiet outoftehbox, pa da niso ravno na treh DVD-jih. V glavnem, obup. Zdaj sem ufural eno "testing" verzijo, ki začuda celo dela, le da je je spet za ene tri giga, razpakirane.<bemtiš!> Aja, Vista. Seka jo ma. Se je ne dotaknem s pal'co. Ni vse za vsakega.

Sem pred par dnevi probal PCLinuxOS2007. Par sekund po zagonu CD-ja javi, da ne najde CD-ja in vrže v neki restricted shell.
Zdajle tipkam v svežem Ubuntu 8.04.1 x64. (tokrat na svoj disk instaliran).
Zagon prejšnjih Windows več ne deluje (grub javi : Error 13: Invalid or unsupported executable format)
Motiti se je človeško.

Se vidi, da ga v veliko primerih niti namestiti ni mogoče.
Ni pomembno koliko vnosov je v MS KB, saj se te napake zgodijo redko in jih hitro odpravijo.
Za Linux je mogoče manj napak napisanih, ampak v resnici jih je več. Poleg tega pa napak sploh ne odpravljajo.
Že več kot 2 leti čakam, da bo neka funkcija delovala in še zdaj ni nič.

Lep naslov pogona za mountanje: \\?\Volume{32vg3446-65e7-1d2d-b991-834dgf34ghhu3}\
C:\

\\?\Volume{32vg3445-65e7-1d2d-b991-834dgf34ghhu3}\
D:\
Ampak ti pogoni so že mountani na C:\, D:\. Mene zanima kako jih mountaš na C:\ etc.

Drugače pa iz tega ne izveš kje se nahajajo. Pri Linuxu takoj veš kje so (vrsta in št. particije).

OS X je super. XP/Vista je ok. Linux sux.
Enostavna namestitev in enostavna uporaba = OS X/Windows.

Če ni potrebe, nevem zakaj bi uporabljal Linux, na katerem veliko stvari, ki jih želim ne deluje (slabi gonilniki), poleg tega bi se pa mogel še preveč ukvarjati z OSom. Mene ne zanima preveč, kako deluje, ter kako je fajn uporabljati open-source driverje, ampak, da mi vse deluje kakor mora.

Če mi ena stvar, ki mi deluje drugje ne deluje nimam namena uporabljati OSa. Sploh pa, če neke napake ne odpravijo v več kot 2 letih.

Če hočem spremeniti resolucijo moram urejati xorg.conf. Vedno ko na računalnik priklopim drugačen monitor moram tam spreminjati. Potem še kaj narobe naredim in bom ostal v konzoli.
Kdor se želi vrnite v čase DOSa, kar naj uporablja Linux. Ampak večino stvari je potrebno urediti v konzoli.
Gonilnik ne deluje? Uporabi konzolo.
Gonilnika sploh ni? Kupi drugo napravo.
Menjaš monitor? Ah, nastavi v konzoli.
Želiš uporabljati bluetooth? Pojdi v konzolo in se zaje*avaj 3 dni (če ti sploh uspe).

Linux: težavno upravljanje, brez virusov, grafični in konzolni način, potrebuješ znanje C++/C da občasno še kaj sprogramiraš ter poleg tega občasno narediš kakšen gonilnik.

OS X: lahko upravljanje, grafični način in če želiš še konzolni, ni virusov, vse deluje, brez težav

Windows: lahko upravljanje, samo grafični način, občasne težave

To je moj pogled na operacijske sisteme. Windows ima občasne težave z virusi, vendar je to večinoma odvisno od uporabnika in ne od OSa (čeprav Windows prehiteva vse druge:D).

Če imaš v Linuxu težavo, napako sporočiš tako, da prilepiš nevem kakšne vse outpute nevem katerih programov, potem pa nekaj let čakaš, da to odpravijo.

V Windowsu ponavadi ni napak, ampak če so jih odpravijo. Napake v Windowsu večinoma povzroča strojna oprema oz. slabo napisani gonilniki.

V OS X je še manj napak, še nisem imel težav z njim.

Medtem ko na Windowsu napake povzročajo predvsem gonilniki, v Linuxu napake povzroča Linux sam (ter seveda njegovi programi).
Poleg tega, pa nevem kaj imaš od tega, da si na Linuxu, če večina proizvajalcev strojne opreme ne izdeluje gonilnikov za Linux. Je res tako fajn zamenjati 3/4 vse strojne opreme, da bo podprta z nekimi neuradnimi open-source gonilniki, ki imajo veliko težav poleg tega pa ne vključujejo 3/4 featurjev, ki jih vsebujejo Windows gonilniki?

Če imaš preveč dolgčasa in se ti ljubi ukvarjati z Linuxom uporabi Linux. Fajn je če znaš kakšen programski jezik, če pa ne znaš, se ga boš pa naučil med uporabo Linuxa, ko boš sam sebi pisal gonilnike in programsko opremo, saj na Linuxu ni veliko programske opreme.

Poleg tega je pa novica glede Windowsa in ne glede Linuxa.
Windows XP je super, Vista je super (malo bolj super, vendar potrebuje boljšo strojno opremo).

99% navadnih uporabnikov (ki PC uporabljajo za pisanje dokumentov, igre, internet, glasbo, filme, ...) je zadovoljnih z Visto.
Power userji pa očitno niso preveč, saj mislijo, da je edini feature samo lep design ter Aero.

Windows Server 2008 je tudi zelo v redu (in smo ga dolgo čakali), vendar nekateri imajo še vseeno 2003 raje.

