»

Robotsko parkiranje se širi

Slo-Tech - Londonsko letališče Gatwick bo poleti preizkusilo samodejno parkiranje avtomobilov s pomočjo robota Stan. To je važen korak za francosko firmo Stanley Robotics, ki je doslej omejene preizkuse vršila doma v Franciji, in pa dejavnost avtonomnega parkiranja, ki se utegne tako znebiti potrebe po namenskih avtomatiziranih parkirnih hišah.

Robotske parkirne hiše, kjer avto zgolj odložimo v boks in ga nato avtomat namesti v notranjosti stavbe, niso novost. Zanimivost: nanje so še posebej mahnjeni na Bližnjem vzhodu, kjer je tudi trenutna rekorderka v Kuvajtu. V Evropi je največja na Danskem, pa tudi v ZDA se širijo z bliskovito naglico. Toda kmalu se bo dejavnost preselila še na zunanja parkirišča, saj se razvijajo samovozeči...

30 komentarjev

Kaj je šlo narobe v British Airwaysu

Wired News - Minuli teden je odjeknila novica, da so hekerji vdrli v British Airways in odnesli osebne podatek 380.000 strank, med katerimi so bile tudi številne kreditnih kartice, datumi veljavnosti in kode CVV. Ker je British Airways takoj sporočil okno ranljivosti, ki so ga poznali do minute, in ker so hekerji dobili tudi številke CVV, ki se ne shranjujejo lokalno, je to sprožilo precej ugibanj, kaj natančno se je zgodilo. V podjetju RiskIQ, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, so sedaj objavili svojo analizo, kaj se je zelo verjetno zgodilo. Skupina Magecart naj bi zlonamerno kodo vtihotapila v spletne strežnike British Airways, kjer je v realnem času prestrezala podatke kupcev letalskih vozovnic.

Vodja RiskIQ Yonathan Klijnsma pojasnjuje, da je skupina Magecart znan...

25 komentarjev

Vdor v British Airways odplaknil 380.000 številk kreditnih kartic

Slo-Tech - V letalskem prevozniku British Airways se ukvarjajo s težavami, ki jih je podjetju in njegovim strankam povzročil hekerski vdor, ki se je dogodil med 21. avgustom (od 22.58 po lokalnem času) in 5. septembrom (do 21.45) letos. Neznani napadalci so uspeli odnesti osebne in finančne informacije 380.000 ljudi, ki so v obdobju dveh tednov kupili letalske vozovnice neposredno pri podjetju (prek spletne strani ba.com in aplikacije British Airways). Vdora ni odkril prevoznik, temveč tretje podjetje (najbrž kakšna banka, kjer mnogokrat te...

1 komentar

British Airways zaradi kolapsa IT sistema odpovedala večino današnjih letov

vir: BBC
BBC - Pred slabo uro je zaradi velike napake v informacijskem sistemu britanski letalski prevoznik British Airways odpovedal vse lete iz Heathrowa in Gatwicka. Ti naj bi se nadaljevali ob 19. uri. Podjetje je sicer priznalo, da ima težave po vsem svetu, vendar še odkrivajo, kaj točno se dogaja. Zato tudi niso želeli napovedati, kaj se bo dogajalo z drugimi leti prevoznika. So pa pri BA zatrdili, da ni šlo za hekerski napad.

Kljub drugačnim navedbam BA pa o težavah z leti britanskega podjetja pa že poročajo iz Rima, Prage, Milana in še mnogih drugih mest. Zato mnogi tudi ne verjamejo BA, da ni šlo za hekerski napad.

37 komentarjev

Izrael na letališču zahteva vpogled v Gmail

Ahramonline - Varnostna služba na izraelskih letališčih od potnikov, ki vzbujajo sum propalestinskih prepričanj in aktivizma, zahteva vpogled v elektronski predal na Gmailu, piše Ahramonline. Nazadnje so zavrnili vstop ameriški državljanki arabskega porekla, a to ni bil omejeni incident, ampak se dogaja večkrat. Kako razširjena je praksa, ni znano, a obstojijo poročila o vsaj treh primerih. Kdor zahtevo zavrne, mu vstopa v državno ne dovolijo.

Tako se je zgodilo ameriški državljanki Sandri Tamari, ki je palestinskih korenin. Ker ob prehodu meje na telavivskem letališču ni želela izročiti svojega gesla za Gmail oziroma odpreti računa, so jo po hitrem postopku posadili na prvo letalo iz Izraela. Praksa je po besedah prič precej razširjena, običajno pa se lotijo...

124 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev

Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

vir: CNN
CNN - Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.



Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli...

83 komentarjev

Uporaba mobilnih telefonov na letalu

vir: BBC
BBC - Letalska družba Emirates je sporočila, da bo uradno dovolila med poleti potnikom uporabljati mobilne telefone. Prvi klic se je zgodil na posebej preurejenem letalu Airbus A340, ki je letel med Dubajem in Casablanco.



