» »

Prenosnik - Avstrija

Prenosnik - Avstrija

Edigs ::

Zdravo!
Zanima me, ce ima ze kdo izkusnje z kupovanjem prenosnega racunalnika v avstriji. Ali se splaca in koliksna je carina?! Po pregledu cen pri nekaterih ponudnikih v Avstriji so cene vsaj 50000 do 70000 SIT manjse. Prosil bi tudi ce mi lahko navedete, kje se v Avstriji splaca kupovati racunalnike.

Lep pozdrav, E.
  • zaklenil: bluefish ()

Reso ::

pozdravljen

Jaz nakupujem notebooke v avstriji in sicer v metroju. To je v grazu, v bistvu zravn gradza.

Cene so mi zelo zanimive.. Nazadnje sem dobil za 230k (999 evrov) IPC notebook 380 RAMa+PIII 1,1Gh+30G HDDja+vgrajen LAN 100 Mbit+vgrajena omrezna+Sis integrirana graficna+CRrw 4/4/32

Jzst to dobim nekak brez davka..don't ask me how :]

Mam pa še neki cen:CDrw 32/12/40 LITEon 117 evrov (brez davka)

Garancija naj bi bila sam je še nikol nism uveljavlu. Edino kar me moti sta dve stvari:
1.) NEMŠKA tipkovnica
2.) naloženi NEMŠKI winsi in njihova koda ne deluje na angleški verziji

janey ::

a ma trgovina metro ksno internet stran?

cmocko ::

Kako ukrasti davek:
Enostavno in preprosto kupiš prenosnika, pa hopla pod zic z njim (a ja...obvezno pojdi z familijo kjer je vsaj ena nosečnica :D ) na avstrijski meji ga prijaviš dobiš potrdilo in z potrdilom v naših TAX FREE stacunah vnovcis njihov davek. cca. 15% kupljene vrednosti. Na slovenski meji pa pa po že znani metodi hopla pod zic ;)

Kako sem ukradel davek na monitorje:
Torej...zapelješ se v avstrijo...kupis tam monitor.Neseš cez mejo vse lepo prijavis avstrijski davek pokasiraš...našega plačaš.
Pol pa počakaš en teden. vzameš škatlo od tega monitorja...notri nabiješ eno zjebano kirpo (po možnosti pokvarjeno) in se z vsemi papirji (plačana carina) zopet podaš na pot v avstrijo na meji poveš da ti je monitor crknil in z carinikom skupaj napišeta da čez mejo pelješ monitor na popravilo v avstrijo. V avstriji kupiš še enega novega...uno kripo v kanto...ga zapakiraš skupaj z papirji od popisanega monitorja pa hopla nazaj v slovenijo. Na avstrijski meji zopet vnovčiš davek. Na naši meji pokažeš potrdilo da si zadevo že plačal in guala...
Profit računajte pa sami.

LP

Reso ::

Hmmm pomoje je www.metro.de . Drugač je v grazu mal naprej od mediamarkta

Lime ::

Jaz notebooka raje ne bi dajal pod zic, če bi ožigosal MWSt. na avstrijski strani, ker v roku 3 mesecev dobiš lepe pozdrave od naše davčne v smislu: kazen + carina + DDV je.... SIT. Plačaj v 8 dneh, drugače trgamo od plače.
Isto je iz Italije.
Dve možnosti sta:
1. ne ožigosaš MWSt. in notebook skriješ
2. Pokasiraš MWSt., prijaviš notebook, plačaš DDV in se mirno odpelješ domov.

Pri trgovcu seveda naroči notebook z angleško tipkovnico. Brez Winowsov pa mislim da ne bo šlo.

Reso ::

Ahmm sm neki zanimivga gledu..
V eni trgovini stane oblazinjen stol sam 7k tko da morjo bit blazine okol 3k. Lepo nabaviš ene par blazin jih razparaš daš not notebooke in zašiješ nzaj. Enostavno in učinkovito. Da ti bo pa carinik nož uzel pa šov blazino parat pa dvomim, ker more prej pes kej zaduhat.

Aljo1 ::

Sedaj pa že pretiravate. Pod sedež, na avstriski meji daš štemplat račun in en lep nasmeh našim carinikom. Še nisem slišal da kdo dobil čez nekaj mesecev kaj na dom. Na AUT meji samo štemplajo, tako da tvojih podatkov sploh ne gledajo.