Nekaterim se pač ne ljubi iti z razvojem naprej in hočejo ostati na stari strojni in programski opremi. Res je, da lahko na Pentium 2 deluje Windows 3 zelo hitro, vendar pa ne podpira 99% programov, ki bi jih normalen ali pa power user uporabljal.

Na Windowsu 3/4 strojne opreme dela Plug 'n' Play, v veliko primerov pa mora gonilnike seveda downloadati iz neta.
Na Linuxu deluje 1/8 strojne opreme, s tem, da jo Plug 'n' Play nekje 10%. Za ostalo pa v večini primerov sploh ni rešitev.
Na OS X deluje ponavadi vsa vgrajena strojna oprema ter zelo veliko zunanje strojne opreme, ki je takoj pripravljena za uporabo (hitrejše od Windowsev).

Na Windows Visti deluje 80% strojne opreme Plug 'n' Play, vendar v večini primerov potrebuje internet. (Meni je med namestitvijo namestilo tudi vgrajen WLAN)
Na Windows XPjih pa jo manj deluje takoj, brez namestitve dodatnih gonilnikov s strani uporabnika.

Windows Vista porabi malo več resourcev, vendar za to ponuja tudi več. Zdaj po 1 letu in pol odkar so jo začeli prodajati deluje skoraj vsa programska in strojna oprema.
Strojna oprema iz WW1 sigurno ne bo delovala, saj sploh nima smisla uporabljati takšno strojno opremo.
Vsa dražja strojna oprema iz časov XPjev pa tudi zdaj deluje.

Windows Vista je napredek v računalništvu (čeprav manjši, kot je bilo pričakovano).
Večini uporabnikov je veliko boljša od XPjev ampak nekateri bodo še vseeno ostali pri njih.

Poldi112 ::

>Za Linux je mogoče manj napak napisanih, ampak v resnici jih je več. Poleg tega pa napak sploh ne odpravljajo.
Že več kot 2 leti čakam, da bo neka funkcija delovala in še zdaj ni nič.

Kako to misliš v resnici jih je več? A si sploh našel kakšno ki ni dokumentirana.
Imaš pa možnost da problem rešiš sam, oz. rešitev kupiš. Pri zaprtih sistemih pa ne moreš nič.

Glede tega da večine driverjev ni, a lahkko našteješ to večino, ki tebi ne deluje. Ker to kar pišeš se mi bere kot ena znanstvena fantastika, ali pa mogoče učbenik zgodovine.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Kako to misliš v resnici jih je več? A si sploh našel kakšno ki ni dokumentirana.
Imaš pa možnost da problem rešiš sam, oz. rešitev kupiš. Pri zaprtih sistemih pa ne moreš nič.

Jaz raje uporabljam produkt kot pa popravljam njegovo kodo. Pri zaprtih rešitvah se vsaj pobrigajo.

Glede tega da večine driverjev ni, a lahkko našteješ to večino, ki tebi ne deluje. Ker to kar pišeš se mi bere kot ena znanstvena fantastika, ali pa mogoče učbenik zgodovine.

Nobeden gonilnik za grafično ne podpira vseh funkcij, ki jih gonilnik za Windows.
Potem do zdaj mi noben TV tuner ni deloval.
Bluetooth mi tudi ni uspelo urediti, da bi vse servise lahko uporabljal.
Skoraj vsak gonilnik za Linux je slabši od Windows gonilnika.
Nobeden WLAN modul, ki sem ga uporabljal ni bil popolnoma podprt.
Potem vgrajen card reader mi na prenosniku ni deloval.
In še veliko stvari je.

Linuksašem je težko priznati, da Linux ni namenjen za normalno uporabo, saj večina strojne opreme ne deluje, če pa že pa slabo ter zelo veliko programske opreme ni, ali pa je kaj podobnega, vendar opensource in je veliko slabše.

Zakaj bi si sam pisal gonilnike, če lahko lepo naložim Windows, ki mi bo vse podpiral?
Zakaj bi si sam pisal programe, če lahko za Windows dobim veliko boljše?

Linux je za tiste, ki si hočejo sami sebi 3/4 softwarea pisati.
Poleg tega pa moraš vse sam narediti.

Za Windows skrbi MS in zato nimaš preveč težav.
Linux pa ima xy distribucij, ker se ne morejo dogovoriti za eno potem pa ima vsaka svoje napake. Ter open-source programerji ponavadi niso plačani in zato naredijo zanič izdelek oz. izdelek, ki ga lahko samo oni uporabljajo.

Recimo urejevalnik VI je en primer. Ima takšne ukaze, ki se jih moraš nekaj dni učiti.

Raje plačam 150€ ali kolikor pač je in dobim delujoč izdelek, ki podpira 99% strojne opreme in ga drugi vzdržujejo, ker si sam nimam namena popravljati OSa, na open source programerje se pa nobenemu ne ljubi čakati, da popravijo.

