» »

DHCP

DHCP

ANGEL_B ::

No, stvar je taka.
Mam internet z dinamicnim IPjem in ko so mi ga priklapljali sem imel samo en racunalnik in internet je vezan na njegovo mac adreso. Pozneje sem dobil se en racunalnik in kupil se router. Router ocitno sam prepozna mac adreso ki jo predstavi ponudniku potem pa razdeli povezavo med dva racunalnika in na obeh internet dela.
No, tisti prvi racuna se prizge normalno hitro, ta drugi pa ce ga imam povezanega v mrezo ful dogo rabi in mi tam na zacetku preden zacne nalagat winse pise neki DHCP pa neke stefilke pa FFFFF-FFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFF (pa nekaj v tem smislu).
Tukaj lahko tudi escape stisnem in stvar prekine, pa interenet vseeno normalno dela.
Kak bi torej naredil ta dega nebi preverjal oz. da nebi rabul esc stiskat ?

Gledal sem tudi ze nastavitve mreznih kartic in na obeh racunalnikih ni vspisanega nobenega IPja in nic oz. nisem pri nastavitvah opazil nobene razlike.
Torej ma kdo kaksno idejo kako se te nadlezne stvari znebit ?

Chessman ::

težko je razumeti tvojo izjavo na začetku ker začetkov je več
- napako ti javi preden začne nalagati windowse
- napako ti javi med zagonom windowsov
- napako ti javi ko se windows zaženejo in se začnejo nalagati ostali programi katere windows sam zažene.

V vsakem primeru je zato potrebno iskati napako drugje. (lahko BIOS, Lahko windowsi)

Ice-Heki ::

A to mogoče una fora, ko se na začetku prižiga računalnik pa kao "pametna" mrežna kartica želi neki sprobat omrežje ... al neki tazga?

ANGEL_B ::

Ja ja nekaj takega. Drugace pa to ni napaka, samo pac nekaj preverja in za to potrebuje dosti casa in mi gre to na zivce in bi to rad nekak izklopil.

Znano mi je tudi da ce nimas vpisanega IPje in teh stvari za mrezno kartico, da potem racunalnik dalje rabi da se zane oz. da prileze do nalaganja winsov, ker pac neke IPje preverja al pac nekaj takega. Samo tukaj noben racunalnik nima vpisanega IPja, ni mi pa jasano zakaj na enem racunalniku to nekaj preverja in dolgo traja, medtem ko na drugem racunalniku ne dela tega. Sta pa racunalnika hardversko popolnoma identicna, IPjev nima noben vpisanih, razlika pa je pac se ta da en ima mac adreso na katero je vezan internet in na ta je hkrati tudi ta racunalnik ki ne preverja tega na zacetku, drugi pa to nekaj preverja na zacetku.

Aja, kaj je zacetek ? PAc ko vklopis racunalnik pa ko zaznava razne komponente, potem pa pac pride do mrezne kartice pa zacne to preverjat.
In se enkrat ponavljam, ce stisnem escape to preskoci internet pa vseeno dela. Tak da sumim da to nebi blo potrebno in bi rad to nekak izkljucil. Ker se mi pac ne da vedno escape stiskat.

Ice-Heki ::

Če je DCHP network, pa mrežna nima IPja - se nalaga par sekund več, vendar ne izpisuje črnega okna z nikakršnimi podatki (no ne vem ... lahko grem na sosednji računalnik pogledat)

Pejd v BIOS pa poglej pod Boot device list - seznam kako se računalnik zaganja - mrežna kartica bi mogla bit pomoje na tem seznamu napisana in če je, jo daj na zadnje mesto - potem pa tega več ne bo. Se mi zdi

ANGEL_B ::

[img]http://shrani.si/f//yi/12dwoVPd/dsc0440...

evo tak nekak zgleda da si bo lazje predstavljat (tisto cisto na dnu ekrana)
tam se tisti znakec vrti in pikice se dodajajo potem pa gre naprej in zacne windowse nalagat

drugace pa sem tudi v bisosu ze gledal kaj bi blo samo nisem opazil da bi se to kje izklopilo
videl sem da je tam pise tudi da boota preko mreze vendar je blo na zadnjem mestu, pa se tisto sem potem cisto izklopil, pa ni sprememb

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ANGEL_B ()

Chessman ::

glede na to da se ti to napiše pred začetkom zagona windowsa je rešitev edino v biosu, če ima bios kakšen avtotest mrežne ga pač izklopi druga možnost pa je kot je bilo omenjeno da imaš v boot listi v biosu vnešeno lan kartico. premakni jo na konec ali pa povsem odstrani. Ker tako v nobenem primeru ne boš štartal računalnika iz omrežja.

cyber_killer ::

Glej event viewer in sporoci.