Tr0n ::

Zakaj pod zic? :) Notebook je tvoj. Imas ga ze leto dni :).

Lime ::

Avstrijski carinik fotokopira vsak račun nad 10.000 ATS (720 EUR)!!! Vsaj dokler so bili ATS je bilo tako. Sedaj so morda to mejo dvignili na 1000 EUR. Ta dogovor pa je že od januarja 2001. Pravijo da davek mora biti nekje plačan.

Če pa imaš račun nad 2000 EUR, pa moraš celo narediti špedicijo.

Imel sem kopijo kazni in plačila DDV in carine, ki jo je poslala davčna mojemu prijatelju (kupil je fotoaparat in uro), vendar je trenutno ne najdem. Če jo bom našel, jo poskeniram in pokažem. Je pa bila za plačati carina+DDV+kazen. Carino moraš plačati tudi če je aparat narejen v EU, ker ga nisi pokazal in s tem dokazal izvora.

V ITALIJI JE ENAKO, VENDAR PA JE DOGOVOR ŽE 2 LETI STAREJŠI.

windy ::

glede pretiranega skrivanja pri tihotapljenju (ja, to je tihotapljenje, hehe) bi jaz dvakrat premislil, ker se ti utegne zgoditi da bo avstrijski carinik zahteval predlozitev blaga ki se izvaza.. Ce ti najdejo skritega kje ali pa ce ga sploh ne predlozis, bolje da ne ves visine avstrijskih kazni za davcne prestopke. Nasa kazen (prejsnje leto je bila minimalna mislim da ca. 70EUR) je napram njihovim smesna ;)

chuck ::

Ne strinjam se zglede glede tega, da dobiš kazen na dom ali pa sma s kolegom imela veliko srečo. Čez mejo sma pripeljala vsaj za vsaj 1milijon SIT, vendar ne naenkrat. Vedno je bila zadeva žigosana na Avstrijski strani in neprijavljena na naši. K sreči še naju nikoli niso dobili.
Za koliko je bilo kdaj pripeljano se ne spomnim, vendar sigurno je bilo enkrat:
3x160GB Maxtor + nekaj malenkosti (CPU mislim, definitivno okoli 1000 EUR)
in naslednjič 8x60GB Seagate (tudi vsaj 1000 EUR).
Ponavadi pa manj kot 500 EUR.
Še nikoli nihče ni prejel obvestila od davčne, razen če pošljejo z zamudo.
Ali pa mogoče ta znesek velja na eno komponento. Ali pa sma imela še večjo srečo in sma si ravno takrat razdelila račune in jih ločeno prijavila.

PS: Nisem švercer in zadeva je zelo zoprna, vendar diske rabim za lastne potrebe in pri večjih diskih prišparaš vsaj 20k SIT /kom.

Lime ::

Od davčne pride lahko tudi s 6 mesečno zamudo.

Lime ::

Danes sem izvedel točen podatek od uradne osebe:
Nakup mora biti nad 1.000 EUR na enem računu, tako iz Italije (od oktobra 1999), kot tudi iz Avstrije (od januarja 2001). Če je razčlenjen račun na več manjših ali če je računov več, je v redu - brez skrbi. Računa ne fotokopira carinik, ampak ga na avstrijsko ali italijansko davčno pošlje trgovina, kjer si zahtevo po vrnitvi davka uveljavil - kjer si blago kupil ali poslovalnica na meji, kjer si dobil davek povrnjen. Seveda trgovina ali mejna poslovalnica ni nikakršen izdajalec, ampak mora te listine pošiljat po zakonu, da dokaže, da je bil davek povrnjen. Nato italijanska ali avstrijska davčna pošlje podatke naši davčni. Ker se iz trgovin te listine pošiljajo samo 2 krat letno (na 6 mesecev), lahko dobiš zahtevek po plačilu kazni, carine, davka tudi z 9 in več mesečno zamudo.
Če pa je nakup večji od 2.000 EUR, pa morate prečkati mejo na mednarodnem mejnem prehodu in opraviti tudi špedicijo.

Moj prijatelj se je "pošto" iz davčne tudi pritožil, češ da mu je carinik samo pomahal z roko in da je poreklo blaga iz EU (torej brez carine), vendar je dobil odgovor, da bi moral blago sam prijaviti in da porekla ni dokazal na meji. Torej zavrnjeno.