M@73Y ::

@DejanL15
Ni ti treba tako pljuvati preko linux.
""Želiš uporabljati bluetooth? Pojdi v konzolo in se zaje*avaj 3 dni (če ti sploh uspe)."" Tale izjava je glede Ubuntu-ja 8.04 laž. Meni ni bilo potrebno nastavljati nobenih nastavitev v konzoli. takoj sem lahko začel uporabljati bluetooh. in tudi povezava preko BT na mobitel Nokia je delovala brez problema. Edino kar sem moral vtipkati je bila seznanitvena koda.
Pa tudi za wireless ni bilo problemov. Ko sm prišel v v sistem, je uprašu za dostopno geslo, protokol (TKIP) in evo deluje. V windowsih sm pa moral 15 minut porabiti da sem inštaliral intel wireless adapter driverje.
Za grafično, zvočno, modem, Lan, pcmcia, me pa sploh ni uprašal za driverje. Samodejno se je instaliralo. Pa tudi pomembnejši programi se že med instalacijo namestijo..predvajalniki, word, presenter itd...
Torej glede namestitve ali win xp ali Ubuntu:
za windowse sem ponavadi porabil skupaj z instalacijo programov 4-5h. V ubuntu-ju pa vse skupaj pol ure.
In celo sestra ki je za windowse noob, sedaj ob zagonu sistema raje izbere Ubuntu.
Lp.
..jump into psytrance tunnel..

zee ::

"Nobeden gonilnik za grafično ne podpira vseh funkcij, ki jih gonilnik za Windows."

Lahko našteješ vsaj eno od teh funkcij?

"Nobeden WLAN modul, ki sem ga uporabljal ni bil popolnoma podprt."

Kaj ze ene brezžične module to imaš? Kartice, ki bazirajo na Intelovem čipovju delajo "out of the box" brez problema in dodatnega nastavljanja, podobno vem, da delajo tudi kartice z Atheros čipovjem.

"Potem vgrajen card reader mi na prenosniku ni deloval."

Meni in mnogim deluje brez težav. Govora je tu o čitalcu SD kartice, ki pride vgrajen v mnogo prenosnikov.

"Skoraj vsak gonilnik za Linux je slabši od Windows gonilnika."

Aja? Zato so prenosi po USB vodilu na isti strojni opremi dosti hitrejši v Linuxu kot v Windowsih.

"Raje plačam 150€ ali kolikor pač je in dobim delujoč izdelek, ki podpira 99% strojne opreme in ga drugi vzdržujejo, ker si sam nimam namena popravljati OSa, na open source programerje se pa nobenemu ne ljubi čakati, da popravijo."

Problem je, da mnogih izdelkov niti plačani programerji ne vzdržujejo kaj dosti.

Poanta: vsak naj uporablja tisti OS, ki najbolj "sede" njegovim potrebam, denarnici (in strojni opremi).

Seveda pa zadnje misli mnogteri ne morejo zapopasti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

krneki0001 ::

V windowsih sm pa moral 15 minut porabiti da sem inštaliral intel wireless adapter driverje.

Hmm, to je laž, da rabiš 15 minut dela za wireles poštimat, v visti namreč samo priklopiš wireles kartico, driverji se naložijo sami in odpre se ti okno kamor vpišeš podatke. V minutki začne zadeva delovat in to brez problemov.

Sem že povedal, če ne znate nič poštimat in ste nesposobni, potem prosite nekoga drugega, da bo zadeve poštimal namesto vas. Vsak sistem je dober, če ne celo odličen, ampak samo toliko, kolikor si sam pripravljen vanj vlagat znanja, vlagat pa moraš, ker ni noben sistem popoln in je polno majhnih nastavitev, ki ti potem ko jih enkrat nastaviš polepšajo dan, ker vidiš, da zadeve delajo brez problemov.

Pri treh različnih grafičnih karticah mi ni delovalo razširjeno namizje (big desktop).

Brezžične module imam navadne. Samo eno SMC PCMCIA kartico je zaznalo. Tistega vgrajenega v Acer prenosnik in tistega vgrajenega v Apple MacBook Pro mi ni zaznalo.

SD card reader sploh ne deluje.

Zdaj rabim torej wlan modul, ki ima Intel čip? Linux je izbirčen!

V Ubuntu 8.04 je bluetooth isti sr*nje kot v kakšem prejšnjem Ubuntuju.
Nikjer mi vse ne deluje.
V bistvu potrebujem veliko dela v konzoli, da mi bluetooth sploh deluje.

V Windowsu pa vse deluje out-of-the-box.

Zgodovina sprememb…

krho ::

AFAIK polkna za mount zahtevajo dinamične volumne. Na katere pač ne moreš polken gor dat.. fejst uporabno res...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

poweroff ::

Sem že povedal, če ne znate nič poštimat in ste nesposobni, potem prosite nekoga drugega, da bo zadeve poštimal namesto vas.

How true - predvsem za tiste, ki se ne znajdete v Linuxu.
sudo poweroff

Sem že povedal, če ne znate nič poštimat in ste nesposobni, potem prosite nekoga drugega, da bo zadeve poštimal namesto vas.

How true - predvsem za tiste, ki se ne znajdete v Linuxu.

Kaj mi pomaga, če znam stvari urediti, če pa 50% stvari ni podprtih (tako strojnih kot programskih)?

Razen seveda, če se ti ljubi izdelovati gonilnike in popravljati OS.

Znaš?

Dvomim. Stavit grem, da si eden tipičnih Slovenčkov, ki je Linux morda malo pogledal (pa še to pred časom), in ker mu ni potegnilo je takoj obupal.

Da bi si pa kdo kaj prebral ali se poglobil v zadevo pa seveda ne. Je bolj pomemben BigBrother show ali pa celonočno žuriranje v bližnji diskoteki.

Jaz sem do sedaj naletel na le malo primerov, ko se zadeve ni dalo rešiti - za večino sem našel ustrezne rešitve.

