» »

Bios ne zazna dvd-rw

Bios ne zazna dvd-rw

Kunte ::

Imam starejši prenosnik
Tip procesorja Intel Pentium 4, 1800 MHz (18 x 100)
Ime osnovne plošče MTC SiS 650
Čipset osnovne plošče SiS 650
Sistemski spomin 992 MB (DDR SDRAM)
Tip BIOSa Insyde (06/12/02)
Diski:
IDE kontroler SiS PCI IDE Controller
Trdi disk HITACHI_DK23DA-40 (40 GB, 4200 RPM, Ultra-ATA/100)
Optični disk Optiarc DVD RW AD-7543A (DVD+R9:4x, DVD-R9:4x, DVD+RW:8x/8x, DVD-RW:8x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:8x, CD:24x/24x/24x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
SMART Hard Disks Status OK
Prejšni dvd mi je odpovedal poslušnost in sem nabavil novega.Ker sem imel že nameščen OS WinXP niti nisem opazil da mi dvd-rw-ja v biosu ne zazna.DVD-RW mi v windowsih normalno deluje.Sedaj pa sem poskusil na novo namestiti WIn XP in ne morem računalnika zagnati z cd-ja.Ob zagonu napiše primary master disk HITACHI _DK23DA -40 ,pod secondary master pa ni nič.Gledal sem dvd vendar ni možno nikjer nič nastavljati.V Biosu sploh ni možno nastavljat kaj u vezi z diski.
LP Kunte

Kunte ::

Kakšna ideja kako namestiti svežo kopijo win XP brez cd-ja in disketnega pogona?
LP Kunte

Tomay ::

Priklopi kak zuanji cd pogon prek usb.
Voodoo 4Ever

Kunte ::

Priklopi kak zuanji cd pogon prek usb.

Sem že poskusil vendar ga računalnik ne prepozna prej kot v WIndowsih.Edino kar prepozna prek USB-ja je disketni pogon.Če ne bo šlo drugače bom moral z zagonsko disketo.
LP Kunte

LordTado ::

probaj resetitrati bios,(mogoče ma insert tipko za reset,se pravi stisni insert in vlkopi rač...)

drgač pa harware reset.

Kunte ::

Na spletni strani Opitrac http://www.sonynec-optiarc.eu/en/suppor... pošlejo programček ,ki naj bi pomagal pri prepoznavanju dvd-ja.
LP Kunte

Kunte ::

Na spletni strani Opitrac http://www.sonynec-optiarc.eu/en/suppor... pošlejo programček ,ki naj bi pomagal pri prepoznavanju dvd-ja.


Z te strani ni nobenega odgovora.Sem pa našel drugje http://liggydee.cdfreaks.com/page/en/Op...
program .Zdaj mi dvd v biosu prepozna vendar se mi noče zagnati z cd ja od WIN XP "napiše non emulatin booting".Poskusil sem z Hirenś boot cd in se je zagnal normalno
LP Kunte

Kunte ::

Problem se je rešil z programom Optiarc_G540_ReverseATA_Tool.:)
LP Kunte

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kunte ()

moat ::

Kunte in ostali forumaši, pozdravljeni.

Torej, zanima me nekaj v zvezi s tem programom, ki ga omenjaš. Gre za Optiarc_G540_ReverseATA_Tool. Sicer dotičnega ne najdem, sem pa nekaj našel o tej temi in programu G590_ATAChange_Tool; slednjega pa je moč najti na http://club.cdfreaks.com/f86/nec-ad-759.... Gre za Optiarc DVD Drive Mode Change Utility.

Danes dobim starješi, okoli šest let star prenosnik znamke Toshiba, na katerem je bil zamenjan CD z DVD pogonom. Problem pa je identičen, kot ga navajaš ti. Torej, lastniku notesnika je, preden se mu je zrušil operacijski sistem WinXP, po nakupu DVD pogona neki znanec, ki pa žal ni več dosegljiv, na novo, že enkrat prej, namestil operacijski sistem VinXP. Seveda je pri tem uporabil "programček, oz. orodje, gonilnik?", da mu je bios detektiral DVD. Za kakšen program gre pa lastnik nima pojma. Sicer mu brez tega programa bios ni zaznal DVD pogona, po instalaciji WinXP pa z detekcijo ni bilo problema. Po sesutju WinXP je nameraval operacijski sistem ponovno naložiti, pa mu bios ne zazna DVD.
Podatkov o notesniku še nimam. Prav tako ne vem, če ima floppy pogon, USB priključek itd., ker me je prosil, da zadevo uredim, oče lastnika notesnika, ta pa o računalništvu nima pojma.
Zdaj pa vprašanje. Kako torej zagnati ta program? Kako ga uporabiti? Prepričan sem, da bios ne bo zaznal USB priključka, DVD bios tako ne detektira; torej ostane še floppy? Probleme okoli detekcije DVD enote sem na forumu že prebral, nekaj imam tudi iskušenj.
Za odgovor se zahvaljujem, obenem pa prosim za link na stran, kjer bi lahko snel programček Optiarc_G540_ReverseATA_Tool ali pa še kaj drugega. Pa tudi kakšen drug nasvet bi bil dobrodošel.
Hvala, moat.

moat ::

Torej, da osvežim temo.

Prenosnika še nimam, tako da kaj več o njemu, kot to, da je Toshiba in da je star okoli 6 let, ne vem. Pri tem pa opisani problem ostaja; na netu nisem našel nič uporabnega. Me pa vseeno zanima kakšen uporaben nasvet.
Hvala, moat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zapis datotek na DVD-R

Oddelek: Pomoč in nasveti
292627 (2294) ThomasSGS
»

Dvd pekač (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
28527215 (12974) GrimReaper
»

Optiarc DVD RW AD-5170A

Oddelek: Pomoč in nasveti
5793 (730) Han
»

Upgrade Failed pri novem firmware za DVD RW Optiarc (Nec)

Oddelek: Pomoč in nasveti
211433 (1226) tabla
»

Optiarc AD-7173A!! Kaj je res tako zanič? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
578306 (5317) mtosev

Več podobnih tem