Forum » Programska oprema » Uporaba GPU kot CPU
Uporaba GPU kot CPU
x45 ::
že nekaj časa se pojavlja varianta da se izkoristi Grafični čip tudi kot procesor, ker je ponavadi precej zmogljivejši. ve kdo kaj o tem se že dobijo kaki driverji ali programi kako gre tole....?
nekaj o tem:
http://www.computerbase.de/news/hardwar...
nekaj o tem:
http://www.computerbase.de/news/hardwar...
Mavrik ::
Precej zmogljivejši... v čem? To je tisto kar je pomembno vprašanje. Potem komaj vidiš kolko se splača.
The truth is rarely pure and never simple.
PaX_MaN ::
Da se, samo je precej zajebano. Sem videl en primer, ko je za seštevanje dveh števil na grafični kartici porabil za tri strani kode - ajd, pretiravam, ampak ogromno preveč. To pa predvsem zato, ker je GPU po zasnovi namenjen čisto določenim operacijam nad posebnimi tipi operandov - predvsem v 3D grafiki - in kot taki ne poznajo "enostavnih" seštevanj, množenj, deljenj,..., kot jih pozna CPU. Kot sem že napisal, da se, ampak moraš zraven malo potelovadit. No, danes se nekaj v tej smeri le premika: NVidia je izdala svojo CUDo, ATI pa ji parira s podobnim skupkom kode, imenovanim Close to metal. Na žalost do deluje le nad karticami ki so novejše od GF 8 in R580. Čemu tako zanimanje - masovna paralelizacija, kar pomeni huronsko moč pri računanju požrešnih algoritmov, večinoma fizike, najbolj znan primer, ki se izvaja na tak način pa je folding@home.
Senitel ::
Prvo kot prvo, gre se zato, da lahko programi izkoristijo GPU za določeno vrsto problemov. Niti približno pa to ne pomeni, da bo z ustreznim driverjem kar notepad pa word se poganjal na GPU.
bluefish ::
za rendiranje zna biti stvar verjetno zanimiva. nVidia je že izdala rendirni program Gelato, ki izkoristi tudi grafično in ne le procesorja, kot je ponavadi v navadi.
Seveda je to nekaj drugega, kot začetni predpostavljeni problem. Je pa blizu temu.
Seveda je to nekaj drugega, kot začetni predpostavljeni problem. Je pa blizu temu.
x45 ::
zanimivo, je kdo testiral s tem in brez ? kake so razlike...
Hmmm pa dela na Ati grafičnih...?
Hmmm pa dela na Ati grafičnih...?
Rippy ::
Prednost GPU-ja pred CPUjem je v določenih zadevah, katere lahko paraleriziramo. Mislim, da se tukaj uporabjajo pixel "pipline" za računanje, na primer 9800GTX lahko izvaja 128 paralelnih zaved na enkrat, Quard core samo 4.
GPU je hitrejši za določene reči prav zaradi tega, ampak je za veliko drugih neučinkovit.
GPU je hitrejši za določene reči prav zaradi tega, ampak je za veliko drugih neučinkovit.
ovdje kokoš ::
BlueFish, si mogoče sprobal Gelato. Jaz se ga trudim naštimat, da mi bo deloval kot je treba na 3ds max 2k8 ali 2k9, brez uspehov, zrenderira mi samo črno sliko (si pa vseeno vzame čas, kar je sumljivo).
jebi ga
če ti zrendira le črno sliko, potem morda poglej, kako imaš nastavljene luči in osvetljenost scene. Ga pa sam nisem uspel preizkusiti, saj imam nameščen 2009, ki pa seveda tega ne podpira (plugin). Čakam na podporo.
Sicer pri meni verjetno izboljšanje niti ne bi bilo opazno, saj imam 6600GT.
Sicer pri meni verjetno izboljšanje niti ne bi bilo opazno, saj imam 6600GT.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
ovdje kokoš ::
osvetlitev štima, sem probaval razne nastavitve, z v ray in mental renderjem nobenih težav.
jebi ga
na pamet težko rečem, bi moral pognati gelatoja in preizkusiti stvar. Žal pa prejšnjih verzij maxa nimam več; pa priznam, da sem tudi len glede namestitve.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | IBM končal razvoj arhitekture CellOddelek: Novice / Procesorji | 3969 (2872) | Gemm |
» | 4770 ali 4850?Oddelek: Kaj kupiti | 2650 (1336) | chicolino |
» | Ati Radeon 4850x2 ali Geforce GTX285?Oddelek: Kaj kupiti | 3264 (2338) | dwinxp |
» | [NVIDIA] GeForce GTX 200 (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 20991 (11240) | Jst |
» | RENDER?!?!Oddelek: Strojna oprema | 1605 (1385) | HyperGL |