Kasneje letos naj bi družba preuredila večje število letal in omogočila tudi ostale storitve, povezane z mobilno tehnologijo. Telefonirati bo možno zgolj na potovalni višini, kar pomeni, da bo mobilni signal potoval čez satelit, napovedujejo pa, da bo cena klica 2 dolarja na minuto. Potniki bodo morali uporabljati "tihi" način, da z zvonjenjem ne bodo motili ostalih, dovoljeno pa bo le 6 klicev. Prejemali in pošiljali bodo lahko besedilna sporočila, na nočnih poletih pa bo telefoniranje prepovedano.
Še letos se jim bo pridružila avstralska letalska družba Quantas, ki bo...

1 komentar

V Veliki Britaniji na notranji let le s prstnim odtisom in fotografijo obraza

Boj proti terorizmu ali izgovor za zbiranje osebnih podatkov?

vir: Telegraph News
Telegraph News - Konec meseca bodo na britanskem letališču Heathrow pričeli z zbiranjem biometričnih podatkov za domače lete. Prstne odtise bodo sprva pobirali vsem potnikom letalske družbe British Airways, ki bodo potovali čez Terminal 5. Poznavalci razmer v letalski industriji predvidevajo, da naj bi takšno preverjanje potnikov že v nekaj letih postalo stalnica britanskih letališč.

Letno se skozi Terminal 5 sprehodi kar štiri milijone potnikov, ki bodo morali zdaj pri 'čekiranju' pustiti prstne odtise ter se slikati. S temi podatki bodo ob vkrcanju preverili, če na letalo morda poskuša vstopiti druga...

3 komentarji

Telefoni poneumljajo

Slashdot - V izsledkih nove raziskave, ki so jo Britanci objavili včeraj, lahko preberemo, da se naši možgani zavoljo naraščajoče uporabe elektronskih pripomočkov poneumljajo. Tako so odkrili, da so petdesetletniki, ko so dobršen del svojega življenja preživeli brez elektronskih pomagal, bistveno sposobnejši in uspešnejši od tridesetletnikov.

Več kot tretjina Britancev iz slednje skupine ne pozna domače telefonske številke, medtem ko jih le 40 odstotkov pozna rojstne dneve družinskih članov. Med petdesetletniki jih na rojstne dni ne pozabi kar 87 odstotkov. Moški so se odrezali slabše, saj le dobra polovica ve, kdaj imajo obletnico poroke. Nevednih žensk je manj kot deset odstotkov. Klik!

Koliko telefonskih številk veste na pamet?

58 komentarjev

Vzpostavlja se največja in najobsežnejša zbirka osebnih podatkov na svetu

Slo-Tech - V Britaniji bodo v kratkem začeli z projektom Biobank, katerega cilj je preučiti povezavo med gensko zasnovo in življenskim stilom ter različnimi vrstami obolenj.

V okviru projekta bodo rekrutirali pol milijona Britancev starih med 40 in 69 leti, kar predstavlja 1% britanske populacije. Vsak prostovoljec bo oddal vzorec krvi in urina, tako pridobljene vzorce DNK pa bodo shranili za neomejen čas. Prostovoljci bodo morali odgovoriti tudi na zelo podroben vprašalnik o življenskem stilu, zdravju in življenskem okolju. Prostovoljce bodo raziskovalno spremljali do smrti.

Raziskava naj bi dala odgovore na vprašanja kateri faktorji prispevajo k nastanku in razvoju različnih obolenj, poleg tega pa gre tudi za najbolj obsežno zbirko osebnih podatkov na svetu.

Vsekakor se podobne baze osebnih podatkov ne bi branili niti na Kitajskem. Le da bi bilo tam morda raziskovalno vprašanje zastavljeno nekoliko drugače: kateri faktorji prispevajo k lojalnosti režimu in kakšna je tipična genska...

4 komentarji

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev

Ameriški vojaki še pod strožjim nadzorom

Excite News - Ameriška vojska namerava v prihodnosti prenoviti svoje identifikacijske kartice. Trenutne, ki jih vojaki (oz. vsi, zaposleni v vojaškem sektorju ZDA) uporabljajo, v čipu že nosijo ime, čin ter serijsko številko. Zaradi varnosti ob logiranju v računala nameravajo na kartice shraniti še biometrične podatke, od prstnega odtisa, oblike roke, odtisa mrežnice, barve glasu, in tako naprej. To se naj bi izkazalo za zelo koristno, saj bodo zlorabe dostopa do podatkov onemogočene. Seveda bo hkrati vojska imela tudi podatke, do katerih podatkov (in katerih spletnih strani, he he [:D]) dostopa vsak od zaposlenih. Če bi se o taki potezi govorilo pri kakšnem podjetju, se ne bi strinjal, saj rabi vsak zaposleni dobršno mero zasebnosti. Vojska pa mora biti, vsaj po mojem mnenju, strogo profesionalna. Če mislijo, da jim bo ta korak pomagal k boljši učinkovitosti - kar [:D]. Klik!

5 komentarjev