Chessman ::

cyber killer: kaj ti bo event viewer, če mu mašina stoji pred bootanjem se pravi takoj po biosu.

fiction ::

Gre za PXE.
V BIOSu imas nastavljeno, da se masina boota prek mreze in zato mora najprej dobiti s pomocjo DHCP
nek IP. Potem prek TFTP potegne nek executable, ki ga izvede, ampak pri tebi do tega sploh ne pride.

Torej masina caka na odgovor DHCP serverja, sele po timeout-u pa poizkusi naslednjo moznost zagona (najbrz z diska), ki uspe.

Ice-Heki ::

jap fiction PXE je to ...
mam doma eno mašino kjer je taka kartica noter - vendar če jo vržem na konec boot list-a se mi tole ne odpira

Chessman ::

saj se ti tudi ne more odpreti, ker gre po boot listi skozi in ti prej pride od zagona iz trdega diska kot bi sploh lahko začel zagon iz lan-a

ANGEL_B ::

Hvala za nasvete, samo ocitno ni finta v tem.
Ker tak ko sem ze zgoraj napisal nimam tam izbrano da naj boota z mreze. Sicer sem zdaj se malo probaval in spreminjal te stvari, samo je tak vedno isto.

Sem pa se nekaj opazil. Ce potegnem kabl iz mrezne kartice potem se ta stvar ne pojavi.
Je mozno da je to v resnici kriv router, da router racunalniku sam vsiljuje nekaj ?

Tak kot sem rekel je internet vezan na mac adreso tisteda grugega racunalnika, pri katerem se ta svar ne pojavlja. In na tem racunalniku internet ne dela braz routerja ki si je ocitno zapomnil tisto mac adreso in jo zdaj predstalja ponudniku interneta. Je mogoce kaksna finta da ko mi to ob vklopu to stvar dela, da na racunalnik mac adreso prenasa al pac nekaj v tem smislu ?
Samo finta je da tudi ce prekinem to mi internet vseeno dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ANGEL_B ()

Chessman ::

kaj če bi prilepil kakšno sliko od napake, pa napisal točni tip osnovne plošče katero imaš. Pa je mrežna na osnovni plošči ali je posebaj ??
Sem videl že samostojne Lan kartice katere so imele svoje Bios-e in si mogel tam kaj posebaj nastaviti.

ANGEL_B ::

sliko sem nalepil zgoraj, samo nevem zakaj je na forumu ne prikaze
ocitno je potreben copy paste

Drugace pa ne gre za napako, bol za nadlezno stvar, ker pac racunalnik rabi kako minuto dalje da pride v windowse in mi gre cakanje na zivce. Sicer stvar lahko prekinem da ne rabim cakat... samo pac na zivce mi gre in glede na to da ta stvar ni potrebna bi jo rad nekak odpravil :)

Za maticno plosco pa nevem tocno kateri tip je. Vem samo da je od firme IWILL, zal pa tudi njihova internetna stran vec ne deluje. Na maticni pa je 1.7ghz celeron, pa intelovo cipovje je na maticni.

Klenobo ::

V BIOSu izključi boot network.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

ANGEL_B ::

jao
zdaj pa mislim da sem res ze stokrat povedal da mam izkljuceno

Klenobo ::

Poglej še enrkat.
Jaz imam podoben problem na svojem prenosniku.
Izključim network boot in čez nekaj časa se mi spet nazaj vključi, ko računalnik ugasnem. Zato preveri še enkrat, če imaš v BIOSu kaj podobnega vključnega. Lahko imaš pa tudi posebno nastavitev na mrežni kartici, če imaš dodatno vgrajeno.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

ANGEL_B ::

Mrezna je integrirana na maticno. Bootanje pa se ne vklaplja nazaj. Sem ze parkrat spreminjal te stvari, da se boota najrpej z diska pa disketniak pa cdeja... potem sem dal da boota najprej samo iz diska vse naslednje pa sem izklopil... V glavnem razlicne variante sem probal in nikoli ni blo vmes da boota z mreze.

Aja pa pri tebi ce kabl ven iz mrezne vzames se ti potem to ne pojavi ? KEr pri meni ta "nadleznost" v tem primeru izgine.

Ice-Heki ::

Takoj ko prižgeš računalnik - ti mogoče napiše tko za čist malo časa kej v smislu
Intel Agent Pro
Press xy to enter the setup mode
al pa kej v tem smislu - po tem se pa to skrije in se začne štet ram :)

bborst81 ::

Imaš to mašino na novo v firmi? Mogoče je na routerju tako naštimano, da se ne morejo nove mašine povezat na net. Ali si mrežno kartico menjal?

ANGEL_B ::

Cisto na zacetku ko prizgem racunalnik je malo narodno ker se slika relativno pozno pojavi. Ravno tolko da se zaznam logotip od maticne in pa da imam moznost stisnit del da grem v bios. Drugace pa mam bol ocbcutek da se ta intel agent ne pojavi.