V tolažbo naj povem, da velja tudi obratno, tudi za državljane Italije in Avstrije, ki kupujejo pri nas.
Torej po pameti! Če kupujete večje stvari, naj vam naredijo več računov, če je pa stvar ena, pa naj vam razčlenijo račun.

Phoebus ::

No, pa sem osvezil zelo staro temo, ampak me zelo matra ta tema.

Torej, se vedno mi ni jasno nekaj stvari... ce kupis v tujini in poberes davek, potem posljejo nasi davcni da si opravil nakup in ce ne placas na carini davka si ga potem naj*? Torej to velja? Se vedno govorim o avstriji.

In ce to drzi; a napisanih 1000 EUR pomeni, da ce kupis blago DO 1000 eur na EN racun, poberes v at davek in ga pri nas ni treba placat, ali ne?

In ce prejsnje vprasanje drzi, a lahko ISTOCASNO postemplas 2 racuna po naprimer 750 EUR in ti NI treba placat, ali moras stamplat 2x ob razlicnih dnevih?

A te res dobijo? Kot je bil zadnji reply? :D

mitfif ::

Torej, jaz grem večkrat kupovat tehnične stvari v Avstrijo. Prek meje sem že peljal večkrat robo za več kot 1000 eurov ( trdi diski, matične, procesorji, rami, ohišja).
Da dobiš avstrijski davek nazaj moraš imeti vsaj 75 eurov na enem računu, če imaš manj ne dobiš nič. Jaz vedno v trgovini rečem za več računov in to tako da imaš najmanj 75 eurov na enem. Preko naše meje lahko pelješ mislim da na osebo za 75 eurov in sedaj če je več oseb recimo 3 imaš tri račune za okrog 75 eurov ali več ( cariniki pogledajo čez prste za malo več ) ostale imaš večje. Ko prideš na avstrijsko mejo poštemplaš vse račune carinik te samo vpraša če imaš robo v avtu. Sedaj tisto robo ki jo imaš na večjih računih skriješ z računi vred. Ko prideš na našo mejo te carinik vpraša če imaš kaj za prijavit mu daš male račune in mu pokažeš samo tisto robo. Dobro je da si potem vse račune fotokopiraš ( zaradi garancije ) in ko greš naslednjič v Avstrijo v isti trgovini z originalnemi računi dvigneš davek.
Tako jaz delam in NIKOLI RES NIKOLI nisem imel problema.

Phoebus ::

Hmmm...kako pa naj naprimer notebooka razbijem na 2 mala in enega velikega?

Torej - avstrijcem pokazes VSE, nasim pa samo male racune in skrijes robo od velikih racunov?

Pa saj davcna dobi potem da si dvignu za X in oddal za Y, kar je prakticno isto kot ce ne pokazes nic nasim in se jim samo lepo smejis?

Samo sprasujem in kompliciram, ker se bojim kaksne hude kazni + davka pol placat :D

vidi ::

Vsa zadeva v zvezi z uvozom je taka (!!!vse informacije so verodostojne in iz prve roke!!):

Če želiš, da računalnik regularno pripelješ v Slovenijo, v Avstriji poštemplaš račun (da dobiš povrnjen izstopni davek), pri nas pa prijaviš robo in plačaš le vstopni DDV, kar se skoraj da "zgliha" in cena je pripližno enaka tvoji nakupni (le malo višja). Na računalnike praviloma NI CARINE, ker naj bi država na ta način podpirala ravoj informacijske tehnologije, zato plačaš le DDV! Tudi če je poreklo TAIWAN ne sme biti carine !