S takimi nimamo kaj debatirati. Samo ne potem jokati, ko bodo bolje plačane službe dobili tisti, ki z znajo še kaj več kot klikat v Windowsih. In ja - stavit grem, da tudi o delovanju Windowsev nimaš dosti pojma. Razen seveda nekega površinskega znanja, toliko, kot pač lahko naklikaš...
sudo poweroff

Vlady ::

Če mi ena stvar, ki mi deluje drugje ne deluje nimam namena uporabljati OSa. Sploh pa, če neke napake ne odpravijo v več kot 2 letih.

Če hočem spremeniti resolucijo moram urejati xorg.conf. Vedno ko na računalnik priklopim drugačen monitor moram tam spreminjati. Potem še kaj narobe naredim in bom ostal v konzoli.
Kdor se želi vrnite v čase DOSa, kar naj uporablja Linux. Ampak večino stvari je potrebno urediti v konzoli.
Gonilnik ne deluje? Uporabi konzolo.
Gonilnika sploh ni? Kupi drugo napravo.
Menjaš monitor? Ah, nastavi v konzoli.
Želiš uporabljati bluetooth? Pojdi v konzolo in se zaje*avaj 3 dni (če ti sploh uspe).

Ok, lepo po vrsti... Nekatere napake res odpravljajo (creative zvočne višjega ranga imajo popačen zvok že 6 let in več, specifikacije so zunaj, prav tako driverji ampak dela pa še vedno ne!!!) Nesposobni programerji, drugega ne morem rečt. Logitech MX518 imam že skoraj 2 leti, pa še sedaj ne delajo vsi gumbi v kateremkoli linux-u. Inštalacija preko konzole.
Glede xorg.conf se vsekakor strinjam. Sranje na kvadrat, na kubik na stoto potenco. To so tko zanič naredli, da je za kozlat. Notri ima napisane vse resolucije od 640*480 do 1600*1200 in vse frekvence, ampak ko priklopiš gor drug monitor ali dva, je tako butast da ne zna dat na manjšo resolucijo, ampak se usuje X server in se jebi s konzolo pol... Tu so vse distribucije enake.
Čeprav je pa res, da do sedaj je imel najbolje pošlihtano glede nalaganja driverjev in programov ubuntu. Bluetooth mi je celo deloval, prav tako mi je že sam inštaliral tudi tv tuner in še nekaj opreme, samo potem v programu ni deloval zvok, ko sem hotel gledat... Ampak to je verjetno že druga zgodba. Druga najboljša resolucija po prijaznosti mi je bila openSuse, čeprav tist njihov wiki je za posrat. Nič pametnega ni notr, če pa že je pa take klobase da te mine...
Na ubuntuju večino dela vse (ne vse funkcije, ampak dela nekako na pol). Je pa res, da opensource sw programi nekako ne morejo in ne bodo dohitevali plačljivih programov. So svetle izjeme ala Blender, ampak tu spet rabiš 3 leta da naštudiraš, če ti slučajno uspe usposobiti strojno pospeševanje na linuxu-u. >:D Čeprav ti gonilnik od nvidie ponuja da ti sam popravi xorg.conf datoteko, je le ta ne more ker je zaščitena pred pisanjem in jo moraš ročno spremeniti kot super uporabnik, pa čeprav gonilnik itak inštaliraš kot super. Norost ali kretenizem???
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Vlady, saj že vemo, da si MS fanboy. Nam lahko zaupaš še, če si morda tam zaposlen, ali pa je tam zaposlen kakšen tvojih sorodnikov?
sudo poweroff

Matthai: verjemi, sem se ukvarjal z Linuxom. 4 leta nazaj sem ga uporabljal prb. pol leta.
Potem 3 leta nazaj sem kakšno leto oz. malo več.
Potem 2007 sem ga uporabljal 1/2 časa.
Tudi letos sem ga uporabljal vendar manj.

V Windowsu tudi kar dobro znam stvari urediti.

Nekaj časa sem tudi programiral VB/C#. Trenutno se učim C++ ter Objective C. Prb. 4 leta pa programiram PHP. Tako, da nisem čisto tipičen Slovenček.

Hammer19 ::

Glede xorg.conf se vsekakor strinjam. Sranje na kvadrat, na kubik na stoto potenco. To so tko zanič naredli, da je za kozlat. Notri ima napisane vse resolucije od 640*480 do 1600*1200 in vse frekvence, ampak ko priklopiš gor drug monitor ali dva, je tako butast da ne zna dat na manjšo resolucijo, ampak se usuje X server in se jebi s konzolo pol... Tu so vse distribucije enake.
Čeprav je pa res, da do sedaj je imel najbolje pošlihtano glede nalaganja driverjev in programov ubuntu. Bluetooth mi je celo deloval, prav tako mi je že sam inštaliral tudi tv tuner in še nekaj opreme, samo potem v programu ni deloval zvok, ko sem hotel gledat... Ampak to je verjetno že druga zgodba. Druga najboljša resolucija po prijaznosti mi je bila openSuse, čeprav tist njihov wiki je za posrat. Nič pametnega ni notr, če pa že je pa take klobase da te mine...

Glede priklopa monitorja. Vsakič, ampak res vsakič, ko sem na Windowsih zamenjal trenutni monitor z monitorjem, ki ne podpira tako visoke resolucije se Windows preprosto ni hotu zagnat, Linux ma vsaj konzolo in Xorg.conf (torej veš kje sprement resolucijo). Tolk o tem.
O Bluetoothu pa tko: Sm kupu laptopa, potegnu iz uradne strani drajverje za Bluetooth in niso delal. Sm si reku, da najbrž ta model k ga mam jst pač nima Bluetootha (kar me niti ni zanimalo). Enkrat vstavim Ubuntu LiveCD in tam se kr pojavi ikonca Bluetooth, jst sm wtf ...

