» »

Obstojnost podatkov na USB ključu vs. trdi disk

Obstojnost podatkov na USB ključu vs. trdi disk

Bellzmet ::

Koliko časa podatki ostanejo na USB ključu ali HDD, če se zadeva posname in potem spravi v omaro.

Ali se ti podatki lahko čez čas, 5. 10 let samodejno zbrišejo, ali so zapisani za 10, 20 let ali za "vedno"?

Steinkauz ::

Najbolš oboje :D
Drugače pa pomoje trdi disk bolj zanesljiv. Če bo disk lepo spravljen bo zdržal u izi več kot 20 let...
Samodejno se pa nč ne briše, kvečjem da se uniči celotni disk/ratajo slabi sektorji.

JanezC ::

Za ključe garantirajo 10 let. Ne strinjam se z tem, da se nič ne izbriše, zadeva se razmagneti in tam ni več podatkov. Zato arhive z trakovi previjajo na nekaj let, ker se zadeva razmagnetuje. Če ne drugega podatki niso več tako močno zapisani, kot bi z radirko malo poradiral - izgubljajo se.
Še en aspekt bi tukaj odprl, kaj ti pomaga poln USB ključ čez 30 let, ko pa takrat že zdavnaj ne bo tehnologije, ki bi to znala prebrati - mislim v tem smislu, da ne bo starega delujočega PC-ja, ker bodo vsi uničeni, novodobne (tistega časa novodobne) pa ne bodo imele USB reže za prebrat. Hočem reči, vsi imamo slike arhivirane na CD-jih, če jih pri prehodu na novo tehnologijo ne bomo prepisali na nov sistem jih bomo izgubili. Zato le naredite papirnate slike pri fotografih, da jih bodo lahko vse rumene naši zanamci gledali čez 100 let.
CD-ji bodo šli v smeti, škatla slik bo pa ostala!

Bellzmet ::

To se čisto strinjam glede slik, res je najbolje razviti. Samo kaj, ko jih imam ene 15.000 pa potem ni ravno opcija vse printat. "Izbora" najboljših se mi pa enostavno ne da narediti oz. bi rad imel popoln arhiv. Poleg tega je vmes tudi ogromno filmov s fotoaparata, ki se jih ne da razviti.

Drugače bi pa zadeve recimo na kakšnih 5 let že presnel na druge, novejše nosilce. Se pravi, da se podatki na USB ključu 5 let 100% obdržijo? Pa čez 5 let bo pomoje ziher še možno vštekat zdajšnji USB. Seveda je potem opcija tudi zunanji USB disk (pa da je spravljen v omari in se ga priključi samo za prenos datotek).

Kaj bi vi zbrali v tak namen, pa če se osredotočimo samo na varnost in obstojnost podatkov (ne na večjo kapaciteto, ki jo nudijo trdi diski)?

kixs ::

Navaden DVD. Ce res noces izgubit podatkov, pa na 2 DVD-ja razlicnih proizvajalcev.

Kot je bilo ze receno, se zadeve dokaj hitro spreminjajo in ko se mediji v vecini zamenjajo, naredis kopijo na novega in tako naprej.

USB kljuc je po moje neunicljiv, ce ga smo posnames in spravis nekam - torej ne uporabljas. Pri teh flash spominih je problem samo pri zapisovanju. Veckrat ko zapises, vecja verjetnost je, da bo sektor pocasi crknil - lahko pa crkne tudi kontroler na USB kljucu - najveckrat, ko kljuca niti ne prepozna oz. prepozna vendar ne mores nic delat z njim.

Osebno imam vse backupe na DVD-jih.

lp

bukev ::

odsvetujem dvd
po cca petih letih je precej zadev "fuč" - običajno CRC failed. pa je vseeno katere firme je!
tudi HDD je problematičen - ima gibljive sestavne dele, ki lahko "zaštekajo", pa še standardi se spreminjajo - poizkusi priklopiti deset let star disk v današnji računalnik.
mogoče USB ključki - moj nastarejši je 5 let star 64Mb- sem ga preizkusil in še vedno dela - ti več povem čez 5 let. LOL

menim, da je in bo edina rešitev vsakih nekaj let ustvariti nov arhiv in najpomembnejše zadeve podvojiti ali celo potrojiti.
osebno imam sedaj dvojen arhiv za vse slike, družinske posnetke ... ipd.
bukev

JanezC ::

Saj ste razumeli bistvo, nič ni zanesljivo. Ja, prepisovati na drug medij in vsake par let prepisati CD-je na novejše. Mimogrede CDCheck (slovenskega avtorja) lepo preveri vse zapise na CD in DVD ploščah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

M -Disc

Oddelek: Strojna oprema
483337 (2408) _Sajmon_
»

Uporaba USB ključev ali SD kartic kot backup?

Oddelek: Pomoč in nasveti
326570 (5820) energetik
»

Nova anketa: je DVD/Blu ray enota (že) odveč? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
10027935 (25407) kuglvinkl
»

Kako do podatkov čez 20-40 let? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
7510510 (7987) Pyr0Beast
»

Nova vrsta laserja za prostornejše zgoščenke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6613861 (12851) CyberPunk

Več podobnih tem