Jaz sem se o tem prepričal pred uvozom Notebooka, nato pa so mi cariniki hoteli zaračunat carino, ko sem jim povedal kaj sem kupil, kot razlog pa so navedli poreklo izven EU. Začeli so se zbirati vsi cariniki skupaj in me obravnavali kot kriminalca, ki je hotel švercati, pa čeprav sem jim na začetku povedal, kaj imam. Nato sem zahteval šefa, povedal, da na to vrsto robe ni carine, ampak samo DDV in da naj si preberejo zakon, nakuril sem vse po vrsti, ;(( ;(( ;(( ;(( , saj naj bi oni vedeli, kaj se carini in kaj ne, zagrozil sem jim z inšpekcijo, ker so me hoteli oni kot državni uradniki "nategniti" ali pa niso sposobni opravljati dela in se ne spoznajo na svoje pristojnosti in naloge! Zgodba se je končala tako, da so mi hoteli nato še celo pogledati skozi prste in skoraj ne zaračunati tudi DDV. Potem se je meni še enkrat odtrgalo! V tem primeru so imeli moje podatke in bržkone bi mi lahko čez 3 mesece poslali tako kazen kot tudi DDV za plačat, saj naj jaz ne bi imel nobenega ustreznega potrdila o uvozu (tega pa ne morejo dati brez računalniškega izpisa, ki pa ga dobiš, ko plačaš DDV) Tako sem še enkrat popizdil na vse tam, da so "pokvarjene kurbe" in bojo imeli še probleme z inšpekcijo! Jaz sem hotel Notebook regularno pripeljati, ker nenehno potujem čez mejo in nočem imeti nobenih težav!

Lahko pa poskusite pripeljati robo "pod sedežem", vendar naj vas v tem primeru opozorim, da ne obstaja nobena meja, kdaj Avstici javijo našim carinikom. Prijatelj je nabavil RAM, ki ni presegel vrednosti (vse skupaj) 300 EUR. Na Avstrijski strani je dal štemplat, na naši strani pa je rekel, da nima nič oz. naštel je en kup bedarij in celo pokazal račun za MMst. za nekaj malega cunj iz H&M (vse skupaj okoli 120 EUR). Avstrijci so pa telefonirali našim (ker imajo medsebojni sporazum o obveščanju), kaj je nabavil in oni so si vzeli čas, da so našli račun od ramov, ker on je rame še dodatno skril, račun pa je imel v nahrbtniku. Vse skupaj ga je nato prišlo zelo drago8-O 8-O 8-O , se mi zdi, da je bila kazen in sodnik za prekrške, kar je zneslo skupaj čez 30.000 SIT!

Nobena zgodba ni izmišljena, rad bi samo orisal, kaj se vam lahko zgodi v obeh primerih, če prijaviš ali pa če ne. V obeh primerih imaš opravka s CARINIKI, ki se niso nič spremenili in so enaki kot iz časov bivše Juge, ko so bili vsi, ki so prihajali iz tujine "izdajalci našega naroda". Carinik pa še vedno predstavlja junaka, kateremu je podeljena pravica za jebanje folka v glavo in še tisti majhen delček možganov, ki jih premore, uporablja le za to, kako bi tudi on lahko koga nategnil!

iso2000 ::

Da še jaz nekaj vprašam: Kaj pa če v trgovini dobiš U-34 obrazec(20% vrnejo), se odpelješ do meje, ga poštemplaš in npr. pošlješ z meje po pošti nazaj v trgovino? Račun pa pošlješ sebi domov po pošti. Kaj pa bodo potem naši cariniki naredili? Nimaš papirja, da si kaj kupil imaš npr. fotoaparat, vendar kako ti lahko dokažejo, da ga nisi imel že prej? Če nimaš računa in nič? Kupiš pa recimo še eno pomnilno kartico in rečeš, da si vzel foto sabo, da bi preizkusil, če sigurno dela.Kaj ti lahko naredijo v takem primeru?

vidi ::

Mislim, da stvar ni v tem, da bi oni tebi dokazovali, ali je fotoaparat kupljen v Avstriji ali ne! Ti moraš njim dokazati, da ga nisi tam kupil oz. da je bila zadeva v Slovenijo legalno pripeljana! V tem primeru lahko carinik od tebe mirno zahteva potrdilo, da si fotoaparat prijavil, ko si šel iz države. V primeru, da tega nimaš, lahko še vedno dokažeš ali z original Slovenskim računom, ali pa s potrdilom špediterja oz. potrdilom o plačanem vhodnem DDV!

