» »

izdelava zvočnikov

izdelava zvočnikov

MaX ::

Hočem dokaj močne in predvsem kvalitetne zvočnike. Ker so mi v trgovini večinoma predragi, jim imam namen narediti sam.

Zanima me, če kdo ve za kakšno stran na net-u, kjer je opisan postopek izdelave zvočnikov, ter kakšen material rabim.

MaX ::

? A res nben nč ne ve?

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

.:joco:. ::

Jast vem, povej s kje si (če si blizu, LJ potem je kar v redu) in za kaj boš rabil, kolk močno in kakšen ojačevalec maš, pol se bomo pa naprej pogovarjal :D
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

KuhaR ::

Mene zanima, kako naj naredim oklep okoli zvočnika, da nebi vplival na TV. Obešen je namreč točno nad TV-jem in v zgornjem levem kotu ekrana je slika svetlejša in potegnjena.

.:joco:. ::

Hmmm, umakni zvočnik. To dela magnet v zvočniku. Da bi nevtraliziral magnetno polje, bi mogel postavit še en magnet v nasprotno smer, da bi se silnice izničile. Pomojem ni druge rešitve, kot da zvočnik malo umakneš!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

MaX ::

Spajky: hvala za link

joco: Sem iz Litije ( cca 35 km iz LJ ), rabil bom dva zvočnika za poslušanje glasbe in gledanje filmov. Trenutno imam 5.1 sistem, vendar sta sprednja dva zvočnika prešibka.

Uporabljam pa receiver pioneer VSX-609RDS ( 5x80 W izhodi )

.:joco:. ::

Za poganjanje zvočnikov potrebuješ ojačevalec. Vsak zvočnik ima ojačevalec. Brez ojačevalca ti ne morem nič pomagat. Tisti zvočniki od računalnika imajo že vgrajene ojačevalce (aktivni), ti pa si boš sam verjetno naredil pasivne zvočnike, zato potrebuješ ojačevalec.

Če ga nimaš, ti predlagam da odsurfaš na www.salomon.si in si malo pogledaš cene kako in kaj. Rabljen ojačevalec ni nič slabši od novega, edino to, da je starejši. Dela isto.

Če hočeš met res vrhunko dobro ozvočenje. Po domače "domači kino", potem ti predlagam en reciever (=ojačevalec + radio) od Yamahe, kjer imaš izhod za 4 zvočnike. Potem pa si sestaviš ene dvosistemce in boš lahko trgal gate.

Ko boš ravno na salomon.si, poglej, če je kakšen ojačevalec, ki ga je kdo doma sam naredil. So večinoma cenejši in bolj skrbno narejeni...

Drugače pa še kar vprašaj!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

MaX ::

joco:

Izgleda, da si slabo prebral moj post...:D

Receiver že imam ima pet izhodov po 80W in predizhod za subwoofer.

Tut domači kino že imam (pet zvočnikov in subwoofer). Edini problem je, da hočem močnejši sprednji par, sedanjega bom pa pol uporabljal za zadnjega.

Sestavit pa imam namen dva trosistemca, ki bosta obvezno imela bass reflex.

.:joco:. ::

Aha, ups, res sem slabo prebral :)

Jaz ti predlagam Žagar audio

Stran ima čisto v kurcu, ampak model obvlada. Njboljš da ga kar pokličeš:
041/660-894

Dobiš ves material (zvočnike, kretnice,...)

Kar se tiče lesa greš v slovenia-les, še prej si narišeš načrt svoje omarice, volumen upoštevaš od največjega zvočnika.

In potem se igraš :)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

.:joco:. ::

Aja, pa še nekaj. Trosistemec je metanje denarja stran.

Trosistemce bi rabil, če maš več kot 500W RMS in še takrat se ponavadi woofer popolnoma loči. Najboljše da si omisliš kvalitetne dvosistemce, ker bo tako rezultat veliko boljši. 12" full range ti bo pokrila vse, potem pa še eno troblo in stvar je rešena. Zvočniki, z manj kot 250W RMS, ki imajo več kot dva zvočnika, imajo ponavadi enega samo za okras... Res, raje premisli prej, ker je to samo dodaten strošek, rezultata pa ni!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

MaX ::

Hvala za nasvet, tega glede 3-sistemcov nism vedu...

A v Slovenia-lesu ti omarco sestavjo, al ti sam les dajo?