RAcunalnik pa nimam v firmi ampak v studentskem stanovanju. JE pa cimer prej bil tukaj in je narocil internet in so ga naredili na mac adreso njegovega racunalnik. Ce sem svoj racunalnik priklopil na interent mi ta ni delal. Potem pa sem kupil router pa je internet na obeh delal. Samo da se na mojem racunalniku to cudo pojavi kadar imam kabl v mrezni kartici, na njegovem pa ne.

Ice-Heki ::

Intel Agent je bil samo primer - tebi bi se moralo pokazati kaj drugega (moja Intel nevem kera že mi pač tole pokaže)

Chessman ::

pa si takrat ko si lepil sliko samo copy in paste naredil v besedilo posta ali si pa uporabil tipko za dodajanje slike na forum. Dodaš jo tako da prvo recimo sliko shraniš na sharni.si , potem si skopiraš dobleni URL v odlagališče, na sol-tech pritisneš tipko slika in vneseš noter url do slike. In slika bi se mogla prikazati.

Katero osnovno ploščo imaš v mašini??

ANGEL_B ::

[img]http://shrani.si/f//yi/12dwoVPd/dsc0440...

plata je: iwill mP4GL
mrezna kartica pa je integrirana, je pa Realtek RTL8139

fiction ::

> Sem pa se nekaj opazil. Ce potegnem kabl iz mrezne kartice potem se ta stvar ne pojavi.

Ce ni mreznega kabla potem valda mrezna kartica zazna "no carrier" in sploh
ne poskusa boot-a preko mreze in zato ni nobenega cakanja na DHCP odgovor.

Je pa to definitivno fora z bootanjem preko mreze, ni tako da bi router
karkoli vsiljeval ali pa razne druge iz trte zvite teorije.
Ti najprej posles request na mrezo potem pa cakas, da ti bo kdo odgovoril.

Ne vem kako se to v primeru tvoje mrezne izklopi, ampak najverjetneje v BIOS-u.

Mogoce je poleg opcije za network boot, nekje se moznost vklopa oz. izklopa PXE
ali pa je v meniju poleg "network boot", se kaksna moznost
"Intel UNDI, PXE" ali kaj v tem stilu. Fora je da obstaja namrec
za zagon z mreze se (starejsi) standard RPL in mozno, da je pac z "network boot" misljeno to, ne pa PXE.

Chessman ::

Angel: Vem da si vsako urno nekaj izmislim, vendar na netu nikjer ne pridem do URL-ja od proizvajalca da bi lahko v navodila malo pogledal. Imaš mogoče v originalnih navodilih kje napisano kakšen naslov od IWILLA ?? Ker če bom prelistal navodila dobim mogoče še kakšno idejo.

ANGEL_B ::

Ja, od proizvajalca maticne so ocitno stra ukinili.
www.iwill.com www.iwil.net www.iwillusa.com to so bli razni naslovi od proizvajalca, zdaj pa noben vec ne dela, ceprav pred kakega pol leta so se delali :)
je pa racunalnik dokaj star in v bistvu sem ga dobil, tak da nimam nobenih navodil al pa kaj

no, bom dal gor se sliko od biosa, ce bo slucajno kdo imel kako idejo

ANGEL_B ::

zdaj sem cisto vse nastavil identicno kot je na onem drugem racunalniku kjer se to ne pojavlja, pa se pri meni pojavi tam pa ne
mogoce pa je tudi kaka napaka na maticni al pa kaj

sicer pa saj je vseeno, tak bom slejkoprej menjal racunalnik

Chessman ::

Ja saj to sem v bistu iskal v navodilih, probaj poslikat vse menije in podmenije. Ker včasih je pač lažje če eno stvar vidiš na sliki kot da ti jo nekdo opiše, dobiš več idej.

Chessman ::

Po prejšnji sliki sodeč gre definitivno za to da se računalnik hoče zagnati iz mrežnega diska.
Pa kaj imaš dva računalnika z identičnimi platami, Ker drugače ponavadi nimaš ravno vseh nastavitev v biosu enakih.

Duhec ::

@ANGEL_B, še enkrat natančno preglej cmos nastavitve biosa !
100% moraš nekje imeti kaj okoli "network boot device" ali "lan boot ROM" ali "Lan boot agent" ali "internal network adapter boot".... Vse daj na DISABLE ali OFF.

Mavrik ::

Upgrade BIOSa sicer tudi ne bi škodo.
The truth is rarely pure and never simple.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

wake on lan (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
525885 (3996) d0rK
»

Kako naredit Wake On LAN

Oddelek: Pomoč in nasveti
91799 (1481) bastadu
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
946984 (5367) Azrael
»

Problem s prepoznavanjem kabelskega modema

Oddelek: Pomoč in nasveti
193530 (3214) Azrael
»

čudni problemi pri dobrem računalniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
281736 (1185) AtaStrumf

Več podobnih tem