V tvojem primeru ti ne bi imel nobenega papirja, kar bi lahko pomenilo, da bi te kazensko ovadili, ker si hotel stvar prešvercati. Brez skrbi pa bodi, da bodo naši cariniki tudi bolj verjeli avstrijskim kolegom, če jim bodo povedali, da so štemplali račun za robo, ki bi ti jo našli v avtu, ti jim boš pa trobil, da si zadevo že prej kupil:P

Imaš več možnosti:
- ne prijaviš na avstijski strani in se mirno pelješ čez, kot da nič ni :\
- prijaviš v Avstriji in pri nas (prej se pozanimaj, da slučajno ni na fotoaparate carina, ker po mojem mnenju je, če niso iz EU-poreklo; pokliči carinarnico prej) :)
-prijaviš samo pri Avstrijcih in upaš, da ne bodo sporočili našim :\
-neseš star fotoaparat s seboj, ga prijaviš ob izhodu iz SLO, ob prihodu pa pokažeš list, da si ga že prej prijavil, vendar te tudi tu lahko dobijo, če jim Avstrijci povejo in ti najdejo račun :\


Za več informacij, pa pokliči na carinarnico (lahko tudi ljubljana) ali pa kakega špediterja in ti bodo vse lahko obrazložili (seveda samo v zvezi z legalnim uvozom :D )

pele-on ::

Jaz sem pa tko naredu da sem šel v Avstrijo po računalnik.Prijavil sem da so mi poštemplali in pokazal da sem šel službeno mimo meje in niso čist nič težil sam naprej je pokazal in je šlo skozi mejo rač in televizija.Se moreš pač znajdet.

Phoebus ::

Torej kolkor razumem vso zadevo je to pobiranje davka na avstrijski meji in veselo smehljanje na nasi brez placila bolj sreca kot pravilo?

Shit ;(

kunigas ::

Da ponovim Phoebus-ovo vprašanje:
Ali je možno prenosni PC razdelit na več računov?

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigas ()

flipflop ::

Zanimivo,jaz pa en poznam nikogar,ki bi dobil kakšno pismo z davčne,da mora plačati kazen.

kunigas ::

@flipflop

Jz tud ne - dela pa ena žlahta na meji in je omenjeno potrdila ...

Torej se prenosnega PC-ja ne da delit na dva (ali več) računov?

Kunigas
Pax!

Quod scripsi, scripsi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigas ()

johanblond ::

NO da se jaz vprasam.

Sem trenutno v Bonnu, grem 24 tega meseca v Budimpesto z letalom, do takrat bom kupil fotoaparat (Minolta S 414, 399 €).

A lahko dobim davek nazaj (pa brez kaksnih tezav, kaksna naknadna posta z slovenske carine) glede na to da sploh ne grem v Slovenijo.

Ce lahko kasen obrazec moram dobit (trgovina bo Saturn), da bom cimvec dobil nazaj in kako stempljat in kje, grem nazaj v Bonn tako da it v trgovino ne bo problem, ce bom tako dobil kaj novcev vec.

PS: Pa odgovor naj b v stilu ... za telebane.

Se zahvaljujem za odgovor

speed machine ::

Hm, peljali kamerco iz Avstrije-prijavili. Šli skozi SLO mejo-neprijavili. Pobrali denar na slovenski strani in noben ni ne težil, ne počel kaj drugega. Še najmanj pa da bi avstrijci telefonirali slovencem (njim je vseeno, dokler ne uvažaš v njihovo državo kaj sumljivega). Saj če imajo hudo gužvo, in zgledaš "normalen", te ne bodo hakljali. Lahko pa da se je že komu zgodilo, da je dobil iz davčne kaj domov. Sam jz še nism čul za kaj takega.
P.S.: pa tam ko je beseda kamerca, jo zamenjajte še z: videorekorder, vrtalni stroj...:D

flipflop ::

Nekaj me zanima: a je treba prijaviti računalnik,če ga peljem iz slovenije v avstrijo in če je treba kaj plačati ko ga prijavim?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Švercanje čez mejo?

Oddelek: Loža
192813 (2516) ali3n
»

Za vse, ki imate namen naročiti blago v tujini

Oddelek: Kaj kupiti
453887 (2888) b0j3
»

Online nakup iz Nemčije, prevzem na Avstrijski pošti (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
626450 (5468) VASkO
»

Ali se res ne da več švercat iz Italije??!!

Oddelek: Kaj kupiti
132164 (1597) ABX
»

kolko evrov za vrnitev davka iz essedija?

Oddelek: Kaj kupiti
241672 (1228) para-site

Več podobnih tem