Pa kolk kej računajo?

Hmm, na tisti strani pa nč ne dela...:|

kero firmo za zvočnike oz. membrane priporočaš?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MaX ()

.:joco:. ::

Sej on ma stran čist u kurcu... Ne se na njo zanašat, ker nima nič gor. Enkrat ga pokliči na telefon ki sem ti ga dal. Sej je ful uredu, tak mal mlajši. Je iz Gameljn, če veš kje to je.

Za ves les boš dal okrog 6k sit (12 deskic). Najbolje da vzameš Mediapan (podobno kot iverka, samo mnogo bolj fino mleto...), vsaj 20mm debel. Sicer je grd, ampak ga boš verjetno poštrihal. Če se hočeš it pa luksuz pa vzameš mahagonij, samo te bo ves les prišel 20k.
V Slovenialesu jim ti samo na okroglo poveš kako ti odrežejo deske, pa kolk debele. Moraš si pa prej malo doma narisat kako bo to zgledalo. Sej veš, geotrikotnik in točno kako se bojo deske pokrivale... Potem si kupiš lim in kotnike in bas refleks...

Skratka lahko si res nardiš orenk zvočnike. Najboljš pa da unga tipa pokličeš, ker jih on tut dela in ti bo najbolj vedu povedat...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

footprint ::

Veliko povedanega o lesu, kaj bo pa povzročalo treslaje in vibracije do ušesnih bobenčkov????
Pa tudi elektroninka (kretnice - aktivne, pasivne) tudi tega ni za zanemariti.

Zelo pomembno je katere membrane dajaš v škatlo saj na podlagi podatkov, ki jih dobiš od proizvajalca načrtuješ in izračunaš volumen odmik za bass refleks (bolš če ga ni) in vse ostalo od frekvenc do resonance. Napačen izračun škatle (vem iz prakse) ti lahko naredi precej škode in zelo popačen zvok skratka ne uporabno. Zafušane zvočnike lahko samo prodaš enemu, ki ne ve kaj je zvok in ga fino ''naelastiš''.

Na netu pa tako ne bo nič pametnega saj vsi skrivajo tehnologije, ker je pač zlata jama. Bolje, da si kupiš boxe kot pa da se lotiš ''sam svoj mojster'' (za prvič ... ker za prvič sledi drugič etc.) Učimo se na napakah, če pa jih ne želimo gremo k nekomu, ki se je iz tega že nekaj naučil.

Velik uspeha kakor koli se odločiš, pa ne bi rad jemal volje, saj če nisi pravi audiofil potem tako ne boš opazil razlike med zvočniki, ki jih boš sam sestavil pa od unih za 10K€.

footprint ::

Kar se pa tiče vpliva magneta na zvočnik pa je rešitev neke vrste harijeva kletka oz. zvočna kišta oblečena v magnetno neprevoden material (Au - aluminij) tako so tudi narejeni vsi professionalni center zvočniki pri 5 in 6 sistemskih domačih kinih.

barbarpapa1 ::

MaX bodi pozdravljen...

Če imaš dostop do tehnične ali univerzitetene knjižnice, prelistaj letnike revije "Sam svoj mojster (Sam svoj majstor) ali SAM na kratko, izpred vsaj 15 let (Ali celo 20:8) ). Tam so se lotili (in izpeljali) samogradnje več različnih modelov zvočnikov, ki so imeli že "avdiofilske" pretenzije. Tam so podani vsi načrti za les, prikazana izdelava kretnic, kot zvočniške enote pa so uporabljali Dynaudio zvočnike. Pa še marsikaj je razloženo...

Pa fajn poslušanje želim...

Jože

.:joco:. ::

Hmm, veliko stvari si prav povedal, ampak zvočniki iz fabrke so daleč od tega da bi bili opimalno narejeni. Ker tam oni gledajo formulo čim več za čim manj. Sicer res naredijo zadevo tako da dela v redu, samo poznam veliko ljudi, ki ima doma svoje zvočnike in so mnogo boljši.

Volumen in basreflex sta odvisna od tvojih želj. Če hočeš da se vse trese, potem daš večji volumen, če hočeš da so bolj povdarjeni mid-basi potem daš manjšo škatljo. Optimalno je tukej zelo vprašljivo... Ljudje, ki se s tem ukvarjajo to dobro poznajo in tudi poznajo slabe lastnosti raznih firm. Seveda doma nikoli ne bi naredil tako dobrega zvočnika kot je recimo JBL, ampak se grem pa stavit, da je zmožen naredit boljše kot kakšen Jensen... Skratka, ni to tako.