McAjvar ::

Morda nisi tipičen Slovenček, kot praviš, vendar pa vseeno kotališ konkretne buče.

50% stvari ni podprtih

Pri zaprtih rešitvah se vsaj pobrigajo.

Ja, predvsem za to, da te čimbolj izmolzejo za čimveč fičnikov.

Se vidi, da ga v veliko primerih niti namestiti ni mogoče.

Aha. Torej, če veliko ljudi pravi, da nimajo težav z namestitvijo, 1 ali 2 pa jih imata, prideš do takega zaključka? Fino.

99% navadnih uporabnikov (ki PC uporabljajo za pisanje dokumentov, igre, internet, glasbo, filme, ...) je zadovoljnih z Visto.

Hmm? Od kod vlečeš te številke? Če preizkusim 1 program in ugotovim, da mi ne deluje, torej lahko trdim, da v 100% primerih ne dela, saj sem navsezadnje sam to dodobra preizkusil? Kako drugače sproduciraš take številke, mi sicer ostaja neznanka.

Na Linuxu deluje 1/8 strojne opreme, s tem, da jo Plug 'n' Play nekje 10%. Za ostalo pa v večini primerov sploh ni rešitev.

Prosim, če se malo umiriš in prenehaš nakladat, ker počasi ne boš vež zvozil vsega, kar si naložil.

Ne smatram se za Linux power userja, mi pa začuda kar deluje, kar želim. In se ne ukvarjam kaj dosti s konzolo. Tudi če zamenjam monitor. Začuda mi celo brez težav deluje, če odvijačim disk iz ene škatle, ga prenesem v drugo in se sistem kar lepo postavi pokonci. Ko sem imel WinXP, mi je crknila matična plošča, po menjavi je sledil reinstall sistema, ker nič drugega ni delovalo. Res, zelo dobro.
In edinokrat, ko sem nujno potreboval Bluetooth, sem imel zgolj CD z gonilniki za WinXP. Niti priloženi gonilniki niti gonilniki z uradne strani niso delovali, zato sem iz firbca priključil napravo v Linuxu. Po nekaj sekundah sem lahko napravo že uporabljal. Tako da res ne vem, kaj točno počneš, da ti uspe profesionalno sesuti sistem.

P.S.: Sicer sem praviloma "lurker", zgolj berem in se redko oglasim, vendar pa so me tvoje buče res spravile iz tira. In se zato opravičujem za tale rant.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

Windows Vista Bluetooth sama prepozna (tudi WinXP mi je), ko sem dal disk iz enega pcja v drugega so se WinXP normalno postavili, brez težav.

No povej mi, kako narediti big desktop v Ubuntu 8.04, s tem, da je vgrajeni zaslon v prenosniku primarni (ima gnome menu in vrstico)?

kriko1 ::

DejanL15: prenapihuješ stvari da kar gori.

Če imaš v Linuxu težavo, napako sporočiš tako, da prilepiš nevem kakšne vse outpute nevem katerih programov, potem pa nekaj let čakaš, da to odpravijo.
Prijavil napako z določenim tipom telefona ter so se zadeve lotili in so naredili workaround v kernelu - cca v roku enega meseca (novell support).
Nekaj kar bi Nokia lahko storila (saj je njihov telefon), vendar sem od njih dobil brco da nisem registriran developer (sploh se niso matrali).

Specifikacije so, vendar gonilniki niso nared. Zakaj? Nesposobni programerji?
Ne, kdo ti bo šel kar tako pisat gonilnike - še vedno je dolžnost firme da jih vzdržuje, saj so njihove naprave (kot npr. Intel to počenja odlično že mnogo let). To da so opensource je samo plus - v primeru da naprava masovno v uporabi, potem res nekdo jih spiše drugače ne bo kaj dosti iz tega.

EDIT: in toliko ker imaš rad ta bluetooth, kupil sem že dva različna ključka in delujeta - vtaknem in mi KDE ponudi konfiguracijo (eden je bil poceni SMC, drugi od Belikna). AFAIK tale od belkina v XP je zahteval gonilnike, medtem ko je od SMC-ja deloval out-of-the-box. Kak crap tile windowsi!

In uredil sem tudi več zaslonov še iz časa ko ni bilo na voljo grafičnih orodij (celo Multiseat konfiguracijo sem postavil). Ampak jaz vem.
Kasneje sem še enkrat to poizkusil in dva zaslona je dokaj enostavno urihtat z sax2 ali nvidiinim konfiguracijskim orodjem (kjer praktično klikneš in izbereš zaslon).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kriko1 ()

krneki0001 ::

Dejan, si čisto tipičen slovenček, ker si uporabljal linux približno pol leta, ampak to ne pomeni konfiguriral - posnel si ga na mašino in potem pol leta govoril okol, kako imaš 2 sistema na mašini, laufal si ga pa bolj malo.

Imam in sem imel same eksotične mašine (beri stare poste, pa boš videl da so bile mašine ala 2x xeon 550 s scsi kontrolerji in podobno) pa je linux vedno in brez problemov deloval. Edina napaka je bila, ker ni bilo programov, ki bi potem na linuxu delovali (tisto, kar jaz potrebujem za delo), tako da sem ostajal na winsih. Sedaj se tudi to spreminja, tako da se da uporabljat tako linux kot winse.
Sicer sam kaj več od tega, da posnamem linux na mašino ter skonfiguriram osnovne nastavitve, da pridem do neta in da mi mreža deluje, ne znam, vseeno pa ni slab sistem, tako kot niso windowsi.