To je bolj tako kot da greš hlače naredit k krojaču. Ker ti jih bo naredil po tvoji meri, pa čeprav nikjer ne bo pisalo Hugo Boss...

Skratka doma se da naredit odlične zvočnike, je pa res da potrebuješ nekaj časa, volje in dober načrt. Za dober načrt moraš samo nekoga poznati, da ti ga da. Se pa najdejo tudi na netu tabelice. Obstajajo celo programi, ki ti izračunajo najbolj optimalen volumen...

Zate pride v poštev le pasivna kretnica. Ker aktivna je za sisteme v diskotekah in veselicah, ne pa za filme doma gledat...

Lp
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

MaX ::

Barbarpapa1, na žalost nimam...:(

Glede gradnje bi pa rabu čim bolj podroben načrt, pa spisek komponent, kr to prvič delam, pa se čist nč ne spoznam:8)

kozorogec ::

Lep pozdrav!

Moje ime je grega.
Hodim v šolski center za pošto,ekonomijo in telekomunikacije. Obiskujem 4. letnik - elektrotehnik telekomunikacij!Letošnje šolsko leto prihaja matura,s tem pa tudi čas,ko se mora vsak dijak na maturi predstaviti s svojim projektom.Že od prvega letnika,me mika izgradnja zvočnika tako da,sem se odločil za zvočnik.Narediti moram aktivni zvočnik ( z vgrajenim ojačevalnikom). Rad bi naredil trosistemskega - visokotonec,nizkotonec,srednjetonec. Glede moči : čim več,saj ga bom uporabljal tako doma,kot na kaki žurki.Recimo 400 - 600 W ali več,še bolje.Oblika ni pomembna,lahko je ležeč,stoječ.Zanima me vse od začetka,kako se gradnje lotiti. Kje dobiti ohišje in ostale stvari,ki jih potrebujem.Je možno,da bi nekdo to ohišje naredil po meri? Glede samega ojačevalnika v zvočniku. Kako močnega potrebujem? 1000 W? Potreboval bi kakšne sheme električnega vezja,da ga bom lahko sestavil.Prav tako za zvočnike. Vsakega moram sestaviti posebej... V primeru,da bi se odločil za gradnjo pasivnega zvočnika,bi zraven moral izdelati še nek ojačevalec,kar bi raje naredil,čeprav se je profesor strinjal za gradnjo aktivnega zvočnika.
Ojačevalec bi moral ustrezati zgornjim zahtevam. Recimo da je trokanalni,nekje 500-700 W. Prosil bi vas za kakšno vezje takega ojačevalca. Kje bi bilo pa najbolje dobiti dele za ta projekt?

Hvala za vašo pomoč,

lp,

grega

Romzi ::

Hehe, visoko ciljaš (500-700W). Tam do 250-300W RMS še nekako gre, kar je več, je že projekt za izkušene (da o ceni ne govorim). Z bratom sva pred leti naredila več ojačevalcev cca. 2x250W, pa so že bile konkretne težave, kako stvar hladit, kje dobit primerne zvočnike, ki niso spustili duše in niso koštali celo premoženje. Kar najdi driver (zvočnik), ki bo zmožen konstantno goltat recimo 500W in več.

Predlagam ti rang moči do 300W, ker se boš sicer najverjetneje zaplezal.
Razen če je govora o 700W, ki jih lahko uzreš na raznih napravah dvomljivega porekla :) (recimo nekaj v stilu 1000W P.M.P.O. - to je burek in ni vredno oznake Watt)
LP

RaVnI ::

kozorogec,Conrad je kr uredu http://www.conrad.si/Gradnja-zvo%26%232... kle mas use kar rabš :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RaVnI ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtozvočniki Blaupunkt BlueMagic TL 170

Oddelek: Zvok in slika
252390 (2062) Scorpia
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
17236109 (19568) čuhalev
»

Zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
232072 (1810) krompir

Samogradja Subwooferja!!!!!

Oddelek: Zvok in slika
286079 (5648) CaqKa
»

Ozvočenje avteka (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
747427 (6224) _Tom_

Več podobnih tem