Pljuvanje nikomur nič ne pomaga, da bi pa kdorkoli bolj točno opisal napake sistema, je pa itak podlo razmišljanje z moje strani.

Včasih sem rad uporabljal Linux. Mi je bil všeč. In takrat nisem imel dual boot ampak samo Linux.

Ampak počasi sem ugotovil, da veliko programov manjka in da ni strojno preveč podprt.

Tako sem potem uporabljal naprej Windows.

Ko sem si pa kupil MBP sem pa tega uporabljal in sem zelo zadovoljen z OS X.
Sem na njega poizkusil namestiti tudi Ubuntu 8.04 in ne deluje grafična, zvočna, bluetooth, wlan ter še kar nekaj stvari.

Aja pa še nekaj glede supporta od MS-ja. Ko sem namestil še ene XP-je (dual boot) je na le-teh s časoma nehal delovati windows update. Rešitev je bila snemanje z njihovega serverja in TIPKANJE V CMD-ju. Po inštalaciji se tudi prejšnji winsi niso pokazal v loaderju. Po nekaj mejlih je bila predlagana rešitev, ki je vključevala fizični odklop diska (vsak windows je bil na svojemu disku).

Kenpachi ::

Glede priklopa monitorja. Vsakič, ampak res vsakič, ko sem na Windowsih zamenjal trenutni monitor z monitorjem, ki ne podpira tako visoke resolucije se Windows preprosto ni hotu zagnat,

F8, Safe Mode, Izbereš trenutno priklopljeni monitor, nastaviš resolucijo, restart.
Zaraki Kenpachi.

DejanL15 - lahko navedeš točno kateri programi so manjkali? Da ne bomo govorili na pamet.
sudo poweroff

gzibret ::

Pohvalno! 250 postov debate o OS-ih in nobenega brisanega posta! Odlično. Sicer zbadljivke so bile (očitno brez tega RES ne gre), ne pa žaljivk.

Da dodam še jaz svoj piskerček.... Sem power WIN user in sistem (xp-ji) mi delajo že 2 leti brez problema in hitro. Samo moraš cel čas skrbet za higieno.

Sem pa poizkusil Open Suse live distribucijo (10.3). Izgleda v redu, ni kaj, samo kaj, ko ni delal internet. Sem moral kar nekaj časa klikat, da sem "odprl" neke mrežne kartice, da je zadeva začela delovat. Nikakor pa ni to delalo kar takoj.

edit: 1 -> 2
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Power userji pa očitno niso preveč, saj mislijo, da je edini feature samo lep design ter Aero.

Na OS X deluje ponavadi vsa vgrajena strojna oprema ter zelo veliko zunanje strojne opreme, ki je takoj pripravljena za uporabo (hitrejše od Windowsev).

@DejanL15: S prvim se sicer ne strinjam oz. kaj te ustavlja, da ne morš Wiste upravljati s powerjem? Imho power uporabnik je tisti, ki uporablja ali zna uporabljati čim več naprednih možnosti in nastevitev, ki jih program (v tej debati OS) ponuja ter to storiti v čim krajšem času. Vse to seveda v mejah neke določene praktičnosti (če za neki, kar šteješ, da je napredna funkcija, rabiš 3 dni za jo uporabit, to nekako odpade).
In od kje to glede delovanja vsega z OSXom (ker nekako ni pogosto res)? Razen če seveda misliš na kupljenega jabolčniškega abaka, ampak potem smo na istem z vsemi OSi, ko kupiš sestavljeno računalo z OSom itaq da mora vse delati.
Hm, še par stvari:
-kateri gonilniki so bolje napisani za OSX kot za Winse? (pa primerjaj iste/napredne verzije +kdaj izidejo)
-tvoje ocene o koliko opreme deluje z raznimi OSi so tako, kakor da bi ti na pamet ocenjeval koliko atomov je v npr. tvoji miški.
-se pa strinjam, da nekaterim se pač ne ljubi it z ravojem naprej, kar je čudno, ampak vsakemu svoje.

@Poldi112 & M@73Y: kar je pol DejanL15 napisu, je pač nekako res, gonilnikov ni & tisti ki so, ne omogočajo skoraj nič (argument, da bi sam popravljal ali celo pisal vsak gonilnik pa je neumen, ker noben nima toliko (neplačanega) časa). In ne štet za veliki dosežek, če v zadnem Ubuntuju dela BT brez problema (spet, samo privzete nastavitve, če se ne motim), BT ni ravno letošnja tehnologija.
In zakaj 15min za ene driverje inštallat pod Okni? Pa tudi 4-5 ur mi ni jasno kaj počneš.
Ravno tako te Windowsi ne bodo uprašali za driverje od plate, grafe, mrežne, etc. in boš še vedno imel bol napredne gonilnike nameščene, pa tudi na Windows plošček lahko gor daš en kup dodatnih programov (lahko tudi opensource), kar je v esenci isto kot flikanje programov na Linux plošček.

@Hammer19: Ti govoriš o Winsih 95/98? Sicer pa imaš vedno različne možnosti za boot in če se ne motim, ali ni neka fora, da če držiš Del tipko ob zagonu Winsow, da se resetira grafični gonilnik ali vsaj resolucija?
In nevem, kako lahko ne veš ali imaš BT al ne, sploh pa ne znaš delat z Winsi.
Glede WinUpdejta & kar si napisu, sklepam, da si .dll fajle nekako z nečim drugim zjebu. Lahko bi enostavno restoral sistem. Sej Linuxi in drugi OSi so na podobne stvari podobno dovzetni. Aja, pa fixboot oz. dva Windows sistema dat u loaderja res ni noben problem.

@McAjvar: Gonilniki so zastojn, hardware pa ima isto ceno, ne glede u kakem okolju ga boš uporabljal.
Pa tudi še enkrat glede BTja, kakor koli gledano, veliko majn ljudem ne dela BT pod Okni u prvih 5ih sekundah po priklopu kot pod Linuxi. Če tebi dela vse u Pingvinu, super zate, nimamo vsi te sreče.

@kriko1: Ni dolžnost firme, da piše driverje za svoj HW, je njihova odločitev, ta pa je na podlagi ekonomskih načel. A ti bi meni napisu en relativno ne enostaven program/gonilnik za nevem ker OS, če ti ne bi nič plačal? Se mi je zdelo da ne, prav tako ne bo managerstvo brezveze postavlo svoje firme in svojih delavcev v tvegan položaj.

@gzibret: vse kar si napisu, same here :D. Prav tako dosežek glede naše strpnosti (postov je 283), čeprav ne gre ravno za strpnost, ker večina tukaj vidi v več barvah kot čno-belo.

In se ne gre, da bi bil kdor koli fanboy ali ne (splošno gledano pa itaq da je več Linuxaških fanatikov kot obratno, kar je normalno in razumljivo), kar se tiče gonilnikov je pač v preveč primerih Linux v slabši poziciji, kakor koli močno se mi dopade.
LordPero

@Hammer19: Ti govoriš o Winsih 95/98? Sicer pa imaš vedno različne možnosti za boot in če se ne motim, ali ni neka fora, da če držiš Del tipko ob zagonu Winsow, da se resetira grafični gonilnik ali vsaj resolucija?
In nevem, kako lahko ne veš ali imaš BT al ne, sploh pa ne znaš delat z Winsi.
Glede WinUpdejta & kar si napisu, sklepam, da si .dll fajle nekako z nečim drugim zjebu. Lahko bi enostavno restoral sistem. Sej Linuxi in drugi OSi so na podobne stvari podobno dovzetni. Aja, pa fixboot oz. dva Windows sistema dat u loaderja res ni noben problem.

Za del tipko pa res nism vedu in prvič to slišm zdejle. Nism vedu al mam BT al ne zato ker me boli k za to. Model tega prenosnika ma pa več variant in ne piše povsod enako.
Tole z WinUpdejtom se je pa zgodilo med updajtanjem tko da tvoj argument (da ne znam ravnat z winsi) ne drži. Postopek je biu tak: Install -> firefox -> update (ročno sem še win media player potegnu od MS-ja) -> naslednji update se že ni več hotu zagnat. Kot vidiš sem samo firefoxa namestil, nič drajverjev, nič. S firefoxom pa težko povozš kšn tak .dll.

Evo, da odgovorim tistemu, ki ga zanima, kaj pri grafičnih driverjih ne dela v linuxu. Pri mojemu radeonu v prenosniku v linuxu laufa skoz do fula, po petih minutah je cel računalnik čist vroč. Procesor preklaplja frekvenco (samo v nekaterih distrojih seveda), grafična pa nikakor ne, z nobenimi gonilniki. Še bolj zalostno je to, da vseeno ne dela 3d pospeševanje, čeprav dela na vso moč. In kaj naj zdej, po Matthaijemu nasvetu 3 dni iščem rešitev, da ne bom tipičen slovenček? Ah imam bolj pametnega dela. Recimo it na pivo, v diskač, gledat kako trava raste, karkoli je bolj pametnega. Ne vem kaj se bom naučil s tem, da bom nekje našel eno skripto, skopiral v njo nekaj in bo morda delalo. Ali pa ne, kdo bi vedel. Če nič drugega, se raje ta čas "učim" kaj koristnega, nekaj s čemur se da kaj zasluzit.
Seveda, ko je bla podobna scena na enem strezniku z mrezno kartico (ki baje tako super delajo v linuxu), sem moral najt rešitev. Tipično, nekje v eni 73. skripti na konc diska je blo treba zbrisat eno vrstico. Ampak, a je to normalno? Če lahko linux najde točen tip kartice, gonilnik za njo, kako zaboga ne bi zmogel še tist config fajl prav naštimat? Ki nima več kot 5 vrstic.

Ziga Dolhar ::

Namen OSa in racunalnika ni v tem, da 'spoznamo OS' oz. 'delovanje racunalnika'. To je zelo zanimivo ciklicno razmisljanje, uporaba stroja postane namen sam sebi.

Namen je v koncnem produktu - preigrani igri in psiholoskem uzitku ob tem, izdelani seminarski nalogi, najdeni informaciji.

Nekaterim je zgornji avtomehanicni pogled ocitno ideal - prav. Meni kot uporabniku pa kaze na nivo razmisljanja, ki ga ima specificen ponudnik opreme.

P.s.: post naj se bere pavsalno, in ne kot hvala ali kritika konkretnega OSa.
https://dolhar.si/

Glede priklopa monitorja. Vsakič, ampak res vsakič, ko sem na Windowsih zamenjal trenutni monitor z monitorjem, ki ne podpira tako visoke resolucije se Windows preprosto ni hotu zagnat, Linux ma vsaj konzolo in Xorg.conf (torej veš kje sprement resolucijo). Tolk o tem.
O Bluetoothu pa tko: Sm kupu laptopa, potegnu iz uradne strani drajverje za Bluetooth in niso delal. Sm si reku, da najbrž ta model k ga mam jst pač nima Bluetootha (kar me niti ni zanimalo). Enkrat vstavim Ubuntu LiveCD in tam se kr pojavi ikonca Bluetooth, jst sm wtf ...

Zgoraj imaš opisano rešitev za winse, meni pa dela celo tako, da če imam DVI preklop, potem dejansko lahko kar zamenjam monitor med samim delovanjem računalnik (brez reboota). Da linux prepričaš na to, da uporablja DVI je že mala znanost...

Vlady, saj že vemo, da si MS fanboy. Nam lahko zaupaš še, če si morda tam zaposlen, ali pa je tam zaposlen kakšen tvojih sorodnikov?

Nisem MS fanboy, vendar povem stanje tako kot je. Napisal sem kaj so dobre lasnosti kake linux distribucije, ampak to je pa tud vse, kar imajo dobrega. Nisem zaposlen na MS-ju niti ni nihče od mojih sorodnikov tam zaposlen. Podpiram opensource, samo kaj, ko večina le tega ne dosega standarda in uporabnosti navadnega closesource plačljivega programja. Še najhujše debiln software pa dela IBM. Njihov RAD je pa pomoje največja greška napisana kadarkoli, ker tako debilnega IDE-ja kot je to pomoje svet še ni vidu (bazira na eclipse-u). Pa itak tud eclipse ni ne vem kak saint. IDEA ga poseka povsod. In tu je lep primer. Eclipse je zastonjski, za začetek in majhne projekte je dober, ko pa daš notri ene 10+ plug-inov in malo večji projekt, pa se začnejo pojavljat sami problemi in počasnost. Potem pa je tu plačljiva IDEA, ki ima mnogo naprednih funkcij in vsi plugini delujejo tako je treba in ne upočasnjujejo dela.
Aja pa pr eclipse-u še niso slišal za multitasking in ko ena operacija zamrzne zamrzne cel IDE. Še sreča, da mi v firmi plačajo tudi za čas, ko gledam luft...

roli ::

Spet se bom oglasil. Tako kot sem že rekel sem mesec ali dva nazaj iz svojega prenosnika vrgel visto in se odločil za linux (predvsem zato, ker je za pošto in internet čito spodoben sistem). Takrat sem gledal katero distribucijo bi izbral. Najprej sem seveda poizkusil tako zelo opevani Ubuntu. Do inštalacije gonilnikov za grafiko sploh nisem prišel saj mi ni uspelo uštimat Wifija. Neka Atherosova mrežna, ki bi morala delat - celo guide kako jo namestit sem dobil. Pa vendar stvar delala ni. Zaznalo jo je samo povezala se stvar ni. Nikakor! Sem potem prebral, da ima MAndriva Linux 2008 podporo za to mrežno. Krasno namestim mandrivo in mrežna deluje brez kakršnega koli je***. Seveda smo spet pri grafiki - odjadramo na stran od Atija, posnememo installer, gremo v konzolo (seveda sledimo navodilom) in namestimo gonilnike... Ponovno zaženemo računalnik ... Ups ni X serverja. Uporabimo Xfdrake (pri mandrivi za nastavljanje grafike) in vse skupaj nastavimo, da naj bi delovalo. Poženemo startX in X server se zažene. PRoblem - Compiz Fusion ne deluje tekoče (vsaj pri več oknih ne). Kar je seveda čudno saj Vista Aero (ki naj bi bil bolj požrešen) deluje kot mora. Ampak tukaj smo že prišli do točke kjer je sistem uporaben. ... Nekaj dni kasneje pa hoče človek Skype in glej ga zlomka mikrofon ne deluje (zvok drugače deluje)....

Drugi računalnik se nobena LiveCD inštalacija ne zažene brez jeb***. Sem pisal že po slo-techu, Ubuntu forumu... Na koncu sem sicer nekako prišel do rešitve. Edina inštalacija, ki je delovala je bila Suse linux - ker pač ni v Live CDju. Ampak, ko na tisti prekleti računalnik namestiš gonilnike za grafiko (Radeon X800GTO) ventilator ruži na polno in to vedno - tole bi sicer bila krivda ATIja, ki je bil celo toliko smotan, da sem na bug report za njihove driverje dobil nek smotan odgovor.
Tole je bilo sicer že pred časom.

To je linux - ko enkrat dela, dela kot mora. Samo se pa ponavadi jeb***, da stvar začne delat. In ne mi rečt, da ne rabiš konzole - brez konzole si v linuxu pečen. ŠE en problem linuxa so repositoriji. Zakaj ne morejo narediti tako, da greš na stran nekega programa in posnemeš dol rpm ali kaki drugi paket in ga namestiš. ZAkaj moraš uporabljati repositorije. Sicer večina programov omogoča tudi tak način ampak e vedno so repoji primaren vir. kar je sicer za nekatere dobro meni gre pa na živce.
http://www.r00li.com
««
6 / 10
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple izdal OS X Leoparda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1138991 (8991) borchi
»

Prihaja Windows Server 2003 R2

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
174139 (3354) darkolord
»

3D na dlančnikih

Oddelek: Novice / Windows Mobile
124855 (4190) BoBi
»

Lindows spet zlorablja